Krikščionybė: kas tiesa o kas melas

Pradėjo Ezekiel, gegužės 20, 2014, 18:01:16

« ankstesnis - sekantis »
Žemyn

001

Citata iš: paragraf 78  birželio 06, 2014, 18:41:02
Sakyk konkrečiai, kas negero parašyta Biblijoje?

2 Chronicles 15:13
Deuteronomy 17:12
Exodus 21:15
Leviticus 20:9
Leviticus 20:13
Deuteronomy 22:28-29

Viskas iš Senojo Testamento, tačiau žmonės ir dabar mėgsta jį cituoti, o tuo labiau, kad Senasis Testamentas vis dar yra galiojantis, o Senasis ir Naujasis Testamentai tiktais papildo vienas kitą. Tai tiesiog parašiau, kad nepradėtum plūsti manęs, jog viskas iš Senojo Testamento.

paragraf 78

birželio 09, 2014, 07:50:46 Redagavimas: birželio 09, 2014, 08:52:44 by paragraf 78
Citata iš: Ezekiel  birželio 09, 2014, 00:07:01
Pagal istorinius įvykius matyti, kad krikščionys suprasdavo Biblija paraidžiui, be jokių teorinių išvedžiojimų.

Taip, būta ir tokių dalykų, bet jie neilgai gyvavo. Jau rašiau apie tai anksčiau tai nesikartosiu.
Citata
Kažkodėl Biblijos mokymai suprantami kaip nekvestionuojami mokymai ir kiek žinau jokie kunigai neaiškina, kad jie gali būti nebūtinai tiesą, kad galimi kiti nesmerkiami tikėjimai, perpėti visuomenę apie klaidingas Biblijos interpretacijas.

Blogai žinai :) nes kunigai dar ne tokius dalykus paaiškina. Tu pasidomėk ką bažnyčia mano apie kitas religijas, tada nereikės čia taip ardytis bukai bandant įrodinėti tai ko nėra. Pradžiai siūlau pasikaityti Bažnyčios santykių su nekrikščionių religijomis deklaracija Nostra aetate: http://www.lcn.lt/b_dokumentai/vatikano_2s/nostra-aetate.html
Perskaitysi ir pamatysi, kad mes gerbiame kitas religijas ir jų nepuolame, o jei kas nors smerkia iš mūsų tas klysta

CitataBet kaip tų paaiškintum krikščionių Šventuosius karus ir užkariavimus?

Šventi karai, normalus archajinio pasaulio fenomenas. Apie tai irgi daug esu rašęs forume, tai nesikartosiu.

Citata iš: 001  birželio 09, 2014, 00:08:03
Viskas iš Senojo Testamento, tačiau žmonės ir dabar mėgsta jį cituoti, o tuo labiau, kad Senasis Testamentas vis dar yra galiojantis, o Senasis ir Naujasis Testamentai tiktais papildo vienas kitą. Tai tiesiog parašiau, kad nepradėtum plūsti manęs, jog viskas iš Senojo Testamento.

1. Kodėl turėčiau plūsti?
2. Nuorodas pažiūrėsiu vėliau, nes dabar nelabai laiko turiu
3. Senasis Tetamentas galioja tik pas žydus, krikščionys gi apturėjo Naująją Sandorą per Kristų ir nebesilaiko ST nuostatų, nes jei laikytūsi, tai būtų ir šabas švenčiamas ir apipjaustyti visi vaikščiotų. Kaip jau sakiau, Tora (kurios daugiausia kaip matau ir cituoji) yra tarsi žydų konstitucija, ten įstatymai kurių laikėsi žydai iki Šventyklos sugriovimo, dabar net ir patys žydai jų nebesilaiko, nes Šventyklos nėra.

Ezekiel

Citata iš: paragraf 78  birželio 09, 2014, 07:50:46

Perskaitysi ir pamatysi, kad mes gerbiame kitas religijas ir jų nepuolame, o jei kas nors smerkia iš mūsų tas klysta

Dabar gal gerbiamos ir nepuolamos, nes bažnyčia dabar yra prastoje padėtyje ir matau bando taikytis prie šiuolaikinio pasaulio ignoruodama Biblijos įsakus.

Citata
Šventi karai, normalus archajinio pasaulio fenomenas. Apie tai irgi daug esu rašęs forume, tai nesikartosiu.

Jei religija nesmerktų kitatikių ir tikrai būtų prieš žudymą tie Šventieji karai ir nevyktų. Realybė kitokia.

