Ar įmanoma nužudyti Dievą?

Pradėjo a.t.sielis, gegužės 10, 2014, 13:09:44

« ankstesnis - sekantis »
Žemyn

a.t.sielis

TinSoldieri, šią temą mane iš dalies paskatino pradėti vakar per LTV transliuoto dokumentinio serialo http://en.wikipedia.org/wiki/Through_the_Wormhole viena iš serijų. Ten kaip tik buvo kalbama apie Persingerio šalmą būtent tokiame kontekste - religijos, kūrėjo. Tai paklausiau ką ten kalba, ir tada kilo minčių :)

Nemanau, kad aš labai tiksliai reprezentuoju Persingerį, daugiau pateikiu savo subjektyvią interpretaciją.

Paragraf, tai ne žeminimas, tai nuomonė, atsižvelgiant į mokslo turimus faktus apie smegenis.

TinSoldier

Jeigu tik reprezentuoji, tuomet yra labai labai milžiniškas skirtumas: ar atrastas metodas, kuris galimai gali sukelti religinius ir mistinius potyrius.

Ir ar teigiama, kad atrastas paaiškinimas visų religijų ir visų egzistavusių potyrių atsiradimo mechanizmui.

Jeigu jau sakai, kad buvo teigiamas antras variantas - tai geriau jau turėk originalią citatą savo žodžiams paremti.

Nes kitu atveju, visiškai bevertis ir tikslingas demonizavimas. Drįsčiau sakyti, kad net melas.

Sharikovas

Jus taip pasirinkot tiketi, kad egzistuoja kazkokia siela viduj zmogaus ar as praleidau kazkius naujus faktus mokslo pasauli ?

a.t.sielis

TinSoldieri, :) dar kartą sakau, kad tai subjektyvi filosofiška interpretacija to, kaip Persingerio tyrimai buvo aptariami minėtame dokumentiniame filme. Jeigu nori, gali susirasti internete ir pasižiūrėti, berods tai buvo 1 serija (nors gal ir ne, tiksliai nežinau).

crystal

gegužės 11, 2014, 21:49:39 Redagavimas: gegužės 11, 2014, 21:52:27 by crystal
Citata iš: a.t.sielis  gegužės 11, 2014, 20:34:40
dar kartą sakau, kad tai subjektyvi filosofiška interpretacija to, kaip Persingerio tyrimai buvo aptariami minėtame dokumentiniame filme.

Aš dabar visai neturiu laiko veltis į diskusiją, bet kiek vakar spėjau tos serijos nepramiegot ir pažiūrėt, tai manyčiau, kad tavo, a.t.sieli, interpretacija yra kiek persūdyta. Ten nebuvo net užsimenama nei apie visišką religijų paaiškinimą, nei apie galimybę „išoperuoti dievą" ar dar kažką panašaus. Ten tik aiškinama, kaip žmonės galėjo „pamatyti" vizijas, apsireiškimus ir kitus mistinius išgyvenimus, kurie galėjo duoti pagrindą toliau vystitis religijoms, šiaip jau. Nieko kategoriško teigiama nebuvo.

a.t.sielis

ačiū crystal, tu kaip tik sudėjai taškus ant i, įvedei aiškumo.

apie operavimus ir pan, tai jau čia mano filosofinis džiazavimas, atsietas nuo to, kas ten buvo kalbama.

TinSoldier

Suprantu, kodėl tave taip žavi filosofinis mąstymas ir realybės aiškinimas remiantis ja.

Juk naudojant "subjektyvią filosofiją" gali sugalvoti, ir, opa - ateistai nebegali turėti moralės. Tik užsimanei, ir, opa - ateistai nebegali turėti nematerialinių vertybių. Kažkas neatitinka tų fantazijų? Opa, pasikeitei apibrėžimą į tik vienam sau suprantamą.

Ir gali sedėti sau apsipatenkinęs: "kaip gerai realybę pažįstu!"
Kai patogu, galima papamokslauti, kad filosofija patikimai atskleidžia realybę. Kai nepatogu, galima viską nurašyti "filosofiniam padžiazavimui". Kartais ten nurašyti ir oponentų demonizavimą, niekinimą ar argumentų iškraipymą.

Uh, kaip smagu būti tokiu tikinčiuoju :) Ne įsitikinimai keičiami pagal pasaulį, bet pasaulis fantazijoje keičiamas pagal turimus įsitikinimus.

puodukas

Citata iš: crystal  gegužės 11, 2014, 21:49:39
Ten tik aiškinama, kaip žmonės galėjo „pamatyti" vizijas, apsireiškimus ir kitus mistinius išgyvenimus, kurie galėjo duoti pagrindą toliau vystitis religijoms, šiaip jau.
Apaštalų darbuose aprašomas Pauliaus pašaukimas negali būti "pritemptas" į tokias vizijas, nes toli nuo jo Damaske, Ananijas ir matė viziją apie Paulių.
Apd 9   
Sauliaus pašaukimas
[spoiler]Apd 9   

