Celibatas

Pradėjo Teroras, gruodžio 13, 2011, 19:53:38

« ankstesnis - sekantis »
Žemyn

TinSoldier

Bažnyčia apie homoseksualumą: tai iškrypimas, ėjimas prieš gamtą, nenatūralus, kenksmingas žmogaus prigimčiai, visuomenės normoms. Homoseksualumas turi būti gydomas.

Bažnyčia apie eutanazijas: tai amoralu, žiauru, reikalinga uždrausti ir jokiais būdais neleisti žmonėms šio pasirinkimo, nes jis eina prieš natūralią gamtos eigą.

Bažnyčia apie kontracepciją: tai amoralus genocidas, kenksminga visuomenės seksualinei dorovei, privaloma uždrausti šį ėjimą prieš gamtą.

Bažnyčia apie lyties keitimą: tai amoralu, sukeliama netvarkingo gyvenimo, šitaip einama prieš gamtą.

Bažnyčia apie celibatą: Koks skirtumas, prieš gamtą, ar ne - tai mūsų laisvas pasirinkimas, nesmerkit mūsų, o priimkit mūsų gyvenimo būdą!!!

Veidmainiai.

Beje, iš tos pačios vikipedijos apie celibato žalą žmogaus psichikai:

"There have been numerous studies indicating that excessive repression of the sexual instinct leads to an increase in the overall level of aggression in a given society. Societies forbidding premarital sex are plagued by acts of rage and tend to have higher rates of crime and violence. There may be a link between sexual repression and aggression, insensitivity, criminal behaviour, and a greater likelihood of killing and torturing enemies." - http://en.wikipedia.org/wiki/Sexual_abstinence

Gal ir kryžiaus žygiai dėl to kildavo. Tiesiog nenuleisdavo garo dvasininkai ir buvo tokie pikti.

eternal.bliss

gegužės 07, 2013, 15:35:47 Redagavimas: gegužės 07, 2013, 15:41:31 by eternal.bliss
Na naturali yra trauka, naturalu norėti valgyti, naturalu kvėpuoti.
Celibatas nėra naturalus, kitaip sakant nėra kilęs iš gamtos- jis sukurtas žmogaus manymo, kad gamta yra nešvari, nuodeminga, nedvasinga. Religija yra žmogaus iškreipras pasaulio suvokimas, ji tėra vienas kraštutinumas- "tyrumo" ir ji negali egzistuoti be kito kraštutinumo- ištvirkimo.

Pati religija yra žmogaus bandymas suskaidyti gamtą į švarią ir nešvarią, į teisingą ir neteisingą. Tai visiškas nesupratimas kas yra harmonija.

puodukas

Draudžiama ...
Draudžiama...
Galima..
Citata iš: TinSoldier  gegužės 07, 2013, 15:27:54
Veidmainiai.

TinSoldier

Esu įsitikinęs, kad šitame tavo post'e prasmės daugiau, nei kad aš supratau?...

puodukas

Citata iš: TinSoldier  gegužės 07, 2013, 16:33:01
Esu įsitikinęs, kad šitame tavo post'e prasmės daugiau, nei kad aš supratau?...

Tiesiog perskaičius tavo postą suėmė juokas, kaip sugebi taip viską supinti, tai pabandžiau tokiu pat stiliumi be kažkokių ten paslėptų prasmių.  :)

A.C.A.B

Jei gerai suprantu, tai biblijoje neužsimenama apie susilaikymą nuo sekso?

puodukas

Citata iš: A.C.A.B  gegužės 07, 2013, 16:42:28

Truputį rašo, bet labiau kaip faktą, ir priežastis kodėl, ir tikrai ne kaip pasiūlymą visiems taip gyventi. Jau krikščionybės pradžioje buvo eretikų kurie pasisakydavo prieš šeimą, o ir vėliau karts nuo karto išlysdavo kokia sekta kurie draudė kurti šeimas, arba šeimoje liepdavo gyventi be lytinių santykių. Bet tai eretikai.

paragraf 78

Citata iš: preacher  gegužės 07, 2013, 13:06:23
Aš pameginau įsijausti į kunigo, vienolio vaidmeni ir galių konstatuoti, kad jis turi jausti tiek moralinį, tiek dvasinį sunkumą, nes jis su savo susilaikkymu eina prieš gamtą.

