Inkognito: klausimai - atsakymai

Pradėjo Villy, gruodžio 09, 2012, 17:36:47

« ankstesnis - sekantis »
Žemyn

inkognito

Citata iš: Benamis  gruodžio 17, 2012, 10:26:34
Ir kokia vienos tokios jegaines savikaina?

Eksperimentinės vienetinės  yra labai didelė,tačiau jeigu  pradėjus jų masinę gamybą ir gaminant gamykloje  per mėnesį bent jau porą šimtinių,vienos savikaina neviršytų 10 000 litų 10 kilovatų jėgainės galiai.  Kuo mažesnės galios jėgainė tuo savikaina didėtų vienam kilovatui galios.

Benamis

Tai nemaza investicija tada turi buti... Galvojau kazkur ~5000 LT/vnt. kainuos :)

inkognito

10 KW galios elektrinė rinkoje kainuoja apie 150 000 litų jau dabar. Vien tik akumai tokiai galiai kainuos apie 6000 litų, ir tai ne pačių geriausių. Inverteris kainuos apie 7000 litų,o šitų dalykų pats nepagaminsi reikės pirkti. Vienas Neodimio magnetas rinkoje kainuoja apie 35 eurus o 10 KW galiai jų reikės apie 200 vnt.Tai paskaičiuok pats,o tai tik maža dalis išlaidų.

vygazet

Visų pirma - labai ačiū už išsamius atsakymus, Inkognito. Prieš rašydamas pirmąjį komentarą (apie langus), nebuvau skaitęs po vaizdo klipu esančių komentarų, kurie iš principo, atsakė į mano klausimą. Jūsų papildymas šiems atsakymams - sudarė dar geresnį vaizdelį :-)
Del vėjo jėgainės, tai aš esu nagrinėjęs tokį variantą - praktiškai be akumuliatorių (na, nebent vieną panaudojant, tik keliolikai minučių didesnės apkrovos, arba minimaliai - apšvietimui (led'iniam) palaikyti), atliekamą energiją parduodant, tai yra - išvedant į elektros tinklus. Teko kalbėti su LESTO darbuotoju - sakė, kad nėra jokių problemų, tiesiog pastato skaitiklį, kuris gali suktis į abi puses. Galų gale, esant reikalui, sistemą galima būtų papildyti - investuojant į didesnį akumuliatorių kiekį. Dabar kitas klausimas - invertorius. Ar negalima būtų panaudoti kompiuterinėms sistemoms naudojamo UPS'o, aišku, reikėtų galingesnio 1-2 kw. Kokrečiai mano asmeniniams poreikiams pakaktų jėgainės iki 2 kilovatų. Manau, kad inverteris, jei jį įsigyti atskirai, iki dviejų kilovatų kainuoja apie 1000 lt., bet, kaip sakiau, galima pasvarstyti ir UPS'o variantą, nes, kaip aš suprantu, UPS'as, dingus elektrai, ima iš akumuliatoriaus 12 V ir juos verčia į 220 V. Brangiausias elementas šioje jėgainėje, manau, būtų neodimio magnetai. Ką į mano pamąstymus?

inkognito

Taip,todėl sau  ir projektuoju 2 KW galios jėgainę,UPS mažos galios bet įmanoma ir jį pritaikyti. Mano asmeninėje elektrinėje bus 4 po 200 AH akumai 12 voltų ir inverteris 7 KW gaiai,kad būtų pigiau tai pirksiu ne natūralios bet modifikuotos sinusoidinės kreivės.Apie pardavimą el.tinklams pamiršk,tiek biurokratinių užkardų bus kad apsikasi lapais. Jei parduoti tai tokia jėgainė per maža reikia projektuoti bent jau tris po 10 KW galios atsisakyti akumo bloko ir pirkti brangų kompiuterinį Aurora inverterį ir jungti  į tinklus tiesiai per jį,jis automatiškai pasigauna tinklų sinusoidę ir paduoda savo jėgos signalą ten kur reikia. Vien toks inverteris kainuos apie 25 000 litų,be to generatorių reikia gaminti ne  max. 60 voltų įtampai kaip mano bet ne mažiau 110-780 voltų. Tada jau reikia ne mažiau kaip 24 polių generatoriaus,o tam reikės 84 magnetų Neodimio tik vienam generatoriui. Ritės bus sukamos iš mažesnio storio lakuotos vielos ir jų reikės tris kart daugiau į ritę,o ričių reikės jau ne 12 o 48 vienetų diametras irgi atitinkamai padidės. O tokį mažiuką daryti el tiekimui yra beprasmiška,tai tik savo reikmėms. Be to el tinkluose transportuojant elektrą jos prarandama vos ne iki 50 procentų,o čia viskas vietoje būtų naudingai suvartojama.

Aukštyn