Sauliaus pašaukimas

1 Tuo tarpu Saulius, tebealsuodamas grasinimais ir žudynėmis prieš Viešpaties mokinius, nuėjo pas vyriausiąjį kunigą 2 ir išgavo raštus Damasko sinagogoms, kad, užtikęs to kelio[i1] sekėjus vyrus ir moteris, galėtų juos suiminėti ir gabenti į Jeruzalę. 3 Kai atjojo netoli Damasko, staiga jį apšvietė iš dangaus šviesa. 4 [i2]Nukritęs žemėn, jis išgirdo balsą: „Sauliau, Sauliau, kam mane persekioji?" 5 Jis klausė: „Kas tu esi, Viešpatie?" Šis atsakė: „Aš esu Jėzus, kurį tu persekioji. 6 Kelkis, eik į miestą; tenai tau bus pasakyta, ką turi daryti". 7 Jo kelionės draugai stovėjo be žado: jie girdėjo balsą, tačiau nieko nematė.[i3] 8 Saulius atsikėlė nuo žemės, bet, atmerkęs akis, nieko nebematė. Paėmę už rankų, jie nuvedė jį į Damaską. 9 Jis tris dienas išbuvo neregintis, nieko nevalgė ir negėrė.

10 Damaske gyveno mokinys, vardu Ananijas. Jam apsireiškęs Viešpats prabilo: „Ananijau!" Šis atsakė: „Štai aš, Viešpatie". 11 Viešpats tęsė: „Nueik į gatvę, vadinamą Tiesiąja, ir Judo namuose teiraukis tarsiečio, vardu Saulius. Štai jisai meldžiasi 12 ir regėjime pamatė vyrą, vardu Ananijas, ateinantį ir uždedantį ant jo rankas, kad praregėtų". 13 Ananijas atsakė: „Viešpatie, iš daugelio esu girdėjęs apie tą žmogų, kiek pikta jis yra padaręs tavo šventiesiems [i4]Jeruzalėje. 14 Ir čia jis turi aukštųjų kunigų įgaliojimus suiminėti visus, kurie šaukiasi tavojo vardo". 15 Viešpats jam tarė: „Eik, nes jis yra mano rinktinis įrankis, kuris neš mano vardą tautoms, karaliams ir Izraelio vaikams. 16 Aš jam parodysiu, kiek daug jam teks iškentėti dėl mano vardo".[i5] 17 Taigi Ananijas nuėjo į tuos namus, uždėjo ant Sauliaus rankas ir tarė: „Broli Sauliau! Viešpats Jėzus, kuris tau apsireiškė kelyje, atsiuntė mane, kad tu vėl regėtum ir taptum pilnas Šventosios Dvasios". 18 Ir bematant jam nuo akių lyg žvynai nukrito. Jis atgavo regėjimą ir priėmė krikštą. 19 Paskui užvalgęs įgijo jėgų.[/spoiler]

Čia pilnai atitinka eksperimento sąlygas siūlytas temoje apie išėjimą iš kūno, kaip atskirti ar tai tik vaizduotėje vyksta ar ištiesu.

a.t.sielis

TinSoldieri, filosofavimas gali būti visoks. Gali būti formalus ir rimtai nagrinėjantis realybę. Gali būti kaip meniškas žaidimas, siekiantis tik įžvalgų per asociacijas, ar kažkokios nestereotipinės idėjų komunikacijos. Daug stilių. Šiuo atveju labiau pastarasis variantas.

Mange

Tikėjimas dievu yra galimai evoliucijos pasekmė, ir daugiau ar mažiau, tačiau sąmoningas pasirinkimas (ta prasme, kad natūralus, o ne prievartinis ar dirbtinis) ir požiūris. Tai nelabai ką bendro turi su dirbtinai keliamomis haliucinancijomis, ar mistiniais išgyvenimais.

Na taip, logiška, kad ateistai mano, jog tikėjimas dievu kyla iš smegenų, - juk absoliučiai viskas, ką mes galvojame, kyla iš smegenų. Dievas, būdamas tik dar vienu evoliuciškai ir kultūriškai susiformavusiu konceptu, taip pat gyvas tik žmonių smegenyse. Tačiau nėra vienos, už dievą atsakingos srities smegenyse. Ir niekas niekada gyvenime, būdamas sveiko proto, nesiūlytų to išoperuoti ar pan
Myliu siuos TinSoldier zodzius ;)

do

tur būt žmogui yra sunku pripažinti,kad jis nežino kažko,todėl kabinasi į vieno ar kito asmens iškeltas versijas, bet jos gal irgi labai toli nuo tiesos
man atrodo,kad visata ir mūsų planeta sutvarkyta taip paprastai,kad mokslininkams net į galvą neateina
aišku tik,kad visos gyvybės formos yra grandys grandys vienoje grandinėje
gali būti ir taip,kad atskiri individai tą pačią informaciją priima ir suvokia skirtingai,net ne gali,o yra taip
tuo ir sudėtingas

Mange

as zinau nieko. as turiu visus. kokios tiesos norit?

Aukštyn