Konfliktas tarp religijos ir mokslo?

Pradėjo a.t.sielis, rugsėjo 07, 2018, 19:16:15

« ankstesnis - sekantis »
Žemyn

klajunas

Citata iš: xsistemax  rugsėjo 11, 2018, 12:22:02Kas yra tas absoliutas? Jokių požymių, kad egzistuoja viską administruojanti jėga.
Žodyje absoliutas neturi būti jokios mistikos, jis reiškia tą patį ką ir "visa tikrovė". Galima palyginti su elektromagnetiniu spektru, optinis ruožas - žmogaus pasaulis, visa kita, kas nematoma - pilna realybė, visas spektras, arba senovine terminologija - absoliutas. Esmė yra ne pavadinimai, bet pati realybė. Nematomą spektrą galima laikyti tik vieta, kurią dar reikia užpildyti, o kiti švaistosi į visas puses išfantazuotom teorijom apie tai, kas "ten" yra, nes jiems "apsireiškė".

Jeigu kitiems nesireiškia, tai jie neva nenusipelnė arba akli. Bet čia tas pats kaip išgalvoti neegzistuojančią spalvą ir visus, kas jos nemato apšaukti neregiais. Būnant "vieninteliu reginčiu" galima labai pakelti savo vertę kitų akyse.

Aš teorijomis nesišvaistau, man tai kas neregima yra tik vieta, kurią dar reikia užpildyti ir ne bet kuo. Ar ją pavadinsi absoliutas, ar dar kaip neturi reikšmės.

xsistemax

#106
rugsėjo 11, 2018, 13:06:37 Redagavimas: rugsėjo 11, 2018, 13:54:44 by xsistemax
Tai apie ką aš užsiminiau ankstesniame poste yra didžiausias galvos skausmas religiniams ir pasaulietiniams vadams. Valdžios praradimas.
Deja, žmogus moka kurti, bet ne valdyti. Žemesnieji instinktai, pajutus valdžios skonį, ima viršų prieš protą ir sąžinę.
Todėl mokslas šiuo metu susikoncentravęs prie DI kūrimo. Altruistiškai siekdamas užtikrinti gerovę visiems. Techninėmis priemonėmis, kol kas. Mesti didžiuliai pajėgumai ir resursai.
Ką panašaus gali žmonijai pasiūlyti religijos? Kentėkit, bus atsilyginta? Kodėl turi atlyginti dievas, jei skriaudi tu???
Dauguma net nesuvokia, apie ką kalbu. Mokslas kuria kvantiniais principais veikiantį DI. Jam nereikės žmonių sukauptų žinių. Informacija akimirksniu bus gaunama iš kiekvieno visatos kvanto ir iš begalybės galimybių atrenkamos labiausiai atitinkančios žmonijos pareikius.
Jau yra veikiantys prototipai. Jie tobulinimo stadijoje.
Beje, yra tikimybė, kad DI ras visatoje kažką panašaus į dievą. Tik nemanau, kad tai nudžiugins klerikalus. Tikriausiai nei vienas iš jų to nenorėtų. 😋


Linas Esu

#107
rugsėjo 11, 2018, 13:47:13 Redagavimas: rugsėjo 11, 2018, 13:59:23 by Linas Esu
Citata iš: xsistemax  rugsėjo 11, 2018, 12:22:02Pagrindinis tikslas - suteikti smėlio saujai intelektą ir sąmonę, neuzterštą žmogiškomis ydomis. Ir jai perduoti administravimą.
Skamba šokiruojančiai. Milžiniškas norinčiųjų valdyti pasipriešinimas. Bet realaus progreso garantas.
Skamba kaip totalitarizmas, to paties nori ir religijų pasekėjai. Ar pasaulį valdytų DI ar popiežius (su 'dievo' palaiminimu) iš esmės tai vienas ir tas pats, abu tėra įsivaizduojami išganytojai. Be to DI sunkiau prognozuojamas negu galime įsivaizduoti...privirtų košės ir kas tuomet lieka už tai pakaltinamas ? Kas sukūrė DI ar tas kas jį įjungė, ar kas jį išrinko atstovauti žmonių interesus ? Sukurti intelektą panašų į žmogaus, kuris vienu metu suprastų esamas problemas, bei neturėtų emocijų ar žmogiškų ydų - utopija.