Tu gali konstatuoti tik už save, nes save projektuoji į tą vaidmenį. Kiek esu kalbėjęs su kunigais, tai dauguma buvo pakylėti nuo to kad laikosi celibato, visi kalbėjo apie laisvės jausmą kurį patiria būdami susaistyti celibato. O paklausus ar atsisakytų jo dauguma pasakė kad ne. Tiesa buvo keli kuriuos celibatas slėgė, bet ant jų iškart matosi, kad ne kunigystėn ėjo, o gero gyvenimo siekdami, bei neišsprendę savo vidinių konfliktų. Tokiam pasiūlyčiau mesti kunigystę.

Citata iš: TinSoldier  gegužės 07, 2013, 15:27:54
Bažnyčia apie homoseksualumą: tai iškrypimas, ėjimas prieš gamtą, nenatūralus, kenksmingas žmogaus prigimčiai, visuomenės normoms. Homoseksualumas turi būti gydomas.

Bažnyčia to nelaiko nei iškrypimu nei ėjimu prieš gamtą. Viskas remiasi į žmogaus kaip vyro dievišką santykį. Taip pat laiko netvarkingu seksualumu, kaip ir bet koks nesantuokinis ryšys ar masturbacija. Kol nesudaryta santuoka, neturėtų būti lytinių santykių. Beje tą patį sako ir šeimos psichologai, nes jei santykiai prasideda nuo lytinių ar tai yra svarbiausia jų dalis, tada tokie santykiai paprastai būna netvirti.
Citata
Bažnyčia apie eutanazijas: tai amoralu, žiauru, reikalinga uždrausti ir jokiais būdais neleisti žmonėms šio pasirinkimo, nes jis eina prieš natūralią gamtos eigą.

Eutanazija ne todėl draudžiama jog eina prieš gamtą. Ji remiasi žmogaus gyvybės šventumu ir orumu.

CitataBažnyčia apie kontracepciją: tai amoralus genocidas, kenksminga visuomenės seksualinei dorovei, privaloma uždrausti šį ėjimą prieš gamtą.

Bažnyčia vėl gi nelaiko to ėjimu prieš gamtą ar juo labiau genocidu. Tiesiog ji mano jog lytiniai santykiai turi būti atviri gyvybės pradėjimui.

CitataBažnyčia apie lyties keitimą: tai amoralu, sukeliama netvarkingo gyvenimo, šitaip einama prieš gamtą.

Vėl gi bažnyčia to nelaiko ėjimu prieš gamtą ar juo labiau nemano jog tai sukeliama netvarkingo gyvenimo. Tiesiog manoma, jog jei esi sutvertas vienos lyties, tai neturėtum jos keisti jei jau buvo tokia Dievo valia.

CitataBažnyčia apie celibatą: Koks skirtumas, prieš gamtą, ar ne - tai mūsų laisvas pasirinkimas, nesmerkit mūsų, o priimkit mūsų gyvenimo būdą!!!

Visos religijos skatina laikytis skaistumo jei esi nesusituokęs. Taip kad kiekvienos religijos pasekėjas, jei jis yra sąmoningas ar pasišventęs laikysis ikisantuokinio skaistumo. Be to praktiškai visose religijose yra celibato atmainų. Vienose tai pasireiškia kaip vienuolijos (pvz. tibeto budistai) kitur dvasininko susilaikymas tam tikrą dienų skaičių prieš apeigas (pvz. chaldėjai)

CitataVeidmainiai.

Tai gi, ar vis dar jie tokie veidmainiai?

CitataTiesiog nenuleisdavo garo dvasininkai ir buvo tokie pikti.

Kiek tu pažįsti piktų kunigų? Aš pažįstu nedaug piktų, tačiau mielaširdingų pažįstu gyvą galą. Piktais kunigais tampa tie kurie be pašaukimo į seminariją stoja. Tai vadinama socialiniu pašaukimu. Tokie paprastai celibato ir nesilaiko.

Citata iš: eternal.bliss  gegužės 07, 2013, 15:35:47
Celibatas nėra naturalus, kitaip sakant nėra kilęs iš gamtos- jis sukurtas žmogaus manymo, kad gamta yra nešvari, nuodeminga, nedvasinga.

