Kultūra yra ne jūsų draugas?

Pradėjo Ezekiel, rugpjūčio 09, 2013, 16:17:03

« ankstesnis - sekantis »
Žemyn

Ezekiel

Neseniai žiūrėjau filmą "Into the wild" (Į laukinį pasaulį), kuris man pasirodė pamokantis, paliko gilų įspūdį ir paskatino giliau panagrinėti vertybes. Filmas paremtas realia istorija:
1992 metais Aliaskoje apleistame autobuse buvo rastas mirusio jaunuolio kūnas. Paaiškėjo, kad tai - Chrisas McCandlessas, jau dvejus metus laikytas dingusių be žinios. Iš pasiturinčios šeimos kilęs jaunuolis, baigęs koledžą netikėtai pasikeitė vardą, atidavė labdarai visas santaupas iš banko sąskaitos, paliko likimo valiai savo mašiną ir daugumą daiktų, sudegino savo asmens dokumentus, pinigus ir dvejus metus klajojo po Ameriką, kol savo kelionę baigė Aliaskoje miręs iš bado.
Tikriausiai būtų sunkų suprasti šio jaunuolio drąstiškus poelgius tipiškam žmogui, kuris konfortiškai gyvena prabangoje, materialiai apsirūpines. Tačiau vis tik manau, kad toks gyvenimas suteikia daugiau laimės ir laisvės, leidžia patirtį kažka naujo savo kailiu, o ne nuvalkioto ir butaforiško.
Vakariečiai tikriausiai sunkiai įsivaizduoja kaip jie yra priklausomi nuo tiek daug dalykų ir yra nelaimingi. Alkoholis, cigaretės, cukrus, kava, narkotikai, TV, karjera, pinigai, mados, daiktai, , problemos, valdžia, nafta, Ego…
Atrodytų žmonės pakankamai gerai materialiai apsirūpinę, nėra bado ar kitokių pavojų, technologijos suteikė konfortišką gyvenimą, tačiau to neįvertina ir dažnai vyksta konfliktai, net savęs ir aplinkinių žalojimas. Sociumas, žiniasklaida, reklama diktuoja gyvenimo sąlygas, verčia vartoti ar nejaukiai jaustis tuos kas nežaidžia pagal jų taisykles.
Politikai, biurokratai ir kiti veidmainiai apgaudinėja. Autoritetai, visuomenė ir tėvai bando įpiršti vaikams be jų sutikimo tai kuo jie turi tapti, kokia bus jų religija, gyvenimo tikslas, kaip galvoti, ką gali daryti ko negali. Tačiau ar tai reiškia būti žmogumi?
Štai viena Chriso McCandlesso citata iš filmo: "Du metus jis vaikšto Žemėje. Nėra telefono, nėra baseino, nėra naminių gyvūnų, nėra cigarečių. Visiška laisvė. Ekstremistas. Estetinis keliautojas, kurio namai yra kelias. Pabėgo iš Atlantos. Tu negali grįžti, nes „Vakarai yra geriausi". Ir dabar po dviejų metų kopimo ateina galutinis ir didžiausias nuotykis. Kulminacinis mūšis užmušti klaidingąjį savę viduje ir pergalingai užbaigti dvasinę piligrimystę. Dešimt dienų ir naktų krovininių traukinių ir autostopu jį atneša į Didžiąją Baltąją Šiaurę. Daugiau nebe nuodyjamas civilizacijos jis pabėga ir vaikšto vienas žeme, kad pasimesti laukuose - Aleksandras „Supervalkata" Gegužės 1992".
Tiesa yra tą, kad žmonės tapo vergais tiems patiems daiktams, kurie turėjo jiems tarnauti, kultūra ir sociumo  normos apribojo žmonių unikalų gyvenimo patyrimą, mūs išnaudoja institucijos, kurioms mūsų gerovė mažiausiai rūpi ir priešingai kursto nesantaiką. Kaip sako Terence Mckenna „Kultūra yra ne tavo draugas". Kaip išsilaisvinti iš šios vergijos? Kolkas kaip atsakymą tiesiog pateiksių jo citatą, bet planą turite susikurti tik jūs pats:
"Mes patys turime kurti kultūrą, nereikia žiūrėti TV, nereikia skaityti žurnalus, nereikia net klausytis nacionalinio radijo. Sukurkite savo kelionės įspūdžius. Erdvėlaikis kuriame esate dabar yra artimiausias sektorius jūsų visatoje ir jei jūs jaudinatės dėl Michaelio Jacksono ar Bilo Klintono ar kitų, tada jūs nuvertinate savę, jūs perduodate savo galią įvaizdžiams, kurie yra palaikomi elektroninėmis priemonėmis, kad jūs norite rengtis kaip X arba turėti lūpos kaip Y. Tai apšiktų smegenų mąstymas. Viskas tai yra kultūrinė diversija ir kas yra tikra tai jūs,  jūsų draugai, jūsų bendrija, jūsų pasiekimai, jūsų orgazmai, jūsų viltis, jūsų planai, jūsų baimės. Ir mums sakoma "ne", mes nesvarbus, mes nereikšmingi. "Gauk išsilavinimą, gauk darbą, gauk tą aną" Ir tuomet jūs žaidėjas, bet jūs net nenorite žaisti šio žaidimo. Jūs norite susigrąžinti savo protą ir ištraukti jį iš kultūros inžinierių, kurie nori jūs paversti į apyžalį idiotą vartojančių  visą tą šlamštą gaminamą iš mirštančio pasaulio kaulų. " - Terence Mckenna



