Apie žemaitijos krikštą ir popiežiaus atsistatydinimą

Pradėjo .L.U.T.H.O.R., liepos 01, 2013, 19:45:00

« ankstesnis - sekantis »
Žemyn

.L.U.T.H.O.R.



Kviečiu visus pažiūrėti ir pasidalinti savo nuomone. Pats irgi dabar žiūrau, atradau šitą video,pas tokius biškį fanatikus žmones :D

Marius

#1
liepos 01, 2013, 20:19:11 Redagavimas: liepos 01, 2013, 21:18:30 by Šešėlis

Šiaip ką čia galima pasakyt.Tokias kalbas vadinu-po trčio bokalo..:-D

Gal gintaras kokią bacilą nešioja,nes vis daugėja nusišnekačių žiopliukų..:-)
Labaiusiai patiko apie šimtokilograminius šarvus:-D žodžiu..

Vytautas

Noras parodyti kad krikščionybė svetima užkariautojų religija gražus bet realizacija nevykusi. Yra įdomesnis ir rimtesnis variantas http://www.youtube.com/watch?v=oYwQ7vJe-7g ; ir  http://www.youtube.com/watch?v=2R6ypnuk4ZA

paragraf 78

Kad krikščionybė užkariautojų religija istorikai vis labiau abejoja. Dabar vis dažniau kalbama, jog lietuviai nebuvo apkrikštyti, bet apsikrikštijo

Vytautas

Citata iš: paragraf 78  liepos 02, 2013, 10:02:48
Kad krikščionybė užkariautojų religija istorikai vis labiau abejoja. Dabar vis dažniau kalbama, jog lietuviai nebuvo apkrikštyti, bet apsikrikštijo

Istoriją visuomet rašo nugalėtojai. Į TSRS taip pat įstojom. Dokumentaliai tai taip pat gan tvarkingai sutvarkyta. Kažkas nuvažiavo ir pasirašė. Kolaborantų visuomet buvo ir bus. Ar to nori žmonės niekam neįdomu. Tuo labiau anuomet.

paragraf 78

Tai būtent tai, kad apkrikštijo Lietuvą ir buvo tarybinių laikų propaganda, o šiais laikais bandoma atstatyti kaip ten iš tiesų buvo, bet visokie tarybiniai anachronizmai dar ilgai bus gajūs mūsų kraštuose.
Ir prie ko čia nugalėtojai?

Vytautas

Kaip bežiūrėsi bet tai svetimas žydų tikėjimas atneštas čia karinių invazijų pagalba. Niekas dievo be vardo saulės nešt į Lietuvą neprašė. Čia buvo kitas tikėjimas. Faktas kad jis sunaikintas. Gerbdamas savo protėvių atminimą paprasčiausiai gyvenu pagal savo unikalų tikėjimą neišpažindamas jokio kito. Dėl to jie kapuose tikrai nesivarto. Normaliai išpažįstant kitus tikėjimus lietuviu vadintis nederėtų. Tai tik lietuviškai kalbantis žmogus be praeities ir savo šaknų šioje žemėje.

paragraf 78

Tikėjimai gimsta ir miršta. Tai normalus fenomenas. Kam vaikytis praeities vaiduoklių?
Šiaip lietuviai labai greitai priėmė krikščionybę, kas nebūtų buvę jei būtų per prievartą jis brukamas.

Markamis

Lietuviams krikštas buvo būtinas norint išlikti. Realiai, krikštas lietuviams davė teisę įrodyti, kad kryžiuočiai tenorėjo kraštą apiplėšti, o ne jį apkrikštyti. Tuo pačiu, LDK apsikrikštydama įsiterpė į Europos kultūrą - atsisakant senosios, pereinant prie "modernesnės". Tai neleido LDK stagnuotis ir išlikti barbarų kraštu, kuriame visi kapoja galvas atvykėliams, siūlantiems kriktšą. Pritariu paragrafui, nes būtent dėl Jogailos ir Vytauto LDK išliko nenukariauta ir tuo pačiu įvykdė gan įdomią pagoniškosios ir krikščioniškosios kultūros sintezę. Skatinama buvo išorės, tačiau aplamai LDK buvo apkrikštyta LDK valdovų noru (nesakau, kad gyventojai tam pritarė, neaišku ar jie iš vis suvokė kas tai per daiktas ir kaip jį vartoti).

lexx

paragrafai, turbut tau "zaibas" trenke. Nu is taves tikiu komentaru tikrai nesitikejau.

paragraf 78

Teko man skaityti vieną dokumentą parašytą 1579 metais apie žemaičių vyskupijos vizitaciją. Žemaičiai jau tada buvo sąmoningai tikintys ir skundėsi prastais kunigais, prašė atsiųsti geresnį kunigą. Žodžiu jau tada krikščionybė buvo visiškai integruota žmonių sąmonėje.
Tik poroj vietų paminima, kad va kaime gyvena vienas toks kuris aukoja aukas seniesiems dievams.

lexx, sakau tai ką per Lietuvos istorijos paskaitas sužinojau ir ką knygose perskaičiau.

Vytautas

Reik būt visišku bepročiu kad inkvizicijos laikais prisipažint netikinčiu ar visiems matomai garbinti savus dievus. Be to reikiamas ataskaitas visais laikais tinkamai rašė ir rašo. Dar kai dėl blogo darbo ir pats gali atsidurti ant laužo. Bandau įsivaizduot būseną kada virš 100m kiekvieną akimirką gali atsidurt ant laužom dėl kiekvieno ne taip pasakyto žodžio ar padaryto judesio. Nesenos sistemos pvz. Ataskaitos puikios o subyrėjo. Realios to meto situacijos nežino ir nežinos niekas. Tik iš realios dabartinės gyvenimo patirties galima bandyt įsivaizduot, pafantazuot koks tai buvo košmaras. Pabandykim dabar miesto aikštėje nors po vieną žmogų sudeginti kad ir kas savaitę už nieką. Koks "malonus" jausmas apima. Kada mano eilė. Protas neneša suvokt tokio košmaro. O žmonės anuomet kažkaip gyveno su tokia psichine būsena.

paragraf 78

Na šiaip jei pasidomėtum inkvizicijos istorija, tai pamatytum jog bji siautėjo gerokai po Žemaičių krikšto. Lietuvoje jos praktiškai nebuvo, tik keli procesai nuskambėjo.
Be to inkvizicijos laikais kaip tik vyko pasipriešinimas. Marš studijuoti istorijos

lexx

Tu siulai studijuoti ta "istorija", kuri prikurta pagal keliu nuo vyno apspangusiu vienuoliu rasliavu?
Niekada nepatikesiu, kad zemaiciai savo noru prieme atejunu religija, kurie kelis simtus metu zude ir plese ju zemes. Zinoma, kolaborantu buvo ir anais laikais.
Tai gal dar siulai pastudijuoti LTSR istorija, kaip lietuviai su duona ir druska pasitiko "rytu saule"?


paragraf 78

Tarybinė istorija priešingai teigė jog atėjo kryžiuočiai ir per prievartą visus apkrikštijo, nes tai buvo naudinga komunistinei ideologijai. Tačiau mūsų laikais buvo atlikti išsamesni tyrimai ir ne pagal vienuolių aprašymus, o pagal visus prieinamus dokumentus. Tai gi, gali jei nori tikėti tuo tarybiniu mitu, bet naujausi tyrimai jį paneigia.
Be to, kas čia per sąvoka, niekada nepatikėsiu. Istorija ne tikėti reikia, o studijuoti.

Aukštyn