Žinojimas ne supratimas.

Pradėjo eternal.bliss, rugsėjo 17, 2012, 14:25:15

« ankstesnis - sekantis »
Žemyn

eternal.bliss

Šioje temoje aprašysiu paprastą principą kuris gal kažkiek paaiškins tam tikras religinses istorijas, meditacijos prasmę, o gal dar ką nors. Na pamatysim. :)

Žinojimas yra pagrindinė būsena, kurioje esti viskas kas egzistuoja. Ją galima sulyginti su popieriaus lapu. Pats piešinys yra suvokimas.
Tas pats ir su garsais. Pagrindas kuris nekinta yra tyla, tarp tam tikrų garsų.

Ok baigiu išvedžiojimus einu prie esmės  :D Kada nors pagalvojote iš kur tie pažengę "nušvitusieji" supranta tiek daug? Ir tokių genialių dalykų?
Tai paprasčiausias šalutinis efektas. Kai žmogus nebežiūri į paveikslą, garsą- kuris galvoje atsispindi kaip mintis, jis pradeda gyventi žinojimu, nors iš tiesų toje būsenoje jis nieko nežino, galva tuščia. Bet pati būsena yra labai imli. Jeigu tokiam žmogui užduodamas klausimas ir jis išlaiko tą pačią būseną- jam akimirksniu kaip iš niekur atsiranda suvokimas- piešinys.
Bet kas dar įdomiau, tokioje būsenoje žmogaus atmintis visiškai neveikia, ir kuomet jis nustoja kalbėti- nieko neprisimena ir negali atkartoti ką jis sakė ar net apie ką kalbėjo apskritai.

crystal

rugsėjo 27, 2012, 20:52:16 Redagavimas: rugsėjo 27, 2012, 20:54:16 by crystal
Ok, tuomet papasakok man konkrečiai, kaip tu atlieki tą praktiką iš kurios išplaukia suvokimas? Kuo rėmiesi, kokia literatūra, kokie tavo suvokimo siekimo metodai?

eternal.bliss

Visų pirma aš nesiekiu suvokimo. :) suvokimas yra piešinys, melodija. Man patinka įvairovė, todėl mėgstu matyti skirtingus piešinius, girdėti skirtingas melodijas, kurios visos yra gražios, bet tuo pačiu metu aš prie jų neprisikabinu, nesusitapatinu su suvokimu.

Jeigu apskritai atliksi tai siekiant suvokti viską- tu nesugebėsi to patirti ir pasiekti, nes tu turi norą kuris yra tavo šiuometinio suvokimo. Jeigu tu nori - vadinasi esi įsikibęs į tą konkretų suvokimą kuris nori. Todėl negalėsi pakeisti jo , ir negalėsi patirti kitokių.

Iš pradžių reikia paleisti tai ką laikai.
Tai padarysi nuraminęs protą. Metodų yra daug.
O kai nuraminsi protą ir išsivalysi- tada pereisi į tą būseną, kurioje matai ir girdi neįsikibęs į tam tikrą garsą ar vaizdą.

Aš atlieku tai mėgaudamasis gyvenimu, saviraiška, ir neprisirišimu prie situacijų, ar bandymu jas numatyti. Bet iš pradžių kaip ir sakiau raminau protą,norus ir butinybes.

crystal

Aš anksčiau manydavau, kad tai yra nuostabu, kai žmogus sugeba viską tiesiog suvokti. (tikiuosi apibūdinu tą patį suvokimą kaip ir tu). Domėdavaus meditacijom, praktikuodavau, skaitydavau knygas, straipsnius ir pan. Įdomu ir savotiškai malonu būdavo tam kartui, tačiau kažkaip jaučiau kad nors aš ir bandau įsiskverbti į tą bendrą visko supratimą, man kažkaip tas paskui labai nebepatikdavo. Atrodydavo neteisinga manyti pagal save, interpretuoti tą suvokimą iš pvz kažkokios knygos. Tai tarsi netikras pažinimas. Man yra daug maloniau suvokti paprastai, tiesiogiai, o tik paskui gilintis kaip viskas tobula.