Medžiaga paimta iš kafehauzas.lt, youtube.com,




2Pacas

Idomus straipsnis,kaskada jau esu minejas kad butu begalo idomu pamatyti/pabendrauti,su zmogumi kuris nebutu mates jokio filmo ir panasei zodziu nebutu niekad sedejas prie keturkampes dezes kuri "rodo" koks yra pasaulis

TinSoldier

#2
rugpjūčio 09, 2013, 16:32:04 Redagavimas: rugpjūčio 09, 2013, 16:42:08 by TinSoldier
Jei kam įdomu, labai įdomūs ir protingi (anarcho)primityvistai, anti-technologijų ir anti-civilizacijos ideologai.






Video nerinkau, kaip įdomiausių ar vertingiausių. Esmė, kad pagal pavardes galėsit daugiau apie jų mintis sužinoti, jei kas norės :) Man tas Derrick Jensen kažkuriuo metu visai patiko :) Ir visai juokinga jo paskaita (-os). Gerąja prasme.

Ezekiel

#3
rugpjūčio 09, 2013, 16:58:01 Redagavimas: rugpjūčio 09, 2013, 18:02:35 by Ezekiel
Štai iškarpa iš filmo:



Šiais laikais labai padaugėjo "noliferių", parazitų. Man atrodo pasibaisėtina kai žmogus pradeda gyventi televiziaus pasaulyje, tik atsitraukia kad nueiti į darbą, miegoti, parduotuve... Vakariečiai nesugeba rasti ramybės be svaigalų, juos turi stimuliuoti maistas, mados, pripažinimas, TV, PC, muzikos. Vartoja daiktus nepasaint, kad ir taip visko pakanka laimingam gyvenimui, o jų gamyba sukelia ekologine žalą ir vergiją kitose šalyse. Gyvena pagal kažkieno kito taisykles šablonus taip atiduodant savo galimybę apsispręsti, mąstyti.
Kaip žmonės dabar atsipalaiduoja gamtoje? Būtinai prisigeria, prisivalgo mėsos, užleidžia kaip foną visų garsumu muziką ir net neišlendą į pačią gamtą, o tik sėdi savo patogiose namuose. Žodžių žmonės nemoka įvertinti dalykų, kuriuos nemokamai teikia gamta ar jau yra mūsų viduje.
Man dar nuotaika šiandien sugadino vienas turtingas avigalvis aiškindamas, kad negaliu vaikščioti teritorijoje už vartų, priešais jo langus. Pats gyvena prabangioje ir gražioje miško vietoje, Rasų. g 73 dideliame name, ir dar nori riboti mano teisę vaikščioti kur noriu. Pykdo mane turtuolių arogancija  >:(

a.t.sielis

Mačiau šį filmą, taip pat daugiau domėjausi pačia herojaus istorija.

