Tikėjimas ir mokslas, draugai ar priešai?

Pradėjo paragraf 78, vasario 07, 2013, 20:07:18

« ankstesnis - sekantis »
Žemyn

paragraf 78

Įdomu, iš kokių gi čia mano draugų susidarei požiūrį į religiją? Iš nesubrendusių vaikų kuriuos išvarydavai iš klasės? Ar iš Mantvydo, kurio ko gero net gyvai neesi matęs? Ar iš mano draugų, apie kuriuos apskritai neesi girdėjęs? Keisti tavo vertinimo kriterijai, kažkokie vaikiški, o atrodei brandus protingas vyras, gaila, kad suklydau. :)

xsistemax

Tikėjimas ir mokslas-dvi priešingybės,nagrinėjančios tą patį.Abiejų tikslas-atrasti esmę.
Nekalbu apie teologiją,tai pasakų analizavimas.  :)
O tiesa kažkur per vidurį...

paragraf 78

Ryškiai nerauki kas yra teologija ir su kuo ji valgoma :)

xsistemax

Tai būk malonus,apšviesk.
Mano žiniomis,tai šventų raštų analizė.
Tik kuo lakoniškiau,kad būtų suprantama.  :)

paragraf 78

Šventųjų Raštų analizė yra vadinama egzegeze, tai tik siaura teologijos sritis.
Norėsi pats pasidomėsi, tik tavo vietoje nedeklaruočiau tokių teiginių jei nelabai supranti kas yra kas ;)

Ezekiel

Tikėjimo elementas reikalingas ir moksle. Juk tikima objektyvaus pasaulio reiškiniais, kūno pojūčiais, prietaisų parodymais. Tikima ir ką pasako autoritetingi mokslininkai, nors čia jau nemokslinis pažinimas gaunasi.
Mokslas siekia žinoti. Grūbiai tariant objektyvaus pasaulio matymas yra žinojimas. Dažniausiai objektyvaus pasaulio tyrimų išvados būna teisingos, nors būna ir besikertančių išvadų. Taigi mokslas gali atrasti tiesą.
Kalbant apie tikėjimą religija vieningos nuomonės nėra. Kiek yra religijų, tiek ir požiūrių į tai kas yra tiesa. Gal ir ten yra kažkiek tiesos, bet vis tiek mažiau patikimą už mokslą.

xsistemax

Paragraf,teologija-mokslas apie dievą.Duomenų šaltinis-abejotino(stipriai)patikimumo šventi raštai ir jokių objektyvių duomenų.Nieko,ką galima patikrinti.
Tai ir yra esminis skirtumas tarp mokslo ir tikėjimo.Tikėjimas irgi atsirado iš poreikio suprasti esmę,tai žymiai greitesnis būdas už mokslą,deja,tiesos neatskleidžiantis,tik suteikiantis ramybę(aš tikiu-aš žinau).
Ezekiel,aš kalbu apie religinį tikėjimą,o ne apskritai.

paragraf 78

Apie Dievą teologijoje mažai kalbama, tik kai kurios sritys ją nagrinėja įvairiomis kryptimis. Teologijoje daug lingvistikos, istorijos, filosofijos, antropologijos, religijotyros ir dar begalė kitokių mokslo sričių. Teologija grynuoju pavidalu kaip ir neegzistuoja, nes tai kompleksinė įvairių mokslo sričių kurios turi labai racionalias prieigas disciplina

xsistemax

Bet viskas su religine potekste,tiesa?
Vaizdžiai kalbant,mokslo pasiekimų nusavinimas klerikaliniams tikslams.O tie tikslai visiems aiškūs...
Gerai,nesiginčykim.
Aš manau,jog mokslas ir religijos turėtų bendradarbiauti.

paragraf 78

Nepasakyčiau kad nusavinimas. Vatikanas steigia įvairius universitetus ir akademijas įvairioms mokslo sritims, kad jos būtų nagrinėjamos ir ne vien iš religinės prizmės.
Va aš nustebau, kad Stivenas Hawkingas yra popiežiškosios mokslų akademijos narys.
Kažkaip keistai tu matai tą teologiją :)

TinSoldier

Citata iš: paragraf 78  rugsėjo 20, 2013, 17:52:24
Apie Dievą teologijoje mažai kalbama, tik kai kurios sritys ją nagrinėja įvairiomis kryptimis. Teologijoje daug lingvistikos, istorijos, filosofijos, antropologijos, religijotyros ir dar begalė kitokių mokslo sričių. Teologija grynuoju pavidalu kaip ir neegzistuoja, nes tai kompleksinė įvairių mokslo sričių kurios turi labai racionalias prieigas disciplina

Teologijoje dievas yra esmė.. nes kitaip ir tebūtų: lingvistika, istorija, filosofija, antropologija ir t.t.

Visos šios apjungtos sritys nesudaro teologijos. Teologija atsiranda, kai visos šitos sritys pajungiamos nagrinėti dievo reikalus, kai siekiama lingvistiką, istoriją, filosofiją ir pan., surišti su religijomis ir dievybėmis.

Visoms šioms disciplinoms ir neprisiglaudus po teologijos sparneliu puikiai sekasi nagrinėti savo sritis (net ir religijas)

paragraf 78

Čia aš ar jūs baigėme teologiją? Aš gal geriau žinau ką studijavau ir kiek tame buvo mokslo apie dievą o kiek apie žmogų

xsistemax

paragraf,mes visa tai matom kitu rakursu.O iš šalies geriau matyti.  :)

TinSoldier

Paragraf, tai gal tave apgavo :D

Būtų įdomu pamatyti, kurioje vietoje teologija apibrėžiama (ar apibūdinama) taip, kaip tu parašei..

http://www.thefreedictionary.com/theology
http://www.merriam-webster.com/dictionary/theology

Teroras

Pala, pala: theology (from Greek Θεός meaning "God" and λογία, -logy, meaning "study of"), teologija (gr. θεος, theos 'Dievas' + λογος logos 'mokslas, žodis'), Богосло́вие, или теоло́гия (калька греч. θεολογία, от греч. θεός -- Бог и греч. λόγος -- слово, учение) - net pats pavadinimas sako, apie ka si saka :) Ar cia visame internete klaidingai pateikiama informacija? ;D

Aukštyn