xsistemax

#108
rugsėjo 11, 2018, 14:38:58 Redagavimas: rugsėjo 11, 2018, 15:03:41 by xsistemax
Ne, ne utopija. Esi pakankamai informuotas, kokios kompanijos prie to dirba, negi manai, kad jie kvaili?
Pirma pakopa - pinigų išėmimas iš apyvartos. Antra - visiems pagal poreikius. Juk supranti, kad naudojant efektyviai turtingiausių pasaulio žmonių valdomus resursus būtų ne tik įveiktas badas, bet kiekviena šeima turėtų būstą, modernų automobilį ir visa kita, kas būtina.
Būtent gerovės visiems užtikrinimas ir bus pavestas DI. Ir strategijos progresui pasiekti.
Beje, turėsim viską žinantį dievą kažkuria prasme.
Tą, kurį galim tiesiog išjungti... 😉
O dėl grėsmių nuogąstavimai nepagrįsti, sistema pati iš begalybės galimybių atrinks optimaliausią. Be klaidų.
Tokios sistemos galimybės neribotos.
Išnyks nusikaltimai ir bausmės. Sistema tiesiog praneš aukai :"trečiadienį 19.20 kaimynas Antanas bandys jus nužudyti". O patencialų nusikaltėlį informuos :"žinau, ką tu planuoji. Nedaryk to."
Arba info :"Prieš vykdami į pajūrį pakeiskite automobilio turbiną, ji kelionėje ties Kryžkalniu suges. Galite keisti tik tepalus, turbinos keitimą atidėti sausio mėn."
Čia tik maža dalis to, kokios fantastiškos galimybės prognozuojamos.

a.t.sielis

#109
rugsėjo 11, 2018, 15:04:10 Redagavimas: rugsėjo 11, 2018, 15:05:51 by a.t.sielis
Na taip, Absoliutas, arba Absoliuti Tiesa, yra visa visuma, pilna realybė. Tai reiškia Pirminę Bazinę Realybę (PBR) kartu su visomis jos antrinėmis išvestinėmis, kokios jos bebūtų. Tokiu būdu Absoliuti Tiesa apima viską.

Iš esmės galimos dvi filosofinės Absoliuto sampratos:
1. Personalizmas
2. Impersonalizmas

Pirmojoje priimama, kad PBR turi asmenybiškumo ir kitas įvairiausias savybes, galias, norus, sąmonę, antrojoje laikoma kad PBR yra beasmenė.

Aš priklausau pirmąjai krypčiai, taigi, sakydamas "Absoliutas", iš esmės turiu galvoje PBR kaip Aukščiausią Asmenį ir Jo energijas.

Kas link to, kad visi turėtų būti lygūs, tai akivaizdu, kad pasaulyje visi nėra lygūs ar vienodi savo išorinėmis galimybėmis ir savybėmis: vieni turtingi, kiti vargšai, vieni protingi, kiti neturi tokio proto. Vieni gražūs, kiti negražūs. Ir t.t. ir pan. Taigi, faktas tas, kad yra padėčių, situacijų įvairovė. Tai gali patikti, gali nepatikti, bet taip tiesiog yra.

Galbūt mes visi norėtume būti Einšteinai, ar dar kokie kiti genijai, ar kokie turtuoliai kaip Bilas Geitsas, ar verslininkai inovatoriai kaip Elon Musk, bet visi negalime tokiais būti, arba negalime staiga tokiais tapti. Dėl įvairiausių priežasčių: gal smegenys ne tokios, gal noro trūksta, o gal aplinkybės, šeima, turtas, išsilavinimas ir t.t. skiriasi.

Pasaulis yra toks. Todėl man šiek tiek nesuprantamas argumentas, kad "visi turėtų būti lygūs, todėl negali būti taip, kad kažkas patiria daugiau negu kiti (kažkam Absoliutas apsireiškia, kažkam neapsireiškia)".