Šiaip epizodai man primena kai ką iš mano paties gyvenimo. Gerai pavaizduota ta emocinė klajūno būsena. Bandymas persijungti iš sistemos į laisvą gyvenimą, ir kaip tada jautiesi. Taip pat gerai atvaizduota su kokiom kliūtim susiduria romantiškas polėkis, be pasiruošimo.

Aukščiausia filmo akimirka - ašaros būnant Aliaskoje.

Apskritai geras filmas. Tarsi prabėgama visais tais žmogaus mentaliteto posūkiais - mesti viską, kaip tai daroma, kokia tai emocinė būsena, galimos priežastys, kas vyksta toliau, įvairūs nuotykiai, peripetijos, susitikimas su žmonėmis ir greitas artimo ryšio formavimasis būnant tokiose aplinkybėse ir sąmonėje. Du mėnesiai tokio vyksmo gali duoti daugiau patirties negu 20 metų standartinio gyvenimo.

Beje, dokumentalistai išnagrinėjo, kad visai netoli nuo tos vietos, kur filmo herojus buvo apsistojęs, buvo galima rasti žmones, pagalbą, maistą. Jis tiesiog to nežinojo. Ir atsitiktinai neužtiko tų taškų.

Ezekiel

Taip man pačiam buvo kilę idėjų tiesiog palikti aukštąją, namus, miesto triūkšmą, nervinančius žmones ir pabėgti gyventi į gamtą, nes tik ten aš galiu būti laisvas ir ramus. Tokios mintis paskatino domėtis survivalizmo menu, ieškotis maisto, gilintis mediciną, gamintis daiktus pačiam.
Aišku dabar tokiam poelgiui dar nesiryžtų, nes dabar mano gyvenimas kiek stabilizavosi. Bet tikrai planuojų persikelti gyventi į kaimą ir mokytis gyventi vien iš to ką teikią gamta.

Aš galvoju gal gerai būtų, jei pasprogdintų tas EMP bombas ir dingtų elektrą. Tuomet tai būtų proga žmonijai pasitaisyti, pamiršti tas butaforines nesąmones, nustoti vien daug vartoti ir kurti patiems, išmokti gyventi savarankiškiau.

varpainis

Zmogau, apsidairyk ir paziurek kiek zmonija sukure, kiek patobulejo. Tai kad megaujuosi kepsniais restoranuose, internetu ar televizija, kasdien vairuoju automobili, o ne einu pesciomis, gyvenu siltame bute tikrai ne daro manes blogesniu zmogumi uz ta kuris nori gyventi miske. Zmones skirtingi. Vietoj to kad patys trauktumetes i miskus, tiesiog primetinejat kazka kitiems.

a.t.sielis

visą savaitę darbas-namai
namai-darbas ir vėl darbas-namai
čaižus aitrus žadintuvo skambutis
kaip peilis perrėžia kiekvieną kamputį
kaukę ant veido lipdau kruopščiai
dantis ir veidą nugramdau švariai
vardan savaitgalio saldaus malonumo
akmenį ridenu iki saldaus koktumo

savaitgaliais atgyja miestas
aplink ne žmonės, aplink mada
malonumų ieškotojų fiesta
prasideda ir baigias nežinia kada
penktadieniais - klubai, šeštadieniais - klubai
sekmadieniais - parkės, lomkės ir gliukai
paryčiais jau daug kam kojos nelaiko
bet negalima negalima mažinti tempo
paraudusios akys atidžiai seka pievą
ir taip kartojasi savaitgalį kiekvieną

paknopstom į šokių aikštelę išsiplėtusiais vyzdžiais
baltos baltos baltos smiltelės - kylu dirbtiniais sparnais
visąlaik nepalieka keistas skonis burnoj
veliasi pūkai mano galvoj
apsunkusios kojos jau pinas, tačiau atrodo jau kylu




:)

zalia.arbata

#8
rugpjūčio 10, 2013, 09:17:29 Redagavimas: rugpjūčio 10, 2013, 09:42:35 by zalia.arbata
Citata iš: Ezekiel  rugpjūčio 09, 2013, 16:58:01
Vartoja daiktus nepasaint, kad ir taip visko pakanka laimingam gyvenimui, o jų gamyba sukelia vergiją kitose šalyse.


Pvz.?