astropasaulis

Tiesiog žinai iš vidaus ir tiek. Man asmeniškai nieko verta visa literatūra. Pvz: aš parašau kažką, teigiu kažką ir visi turi tuo tikėti? Kai galvoji apie kažką, kai yra konkretus atvejis, tiesiog žinai, supranti tai iš vidaus. Tave apima euforija ir vidinis pasitenkinimas, kad tu žinai. Žinai tai, ko nežino kiti. Kiti apie tai net nėra pagalvoję, nes jų sąmonė ribota. Neįmanoma apsakyti žinojimo jausmo. Kai būtent žinai, atrodo, kad siela džiaugiasi. :)

crystal

O man tas "žinojimas" atrodo netikras. Taip, jis intuityvus. Jautresniem žmonėm intuityvūs potyriai atrodo kaip žinojimas ir pan. bet ištikro tai tik jūsų įtikėjimas. Man patinka kritiškai vertint, paaiškint, suprast ir tt. Kiek gyvenime bandžiau  įvairių meditacijų ir panašių dalykų, dabar suprantu, kad tai tik buvo dėl kažkokio tikėjimo pvz rytų filosofijom, noro suprasti, pasisemti kažkokių potyrių ir pan. Man patinka viskas taip kaip yra. Užtektinai suvokiu. Nieko daugiau niekada ir nereikėjo.

eternal.bliss

Matai skaitymas knygų ir kišimas informacijos į atmintį yra visiškai priešinga tam apie ką kalbam. Kai bandai sukurti suvokimą iš knygų, ir viską kaupi atmintyje, tu tiesiogine prasme kuri kalėjimą, tai tarytum savo esamo suvokimo betonavimas  ;D Nebent tos knygos būtų specialiai parašytos, kad pasiektum tą būseną, kurių yra keletas.

Tai tu ir sukūrei. Na gal nesupratai ko iš tiesų reikia siekti. Tas netikras pažinimas ir yra iš knygų, atmintyje sukauptas, neturintis patirties, kaip ir pačio suvokimo momento. Tai tik įsiminti žodžiai.

Astropasauli- manau ne apie tą patį kalbam, tas tavo įvardijamas iš vidaus žinojimas man atrodo kaip nuojauta. O tai tikrai nėra tai. Žinojimas- yra būsena kurioje nieko absoliučiai nesupranti, tai kaip tuščia erdvė ramybės, O supratimas yra visiškai detalus tam tikro objekto ar veiksmo aprašymas- visiškai logiškas ir pilnai pagrįstas.

astropasaulis

rugsėjo 27, 2012, 21:52:34 Redagavimas: rugsėjo 27, 2012, 21:59:22 by astropasaulis
eternal, aš turėjau omeny tą žinojimą, kuris ,,išplaukia" iš sąmoningumo, dvasingumo. Kai žinai, tai ko kiti nežino, jauti tam tikras vibracijas...

crystal

Nekišau sau į galvą sakinių, tiesiogiai ir nepriimdavau visko, paprasčiausiai pasistengdavau savaip pritaikyt. Nesakyčiau, kad tai buvo blogi pritaikymai, tačiau viso šito atsisakiau, nes tai tiesiog ne man. Garantuoju šiam forume pusę skaitančių galvoja, kad aš žemesnio dvasionio lygio, kitokios vibracijos, karmos ir pan.  ;D Bet ištikrųjų supratau, kad nieko nėra geriau, kaip gyvent pasauly ir matyti jį tokį koks jis ir yra. Kaip sakė A. Einšteinas (jau 2 kart jį šiandien miniu ;D ) "Labiausiai nesuvokiama pasaulyje yra tai, kad tas pasaulis yra suvokiamas". Nereikia ieškoti kažkokių aukštesnių lygmenų, kai viskas, kas gražu yra labai arti.

eternal.bliss

rugsėjo 27, 2012, 21:58:09 Redagavimas: rugsėjo 27, 2012, 22:03:48 by eternal.bliss
 astropasauli- Tuomet męs ne apie tą patį kalbam.  :)
Žinojimas ir supratimas yra du visiškai skirtingi dalykai. Tu suplakei abi sąvokas į vieną junginį.
Apie patirties suvokimą gal kalbi?

