Žmogaus smegenų projektas

Pradėjo TinSoldier, gruodžio 22, 2013, 16:04:53

« ankstesnis - sekantis »
Žemyn

TinSoldier

gruodžio 22, 2013, 16:04:53 Redagavimas: gruodžio 22, 2013, 16:11:26 by TinSoldier
Mokslininkams išnaršius žmogaus genomą, vis labiau kapstant ir atskleidžiant smegenų paslaptis ir pan., bei bandant iš šitų žinių atkurti, sumodeliuoti naują žmogų, kyla klausimas: kas iš to bus?

CitataDidžiulė mokslininkų ir inžinierių grupė nusprendė bendromis pajėgomis kurti patį sparčiausią kompiuterį, kokį tik yra regėjusi žmonija. Ir jis turės veikti taip, kaip žmogaus smegenys.

„Žmogaus smegenų projektas" (The Human Brain Project), šį pirmadienį oficialiai pradėtas Šveicarijoje, suvienys 135 mokslo institucijas ir valstybines organizacijas, kurios kartu bandys sukurti kompiuterines smegenis. Projekto kaina turėtų pasiekti 1,6 mlrd. JAV dolerių (4 mlrd. litų), rašo mashable.com.

Žmogaus smegenys yra pats sudėtingiausias egzistuojantis kompiuteris, taigi, visiškai natūralu, kad kompiuterių mokslo atstovai norėtų atkartoti jo gebėjimus. Jų kuriamas kompiuteris bus tūkstantį kartų galingesnis už patį galingiausią šių laikų kompiuterį.

Jeigu esate matę filmą „2001 metų kosminė odisėja", tikriausiai pamanėte, kad darbo rezultatas gausis panašus į HALą. Nors mokslininkai žada, kad taip tikrai nebus.

Pirmosios projekto fazės, kaip prognozuojama, užtruksiančios apie dešimtmetį, jų metu tikimasi geriau suvokti žmogaus smegenų veikimą. Vėliau mokslininkai norės išsiaiškinti kaip mes mokomės, galvojame, matome ir girdime.

Šiuo metu galingiausia komputerių techninė įranga sugeba per sekundę atlikti apie kvadrilijoną (1015) operacijų. Tačiau projektui vadovausiantis mokslininkas Henry Markramas siekia kur kas geresnio rezultato.

„Garsiausi superkompiuterių gamintojai - IBM, „Cray", „Intel" ir „Bull" - iki 2020 metų ketina pagaminti pirmuosius eksaskalės kompiuterius (gebančius per sekundę atlikti kvintilijoną (1018) slankiojo kablelio operacijų - red.). Todėl esame tikri, kad tuo metu turėsime mums reikalingų kompiuterių", - sakė H. Markramas.

Tokie neįtikėtino našumo kompiuteriai turės veikti su naujomis atminties formomis, mokslininkai jiems turės sukurti ir naujus duomenų saugojimo būdus.

Projekto svetainėje nurodoma, kad galutinis projekto tikslas yra „sukombinuoti mūsų greitai augančias žinias apie žmogaus smegenis". Modeliuojant smegenis bus galima įgyti daugiau žinių apie slaptuosius smegenų užkaborius, apie tai, kur atsiranda mintys ir emocijos.

Projekto nauda nebūtų vien technologinė: smegenų modelis galbūt padėtų gydyti neurologines ligas, nes turėtume veikiantį smegenų funkcijų modelį.

Šiuo metu projektas yra pradiniame planavimo etape. Smegenys yra ne mažiau sudėtingas ir paslaptingas dalykas už Visatą. Į pusantro kilogramo smegenų telpa maždaug tiek neuronų, kiek yra žvaigždžių mūsų galaktikoje.


http://www.delfi.lt/mokslas/technologijos/mokslininkai-kuria-kompiuteri-veiksianti-kaip-zmogaus-smegenys.d?id=62998476#ixzz2oDBJUmY9


Kaip manot, ar dėliojant "dirbtines" smegenis įmanoma sukurti tokį įspūdingą produktą, kurį turim kiekvienas savo makaulėse? Ar, vis dėl to, be "sielos", kažkokios "įkvėptos" sąmonės ir pan., dalykų tai ir teliktų beprasmis įvairių neuronų junginių kratinys?

Jeigu taip laboratorijoje ląstelė po ląstelės dirbtinai sudėliotos smegenys, ar net visas žmogus, pasirodytų visiškai pilnavertė gyvybė, funkcionuojanti taip pat, kaip ir natūraliai atsiradusieji - ką tai reikštų? Ar tai būtų įrodymas, kad mes tesame biologinis mechanizmas ir nieko daugiau? Kad sąmonė yra tik cheminės, biologinės ir kt.. reakcijos smegenyse?