Citata iš: Ezekiel  rugpjūčio 09, 2013, 22:43:33

Aš galvoju gal gerai būtų, jei pasprogdintų tas EMP bombas ir dingtų elektrą. Tuomet tai būtų proga žmonijai pasitaisyti, pamiršti tas butaforines nesąmones, nustoti vien daug vartoti ir kurti patiems, išmokti gyventi savarankiškiau.


Savanaudiška... žmogaus pasirinkimai turi būt varomi laisva valia. Tu- ne visi, gal kitiem žmonėm nuoširdžiai patinka gyvent tokį gyvvenimą? Nekalbu apie darbininkus, manau jų gyvenimas tikrai ne koks... tačiau yra žmonių kurie mėgsta savo darbą ir miesčionišką gyvenimą.O kaip  ligoninės, staigiai sustoję šviesaforai, kiek žmonių per tai mirtų...

Ezekiel

#9
rugpjūčio 10, 2013, 10:26:25 Redagavimas: rugpjūčio 10, 2013, 10:32:48 by Ezekiel
Citata iš: zalia.arbata  rugpjūčio 10, 2013, 09:17:29

Pvz.?


Pavyzdžiui tikriausiai nebūtų tiek daug pas vakariečius žaislų, prabangos jei ne kiniečių vergiškas darbas. Taip pat Konge vergauja net vaikai, kurie kasa mineralus reikalingus gaminti telefonus ir kitokia elektroniką.

Citata iš: Ezekiel  rugpjūčio 09, 2013, 22:43:33
Savanaudiška... žmogaus pasirinkimai turi būt varomi laisva valia. Tu- ne visi, gal kitiem žmonėm nuoširdžiai patinka gyvent tokį gyvvenimą? Nekalbu apie darbininkus, manau jų gyvenimas tikrai ne koks... tačiau yra žmonių kurie mėgsta savo darbą ir miesčionišką gyvenimą.O kaip  ligoninės, staigiai sustoję šviesaforai, kiek žmonių per tai mirtų...


O gal nenuoširdžiai, gal tiesiog nežino kaip galima kitaip gyventi, sukeliant mažiau žalos. Galima paminėti Platono olos alegorija - žemo sąmoningumo žmonės mano, kad šešėlių teatras yra realybė. Aš nepropaguojų visu pasiekimų, technologijų metimą ir grįžima į akmens amžių. Ko aš noriu yra tai, kad žmonės pagaliau pradėtų mąstyti, gyventų savarankiškai, ekologiškai, o ne priklausytų nuo kultūros, kuri skatina naikinimą, dominaciją, išnaudojimą.
O kaip jūs žiūrėtumėte į tokį dalyką - tarkim naciai turėjo žudyti žydus, jie taip prie to priprato, kad tai tapo vos ne malonumu ir tai galėtų daryti "savo noru" - tikriausiai netoleruotumėte tokio elgesio? Lygiai taip pat su mūsų korumpuota kultūra, kuri buvo greičiau istorinių nelaimių pasekmė, o ne tai ko tikrai siekia žmonija.
Deja žmonės yra varomi inercijos ir tik sukrečiantys įvykiai atneša didelius pokyčius ir atbudimą. EMP bomba ar Saulės žybsnis mano manymų yra viena iš švelniausių katastrofų, kurios galėtų nutikti šiai planetai ir paskatintų žmonija ieškoti kito kelio. Kaip kitaip sustabdyti tą riedanti monstrą?

a.t.sielis

#10
rugpjūčio 10, 2013, 10:36:15 Redagavimas: rugpjūčio 10, 2013, 10:42:31 by a.t.sielis
Šiek tiek palaikysiu Ezekiel poziciją (bet tik ne dėl bombų).

Manau, jeigu kas gero pasiekiama, tai ne dėl technologijų pažangos, bet dėl žinių ir kultūros pažangos.

Be to, priklauso nuo to, kaip naudosi tą technologijų pažangą. Jeigu žmonės prisistato  bjaurių fabrikų, ir ten kažkam reikia dirbti, tai ne kas. Šitą pastebėjau Anglijoje. Kai kurie dirba ofisuose ir yra labai patenkinti. Bet daug kas dirba fabrikuose, bjauriose vietose. Ar galima naciją vadinti laiminga, jeigu dalis jos narių yra taip išnaudojami? Vieniems gerai, kitiems blogai. "Kas man iš tos laimės ir iš tos garbės, jei aš vienas džiaugsiuos, o kiti liūdės".