Citata
3. Senasis Tetamentas galioja tik pas žydus, krikščionys gi apturėjo Naująją Sandorą per Kristų ir nebesilaiko ST nuostatų, nes jei laikytūsi, tai būtų ir šabas švenčiamas ir apipjaustyti visi vaikščiotų. Kaip jau sakiau, Tora (kurios daugiausia kaip matau ir cituoji) yra tarsi žydų konstitucija, ten įstatymai kurių laikėsi žydai iki Šventyklos sugriovimo, dabar net ir patys žydai jų nebesilaiko, nes Šventyklos nėra.

Tamsiųjų pusių turi ir Naujasis Testamentas. Beje Jėzus jame irgi palaiko Senojo Testamento žiaurius mokymus 5:17
Štai viena citata iš NT: Jėzus rekomenduoja, kad išvengti nuodėmės mes turėtume nusikirsti rankas ir išsibadyti akis. Šis patarimas pateikiamas iš karto po to kai jis sako, kad kievienas kuris geismingai pasižiūri į bet kokią moterį nusikalsta. 5:29-30

paragraf 78

birželio 09, 2014, 11:30:28 Redagavimas: birželio 09, 2014, 11:35:53 by paragraf 78
Citata iš: Ezekiel  birželio 09, 2014, 10:41:58
Citata iš: paragraf 78  birželio 09, 2014, 07:50:46

Dabar gal gerbiamos ir nepuolamos, nes bažnyčia dabar yra prastoje padėtyje ir matau bando taikytis prie šiuolaikinio pasaulio ignoruodama Biblijos įsakus.

Dieve mano, suabsoliutinti vieną siaurą laikotarpį kai dėl politinių intrigų vyko kryžiaus karai yra nemoksliška ir siaura.Be to tie karai buvo atseit iš religinių paskatų daromi, o realiai elementari politika.
Be to tuo metu kariavo visi kas netingėjo. Tuo metu karas buvo norma ir vertinti tai pagal mūsų laikmečio moralę irgi yra neteisinga.
Ir dabar nekariaujama ne todėl kad pozicija susilpnėjo, o todėl kad krikščionybės esmėje yra meilė, o ne karas. Kariauta tik siauru laikotarpiu.

CitataJei religija nesmerktų kitatikių ir tikrai būtų prieš žudymą tie Šventieji karai ir nevyktų. Realybė kitokia.

Na tai ir niekas gi nekariauja :) nors tavo realybėje matomai kariauja

CitataTamsiųjų pusių turi ir Naujasis Testamentas. Beje Jėzus jame irgi palaiko Senojo Testamento žiaurius mokymus 5:17
Štai viena citata iš NT: Jėzus rekomenduoja, kad išvengti nuodėmės mes turėtume nusikirsti rankas ir išsibadyti akis. Šis patarimas pateikiamas iš karto po to kai jis sako, kad kievienas kuris geismingai pasižiūri į bet kokią moterį nusikalsta. 5:29-30

Jau daug kartų sakiau, kad nereikia visko suprasti pažodžiui. Tai kalbama apie širdies poziciją, o ne apie realų savęs žalojimą.
Štai Origenas, vienas iš bažnyčios tėvų ir didžių teologų, tiesiogiai suprato šią vietą ir išsikastravo, kad negeistų moters. Ir tai buvo lemiamas faktorius kuris jo neleido paskelbti šventuoju. Savęs žalojimas eina prieš Kristau mokymą.

Vytautas

Šiaip globalus karas tiesiogiai dabar nevyksta dėl labai visiems aiškių pasekmių. Tiesiog nieko neliks. Bet lokaliai pvz mūsų kariai krikščionys su religiniais pagalbininkais priešakyje kapelionais kariauja prieš musulmonus. Jei tai dar galima pateisinti gynybos atveju savoje teritorijoje tai niekaip svetimoje. Jei esi krikščionis ir laikaisi Dievo įsakymų tai tiesiog privalai nedalyvauti tokioje baudžiamojoje misijoje. Bet dievas atleidžia nuodėmes ir laimina einant į kova prieš kitatikius. Keistas prieštaravimas.  :) Tai ar galima žudyti ar ne? Vistiek bus atleista.  Praeityje dievo vardu buvo remiamasi dar labiau. Net ant kiekvieno vokiečio diržo sagties buvo "dievas su mumis". Visi šitie dalykai susiję. Tiesiog neįmanoma atskirti dievo nuo jo vardu žudančio ar skleidžiančio dievo žodį. Nes jei nebus  žmogaus veikiančio dievo vardu tai nebus ir dievo. Taip kad žudantis dievo vardu yra iš dievo.  :)

paragraf 78

Tai jei aš užsirašysiu ant diržo "Vytautas su manimi" nužudysiu žmogų, tai reikš kad tavo vardu tai padariau? Net jei aš garsiai rėksiu ir visaip įrodinėsiu, kad tai darau tavo vardu, tai bus veiksmas atliktas mano vardu, o tu liksi ne prie ko.
Taip ir su tais kurie žudo Dievo vardu. Dievas čia ne prie ko. Religija irgi ne prie ko. Tai asmeninis žmogaus ar grupės sprendimas.
Žmonės dažnai daro nesąmones, bet reikia žiūrėti ne į nesąmones, o į esmę. Esmėje gi yra meilė, o tai kad kai kurie gerą idėją sušika per savo netobulumą, pačios idėjos bloga nepadaro

