Likimas

Pradėjo Asasinas, vasario 01, 2012, 01:26:02

« ankstesnis - sekantis »
Žemyn

TinSoldier

kovo 09, 2012, 16:45:25 Redagavimas: kovo 09, 2012, 17:01:02 by TinSoldier
Man irgi būtų įdomu plačiau sužinot apie determinizmą :)

Kiek aš supratau, ir kiek prifantazavau, tai determinizmas remiasi tiesiog priežasties-pasėkmės dėsniu. "Gyvenimas tai nenutrūkstanti grandinė, kur kiekvieną sekantį veiksmą nulemia prieš tai esantis." Jei tu eidamas gatve paspirsi akmenuką, tai ne todėl, kad tokia buvo tavo laisva valia, tačiau tavo pasirinkimą įtakojo tai, kaip jauteisi. Tai, kaip jauteisi, įtakojo tai, ką prieš tai pamatei. Tai, ką pamatei, įtakojo tai kas......(laaaaabai supaprastintas pavyzdys). Absoliučiai visi atsitikę dalykai turi milijardus priežasčių ir įvykių, kuriuos įtakojo dar kitos priežastys ir įvykiai. Tiesiog visų šitų faktorių neįmanoma suvokti. "Nėra tokios skaičiavimo mašinos, kurioje sutilptų visa informacija apie kiekvieną Visatos dalelę, jos padėtį erdvėje, laike ir dar velniai žino kame :)" todėl susikuria laisvos valios iliuzija.

Kabutėse esantys sakiniai: iš satan.lt :)

Toks požiūris ir man visai priimtinas :)

EDIT:

whoops, apie tai jau rašė mastyrukas šitoj temoj.. Ir iš to pačio satan.lt. sorrry :)

advena

siaip man nesvarbu yra tas likimas ar ne. mano manymu likimas ne tavo kazdieniai ivykiai o kasnors neiprasto. pvz jug esat girdeja toki pasakyma: man buvo lemta sutikti si zmogu. likimas tai ne nueimas i parduotuve ar pasivaiksciojimas. esu girdejus istorija kaip viena moteris turejo isskrist lektuvu bet pavelavo i orouosta. po kazkiek tai laiko ji suzinojo jog lektuvas nukrito ir suduzo. moteris buvo labai laiminga kad pavelavo i lektuva taciau po savaites ja pertrenke masina ir ji mire. cia tiktu posakis "nuo likimo nepabegsi".

Bildukas

:)Kazkodel as isivaizduoju zmogu , kaip gyva dalele kazkokio didelio , taip pat gyvo organizmo . na, mazdaug kaip kraujo kuneli tekanti venomis drauge su daugybe kitu...Taigi - kraujo kunelis yra LAISVAS judeti tekmeje , taciau tekmes krypties ir galutinio tasko jis negali pasirinkti pats . Mano nuomone tai ir yra" LIKIMAS" ar tai "ZMOGUS PATS SAVO LIKIMO KALVIS" taip , kaip mes savo mazyteje samoneje stengiames suvokti si reiskini.

advena

ar skiriasi lemtis nuo likimo?

lt133

Tikiu, kad žmogus pats vairuoja savo gyvenimą, ir tikiu, kad kažkas gali pakreipti įvykius, sukurti tam tikras situacijas, priklausomai nuo to, kokių vaistų žmogui reikia.

Liksiubevardo

Tikiu kad pats viska kuri. Bet tikiu kad buna vienkartiniai likimo ivykiai,  nulemti is tavo praeities ivykiu, dazniausiai ironiski :D

nereikalinga

Citata iš: RoxiO  vasario 01, 2012, 02:03:53
Manau, kad žmogus yra savo likimo kalvis. Aišku tikintys likimu visada paprieštaraus, tačiau aš juk bet kada galiu padaryti kažką ekspromtu. Pvz.: eit šaligatviu ir netikėtai šokti ant gatvės. Ar tai likimas?

o tai negali būti likimas,kad jau buvo suplanuota,kad tu būtent tai pamastysi eidamas šaligatviu :)

Ezekiel

Niekad negali žinoti ar sumanytas veiksmas yra tavo ar pastumėtas išorinių veiksnių. Daug ką darome įtakojami instinktų, o kas jie tai mūsų valia ar kažkieno kito planas (o gal atsitiktinumas) neaišku. Čia laisvos valios klausimas.

