Nuo kur prasideda "įsiūlyta" laisvė

Pradėjo puodukas, gegužės 02, 2013, 18:24:34

« ankstesnis - sekantis »
Žemyn

preacher

Citata iš: Marius  gegužės 03, 2013, 12:18:45
Subkultūrinis maištas,jei jau taip jį vadinam yra vienas iš visuomenės sraigtelių,gal jis ir mažas,bet atlieka savo funkcija tam,kad visas mechanizmas veiktų kaip reik.

Žmones šiais laikais, kaunasi, dėl kapitalo, visa kita yra antraeilai dalykai.

TinSoldier

Citata iš: preacher  gegužės 03, 2013, 11:59:41
Jei leistis į psichologizmus, tai reik atsiminti, kad žmogus iš prigimties yra konkurencingas ir nori būti protingesnis, stipresnis ir gražesnis už kitus, panašiai, kaip gamtoje viskas. Žmogus trokšta plėsti teritorijas, būti patrauklus priešingai lyčiai, būti turtingas, įtkingas ir turėti valdžią.

Jei dar prijungti darvinizmą, tai tokia konkurencija labiau vyksta ties rūšių lygiu. Tai yra, bendruomeniniu. O dažna rūšis(kaip ir žmogus), norėdama užsitikrinti savo išlikimą, - privalo būti bendruomeniška. Tuo pačiu ir priklausyti kažkokiai grupei.

preacher

gegužės 03, 2013, 12:50:02 Redagavimas: gegužės 03, 2013, 12:51:35 by preacher
Šiais laikais nebūtina tapti kolektyvistų, kad išgyventum, dažnai individualistai pasiekia daugiau: moksle, versle ir t.t Inovacingam ir idėjų kūpinam asmeniui, nebūtina, tapti prisitaikėlių.
Visad keistokai, žiūrėjau į tuos kurie mokyklose vaikšto grupelėmis, kurie, jungiasi į visokes subkultūras, palaikymo komandas ir t.t  ???

Teroras

Keistokai ziurejai nes gal pats nesugebedavai isilieti i kokia nors grupele ir buvai vienisius? :)

preacher

gegužės 03, 2013, 13:13:41 Redagavimas: gegužės 03, 2013, 13:17:00 by preacher
Citata iš: Teroras  gegužės 03, 2013, 13:02:33
Keistokai ziurejai nes gal pats nesugebedavai isilieti i kokia nors grupele ir buvai vienisius? :)

O, pvz bendrauti su vienų draugų yra blogis? Ar būtinai chebrai turi priklausyti  :) ?  Kam lietis į kažkokias grupes, jei vėliau su tai žmonėmis nebendrausi ir iš jų jokios naudos, tik laiką beprasmiškai gaiši? Geriau kažką išmokti, sužinoti, sportuoti, su draugų diskutuoti apie kas idomu, nei lietis į kažkokias kompanijas ir t.t Nors kita vertus, galbūt esi labai ekstravertas ir tau keistai gali atrodyti, ne kolektyvizmas.

Teroras

Grupes nelygu draugams. Nezinau kodel tu siuos du dalykus sulygini.

Tai yra naturalus zmogaus instinktas priklausyti kokiais nors grupei (zodis grupe mano pasakyme aprepia: bendruomenes, kolektyvus, subkulturas ir t.t. ir pns.), nes is tavo pasisakymo atrodo, kad geriau buti vienisiumi-atsiskyreliu, o tai jau parodo, kad kazkas ne su aplinka yra blogai, o su tavo asmenybe.

Tai ne mano nuomone, tai elementari psichologija.

preacher

Pala, nieks nemini vienišių - atsiskyrėlių ir t.t tiesiog norėjau pasakyti, kad labiau vertinu invidualumą(čia viskas, kas susije su veikla ir t.t), negu bendradarbiavimą ar stiprią priklausomybę nuo aplinkos, grupes. Kas dėl bendravimo, tai žmogus yra sociali gyvybė, neprikalusomai intravertas ar ekstravertas, jis bebūtu, tačiau vieniems to bendravimo ir žmonių reikia daugiau, kitiems mažiau. Asmeniškai aš niekada vienas nenuobodžiauju, kadangi visad rasiu ką veikti ir t.t

paragraf 78

Pritariu Terorui, jei žmogus baidosi bendruomenės, tai tikrai yra vidinių neišspręstų problemų.
Žmogus yra bendruomeninė būtybė, o bendruomenė nebūtinai yra draugai, tai socialinė grupė su kuria save identifikuoji. To neesant, lieka neatliepti kai kurie žmogaus poreikiai. Vienas draugas neatstos bendruomenės, koks geras jis bebūtų.
Net ir internete žmonės buriasi į grupes, va kad ir mūsų forumas. Tai yra socialinis vienetas, žmonių kurie nėra draugai, bet bendruomenė. Tai gi, preacher, pabandyk ne vien internetinei bendruomenei priklausyti, pamatysi kaip pasikeis gyvenimo kokybė :)