Vytautas

Jei dievas yra tik idėja kuri niekaip nesirealizuoja gyvenime tai tokia idėja nieko verta. Tai tas pats kas mokslinė hipotezė ar šiaip pasaka. Kol nėra praktinės realizacijos ji tušti žodžiai.  :) Reiškia žudyti galima, nes niekas tam netrukdo tik tušti žodžiai.

paragraf 78

Ar aš sakiau kad dievas yra idėja? Ar čia tau švytuoklė tai pakuždėjo? :) Dievas deja nėra idėja, jis realus kaip niekas kitas. Siūlau paskaityti Lewis "Didžiąsias skyrybas", joje labai gerai išdėstyta tai kodėl dievas yra daug tikresnis nei mes. Be to tai visų senųjų religijų aksioma, kad dvasinė tikrovė yra daug tikresnė už materialiąją
Aš ten kalbėjau apie religiją kaip apie idėją, kurią kai kurie žmonės sugadina.

Vytautas

Citata iš: paragraf 78  birželio 09, 2014, 15:06:24
Dievas deja nėra idėja, jis realus kaip niekas kitas. Siūlau paskaityti Lewis "Didžiąsias skyrybas", joje labai gerai išdėstyta tai kodėl dievas yra daug tikresnis nei mes. Be to tai visų senųjų religijų aksioma, kad dvasinė tikrovė yra daug tikresnė už materialiąją

Jeigu dievas nėra idėja o kažkas konkretaus tai būtų vykdoma dievo įsakymų adekvati kontrolė per adekvačius veiksmus. Jokių veiksmų iš dievo pusės nėra. Kam reikalingi tušti nevykdomi dievo įsakymai. Tuo labiau jei tai labiau materialu nei materialu. Absoliučiai jokių problemų kontroliuoti tai ką nuleidai. Arba tai šiaip dėl atrakcijos, arba tiesiog nieko nėra ir nėra kam kontroliuoti. Žmogus nužudęs daug kitų žmonių laimingai ir gražiai gyvena čia ir dabar. Nebent jis pasirinko neteisingą barikadų pusę ir užsirovė ant žemiškų įstatymų. Bet jei žudai įstatymo vardu viskas gerai. Taip kad žudyti galima  :)

paragraf 78

Tai ir žudyk, tada jei manai kad galima, tik tada neknisk proto su tais įstatymais :)
Šiaip jei būtų taip kaip rašei paskutiniame savo pranešime apie Dievą ir įstatymus, tada žmogus neturėtų laisvos valios, o laisva valia anot biblijos yra tas Dievo paveikslas pagal kurį žmogus yra sukurtas.

Vytautas

birželio 09, 2014, 15:59:37 Redagavimas: birželio 09, 2014, 16:13:09 by Vytautas
Citata iš: paragraf 78  birželio 09, 2014, 15:35:05
tik tada neknisk proto su tais įstatymais :)

Tai tie 10 dievo įsakymų dievo sugalvoti ar žmonių? Kiek suprantu iš pačio pasakymo tai žmonių.  :) Nes aš žmogus knisu protą su dievo įsakymais.
O kur matai laisvą valią. Nori nenori tenka gyventi pagal žmonių sukurtus įstatymus. Jokios laisvos valios nėra. Galima aišku nuvažiuoti į džiungles ar kokią Sacharą ir bandyti keletą dienų pagyventi be žmonių sukurtų įstatymų. O įstatymai laisvos valios apribojimas. Tame skaičiuje ir  10 dievo įsakymų.

paragraf 78

Volteras gerai yra pasakęs: įstatymo žinojimas padaro tave laisvu.
Žinoma, jei tu neišmanai įstatymo tai tikrai esi savo nežinojimo vergas. Įstatymas skirtas ne suvaržyti, o tam kad bendruomenėje tvarka būtų.Ar tau labiau patiktų kad būtų anarchija, kur kiekvienas daro ką nori, štai susitinkam, aš tau duodu į galvą, koks skirtumas juk jokio įstatymo neleidžiančio tai daryti nėra :)
Šiaip laisvė turi daug formų: laisvė nuo kažko, laisvė kažkam ir t.t. Visa tai yra išdėstyta įstatymuose

