Tikintieji ir politinė sistema

Pradėjo a.t.sielis, sausio 20, 2014, 23:32:43

« ankstesnis - sekantis »
Žemyn

a.t.sielis

Toks gana sudėtingų minčių pilnas straipsnis delfyje: http://www.delfi.lt/news/ringas/lit/a-jokubaitis-katalikai-siandien-rodo-pagarba-demokratijai-bet-demokratai-nerodo-pagarbos-katalikybei.d?id=63798394

Ką manot? Kaip demokratijoje gali susikalbėti tikintieji su netikinčiais? Sekuliarumo diktatūra - geriau negu religijos?

_Anonimas_

Deja, nieko nedaug apie straipsnį negaliu pasakyti, nes arba per atmestinai skaičiau, arba išties sunku suvokti tų minčių prasmę :D
Vis dėlto kalbant apie religiją politikoje man kartais net juokas ima. Vienas pagrindinių demokratiškos valstybės principų - ji turi būti atskirta nuo bažnyčios. Pažvelkime į Lietuvą - vienos svarbiausių politinių partijų pavadinime figūruoja religija - Lietuvos krikščionys - demokratai. Nors ir palaikau šią partiją, bet reiktų pripažinti, kad tai akivaizdžiai prieštarauja taip mūsų siekiamai "Vakarietiškai" ideologijai. O kur dar Tomaševskio kliedesiai apie privalomas tikybos pamokas mokyklose, nors tai tiesiogiai prieštarauja 43 mūsų konstitucijos straipsniui. Toliau, kai buvo priimamas įstatymas, ką galima laikyti šeima, tai kai kurie seimo nariai bibliją citavo, negana to  buvo klausiama kunigų nuomonės.
Kad ir kaip bežiūrėčiau negaliu įžvelgti dar Lietuvėlėj modernios politikos. Tikrai nesakau, kad religija yra nereikalinga, tiesiog manau, kad konfliktas nekils tol, kol ji nebus kišama ten kur nereikia.

omcikas

"O kur dar Tomaševskio kliedesiai apie privalomas tikybos pamokas mokyklose."
Mano asmenine nuomone tai vienintelis protingas Tomasevskio pasiūlymas.

_Anonimas_

Citata iš: omcikas  sausio 21, 2014, 22:22:58
"O kur dar Tomaševskio kliedesiai apie privalomas tikybos pamokas mokyklose."
Mano asmenine nuomone tai vienintelis protingas Tomasevskio pasiūlymas.

Būtų labai malonu, jei pagrįstum šį savo teiginį :)

omcikas

sausio 21, 2014, 22:32:28 Redagavimas: sausio 21, 2014, 22:41:18 by omcikas
Ar per tikybos pamokas mokoma ko nors blogo?  Ten mokoma būti geresniu žmogumi, gerbt aplinkinius, tėvus, nevogt, nežudyt, pasakojama apie moralę ir t.t Kitaip sakant jei trumpai tai ten vaikai mokinami pažinti gėrį ir sekti gėriu. Jei vaikas po to visgi ne taps tikinčiuoju tai jo teisė tai jo pasirinkimas. Lankant tikybos pamokas blogiausiu atveju nieko blogo nenutiks, o gero ten galima daug pasisemt.

_Anonimas_

Viso to, ką išvardinai, mokoma per etikos pamokas. Mes kalbame grynai apie religiją, o tiksliau - krikščionybę, kurios pribvalomas pamokas buvo norėta įvesti. Tikybos pamokose yra ne tik mokoma "gėrio" (kabutėse, nes tai reliatyvi sąvoka ir diskutuojant netinka, deja, omcikai), bet visa tai yra susiejama su religinėmis tiesomis, kurios ne visiems gali būti priimtinos. Vaikai yra pratinami tikėti moksliškai nepagrįstais pasakojimais, kad ir pvz. apie geradarį Mozę ir blogąjį Ramzį Didįjį (II). O dar įskaitant tai, kad tikrai nėra daug tinkamai kvalifikuotų tikybos mokytojų Lietuvoje, kurie pateiktų teologines tiesas objektyviai, atgraso toks įstatymas. O kas atsitinka, kai mokykloje mokosi koks žydas ar musulmonas? Sėkmės aiškinant jam apie Jėzų Kristų tuomet :) Manau kritiškas mąstymas šiais laikais, įskaitant religijoje, yra vienas naudingiausių dalykų, todėl nematau prasmės įteisinti privalomas tikybos pamokas, kas nori, tas renkasi. Tarp religijos ir gėrio nėra lygybės ženklo.

omcikas

Citata iš: _Anonimas_  sausio 21, 2014, 22:53:26
Tarp religijos ir gėrio nėra lygybės ženklo.