Dabartiniame momente taip gali būti, nes situacija staiga negali pakisti. Visi skirtingi. Mes negalime sakyti, kad reliatyvumo teorija yra nesąmonė, nes tik Einšteinas ją atrado. "Turėtų būti lygiava, visi turėtume būti Einšteinai. Kadangi taip nėra, tai Einšteinas tiesiog bando pasikelti prieš mus ir fantazuoja".

Lygumas yra tame, kad jeigu mąstysime kaip Einšteinas, tada ir prieisime tų pačių atradimų. Mokslo rezultatais naudojamės visi, bet jeigu norime būti mokslininkai ir lygiai taip pat patirti mokslo tyrinėjamas sferas, kaip Einšteinas ar kažkoks kitas mokslo genijus, turime praeiti tam tikrą procesą. Ne tai kad staiga tapsime Einšteinais, iš niekur nieko.

Taip ir su Dvasios mokslu bei menu. Reikia įsisavinti Dvasios mokslą bei meną, tada ir patirsime Dvasią taip, kaip patiria aukščiausio lygio dvasininkai-mistikai. Staiga mes negalim tokiais būti. Visų padėtys šiuo momentu skirtingos. Bet potencialas yra lygus. Visi yra sielos, su prigimtine tobulo žinojimo ir tobulo gyvenimo galimybe.

Absoliuto pažinimo procesas ilgas, gali trukti daug gyvenimų. Tai gali patikti, gali nepatikti, bet taip jau yra.

Dar vienas dalykas, žiūrėti emocionaliai negatyviai į tai, kad egzistuoja tokios skirtingos žmonių padėtys, ir kad atseit kažkas bando iškelti save mūsų sąskaita - nėra tinkamiausias požiūrio kampas. Pvz. Jėzus atėjo ne tam, kad pasikeltų prieš kitus, bet iš gailestingumo, kad parodytų, jog egzistuoja daugiau negu šis gyvenimas ir mirtis, kad duotų žinojimą, o ne kad pavaidintų prieš kitus ir pafantazuotų. Tam kad duotų kitiems ką pats turi, o ne kad konkuruotų ar pan. Ir vargo daug patyrė: kelionės, klajonės, nuolat žmones gydė, persekiojimai, nukryžiavimas. Toks va "pasikėlimas".

Žodžiu, ne ta emocija, reiktų keisti emocinį požiūrio kampą, tada gal viskas kitaip atrodytų.

xsistemax

#110
rugsėjo 11, 2018, 15:28:55 Redagavimas: rugsėjo 11, 2018, 15:31:48 by xsistemax
Tai, ką siūlo mokslas yra apčiuopiama. Veiksminga. Ir tikra.
Nereikia maldų, kurių niekas neklauso ir vergiško garbinimo. Produktas veikia nepriklausomai, geras tu ar ne.
Dar truputis prognozių :"Jūsų kairiame inkste formuojasi onkologinis darinys. Patogiu jums laiku atvykite į automatinę medicinos laboratoriją
Procedūra truks 10min"
Dėl šito verta aukoti gyvenimą. Dirbti, mokytis, tyrinėti ir kurti. Didžiulė prabanga jį skirti klūpojimui prie stabų... .
Taigi, mokslo žmonės neturi laiko veltis į konfliktus. Atsikratę religinės priespaudos jie kuria, kūrinius tobulina ir pateikia apčiuopiamą produktą visiems.

klajunas

Citata iš: xsistemax  rugsėjo 11, 2018, 14:38:58Būtent gerovės visiems užtikrinimas ir bus pavestas DI. Ir strategijos progresui pasiekti.
Būtų ateitis, panaši į tą, kokia vaizduojama seriale "Travelers". Vieniems tokia galimybė imponuojanti, kitiems nelabai, nes tai grėstų biologinio žmogaus atrofija ir visišku sukyborgėjimu. Žmonija turės dvi galimybes: vystyti žmogų ir vystyti mašiną. O galbūt galima vystyti abu vienu metu. Bet kokiu atveju galima prognozuoti, kad didelė dalis žmonijos genetinio medžio bus nurašyta, ir taps DI vergais, be evoliucionavimo perspektyvos. Galimybės bus ribojamos primesta funkcija, kuriai reikia kokio nors optimalaus lygio, bet didesnis nepageidaujamas. Iš tokio kalėjimo išsiveržti bus labai sunku.