DEUS

Manau,  kad mes patys esame savo likimo kalviai,  juk musu gyvenimas priklauso tik,  nuo musu paciu. Mes patys kuriame savo gyvenima, tuo paciu ir likima.

Liksiubevardo

Ne visai nuo musu. Gyvenimas priklauso ir nuo aplinkiniu. Jei tave nudurs gatveje, tai tikrai ne tu kaltas. Tai nezinai ar tai likimas, ar to zmogaus pasirinkimas, o gal ir tas ir tas

DEUS

Na taip, iš tiesų  tai yra ginčitynas dalykas, dėl likimo.Aar jis nuo mūsų priklauso, ar ne. Kiek žmonių,tiek nuomonių.

idenmeyou

Nesutikčiau, kad esame patys savo likimo kalviai, net jei ir taip yra tuomet mus veikia išoriniai veiksniai. Tarkim, kad ir esi gabus, susikuri karjerą, šeimą, bet vieną dieną susergi baisia liga, tau lieka visiškai nebedaug gyventi, ką jau kalbėti apie nervus, kurios susigadinsi kovodamas su liga. Žodžiu jokiu būdu nenori mirti, tau dar tiek daug turėjo gyvenime įvykti, bet viskas pasisuko kitu keliu ir kur tas tavo nukaltas gyvenimas. Aišku kiti sakys, kad tam zmogui galėjo suveikti įvairios neįrodytos jėgos ir pnš, tokie dalykai kaip karma, ar ankstesniu gyvenimų pasekmė, realiai tai didžiausios nesamonės, vien dėl to, kad jei žmogus aname gyvenime buvo padaręs kažką blogo, jis ten kaip ir liko nenubaustas, o čia žmogus gal būt visiškai kitaip gyvenantis, su kitokiu požiūriu yra baudžiamas, taip išeitų jog ne kokia ta sistemą, lyg ir nesuspėja kažkas bausti,tai tenka perkelti bausmę į kitą gyvenimą, bet tai tik pasvarstymas, netikiu nei karma, nei reinkarnacijomis. Bet ką noriu pasakyti, kai mes einame į darbą, būname su draugais ar leidžiame šiltus vakarus namie, mums atrodo, kad mes patys tą pasirenkame, bet jai pažiūrėsime iš aukčiau, platesniu mąstu, tai nepažįstų nei vieno, kuris būtų pasirinkes egzistuoti, gimti šioje planetoje, gyventi vienokį ar kitokį gyvenimą. Žinoma vieniems viskas susiklosto puikiai, bet yra tikrai nuskriaustų žmonių, kurie norėtų gyventi kitaip. Tad mano nuomone išliktu tokia, kad arba yra viskas surežisuota nuo pat pradžių ir gyvenimas lyg kažkoks vaidinimas arba išties egzistuoja kažkoks panašus dalykas kaip laisva valia ir patys sprendžiame savo likimą, tik yra kažkoks aukšesnis sąmonės lygis, kuris nusprendžia likimo eiga ir pnš.