preacher

Tą gyvenimo kokybę kiekvienas savaip suvokia, Einšteinas, Džobsas, Niutonas, Napoleonas, Asandžas yra intravertai, individualistai ir manau gyvenimo kokybe jiems nebuvo tokia jau bloga  :) Kiekvienas viską suvokia savaip. Paragrafę kaip suprantu esi aktyvus akademinės bendruomenės naris, tavo veikla tau teika pilnavertiškumą ir malonumą, tad naturalų, kad tu teigiamai vertini kolektyvizmą  :)

TinSoldier

Save kažkokioms grupėms priskyria ir intravertai, ir ekstravertai ir aktyvūs ir pasyvus. Ir napoleonai ir einšteinai.

Pavyzdžiui, įsivaizduoju, kad tu save priskiri prie lietuvių, prie savo miesto bendruomenės, prie savo mokyklos/universiteto bendruomenių (nebūtinai ten krepšinio komandų, neformalų ar pan. Tiesiog identifikuoji save kaip tos mokyklos/univero mokinį). Net prie savo šeimos grupės, turėdamas ir vykdydamas savas šeimos tradicijas.

Neformalai ir kt., yra tik dar vienos tokios pat esmės grupelės, besiskirstančios pagal įvairius užsiemimus, vertybes, kryptis ir t.t. Bet kažkam mes visi save priskiriam.

preacher

Tai savaime suprantama, mes turime tautybes, pilietybes, galime būti mokyklos, universiteto, darbuovietės nariais, šeimos, giminės ir t.t čia ir savaime aišku, mana, net kvaila gvildenti tokia temą.
Tiesiog kartais pernelyg stipriai sieti save su tą grupe ir t.t yra labai kvaila, tada tu tapsi priklausomas nuo tos idealogijos, bendruomenės ir t.t

TinSoldier

Tai, vis dėl to, kalbi apie priklausymą grupėms, ar apie fanatizmą? :)

Kuomet atsiranda tas "per stiprus" susiejimas? Kur yra riba? Kai asmenininį identitetą visiškai nustelbia grupinis identitetas? Bet tai čia, manau, labiau fanatizmas, o ne šiaip savęs priskyrimas kažkam.

preacher

Kalbu apie tai, kad nereikai saves pernelyg stipriai surišti su nieko, man labai patinkatis posakis yra: aš negimiau, kad gyvenčiau pagal tavo isitikinimus, o tu, kad gyventum pagal manosius. Yra žmonių jei juos kažkas atstumia(vienas žmogus ar grupė), tada toksai jaučiasi prislėgtas, blogai, nes kažkas jį atstumia. Manau tai kvaila.

Teroras

Citata iš: preacher  gegužės 03, 2013, 16:15:45
Yra žmonių jei juos kažkas atstumia(vienas žmogus ar grupė), tada toksai jaučiasi prislėgtas, blogai, nes kažkas jį atstumia. Manau tai kvaila.

O as manau, kad tai kaip tik budinga zmonems. Nezinau, gal esi kiborgas, taciau tai ka tu pavadinai kvailumu, zmones vadina emocijomis.

Master

Na, bendruomenę sudaro žmonės su panašiomis vertybėmis interesais ir pasaulėžiūra. Tu pritampi savaime. Nepradėsiu aiškinti ezoterinio briedo, nes ne visi tai supras. (nors man tai pasirodytu gan logiškas paaiškinimas) grupuotės ir yra tam, kad galėtum be baimės mąstyti ir nesijausti nesuprastas.  Aš taip manau, bet grįžtant prie drabužių temos. Apranga nebūtinai parodo tai, kad tu priklausai kuriai nors bedruomėnei. Mąstymas labiau vienija žmones.
Na ir dėl kažkur senai senai minėtos aplinkos. Esu moksleivė ir mokausi. O mano aplinka apima viską. Tai su kuo susiduriu, tai ką matau, tai ką suvokiu.

Dėl pačios temos galima ginčytis. Dėl laisvės kažkiek pritarčiau preacer, juk ta pati laisvė gali būti mastyti vienaip, elgtis kitaip ir būti dar kitokiu... Ar būtina talpintis į kieno nors sukurtus remus... Ir taip toliau... Plati dirva pafilosofuoti.
Bet iš kitos pusės pritarčiau visiems kitiems.  :) (net ir dvasininkai buriasi į bendruomėnes) juk tai įgimta, o kolektyvinė sąmonė tai tik argumentuoja.

Aukštyn