Laidoti ar kremuoti?

Pradėjo Beelzebub, liepos 27, 2012, 16:44:56

« ankstesnis - sekantis »
Žemyn

paragraf 78

Laidotuvės yra vienas perėjimo ritualų. Seniau tikėta jog jei teisingai jis nebus atliktas, tai žmogus negalės patekti anapusybėn.
Na ten turėtų būti mišios, draugų pasisėdėjimas prie alaus, pasakojamos linksmos istorijos apie mane, turėtų negroti ta klaiki laidotuvių muzika kuri groja dabar, daug maldų ir t.t.

Markamis

Šią vasarą susidūriau su laidotuvėmis, kurios buvo gan nemalonios, vien dėl to, kad mirė gan artimas žmogus. Ir ta muzika laidotuvių rūmuose varė tik liūdesį. O dėl mano pasirinkimo - nežinau. Mama kažkada man sakė, kad nori būti kremuota ir, kad pelenai būtų išbarstyti, bet kremavimo vien dėl šito pasakymo atsisakau - jai gal ir patiktų, kad išbarstyčiau, bet ką aš aplankysiu, per Vėlines ir t.t.?.. Palaidojimas yra tradicija, kurią reiktų išlaikyti.

paragraf 78

Laidojimo tradicijos visada kisdavo, va pvz. berods V a. Europoje buvo deginimo laidojant banga, po to į medžius kabindavo, po to į žemę užkasdavo. Be to gerokai skiriasi laidojimo apeigos įvairiose kultūrose.
Va šią vasarą mirė mano dėdė, tai jį laidojo į žemę. Mano tėvas norėjo būti sudegintas. Gaila tik po laidotuvių tai sužinojau, nes jį palaidojome žemėje. Būčiau pasirūpinęs kremavimu.

Beelzebub

Įdomu, kodėl į medžius seniau kabindavo?

astropasaulis

Man tas laidojimas kažkaip nenatūraliai atrodo. Kremavimas - protėvių šauksmas...

Beelzebub

Man kaip tik atvirkščiai atrodo, laidojimas natūraliau už kremavimą. Nes laidojant juk kūnas natūraliai suirsta.

Mantasre

Kaip kazkas minejo, Lietuvos istatymai neleidzia barstyti palaiku, o nepalaidojus, laikyti kelias savaites. Tik idomu, kaip viskas yra registruojama, pazystu daug zmoniu, kurie noretu buti kremuojami ir pelenai isbarstyti juroje ar pan. Dar idomu ar imanoma urna issivezti i kita sali, kur tai leidziama ir isbarstyti... O kaip yra su kainom krematoriumas.lt puslapyje radau kaina, raso 2000lt idomu ar tai realios islaidos, ar reikia daugiau...

Iron Tara

Kaip įstatymai gali nuspręsti tokius dalykus, jei tai yra kiekvieno moralės reikalas? Nu taip, nesiginčysiu, kad negalima po mirties supjaustyt kūno ir išmėtyt ar kaip kitaip išdarkyt, tai yra elementari moralės norma. Bet draust išbarstyt pelenus.. Ir laikyti ribotą laiką.. Šitai tegul nusprendžia artimieji arba pats žmogus prieš numirštant, nes tradicijos tai nėra įstatymai, juolab, kad tų pačių įstatymų laikosi ne vienos rasės, tautybės ir tikėjimo žmonės.

omcikas

kovo 03, 2013, 19:11:33 Redagavimas: kovo 03, 2013, 19:21:02 by omcikas
Kai žmogus gyvas, ugnies sukeliamas skausmas yra vienas baisiausių. O ką jei po to kai degnozuojama mirtis žmogaus smegenys dar kurį laiką sugeba suvokt stiprų skausmą? Jei tokia galimybė įmanoma nors 0.000001 proc. niekad nesutiksiu būt nei pats kremuojamas nei artimus leisiu kremavimu kankint. Nors tiesa sakant kaži ar kas po kokių 50m klaus kaip nori būt palaidotas, juk ir dabar vis dažniau kalbama, jog vietos kapinėse ima trūkti..

.L.U.T.H.O.R.

Na manau, kai smegenys numiršta, tai jos jau tikrai nieko nesuvokia.

vitake

Smegenys, tai ne siela. Kad ir kas nutiks kūnui po mirties męs to nejausime, nes siela su juo jau nebebus susijusi.

LMX

Ar uzkas ar sudegins, veliau ar anskciau, "siela" atsiskirs...
O ka daryti broliams ir seserims kurie savo noru uzsisalde ? Dabar "kabo" ju sielos prie kuno priristos...
O ka daryti tiems kuriuos samoningai akmeniniuose, sandariuose karstuose uzdare? 

Aukštyn