Turėdama visas savo žinias, ir jas racionaliai taikydama žmonija galėtų gyventi ištisiniame žydinčiame sode. Be tos miestų grūsties. Technologijos nieko ypatingo neduoda, o problemų prikuria didelių. Tai tarsi važiavimas iš Kauno į Vilnių per Maskvą.

Kas iš to lakstymo milijonais automobilių šen ir ten, pirmyn ir atgal? Žmogus galėtų dirbti lokaliai, gyventi lokaliai, valgyti lokaliai, ir mėgautis gyvenimu. Bet dabar vyksta lakstymas iš taško A į tašką B, paskui vėl atgal į tašką A, paskui į tašką C, ir t.t. Triukšmo kėlimas ir benzino deginimas, nieko ypatingo iš to neatsiekiama. Stresas, laiko eikvojimas, transporto kamščiai. O vaizduojama kad čia labai ypatinga išvystytos ekonomikos būsena, labai šaunus aktyvumas. Jeigu tai sustotų, kas gi būtų, ojojoi kaip baisu, gyvenimas sustojo, pažanga dingo...

Dideliuose miestuose tai virsta į smogą, dėl kurio gyventi pasidaro dar sunkiau. Problema ant problemos.

Juokingiausia, kad tai pateikiama kaip puikaus gyvenimo modelis, kuriuo esą veikiantieji yra labai patenkinti, sėkmingi.

Šimtai tūkstančių žmonių dirba bjaurius darbus tam, kad kas nors sėdėtų ir dirbtų irgi bjaurų darbą kur nors dangoraižyje, kad juos aprūpintų reikiamais ištekliais. Ir vis vien visi eina pirkti maisto į parduotuvę. Tai kodėl negalima pasirūpinti maisto ir būsto be visų tų bjaurių dalykų? Kam tie bereikalingi sudėtingumai? Ofisiniai varvina akis prie kompų, koks nors kiemsargis ryja mašinų dūmus, visi kvėpuoja smogu, kažkur Kinijoje nepilnametis nepakeliamu greičiu štampuoja daiktus, kuriuos labai patenkinti pigiai perka ir vartoja europiečiai ar amerikiečiai. Puikus gyvenimas...

P.S.: jeigu atidžiai pastudijuoti istorijos šaltinius, tai akivaizdu, kad gyvenimo sunkumas senais laikais buvo susijęs su ekstremaliu išnaudojimu. Lažas, baudžiava ir panašūs dalykai, valstiečių apiplėšimas laiko, energijos ir išteklių atžvilgiais iki tokio laipsnio, kad jų namai tiesiog griūdavo akyse, nebuvo laiko nei medžiagų su kuriom galima būtų juos remontuoti. Taigi, tecnologijų pažanga čia niekuo dėta, dėl senovės vs. modernybės gyvenimo lengvumo/sunkumo.


zalia.arbata

#11
rugpjūčio 10, 2013, 11:10:47 Redagavimas: rugpjūčio 10, 2013, 11:31:24 by zalia.arbata
Citata iš: Ezekiel  rugpjūčio 10, 2013, 10:26:25
Citata iš: zalia.arbata  rugpjūčio 10, 2013, 09:17:29

Pvz.?


Pavyzdžiui tikriausiai nebūtų tiek daug pas vakariečius žaislų, prabangos jei ne kiniečių vergiškas darbas. Taip pat Konge vergauja net vaikai, kurie kasa mineralus reikalingus gaminti telefonus ir kitokia elektroniką.

Citata iš: Ezekiel  rugpjūčio 09, 2013, 22:43:33
Savanaudiška... žmogaus pasirinkimai turi būt varomi laisva valia. Tu- ne visi, gal kitiem žmonėm nuoširdžiai patinka gyvent tokį gyvvenimą? Nekalbu apie darbininkus, manau jų gyvenimas tikrai ne koks... tačiau yra žmonių kurie mėgsta savo darbą ir miesčionišką gyvenimą.O kaip  ligoninės, staigiai sustoję šviesaforai, kiek žmonių per tai mirtų...


