Mekabciel Blog'as

Pradėjo Mekabciel, sausio 28, 2017, 11:57:14

« ankstesnis - sekantis »
Žemyn

cs

balandžio 06, 2017, 23:36:34 Redagavimas: balandžio 07, 2017, 01:44:20 by cs
Apie kalbas nėra ko kalbėti, nes jos skiriasi nedaug. Anglų kalboje vienas žodis nusako visą susijusių žodžių grandinę, o lietuvių kalboje yra tam kiekvienas atskiras žodis.

Mekabciel

balandžio 07, 2017, 00:07:23 Redagavimas: balandžio 07, 2017, 00:32:38 by Mekabciel
Citata iš: cs  balandžio 06, 2017, 23:36:34Apie kalbas nėra ko kalbėti, nes jos skiriasi nedaug. Anglų kalboje vienas žodis nusako visą susijusių žodžių grandinę, o lietuvių kalboje yra tam kiekvienas atskiras žodis. Tu gal supratai, kad anglų kalboje gali neturėti tam tikrų žodžių nusakyti tam tikriems veiksmams ar pojūčiams. Ištikro vėl kaip pažiūrėsi, civilizacija, kuri turi savo filosofiją, sukūrė aukštą išvedimų grandinę, dėl kurios yra daugiau galimybių išnaudoti kalbos priemonę. Lietuvių kalboje, būtent ir yra visko. O anglų kalboje jau būtų vos ne supergalios ar supermotyvacija. Užsieniečiai negali išgeneruoti tokios galios savo kalboje, jos visos pritaikytos tik robotams ir sistemoms gaminti.
Na aš supratau, jog Lietuvių kalboje viskas yra persipynę ir iš vieno žodžio gali gražiai nulaviruot į visiškai kitą prasmę turintį žodį, ko kitose kalbose nelabai yra. Nesuprantu tiesą sakant koks skirtumas tarp anglų kalbos ir lietuvių. Gintaras gerą pavyzdį panaudojo jog Viedras tai yra Veidrodis. O pas rusus veidrodis yra - зеркало(Zerkalo - jokio ryšio). Tai kirba mintis jog Anglų kalboje taip pat nėra ryšių tarp kaikurių žodžių, nes jie arba sukurti iš oro arba pasiimti iš kitų.

Kad ir ta pati anagrama  God - Dog. Prie ko čia tas Dog? Prie to jog šunys visiškai atsidavę sargybiniai? Tai mane šuo saugo?
Dievas - Veidas,  nes Veidas yra žmogaus pagrindinis informacinis elementas. Per jį gauni daugiausia informacijos. Tai mano Veido ir Dievo santykyje daugiausia informacijos dalinamasi.
Aišku jei visose kalbose būtų vienodai - būtų irgi neidomu, tai tas Dog irgi toks šarmingas. :)

žodis - žadėjo - žydėjo- susiža-(dėjo) - susižino - sužiūri - sužadina - pažįsta - pražysta ir t.t..
dėjo - padėjo - padarė - pridirbo - padargas - padalinys - padavė - padovanojo  ir t.t.

O anglišką pavyzdį galima būtų?

Citata iš: cs  balandžio 06, 2017, 23:36:34O aš įžvelgiu, kad visa tai daroma neprotingai. Tik jei tam būtų paaiškinta.
Gal galima būtų pavyzdžių ir paaiškinimų, ką turi omeny? Bo tavo tos tokios natos į tuščią nebūtį... Mol susiprask, kad tau nereik lietuvių kalbos bo ji iš tavęs daro intelektualų laukinį...

Kokiais būdais lietuvių kalba moko būti kietais ir protingais?
http://www.sarmatija.lt/index.php/temu-turinys/55-pagonybes-ir-krikscionybes-sankirta/696-darna
Per dorą ir darbą?

cs

balandžio 07, 2017, 00:34:50 Redagavimas: balandžio 07, 2017, 02:13:47 by cs
Aš taip neieškau, atitikmenų - jie nieko nesako. Nėra raišumo tarp tavo primestų idėjų ar steriotipų, iki to, kaip atrodo pats žodis. Nesakau, jei tau tikrai įdomu...