Šiaip dekalogas yra sudarytas iš vadinamojo prigimtinio įstatymo ir jo atmainos su mažais skirtumais sutinkamos visose senosiose religijose.
Ar dekalogas sugalvotas žmonių neapsiimu teigti, kaip ir to kad dievas tikrai padavė tas plokšteles su dekalogu Mozei, nes tai bet kuriuo atveju yra mitas paaiškinantis kaip atsirado įstatymas. O mitinei savimonei mitas yra tolygus dogmai. Tad mitinei savimonei jokio skirtumo kas parašė dekalogą, mozė ar dievas, tai vistiek išlieka dieviškas įstatymas.

Vytautas

Citata iš: paragraf 78  birželio 09, 2014, 16:20:07
Volteras gerai yra pasakęs: įstatymo žinojimas padaro tave laisvu.
Žinoma, jei tu neišmanai įstatymo tai tikrai esi savo nežinojimo vergas.

Reiktų pratęsti pirmą citatą "nes žinai kaip apeiti įstatimus ir pasiekti savo tikslus" Tai puikiai realizuojama dabartinėje sistemoje praktiškai. Bet tai nėra laisva valia. Tai tiesiog elementarus sukčiavimas. Maža to turint pakankamus finansinius išteklius galima sukurti kokius nori įstatymus, kad ir pačius absurdiškiausius. Taip kad tai žmogaus kūrybos vaisius be jokio dievo įsikišimo, nes tiesiog nėra kam įsikišti. Kitų laisvą valią galima riboti neribotai. Kol kas šį pasaulį valdo vienas dievas - pinigai ir turtas. Kažkoks kitas dievas nesiima jokių veiksmų tai įtakoti. Visos gresiančios finansinės nesėkmės turi labai žemiškus paaiškinimus. Taip kad dievo realizacijos šiame pasaulyje tiesiog nėra, reiškia ir jo nėra natūroje. Tenka konstatuoti kad krikščionybės mokymas yra pasaka.

paragraf 78

Niūrus tas tavo pasaulis žiūriu :)
Beje Volteras nekalbėjo apie sukčiavimą, o tiesiog apie įstatymo pažinimą, tad nereikia kurti to ko jis nesakė. Jei tavo pasaulis toks niūrus kur pinigai valdo viską ir užimą dievo vietą, tai nereiškia kad jis yra toks iš tiesų. Esmė ta, kad aš pasaulyje matau daugiau gėrio nei blogio, čia prašau neįžvelgti kad nematau kas blogai su juo ar panašių dalykų.
Tai kad nepatiri dievo buvimo ir veikimo pasaulyje rodo tik tiek kad esi aklas dvasiniams dalykams, nei daugiau nei mažiau.

Vytautas

birželio 09, 2014, 19:19:27 Redagavimas: birželio 09, 2014, 19:27:49 by Vytautas
Citata iš: paragraf 78  birželio 09, 2014, 17:53:56
Niūrus tas tavo pasaulis žiūriu :)
Esmė ta, kad aš pasaulyje matau daugiau gėrio nei blogio, čia prašau neįžvelgti kad nematau kas blogai su juo ar panašių dalykų.
Tai kad nepatiri dievo buvimo ir veikimo pasaulyje rodo tik tiek kad esi aklas dvasiniams dalykams, nei daugiau nei mažiau.

Na tiesiog aš adaptavau Voltero mintį šioms dienoms pagal esam visiems prieinamą informaciją. Kas liečia blogai gerai tai esama situacija yra visai gera tik turi tendenciją blogėti. Bet tai nei gerai nei blogai. Tiesiog taip yra. Man patinka matyti taip kaip yra o ne per rožinius akinius. Bet čia skonio reikalas. Kas liečia kažkokį įžeidinėjimą tai kaip ir nesupratau kur jis. Nebent tiesus atsakymas į temos antraštę. Bet juk nėra problemos kadangi matai savo dievo buvimą ir pasireiškimą šiame pasaulyje tai jis apgins pačio nuomonę mano atžvilgiu ir susidoros su manimi. Tik matau turi begales darbo be manęs ir nesiima priemonių. Kažkaip neįgalus dievas arba jo nėra. Todėl jaučiuosi absoliučiai saugus. Tuščiai žaisti dvasingumą neįdomu. Tiesiog esu koks esu ir viskas aplinkui yra kaip yra.

Aukštyn