O gal nenuoširdžiai, gal tiesiog nežino kaip galima kitaip gyventi, sukeliant mažiau žalos. Galima paminėti Platono olos alegorija - žemo sąmoningumo žmonės mano, kad šešėlių teatras yra realybė. Aš nepropaguojų visu pasiekimų, technologijų metimą ir grįžima į akmens amžių. Ko aš noriu yra tai, kad žmonės pagaliau pradėtų mąstyti, gyventų savarankiškai, ekologiškai, o ne priklausytų nuo kultūros, kuri skatina naikinimą, dominaciją, išnaudojimą.
O kaip jūs žiūrėtumėte į tokį dalyką - tarkim naciai turėjo žudyti žydus, jie taip prie to priprato, kad tai tapo vos ne malonumu ir tai galėtų daryti "savo noru" - tikriausiai netoleruotumėte tokio elgesio? Lygiai taip pat su mūsų korumpuota kultūra, kuri buvo greičiau istorinių nelaimių pasekmė, o ne tai ko tikrai siekia žmonija.
Deja žmonės yra varomi inercijos ir tik sukrečiantys įvykiai atneša didelius pokyčius ir atbudimą. EMP bomba ar Saulės žybsnis mano manymų yra viena iš švelniausių katastrofų, kurios galėtų nutikti šiai planetai ir paskatintų žmonija ieškoti kito kelio. Kaip kitaip sustabdyti tą riedanti monstrą?


Kiniečiai iš tikrųjų dirba vos vos daugiau negu mūsų lietuviai (2h per savaitę atrodo) :D išpūstas burbulas. Visur taip yra- jei nori ne tik išsimokėt už butą ir pavalgyt bet ir nusipirkt kažką gražaus- turi dirbt. Tiesa, jiems ten sunku kolkas gyvent, daugelis gyvena vos ne lūšnose, tačiau kinai ir seniau gerai negyveno. Prieš 10 metų jie masiškai išmesdavo savo kūdikius jei mergaitė gimdavo. Taip staigiai reikalai visapusiškai tokioj šaly negali pasitaisyt, tačiau gyvenimo kokybė smarkiai gerėja.

Nereikia vertint tokių šalių kaip Kongas per savo prizmę :) Jiems tai norma. 15ečiai jau šeimas turi.

Sistema aiškiai nėra tobula. Tačiau kas dirbs darbus kurių nieks nenori dirbt?... kolkas nieks pilnai nieko net jei ir norėtų nesurobotizuotų ar kaip pavadint, tačiau daug ką būtų ir dabar galima pakeist. Pvz. elektrą išgaut kitokiais būdais. Jei tik visom šalim tai būtų finansuojama ir nieks nesipeštų dėl popieriukų... kad ir patys popieriukai. Jei žmonės pilnai išnaudotų techniką kurią turi ir pirktų elektronines knygas, kiek medžių būtų sutaupyta...

Ego nėra savaime blogai. Be jo būtum aktorius be vaidmens. Blogai kuomet žmogus tampa jo valdomas, tačiau ar tas kuris dominuoja ir trypia turi didesnį ego už žmogų kuris jaučiasi nuskriaustas sistemos? Tie silpnesni nebūtų ir nesijaustų silpni jei nebūtų valdomi savo ego kaip pastarieji. Jei būtų laisvi ir jo nejaustų, jiems nebūtų tai skaudu ir būtų giliai nusispjaut, niekaip ale hierarchijos nepaveiktų.

Ezekiel

Citata iš: a.t.sielis  rugpjūčio 10, 2013, 10:36:15

Kas iš to lakstymo milijonais automobilių šen ir ten, pirmyn ir atgal? Žmogus galėtų dirbti lokaliai, gyventi lokaliai, valgyti lokaliai, ir mėgautis gyvenimu. Bet dabar vyksta lakstymas iš taško A į tašką B, paskui vėl atgal į tašką A, paskui į tašką C, ir t.t. Triukšmo kėlimas ir benzino deginimas, nieko ypatingo iš to neatsiekiama. Stresas, laiko eikvojimas, transporto kamščiai. O vaizduojama kad čia labai ypatinga išvystytos ekonomikos būsena, labai šaunus aktyvumas. Jeigu tai sustotų, kas gi būtų, ojojoi kaip baisu, gyvenimas sustojo, pažanga dingo...