Deja viskas yra priešingai. Gamta yra dvasinio gyvenimo pilnatvė. Ji švari, gamta negali būti nuodėminga, nes kad būtum nuodėmingas reikia turėti valią, moralę, apsisprendimo galią. Lytinius santykius bažnyčia mato kaip tarpusavio meilės dovanojimąsi ir vienas kito papildymą. Tai yra šventi santykiai.

Citata iš: A.C.A.B  gegužės 07, 2013, 16:42:28

Yra daug vietų kuriose kalbama apie susilaikymą nuo lytinių santykių. Senąjame Testamente tai yra nazyrai, pasišventę Dievui asmenys, kurie nei vyno geria, nei plaukų kerpasi, nei lytinių santykių turi ir t.t.
Naujajame testamente irgi daug kalbama apie susilaikymą nuo lytinių santykių. Pvz. kur Jėzus sako, kad kai kurie tampa eunuchais dėl Dievo karalystės. Dar Pauliaus laiškuose galima rasti apie tai, bet dabar tingiu ieškoti.

preacher

Na ši diskusiją yra be galo ir be krašto, vieni turi savu argumentu, kiti turi "paruoštuku" kuriais vadovaujasi.

Čia kaip Lunacy rašė:
"Visos religijos skatina laikytis skaistumo jei esi nesusituokęs. Taip kad kiekvienos religijos pasekėjas, jei jis yra sąmoningas ar pasišventęs laikysis ikisantuokinio skaistumo". - tai jei antrąją pusę, rasi tik 30 - 40 metų, tai iki to laiko taip ir liksi skaistus ar net, ne FAP'ines  ???

paragraf 78

Taip ir turėtų būti idealiomis sąlygomis, jei jau laikaisi religinio mokymo.
Čia esminė prieštara yra tame, kad aš sakau, kaip Bažnyčia supranta celibatą, o jūs man aiškinate, kad ji supranta neteisingai, nes turi būti taip ir taip.
Tiesiog supraskite, jog religiniai žmonės gyvena pagal kitokią sampratą, pagal kitokias nuostatas ir kitokius kanonus.
Juk neesam lytinio instinkto vadovaujami gyvuliai, kuriems jokio skirtumo su kuo atlikti aktą, su kale ar su tavo koja. O jūs pristatote žmogų, kaip seksualinių aistrų vergą, kuris negali susiturėti ir duodasi su viskuo kas juda. Na suprantu, jei jums sunku suvaldyti savo lytinį instinktą, kam nepasitaiko, tačiau yra begalė žmonių kurie sugeba jį suturėti. O jūs iškart puolate tokius žmones kaip nenormalius, nes jie atseit prieš gamtą eina. Jei mums nebūtų duota laisva valia, tada suprantu, kad būtų kažkoks ėjimas prieš gamtą, o dabar viskas normos ribose, laisva valia apsisprendžia žmogus neturėti lytinių santykių ir nesimasturbuoti. Toks pasiryžimas nereikalauja nieko daugiau, nei iš kito nevedusio žmogaus.

preacher

Juk neesam lytinio instinkto vadovaujami gyvuliai, kuriems jokio skirtumo su kuo atlikti aktą, su kale ar su tavo koja. O jūs pristatote žmogų, kaip seksualinių aistrų vergą, kuris negali susiturėti ir duodasi su viskuo kas juda. Kalės, kojos kam tie kraštutinumai? Kodėl ne, su normalia mergina ir tiek  ;)
Kodėl negalima surasti viduriuko, o būtina vis su kraštutinumais, fanatizmais  :)