kiskis

Determinizmas, tai toks senas poziuris, kad zinant visatos pradines salygas ir joje veikiancius desnius, galima apskaiciuoti (isprincipo(nors aisku vistiek negalima del visatos didzio)) kokia visata bus bet kuriuo kitu laiko momentu (toks poziuris iskart buvo ziauriai juokingas, bet atsiradus kvantiniai mechanikai visi suprato, kad jis ir neteisingas (http://lt.wikipedia.org/wiki/Heizenbergo_neapibr%C4%97%C5%BEtumo_principas , neimanoma suzinot kur tiksliai yra dalele , jei tiksliai zinai jos greiti ir atvirksciai). Determinizmo kaip ir galima buvo tiketis nera, galima sakyt del juokingumo :D. Likimas tai toks dalykas , kai vaizdziai sakant gyveni mazdaug akvariume (visatoje) ir kazkokios isorines jegos(esybes)tau kazka padaro esminio tam tikrais momentais (pvz padaro, kad tu apsizeniji, ar tai pasigimdai tam tikra vaiku kieki ar dar kazka, kas isesmes pakeicia tavo gyvenimo salygas). Ir tie esminiai yvykiai yra jau  daugmaz isanksto tu esybiu(ar Dievo) nuspresti (del musu ankstesniu gyvenimu elgesio), o tarpuose tarp tu ivykiu mazdaug darai ka nori. Taip primityviai suprantu likima(tai aisku stipriai neapgalvotas variantas). Ir tokiu likimu, kaip ir nematau (kolkas) priezasciu netiketi.

Master

Chm.... galėčiau išsiplėsti.. bet turbūt imčiau prieštarauti pati sau.
Pirmiausia tai manau, kad žmogus yra ne vientisas objektas. Taip, kaip individualiai dirba kepenys, plaučiai ar širdis, taip pat dirba ir "smegenys", instinktai, bei emocijos. Jos yra atskiros ir nepavaldžios žmogaus sąmonei. Geras pavyzdys - kuomet žmogus miega, jis toliau tebemąsto, o pasąmonėje užsilikusi informacija apdorojima. Ir ką tuo metu veikia mūsų sąmonė? Tik retais atvejais ji gali panirti į pasąmone, dar rečiau ją veikti. Taip pat retai ji gali pasiklausyti savo minčių... Be to, man labai įdomus reiškinys- lunatikavimas. Pati tokių neretai esu apturėjusi ir žinau, kad žmogus tiesiogine prasme gali būti kažkieno "marionete". Daryti kažką, kas sąmoninga, tačiau pats nesuprasti ką daro. Negi tai laikysime laisva valia?
Išvada, žmogus negali net pats savęs valdyti. Reiškiasi jis jau yra apribotas ir nukreiptas kažkokia linkme.
Kadangi jis negali savęs valdyti, vargu ar jis gali "kalti" savo likimą. Likimas gali daugiau ar mažiau pakeistas. Daryčiau išvadą, kad visi turime savo likimus. Daug likimų. Ir tą vienintelį, kuriuo norime eiti, mes išsirenkame įtakojant visiems mūsų "organams" ir nukreipiant aplinkai. Be to, kaip aš mėgstu sakyti, viskas yra aplinkybės. Ir jos mūsų gyvenime velniškai reikšmingos
Žinoma, nenuneigsime fakto, kad priimdami sprendimus, valios pastangomis "galime viską". Tačiau, tas "viskas" dažniausiai jau būna apribotas mūsų pačių suvokimo.
Reziume- manau, kad likimas yra. Tik jis nėra sąmoningas. Ir mes keliaudami juo, negalime teigti, kad tai mūsų pasirinkimas.
Permečiau akimis ką parašiau... velnias, tiek išsiplėčiau, tačiau nepasakiau nieko... :D

Sephriel

Na,mano nuomonė tokia-gali pakeist gyvenimą,bet negali pakeist likimo.Likimas-tai yra galutinis rezultatas tam tikram gyvenimo momente,(na arba gyvenimo gale).Kas vyksta iki tol yra realytivu.Kitaip sakant galutinis rezultatas-"likimas",jau yra nulemtas iš anksto,bet kas vyksta iki tol,kol pasieki tą tašką gyvenimo tiesėje yra įtakojama aplinkybių ir tavo pasirinkimų.Todėl ir sakau,kad gali pakeist savo gyvenima,bet nuo likimo nepabėgsi.Pats "likimas" gali būt,na ir yra kintantis,bet galutinis rezultatas nekintantis.Visai kaip filme "Final destination"  :).

Aukštyn