Dideliuose miestuose tai virsta į smogą, dėl kurio gyventi pasidaro dar sunkiau. Problema ant problemos.



Būtent problema ant problemos. Neekologiškai gyvenama, neekologiškos vertybės. Gyvenimo tikslas yra turėti krūva daiktų, kurie kelia žala aplinkai, o ne pasitenkinti gamta ar vidiniais dalykais.
Kaip tarkim sumažėtų tarša, pačio maisto teršimas nitratais, pesticidais, sunkiausiais metalais jei žmonės patys augintusi maistą, nereikėtų ir GMO. Spėjų sumažėtų ytin didelis mėsos vartojimas, jei tektų pačiam paskersti gyvūlius.
Bet juk žmonės inertiški, nesiiėmė ir nenorės imtis iniciatyvos tokiems pokyčiams. Kažkas turi labai paskatinti, o yra daug kas tam priešinasi. O jei tarkim viena diena nustotų veikti daugeliui metų transportas ir dingtų elektrą, kuri palaiko tokį gyvenimo modelį garantuotai įvyktų pokyčiai.

a.t.sielis

Citata iš: zalia.arbata  rugpjūčio 10, 2013, 11:10:47
Sistema aiškiai nėra tobula. Tačiau kas dirbs darbus kurių nieks nenori dirbt?... kolkas nieks pilnai nieko net jei ir norėtų nesurobotizuotų ar kaip pavadint, tačiau daug ką būtų ir dabar galima pakeist.


Kam kurti tokią sistemą, kurioje iš viso egzistuoja bjaurios darbo vietos?

Įvardinkit man kokių nors bjaurių darbo pozicijų senoviniame kaimiškame gyvenime.


zalia.arbata

#14
rugpjūčio 10, 2013, 11:53:07 Redagavimas: rugpjūčio 10, 2013, 12:01:11 by zalia.arbata
Citata iš: Ezekiel  rugpjūčio 10, 2013, 11:25:25

Būtent problema ant problemos. Neekologiškai gyvenama, neekologiškos vertybės. Gyvenimo tikslas yra turėti krūva daiktų, kurie kelia žala aplinkai, o ne pasitenkinti gamta ar vidiniais dalykais.
Kaip tarkim sumažėtų tarša, pačio maisto teršimas nitratais, pesticidais, sunkiausiais metalais jei žmonės patys augintusi maistą, nereikėtų ir GMO. Spėjų sumažėtų ytin didelis mėsos vartojimas, jei tektų pačiam paskersti gyvūlius.
[/quote]

Aha, kaip užauginsi pakankamai maisto bute visai šeimai? Gyvent ne bute? Tai visa Lietuva bus pristatyta namukų. O iš kur tie namukai atsiras? Iš cemento? Blogai. Iš medžių? dar blogiau. O kas juos statys? Patys žmonės? Nekompetetingi. Statybininkai? Deja, statybininku būt niekam nepatinka, dirbama tam, kad reikia. Būtų pastatyta prie daugiauukščio kokia vieta kur žmonės augintų, tačiau vėl atsirastų visokių bėdų.

Koks skirtumas dėl kiauliukų. Dar geriau, jei auga kaip daržovės - būna 0, kad ir kiauliško bet sąmoningumo. Žinoma, kai auga narvuose su sulaužytom kojom nėra gerai ir tai yra siaubinga. Kai vištos auga narvuose ir net nemoka vaikščiot irgi siaubinga. Reiktų sudaryt bent minimaliai geras sąlygas gyvūnams, tačiau jokio skirtumo, ar ūkininks užaugins 100 paršiukų ir visus išskers ar 1 paršiuką savo šeimai. Tai ekologijai nekenkia, tik kad nelabai žmogui reikalinga ir etiška.

Citata iš: a.t.sielis  rugpjūčio 10, 2013, 11:28:14

Kam kurti tokią sistemą, kurioje iš viso egzistuoja bjaurios darbo vietos?

Įvardinkit man kokių nors bjaurių darbo pozicijų senoviniame kaimiškame gyvenime.


Kaimuose puse vyrukų buvo kiauri alkoholikai. Skurdas visur. Išsilavinimas daug prastesnis. Žmonėm reik truputėlį gyvenimiško botago, kitaip daugelis nukrypsta į šalis.






Aukštyn