Crystal- tai savas pritaikymas teorijos ir yra kišimas :D nesvarbu ką kas galvoja, svarbu ką tu galvoji.
o dėl pasaulio, arba visos realybės- ji apskritai yra neutrali, o kaip ją priimsi tai tik nuo tavo suvokimo priklauso, jeigu žmogus matytų kokia yra realybė jis būtų visiškai neutralus jos atžvilgiu ir neturėtų emocijų.

astropasaulis

Citata iš: eternal.bliss  rugsėjo 27, 2012, 21:58:09
astropasauli- Tuomet męs ne apie tą patį kalbam.  :)
Žinojimas ir supratimas yra du visiškai skirtingi dalykai. Tu suplakei abi sąvokas į vieną junginį.
Apie patirties suvokimą gal kalbi?

Pataisiau sakinį. Anksčiau per daug nekreipiau dėmesio į šių sąvokų prasmę. :)
O kas, tai per reiškinys, kai staiga, iš niekur atsiranda žinojimas apie kažką ir jis yra teisingas?

crystal

Argi žmogus nemato realybės? To paprastumo nepakanka? Ar "aukštesnis" tas kuris įtiki kažkuo sunkiai suvokiamu, net sakyčiau išgalvojamu ( nes vėlgi tai kitoks suvokimas)? Mes gyvenam sudėtingam, tačiau kartu ir paprastam pasauly. Ne neutraliam, nors jei toks būtų, tai aš kaip tik manyčiau, kad būtume be emocijų, abejingi betkam. Nors kaip ir sakei, viskas nuo suvokimo priklauso, tačiau man baisiai nepatinka, kai man peršamas svetimas suvokimas.

eternal.bliss

Tai paprasčiausias perėjimas iš žinojimo-ramybės, palaimos, į suvokimą- detalų tam tikro reiškinio, loginį. Na tuo metu nejauti jokios ten ekstazės ar panašiai, tiesiog kalbi net nesuvokdamas ką, klausytojas visiškai tai priima, ir jo pasaulėžiūra akimirksniu persitvarko. Tačiau kas įdomiausia, kad nei vienas negali atkartoti kas buvo pasakyta. Taip nutinka jau ganėtinai pažengus. Su veiksmais taip pat būna, kad darai elgiesi kažkaip, ką tik po to sugebi suprasti.

Kitu lygmeniu gali pasitelkti intelektą ir tą žinojimo būseną. Pvz gali klausti klausimo, ar žiūrėti į tam tikrą objektą, su intencija jį suprasti. Tokiu metodu gali kažkiek prisiminti, arba viską prisiminti, bet jeigu prisiriši prie to, tada nesugebėsi pereiti prie žinojimo ir ramybės. Žinojimas- tai visiškas nesuvokimas. Todėl šokinėjant tarp šių dviejų reikia suprasti, kad žinojimas svarbiau, nes iš jo gauni atsakymą. O suvokimas tai tik atsakymas ką reikia daryti tam tikru metu, o kai to nebereikia, turi mesti ir palikti jį, ir pereiti į ramybę.

eternal.bliss

Crystal-  ;D Nėra čia kažko super sudėtingo. Ir apskritai tai net ne suvokimas. Paprasta logika. Kaip žiūri į pasaulį tokį jį ir matai. Paprasta pasaulėžiūra.

crystal

Prieštaringai vertinčiau tavo išsakytas žinojimo ir supratimo sąvokas. Tikrai nemanau, kad žinojimas yra visiškas nesuvokimas. Tik suvokus, įvertinus viską, atsiranda ir žinojimas. Kitaip tas žinojimas vadinsis nebe žinojimu o kažkuo kitu. (tas kurį išsakei pirmoj temos žinutėj). Tikrasis žinojimas tai pažinimas. Bent jau man taip atrodo.

Aukštyn