Vitus

Citata iš: Mekabciel  balandžio 05, 2017, 23:45:17Kuo skiriasi realistas nuo mistiko?
Tuom, kad realistas mato tik tai, kas yra, o mistikas mato dar ir tai, ko nėra :)
...
Kadangi diskusija nukrypo apie kalbas, tai ta proga senas anekdotas:

Kuo skiriasi optimistas, pesimistas ir realistas?
Optimistas mokosi anglų kalbos.
Pesimistas mokosi kiniečių kalbos.
O realistas mokosi surinkti kalašnikovą :)

Mekabciel

Citata iš: cs  balandžio 07, 2017, 00:34:50Bet yra kita lietuviškumo pusė. Ji yra kreipiama link kažkokio netikro varianto. Lietuviai bijo rinktis tarp taip ir ne, o kaip reikia rinktis paprasčiausiai išsisukinėja, kad jiems perprastas pasirinkimas, primena sistemą ir pan.
O yra dar tarp ko reiktų rinktis? Ką ir kam reiktų rinktis?

cs

balandžio 07, 2017, 01:04:23 Redagavimas: balandžio 07, 2017, 02:13:02 by cs
Nuo didelio nuokrypio, bandome prieiti prie to, kai klausei apie atikmenis.

Visi atitikmenys susieja žodžius su jo pradine reikšme. Pradinė reikšmė yra asocijacija su aplinka ir pažįstamomis 'formomis', kurias galime įsivaizduoti arba gerai išstudijavus pažinoti. Žinome, kad gali būti teigiamas ir neigiamas arba atvirkštinis ir neatvirkštinis sąvybinis įvertinimas. Vėliau galima taikyti ir matematikos žinias, kurios būtų žodžio daryboje. Kol žodis nesudaromas, tol jis gali visaip būt kuriamas, pridedant ar nuimant kažkokias slaptas/nukreipiamas reikšmes ir mes jas žinome. To neturi anglų kalba, anglų kalboje vadovaujamasi arba imama, kad žodis būtų įvairiaprasmis ir galimas panaudoti įvairiose situacijose. Ir tai yra veiksmažodžiai bei būdvardžiai. Kad ir žodis light, kuris reiškia šviesa, gali būti suprastas ir kaip šviesus, ar šviesti. Visada reikia gaudyti mintį, kokią anglų kalboje norima pasakyti, nes priešingu atvėju pasirodo kaip nesusipratimas ir t.t. Tą ir sakau.

Linas Esu

kokia šito blog'o prasmė ?

Mekabciel

balandžio 07, 2017, 12:06:10 Redagavimas: balandžio 07, 2017, 12:28:50 by Mekabciel
Citata iš: Linas Esu  balandžio 07, 2017, 10:31:24kokia šito blog'o prasmė ?
O tu pats esi susidaręs kažkokį vaizdą kokia šio blogo prasmė?
Kokios pas tave sąsajos, mintys kyla skaitant?
Tau kažkaip tai imponuoja, randi save tame ar ne?
Turi gal ką pridėti?

elteide

Citata iš: Vitus  balandžio 07, 2017, 00:43:51
Citata iš: Mekabciel  balandžio 05, 2017, 23:45:17Kuo skiriasi realistas nuo mistiko?
Tuom, kad realistas mato tik tai, kas yra, o mistikas mato dar ir tai, ko nėra :)
...

Citata iš: Vitus  balandžio 07, 2017, 00:43:51
...

geras :D

elteide

Citata iš: Linas Esu  balandžio 07, 2017, 10:31:24kokia šito blog'o prasmė ?
ir aš atsakysiu...
 ogi paplepėti, pasidalinti mintimis, net pasiginčioti :}
o kokia Dievui jo kūrybos prasmė ?, pirmiausia, pasidalinti, tiksliau, duoti ...tokia  Jo prigimtis , toks troškimas....ir su žmonėmis, jo kūriniais , yra analogiškai .

Mekabciel

balandžio 07, 2017, 15:48:32 Redagavimas: balandžio 07, 2017, 16:47:19 by Mekabciel
"Aš labai laimingas, juk aš galų gale, grįžtu namo."

Pasikiškiakopūstelapeliaudamas. :)

elteide

kažkuo kraupoka man ši dainelė ...
Mekabciel , noriu paklausti, tu sarmatininkas arba prijaučiantis? 

cs

balandžio 07, 2017, 17:59:35 Redagavimas: balandžio 07, 2017, 19:09:36 by cs
@Mekabciel apie skiemenis galima visokių minčių turėti, kaip daryba kalboje išrodo tą galimybių didelę aibę. Kalba yra tobulėjanti ir niekas nežino, kiek tas eksperimentas patikimas. Išbando naujadarius žodžius, kurie prigyja savoje kalboje, o pasekmes jau skaičiuoja.