Tarp ateizmo ir gėrio taip pat.

_Anonimas_

Citata iš: omcikas  sausio 21, 2014, 23:13:50
Tarp ateizmo ir gėrio taip pat.

Sutinku, ir ką tu tuo nori pasakyti? Aš kur nors sakiau, kad ateizmas geriau už religiją?  :o

omcikas

na čia matyt būsių pats asmeniškai neteisingai interpretavęs iš to ką tų pasakei.

_Anonimas_

Tai kad nebūtų nesusipratimų pasakau savo nuomonę - religija yra kiekvieno žmogaus apsisprendimo reikalas ir jokiu būdu nesakau, kad ji yra bloga. Aš už pasirinkimo laisvę ir tiek :)

a.t.sielis

Taip, priverstinis tikybos mokymas būtų didelė nesąmonė. Tikėjimo srityje negali būti prievartos.

---

JAV, sekuriarios valstybės, nacionalinis moto: "In God we trust" - "Pasitikime Dievu".

CitataIn 1956, the nation was at a particularly tense time in the Cold War, and the United States wanted to distinguish itself from the Soviet Union, which promoted state atheism.[17] As a result, the 84th Congress passed a joint resolution "declaring IN GOD WE TRUST the national motto of the United States." The law was signed by President Eisenhower on July 30, 1956, and the motto was progressively added to paper money over a period from 1957 to 1966.[14] (Public Law 84-851)[18] The United States Code at 36 U.S.C. § 302, now states: "'In God we trust' is the national motto."

http://en.wikipedia.org/wiki/In_God_we_trust

Pasirodo, valstybės sekuliarumas ir tikėjimas visai suderinami demokratinėje sistemoje, tokioje pvz. kaip JAV.

Lietuva irgi galėtų tokia būti.

_Anonimas_

a.t.sieli, taigi tavo paties šaltinyje parašyta, kad tai buvo tik JAV strateginis, ideologinis žingsnis šaltojo karo metu. Prie ko čia Lietuva, kodėl turėtumėm taip pat elgtis?
Be to, šiuo metu JAV politika ir religija pakankamai atskirta, nepaisant kelių valstybės tarnautojų išsišokimų.

a.t.sielis

Idėja ta, kad JAV neturi šitos miskoncepcijos, kad teizmą reiktų išspirti iš valstybės gyvenimo. Ten jis neišspirtas. Konflikte su Sovietų Sąjungą, jie dar labiau apsisprendė, kad jiems pakeliui su teizmu, tuo tarpu kai Sovietų Sąjungai pakeliui su ateizmu. JAV labai gerbia religijų laisvę, tuo tarpu Sovietų Sąjunga visokiomis priemonėmis stengėsi naikinti religiją ir tikinčiuosius.

JAV sekuliarumo idėja tokia: nėra valstybinės religijos (state religion). Ta prasme, religija ir valstybė - atskiri dalykai. Valstybė nėra religinė institucija ir neturi savo religijos. Aš irgi taip įsivaizduoju idealą. Politikai gali būti tikintys, ir savo tikėjimą viešai reikšti, bet jie turi būti eiliniai savo tikėjimo bendruomenių nariai, o ne kurti kažkokią savo valstybinę religinę struktūrą.

_Anonimas_

Aš pilnai sutinku su tavimi šiuo klausimu. Taip pat religija yra ir Lietuvoje įteisinta kaip ir JAV. Bet gaila, kad Lietuvoje teorija su praktika dažnai prasilenkia ir vis dėlto ideologiškai vyrauja ta VIENA religija. Kažkodėl, kad ir neturime oficialios religijos, krikščionybė daro didelę įtaką seime priimamiems sprendimams.

Vytautas

sausio 22, 2014, 18:28:47 Redagavimas: sausio 22, 2014, 18:30:38 by Vytautas
Jei renkamas žmogus į seimą pasakytų kad yra bent jau netikintis apie 90% kad jo neišrinktų į seimą. Gal net ir daugiau. Normaliai šalį valdo krikščionys. Rezultatus matom. Pagal viską jei jie vadovautųsi dievu kaip prisiekia tapdami seimo nariais rezultatas turėtų būti kitoks. Maža to priesaika su dievo paminėjimu taip pat diskriminacinė. Aš neturiu galimybių tapti seimo nariu nes neminėsiu dievo vardo priesaikoje.  :) Tiesiog pažeidžiamos mano kaip piliečio teisės. Aišku realiai apie sėdėjimą seime net nesvarstau.

Aukštyn