Nuo kur prasideda "įsiūlyta" laisvė

Pradėjo puodukas, gegužės 02, 2013, 18:24:34

« ankstesnis - sekantis »
Žemyn

TinSoldier

Citata iš: preacher  gegužės 04, 2013, 19:33:11
Intuityviai pasirodė ir tiek  :)

Arba galėjai pasinaudoti savo vyriška logika ir racionalumu, atsidaryti crystal profilį, kuriame aiškiausiai parašyta "moteris".

preacher

Citata iš: TinSoldier  gegužės 04, 2013, 19:39:23
Citata iš: preacher  gegužės 04, 2013, 19:33:11
Intuityviai pasirodė ir tiek  :)

Arba galėjai pasinaudoti savo vyriška logika ir racionalumu, atsidaryti crystal profilį, kuriame aiškiausiai parašyta "moteris".

Pff, dar ko, tingiu,  šiaip nesenai supratau, kad ir master, ne vyras  ;D

Master

Sveikinu, dabar gali eiti ir atsiimti nobelio premija  :)

preacher

gegužės 04, 2013, 19:51:29 Redagavimas: gegužės 04, 2013, 19:57:47 by preacher
Išsiblaškymas, nelygu kvalumui, tiesiog nesu labai atidus detalėms  :)
Ir manau, šiaip, užteks offtopicų.

Master

Citata iš: Master  gegužės 03, 2013, 17:06:19
Na ir dėl kažkur senai senai minėtos aplinkos. Esu moksleivė ir mokausi.

Žinoma, labai daug mokslo reikėjo  ;)

puodukas

Manau prie laisvės galima priskirti ir informacijos pasirinkimą. Iš vienos pusės gal ir gerai, kad nebūtu klaidinančių reklamų, grynai išgalvotų dalykų, ar tiesos su įmaišyta melo doze.
Bet iš kitos pusės jei viską žinotumėm taip kaip yra, ir patiems nebereikėtų nieko atsirinkinėti, o pakaktų isijungti wikipediją ar pan. , tuomet gal kaip tik būtų mažiau laisvės?

Įdomu būtų jūsų nuomonė, pagal ką atsirenkate informaciją? Asmeniškai man patikimiausias būdas atrodo, jei kokia info užkiuva, tai pažiūrėti ką sako tie kas nesutinka su tokia nuomone.
Pats nepatikimiausias būdas atrodo pasikliauti žmogaus charizma.

eternal.bliss

gidas

Įsijungiu į diskusiją atsitiktinai ir gerokai pavėlavęs ir, aišku, neperskaitęs - kaip siūlo "instrukcija" - visų nuomonių. Neskaičiau todėl, kad tema - pasirinkimo laisvė, "įsiūlyta" laisvė ir pan. - man iš esmės nepriimtina. Paaiškinsiu kodėl, tik norėčiau pirma savo "pasiteisinimui" pasakyti, kad esu tik vienas iš milijonų filosofuojantis tipas (tas reikalas, pasak autoritetų, daugiau ar mažiau būdingas visiems žmogeliams), ko priežastį kadaise nurodė ir mielasis IK  - filosofijos savaime (kaip visuotinai pripažintos teorijos) nėra, tad galima išmokti tik filosofuoti ("geriau" ar "blogiau"). Aukso žodžiai, autoritetingai parodantys mūsiškės diskusijos beprasmiškumą, nes jau pamatinės diskusijos sąvokos yra diskutuotinos. ;)
O mano pasaulėvaizdį labiausiai atitinka loginių pozityvistų pažiūros. Esu empirikas iki kaulų čiulpų, ir sociobiologijoje matau žmogaus proto ir elgsenos paaiškinimo prielaidas, todėl filosofijai palieku tik pagalbines funkcijas - loginę analizę (RK), t.y., teiginių aiškinimą (LW). Mano akimis, pati filosofija yra "loginė apgaulė" (plg., ""optinė apgaulė").
Taigi, grįžtant prie diskusijos temos, nematau reikalo ginčytis - kaip visada (filosofijoje) gausis pilstymas iš tuščio į kiaurą. :o
O trumpai tariant pasakyčiau taip - žmogus iš tikro turi teisę rinktis, ir tai (tuo tarpu) galima priimti kaip aksiomą. O kur "konkrečiai" prasideda "įsiūlyta" laisvė negaliu pasakyti, bet "kažkur" prasideda. Šį reikalą jau lemia sąlygos, kurias apsprendžia laikas ir erdvė, kuriuose žmogus esti. Aišku, nevalia pamiršti kiekvieno individo pasaulėžiūrio (ar "IQ" ;)). 

Aukštyn