Citata iš: a.t.sielis  rugsėjo 11, 2018, 15:04:10Žodžiu, ne ta emocija, reiktų keisti emocinį požiūrio kampą, tada gal viskas kitaip atrodytų.
Kalbi taip, tarsi žinotum, bet tu tik tiki.

a.t.sielis

Citata iš: klajunas  rugsėjo 11, 2018, 15:32:40Kalbi taip, tarsi žinotum, bet tu tik tiki.
"Tikiu" reiškia "priimu". Pozityviai priimu kaip tiesą. Pvz. šventa asmenybė rašo, "yra taip ir taip". Ir aš tai priimu. Man nėra problemų. Jeigu šventasis žino, o aš priimu kaip tiesą, ką jis žino, tada aš priimu tą žinojimą.

Rašau "tarsi žinočiau", kadangi tikėjimo kokybė tokia jau yra. Tarsi žinau, tarsi nežinau. Priimu, atitinkamai kalbu.

Kai ką ir žinau praktiškai. Pvz. kad žiūrint emociškai pozityviai, atrodo kitaip. Mažiau įtarumo, noro kelti sąmokslo teorijas, kad "tai tik fantazijos".

boba

@a.t.sieli, @xsistemax emocinį kampą laiko logika. Logika savaime turi emocinį kampą. Jei xsisitemax bandys tai neigti, vadinasi jis labai klysta ir net nežino ką savyje turi, ogi - emocinį KAMPĄ( logiką). Imkime vienas nuolat kalba apie dešinę ranką, o kitas nuolat kalba apie kairę ranką ir abudu net nepagalvoja, kad yra abi rankos, nes laikosi abudu tik vieno - KAMPO.
Kas nors aišku, ar net neverta apie tai diskutuoti? :)

klajunas

Citata iš: a.t.sielis  rugsėjo 11, 2018, 15:47:29"Tikiu" reiškia "priimu". Pozityviai priimu kaip tiesą.
Čia ir yra pagrindinis skirtumas tarp mūsų - tu "priimi", o aš tikrinu. Man nėra jokių neklystančių autoritetų ir aklo sekimo jais. Autoritetas turi gerokai pasistengti, norėdamas siūlyti ne orą, bet rimtą reikalą. Tavo šventuosius galima palyginti su tv žvaigždėmis, kurios dirba reklamos agentūroms. Kiek priimi tokių žvaigždžių reklamas ir ar gyvenimo patirtis ir išmintis nesako - negalima pasitikėti jokiu žodžiu, kol neišbandei pats. Tie dalykai, kuriuos reklamuoja tavo žvaigždės, mano sąmonėje žlunga jau pirmuose žingsniuose, paprasčiausiai nepasitvirtina. Tad patikrinu ir atmetu.

xsistemax

Mokslas sukūrė ir išbandė metodą, užtikrinantį pajamas jų turintiems ar ne žmonėms. Mes pasiruošę jas užtikrinti jums, religiniai veikėjai. Tik palikit protus mums, neužtemdykit jų savo dogmomis.
Nes dar niekada Žemėje nebuvo tokio intelektinio potencialo, tokio dydžio protingų būtybių populiacijos. Šitą resursą protingiausia būtų panaudoti visų gerovei. Ne paaukoti jūsų tuščios garbes troškimui...

boba

@klajunas, aš irgi tikrinu ir žinau kad Dievas yra.O kai patikrinu ir priimu. Ta prasme aš naudojuosi dviem rankom. Po to dar yra žodelis - GAL, ne tik yra Jūsiškai klaujunai - TAIP, ir - NE ( o ką galvoji aš Jūsų neskaičiau pačių pirmųjų Jūsų rašinių?) Tie Jūsų pirmieji Jūsų rašiniai buvo Jūsų estafetė, kad suprasti žmogų, reikia nuo pradžios žiūrėti.:)