Mekabciel

balandžio 07, 2017, 19:17:03 Redagavimas: balandžio 07, 2017, 19:33:08 by Mekabciel
Citata iš: elteide  balandžio 07, 2017, 17:38:50kažkuo kraupoka man ši dainelė ...
Pabandyk padaryt eksperimentą - klausykis šią dainą, tol kol ji tau pradės patikti.

Trololo tai jausmas, o ne žodžiai.
Reik išmokt įsileisti dainą į save... (tai juk grynai pscihologinė problema)
Pabandyk toje dainoje atrasti gera, lengvumą, o ne kraupumą... Krapumas yra nežinomybė... Visada baisu eit ten, kur tau nepažįstama... Tai įeik į tą nežinomybę... Išmok  visokią muziką klausyt.

"Dainuok savo sieloje "trololo" ir būk lengvas kaip paukštis..."

Ir pajusi tai ką Katy Perry dainavo - we're  all chained to the rhythm.
Ir gal pajausi - Jog grįžti namo. Kaip kad užrašyta dainos pradžioje...

Citata iš: elteide  balandžio 07, 2017, 17:38:50Mekabciel , noriu paklausti, tu sarmatininkas arba prijaučiantis?
Na aš sarmatos turiu, bet nesu sarmatininkas, nacionalistas, kairysis ar dešinysis, liberalas, žaliasis ir t.t.

Šiaip jau savęs niekam nepriskiriu ir etikečių nedelioju, nes esu lietuvis.

Citata iš: cs  balandžio 07, 2017, 17:59:35Kalba yra tobulėjanti ir niekas nežino, kiek tas eksperimentas patikimas. Išbando naujadarius žodžius, kurie prigyja savoje kalboje, o pasekmes jau skaičiuoja.
Jei ketinimai geri tai ir eksperimentai sveikintini. Bo jei neeksperimentuoti, tai stovėt vietoje...

Šiaip jau šita realybė bendrai paėmus yra kažkoks nesuvokiamas eksperimentas... Kaip išvis kažkas egzistuoja? Kaip Dievas gali egzistuoti? Kaip tas Absoliutas, Begalybė egzistuoja? Kosmosas visiškas... Ir mes tame kosmose sėdime susirašinėjame, kažkokiame Anomalijos puslapyje...  Jums tai neabsurdiška? :D
Sėdime kosmose ir ginčijamės.... kieno tiesa tiesesnė... :D

cs

balandžio 07, 2017, 20:06:03 Redagavimas: balandžio 07, 2017, 21:36:29 by cs
Tie, kurie pirmieji suprato kaip žodis turi būti sudarytas yra pradiniai ir paskutiniai, nėra tokios galimybės juos pavaduoti. Nieko pakeisti negalima, nes tai neįmanoma. Mums yra pasiūloma laikytis primetamų idėjų, kad parodyti žmogiškumą, tautiškumą, ar religiškumą, vertybes. Primestos idėjos - jos nemūsų sukurtos. Mes nesame tie pradiniai kūrėjai, kurie išmanė ar matė viziją kam reikalingas toks stiprus ryšio priteikimas mums dabar reikalingai sąvybei.

Kalba irgi buvo sukurta, o ją sukūrę uždraudė sužinoti. Mes turime tą variantą, kuris verčiamas, bet nėra tikroji žmogaus kalba. Tarsi žaistume smėlio dežėj. Nieko neturime, bet daug ko ir nežinome. Jei kažką pridedame, galime lengvai suklysti. Asmeninė nuomonė kažkam reikalinga, bet panaudojimas ištikro nėra platus. Pamėgdžioti kitus mokame geriau, nuo to nepasidarydami žmonėmis. Aplinka nesuteikia galimybių peršokti normų, kurias sukūrė vizionieriai. Mes nežinome, kokia tikra vizija yra mums perduota besinaudojant kalba įvykdyti. Keista, bet ir tuo pat metu įdomu.

Toks mano požiūris, bet jis nestabdo manyti, ar galvoti kažką kitą. Yra kas nestovi ir kuria įvairius užsiėmimus. Jei tie užsiėmimai ir lavinimai tikrai vertę turi, tai tą trugdo reliatyvus požiūris suprasti. Ir požiūriai prasikeisdami nustelbia vertes, kokias kas sukelia. Nei aš nei tu nesame teisūs.

Aukštyn