Kas atbaido sėkmę

Pradėjo Teroras, spalio 13, 2014, 10:57:28

« ankstesnis - sekantis »
Žemyn

Teroras

Psichologai išaiškino tam tikrus žmogaus polinkius, kurie gali trukdyti sulaukti sėkmės. Atrinkome aštuonis, labiausiai paplitusius. Pabandykime su kiekvienu susipažinti nuodugniau, juk labai svarbu suprasti, ko nereikia daryti, norint būti sėkmės lydimu žmogumi. Tikėsimės, kad šie patarimai padės susidraugauti su fortūna ir geriau pažinti save.

Polinkis dramatizuoti. Jį galima apibūdinti taikliu liaudišku priežodžiu „baimės didelės akys". Žmonės, perdedantys realų sunkumo mastą, galvoje fiksuoja ir palaiko nuolatinį nerimą. Tai jiems trukdo atsikratyti baimės, išspręsti problemas ir judėti toliau.

Polinkis viską imti į širdį natūraliai išplaukia iš ankstesniojo. Kitų žmonių nesėkmės, ligos, dėl kurių jaudinatės kaip dėl savo, taip pat širdyje pasėja nerimą, kuris trukdo ramiai gyventi, kelti tikslus ir jų siekti, nes žmogus galvoja tik apie tai, kas įvyko, visa kita jam mažai rūpi.

Baimė gali peraugti į panišką siaubą, ir tuomet prireiks specialistų pagalbos. Siekdami išvengti tokių situacijų, nežiūrėkite žinių laidų, neskirkite pernelyg didelio dėmesio kolegų, kaimynų ir net visiškai nepažįstamų žmonių reikalams. Užuojauta, pagalba - štai kas iš tiesų padeda, bet ne jaudinimasis, dėl kurio tampa baisu išeiti iš namų.

Polinkis daryti skubotas išvadas taip pat nepadeda siekti užsibrėžtų tikslų. Mat žmonės, pasižymintys šia savybe, iš anksto galvoje prasuka būsimą įvykių eigą ir elgiasi pagal pasidarytas išvadas. Taip pat klaidinga bandyti nuspėti, kaip elgsis kiti žmonės, ir veikti, remiantis savo prognozėmis. Gyvenimo patirtis, kuria remiasi į skubotas išvadas linkę žmonės, aišku, yra naudinga, bet visada geriau visapusiškai apgalvoti ir pasverti savo sprendimus, taip pat nenusibrėžti sau tam tikrų ribų.

Polinkis apibendrinti yra polinkio į skubotas išvadas atmaina. Paprastai žmonės elgiasi atsižvelgdami į ankstesnes nesėkmes, vadovaudamiesi ankstesne įvykių eiga. Mes šimtu procentų negalime numatyti, kaip iš tiesų baigsis viena ar kita situacija, todėl iš anksto užsiprogramuoti vienai ar kitai baigčiai, juolab nesėkmingai, neverta. Kiekvieną įvykį vertinkite kaip naują, anksčiau neįvykusį.

Polinkis kabinti etiketes ir kurti stereotipus įspraudžia į tam tikrus rėmus ir nuteikia tam tikram elgesiui. Šis polinkis trukdo pažvelgti į problemą iš kitos pusės, atmetus stereotipus.

Polinkis pasaulį matyti tik juodos arba baltos spalvos yra giminingas ankstesniajam. Perdėtas tobulumo siekimas sukelia neurozes ir neurasteniją, taip pat atstumia žmones, neieškančius aplinkui trūkumų. Perfekcionistai dažniau lieka vieniši, nes dėl savo įsitikinimų dažnai nusivilia ir žmonėmis, ir idealais. Jiems atrodo, kad jų niekas nesupranta, o jiems patiems sunku suprasti, kodėl žmonės sugeba džiaugtis, kai pasaulis toks netobulas.

Užkariautojų ir azartiškų lošėjų šūkis „Viskas arba nieko!" žmogų įspraudžia į tam tikrus rėmus, ir jis nebesugeba laviruoti. Perfekcionistai taip pat yra linkę susigalvoti tam tikras taisykles ir gyventi vien pagal jas. Viena vertus, tokia pozicija palengvina gyvenimą: kiekvienam atvejui turite konkrečią veikimo instrukciją, o antra vertus, jei taisyklės neįmanoma pritaikyti, žmogui nusvyra rankos ir jis nustoja mąstyti blaiviai.

Taisyklės, taikomos smulkmenoms, taip pat sukelia nereikalingą nervingumą: jei kas nors iškrenta iš tvarkaraščio, perfekcionistas pradeda kaltinti save, aplinkinius, visą pasaulį. Taip tuščioje vietoje atsiranda problema, kurią reikia spręsti.

Polinkis kapstytis praeityje žmogų veikia destruktyviai ir jis, užplūdus emocijoms, nebejuda pirmyn, nes bijo, kad pasikartos buvusi nesėkmė. O buvusių nesėkmių fiksavimas trukdo visą dėmesį skirti dabarčiai. Nuoskauda aptemdo sąmonę, sukelia nereikalingą nerimą ir galop vėl patiriame stresą. Iš praeities geriausia priimti teigiamą, konstruktyvią patirtį, kuri padeda mokytis iš savo klaidų.

Pernelyg emocionalūs žmonės yra linkę pasitikėti savo pojūčiais, emocijomis. Jie viename ar kitame įvykyje pradeda įžvelgti tam tikrus ženklus ir veikia, atsižvelgdami į juos. Emocijos - tik mūsų reakcija į tai, kas vyksta, neribokite savęs, mąstykite blaiviai.

Polinkis į apatiją ir nusiminimą. Mes ne visada pajėgiame akimirksniu suvaldyti savo nuotaikas, tačiau bet kokiomis aplinkybėmis reikia nusiteikti optimistiškai. Nusiminimui skirkite dešimt minučių, o paskui pereikite prie konstruktyvių veiksmų.

www.respublika.lt

elteide

tikrai geri patarimai..

vytra

#2
spalio 08, 2017, 17:46:46 Redagavimas: spalio 08, 2017, 17:51:59 by vytra
Citata iš: Teroras  spalio 13, 2014, 10:57:28Polinkis į apatiją ir nusiminimą
- nors V.I.Lenin ir buvo kilęs iš teroristų šeimos (jaunesnis brolis nuteistas už teroristinį pasikėsinimą nužudyti), bet kai ką jis yra gerai pasakęs, o būtent: "tu negali būti tikrai turtingu, kai aplink visi kiti vargšai". Štai dėl ko bėgama į užsienį..

Citata iš: elteide  liepos 11, 2017, 12:19:19tikrai geri patarimai..
Citata iš: klajunas  spalio 01, 2017, 12:09:29@vytra . Graužęs mokslo šaknį, bet nelaikantis jo garbintinu stabu.
- štai ištrauka iš TV programos: 18:00 - Laida tiems, kurie mokosi. Filmas: "kaip asiliukas laimės ieškojo"..

:)

Aukštyn