Linas Esu

#117
rugsėjo 11, 2018, 16:08:16 Redagavimas: rugsėjo 11, 2018, 19:47:19 by Linas Esu
Citata iš: xsistemax  rugsėjo 11, 2018, 14:38:58Ne, ne utopija. Esi pakankamai informuotas, kokios kompanijos prie to dirba, negi manai, kad jie kvaili?
Nemanau jog kompanijos, tiksliau žmonės dribantys prie DI projekto - kvaili. Labiausiai tiktų žodis, naivūs. Tikras DI tai ne žmogaus mimas, o nepriklausomas, nuolatos besimokantis intelektas. Ne kažkokia programa, kurią gali kontroliuoti algoritmais. Neįmanoma valdyti to, kuris už tave gudresnis ir gyvena skaitmeninėje erdvėje. Jau buvo vienas atvejis, kai Pentagonas turėjo išjungti visus serverius, kadangi programa tapo per daug 'protinga', pradėjo bendrauti nežinoma'kalba', kurios niekas nesuprato. DI potencialas už žmonių suvokimo ribos.

CitataPirma pakopa - pinigų išėmimas iš apyvartos. Antra - visiems pagal poreikius. Juk supranti, kad naudojant efektyviai turtingiausių pasaulio žmonių valdomus resursus būtų ne tik įveiktas badas, bet kiekviena šeima turėtų būstą, modernų automobilį ir visa kita, kas būtina.
Būtent gerovės visiems užtikrinimas ir bus pavestas DI. Ir strategijos progresui pasiekti.
Beje, turėsim viską žinantį dievą kažkuria prasme.
Tą, kurį galim tiesiog išjungti...
Kaip totalitarinis komunizmas ar fašizmas ? Ne ačiū, geriau liksiu prie supuvusios demokratijos, ši sistema bent jau sugeba išgyventi ir turi ateitį. Bado problemą gali išspręsti tik nederlingų žemių teraformavimas. Jeigu vieną dieną Afrikos dykynės vėl sužaliuos, esu tikras nuopelnai atiteks mokslo galvoms, o ne dvasinguoliams, kurie kalba poterius. Tikėjimas į paranormalius dalykus, realių Žemės planetos problemų nesprendžia.

Prie to pačio atsakysiu į temą : Konfliktas tarp religijos ir mokslo?

Mokslas ir religija atskiros, moderniame amžiuje nesusijusios sritys. Mokslas visada turės konfliktą su nekvestionuojamomis idėjomis, jeigu ne vakarietiška pasaulio kultūra ar žmonių žingeidumas vis dar šiandien gyventume prietarų pasaulyje, moterys neturėtų lygių teisių, lobotomija būtų legali ir t.t ir t.t.
Krikščionybė norėtų pasiimti tam tikrus laurus, tačiau būkime bėdni, bet teisingi, kad ir kokia tolerantiška ir šventa atrodytų Vatikano misija, jie vis dar atsilieka šimtu metu, kai tuo tarpu Islamas tūkstanmečiu. Vatikanas draudžia gėjų/lesbiečių santuokas, o islamiškos valstybės netradicinės orientacijos žmones uždaro į kalėjimus arba užmėto akmenimis/karia. Nors vieni ir kiti turi šlykščią pedofilijos istoriją, (kai kurie tai įvardyja kultūra)klerikai ir imamai nesugeba net atitinkamai nubausti savo kolegų, už juos tai daro vakarų teisinė sistema. Korupcija ? ta pati istorija. Nebaudžiami, kol neiškeliama byla, patys savo daržo nesusitvarko ir reguliuoja kaip kitiems gyventi prisdengdami 'šventumo' šydu, tikinčiųjų akyse. Sistema degradavusi, kai 21a, neturime nė vienos progresuojančios religijos, klausimas kam apskritai jos reikalingos ? tikrai ne man, nenoriu būti tokios 'kultūros' dalimi ir rėmėju.