Strategas

Norėčiau įsilieti į šią diskusiją. Neretai būdamas bažnyčiose ar šalia vienuolynų susimąstau - kaip gali jaunas žmogus (kuris pasirenka kunigo kelią), priimti esminį gyvenimo iššūkį ir atsisakyti to, ką davė gamta, turbūt, nuostabiausio (po meilės jausmo)?
Tęskim toliau - lankiausi aš Telšių kunigų seminarijoje, kalbėjausi su jaunais ten tarnystę Dievui pasirinkusiais asmenimis - deja, nepagražinant šio forumo, turiu pastebėti, kad beveik nėra ten tokio, kuris laikytųsi duoto žodžio. Cituoju: "Jūs galvojat mes kitokie?" Ne, negalvojam, o ir suprast bandom. Žinoma, jie tokie pat žmonės ir jų gamtos troškimai tokie patys, todėl: jie eina gerti naktimis alaus į barus, mylisi su merginomis, o neretai, dažnas mėgaujasi ir tos pačios lyties santykiais, nes, kartoju, būnant jaunam, pasirinkti celibato kelią, kai tu net neįsivaizduoji koks jis sunkus, yra mažų mažiausiai tragiškai sunku.
Pažįstu ir tokį atveją, kur jaunas žmogus, pasirinkęs mano minėtąjį kelią, išbuvo ten 5,5 m ir vieną sunkią jam akimirką išrėkė: "visi kunigai p...ai" ir trenkė durimis suvisam... Man ši istorija parodo, jog susilaikyti galėtų nebent neįgalus to atlikti asmuo.

paragraf 78

Šiaip aš buvau ir vienuolynan įstojęs ir su seminaristais mokęsis, tai gal geriau matau tą situaciją. Tokie seminaristai, kurie su mergomis duodasi paprastai išlekia iš seminarijos, ne vieną tokį žinau. Žinoma visada pasitaiko, kad koks vienas kitas prasmunka ir tokie vėliau tampa socialiniais kunigais ar abskritai meta kunigystę.
Yra ir tokių kurie netaliako ir jau būdami kunigais. Jei žmogus sąžiningas, jis pats pasitraukia iš kunigystės, o jei tai tebuvo socialinis pašaukimas, dažnas ir toliau būna kunigu, piktindamas žmones ir diskretiduodamas kunigystę kaip tokią.
Va prieš kelis metus mūsų fakulteto dekanas buvo suspenduotas kai paaiškėjo jog gyvena su moterimi. Jis dekanu prabuvo tik kelis mėnesius.
Žodžiu su tokiais nesicackinama. O jei žinote konkrečių faktų prieš kažkokį kunigą ir galite tai įrodyti, tai kiekvieno tikinčiojo pareiga yra kreiptis į vietos vyskupą. Žinoma tie įrodymai neturi būti iš serijos viena boba sakė.
Yra daug kunigų kurie nesilaiko celibato. Iš esmės kaip sakė religijotyrininkas Beresnevičius: celibatas yra draudimas tuoktis, o jie ir nesituokia. Visa kita kunigo sąžinės reikalas ir ne mums juos teisti.

Strategas

Prisiminiau vieną istoriją apie kunugą. Atvažiuoja jaunas kunigas, matyt po mokslų, į provinciją tikybos dėstyti. Po kelių dienų prie mokyklos stovi Mercedes Benz auto, įspūdingas, reikia paminėti, o tia buvo kokie 1998 m. Sakom mes paaugliau, kunige, koks litražas? Sako, aš jums nesakysiu...bet aš jums pasakysiu, kad čia 6,9 l. variklis! Ogo, pagalvojo kaimo vaikiai, nieko sau... Neilgai traukė kunigas su ta mašina, pradėjo dėdę davatkos kalbomis plakt - teko parduot... :) Žinot, kas įdomiausia? Po to, kai jis ją pardavė, prie kunigo gyvenamojo namo atsirado 4 paprastos auto :)
   Žinoma, esti ir tikrų, pasišventusiųjų žmonių, kur jų nėra? Bet atsisakyti sekso vardan kažkieno kažkada sukurtas taisykles - amoralu. Ir kodėl tas kunigas negalėtų susilaukti pvz. 3 nuostabių atžalų, kurios tinkamai auklėjamos įsilietų į žmones ir tinkamai juos toliau šviestų? Man popų gyveniams šiuo požiūriu kur kas priimtinesnis, nei Romos katalikų...

paragraf 78

Kodėl amoralu?
O popų šiaip nėra daug, pas pravoslavus dažniau vyrai renkasi vienuolišką gyvenimo būdą. Pas pravoslavus yra dviejų tipų kunigai: vienuoliai ir popai. Tik vienuolis kunigas gali užimti aukštesnias pareigas, popas yra žemiausia kategorija. Retas kuris pasirenka būti popu.
Kas dėl kunigų mašinų, tai čia atskira tema. Bet aš su keliais draugais kovoju prieš šitą fenomeną. Taip neturėtų būti.

Aukštyn