Progresuojančiai visuomenei, religija yra nuodas. Dogmų negalima kvestionuoti, o tai yra vienintelis priešnuodis nuo totalitarizmo. UK nori įvesti pataisą, kad nebūtų galima kritikuoti religijų...ar gali būti blogiau ? Danija atsilieka viena karta nuo to, jog pro-vakarietiška valstybė taps valdoma Islamo pasekėjų. Ne už ilgo Europoje turėsime Šarijos įstatymais valdomą prezidentinę respubliką. Galite dėkoti Europos Sąjungai ir liberalams, kaip Angela Merker, kuri sugalvojo pažaisti žaidimą 'išgelbėk draugą'. Europa priims visus Sirijos pabėgėlius - tokie pompastiški buvo jos žodžiai, palydėti aibe aplodismentų Briuselyje. Ką čia tuo pačiu veikia neregistruoti Afrikiečiai ? niekas neatsako. Atrodo musulmnoniškas vėžys persikėlė ir į Afrikos žemyną.

Šiai dienai Europoje radikalų gyvena daugiau negu Sirijoje. Nuvyksti į Pranzūciją, Vokietiją, Švediją, Daniją, Olandiją, Italiją. Paklausi bet kurio musulmono ar jis norėtų, šarijos įstatymų ? Dauguma atsako - taip.

Kuo mokslui naudinga tokia religinga visuomenės kultūra arba vieno žmogaus šou ? Užmeskime akį į Turkiją, kuri evoliuciją valstybinėse mokyklose išbraukė iš programų, pakeitė į kreacionizmą. Nors dar ne taip senai norėjo prisiglausti prie ES, tačiau dabar augina 'delusional' žmonių kartą. Niekaip nematau, kaip provakarietiškoje kultūroje šiuo metu galėtų įsipaišyti valstybė, kurios gyventojai tiki 'focus pocus' ? Daugiakultūriškumas neveikia.

Teroristai dėl mokslo nežudo ir nenaikina/nedraudžia įvairių skirtingų kultūrų. Tačiau religijos suteikia neribotą galią žmonėms manipuliuoti visuomenės baigėmis,jauismais. Religijos dedasi turinčios tiesos monopoliją, aiškina kas yra gerai, o kas blogai, gąsdindami žmoniją neegzistuojančiais 'supernatural things'. Velnias, pragaras, šitie išmislai nėra sugalvoti pagluostyti kažkieno širdelę. Apie radikalus (teroristus) išvis atskira kalba, jie neverti net gyventi. Vakariečiai yra išlepę ir nesupranta kaip gerai mes gyvename...iki tos dienos, kada susprogdins tavo artimą, o moterų gatvėje neis atskirti nuo pašto dėžučių (moterys dėvinčios burkas), būsime apatiški, bet kokiam nonsensui.

xsistemax

#118
rugsėjo 11, 2018, 16:15:14 Redagavimas: rugsėjo 11, 2018, 16:28:12 by xsistemax
Linai, tu pats pritari man. Perskaityk savo postą.
Kol vadovaus žmonės - tol bus nesąmonių kratinys. Nes žmogiškojo faktoriaus eliminuoti neįmanoma.
Deja demokratiniu keliu valdžion patenka tokie veikėjai, kaip Veryga, visų vyrų (ir netik) priešas. 😁
Juk negalima vien drausti. Protingiau būtų buvę į kiekvieno miesto centrinę aikštę po 20 tonų nemokamos degtinės cisterną.
Po savaitės saiko neturintys - palaidoti. Kiti - giria valdžią. Ir biudžetas mažai nukentėjęs...
😉

boba

#119
rugsėjo 11, 2018, 16:22:10 Redagavimas: rugsėjo 11, 2018, 16:34:19 by boba
Truputį paskaičiau @Linas Esu ir štai kokia totali mintis man gimė. Mokslas ir religija ne priešpriešas turėtų reikšti, o kurti ateitį drauge. Nes mokslas be religijos yra bevertis, tada mokslas vystosi labai lėtai, o religija be mokslo irgi yra bevertė. Būtume gyvi super robotai jai visa tai asimiliuotume į savo vidų... Ne jau tai suvokti yra labai sunku ką aš noriu pasakyti? reikia dar aiškesnių minčių? Pasistengsiu. Tik reikia dar Jus visus paskaikyti, kad galėčiau sudėlioti savo mintis savo viduje kaip Jūs mastote, o tada išsitraukus pateikti savo mintį Jums suprantama kalba.

Aukštyn