Jei viską identiškai atkūrus gautųsi tik dirbtinių smegenų šmotas, ar bedvasis, neveikiantis kūnas - ar tai būtų įrodymas, kad be ląstelių trūksta dar kažkokio nematerialaus komponento, kad gyvas organizmas taptu gyvu?

Ir ar man šitame sakinyje:
Citatabei bandant iš šitų žinių atkurti, sumodeliuoti naują žmogų
reikėjo ant "žmogų" uždėti kabutes?

Iron Tara

Jeigu jie gautų bedvasę būtybę, sakytų, kad jiems bandymas nepavyko. Skirtų dar tris kart didesnę sumą naujiems bandymams, kol gautų kažką panašaus į žmogų. Arba negautų. Ir vėl vandymai iš naujo.

Arba jiems padėtų ateiviai...

Master

#2
gruodžio 22, 2013, 16:49:25 Redagavimas: gruodžio 22, 2013, 16:52:34 by Master
Aš tai manau, kad žmogaus smegenys yra tiesiog labai sistemingas kūrinys ir jį atkurti nenatūraliai būtų įmanoma, tačiau ne dabar. Mūsų vis dar per siauras požiūris (jeigu keliame tokius klausimus :D .. che, che..) ir nepakanka žinių. Iš esmės manau, kad tas pats dvasingumo ieškojimas, tikėjimas, nuojauta tėra tik dar vienas užplanuotas sraigtas žmogaus mechanizme (kalbu ir apie savęs kaip dvasios suvokimą..) .
Anyway.. pagalvojau.... Ne į temą truputėlį... Žmogaus smegenų, sąmonės (turbūt tai tas pats iš esmės, bet nesvarbu) galimybių tyrimas galėtų vykti stebint kaip pats žmogus save atkurs.. WOW... Kažkas sprogdinančio suvokimą....

a.t.sielis

CitataPirmosios projekto fazės, kaip prognozuojama, užtruksiančios apie dešimtmetį, jų metu tikimasi geriau suvokti žmogaus smegenų veikimą. Vėliau mokslininkai norės išsiaiškinti kaip mes mokomės, galvojame, matome ir girdime.


Kai kurie mokslininkai teigia žiną, kaip atsirado žmogus (evoliucijos būdu ir pan.). Bet pasirodo, kad jie visiškai nežino apie tai, kaip veikia žmogaus smegenys, ir dar tik bandys išsiaiškinti. Klausimas: jeigu žmogaus smegenys tokios sudėtingos, kad net nežinoma, kaip jos veikia, kaip galima žinoti atsakymą į dar sudėtingesnį klausimą: kaip atsirado žmogus su šiomis smegenimis? Smegenis tai gali tirti dabar, visos galimybės tam, o atsiradimą tirti sudėtingiau, nes laiko mašina dar neišrasta, atgal nenukeliausi ir nepažiūrėsi.

Dėl ateities - žadėti ir svajoti galima daug ką, bet labai daug žmonijos svajonių, pažadų ir planų niekada neišsipildė. Matyt, tokia jau ši visata, kad ne viskas, kas žmogui atrodo, yra realu. Patirtis rodo, kad bet kokia mintis apie ateitį ir galimybes realiai įsigyvendina visai ne taip kaip atrodė. Kaip sakoma, žmogus planuoja, o Kūrėjas disponuoja.

CitataKaip manot, ar dėliojant "dirbtines" smegenis įmanoma sukurti tokį įspūdingą produktą, kurį turim kiekvienas savo makaulėse? Ar, vis dėl to, be "sielos", kažkokios "įkvėptos" sąmonės ir pan., dalykų tai ir teliktų beprasmis įvairių neuronų junginių kratinys?

Jeigu taip laboratorijoje ląstelė po ląstelės dirbtinai sudėliotos smegenys, ar net visas žmogus, pasirodytų visiškai pilnavertė gyvybė, funkcionuojanti taip pat, kaip ir natūraliai atsiradusieji - ką tai reikštų? Ar tai būtų įrodymas, kad mes tesame biologinis mechanizmas ir nieko daugiau? Kad sąmonė yra tik cheminės, biologinės ir kt.. reakcijos smegenyse?

Jei viską identiškai atkūrus gautųsi tik dirbtinių smegenų šmotas, ar bedvasis, neveikiantis kūnas - ar tai būtų įrodymas, kad be ląstelių trūksta dar kažkokio nematerialaus komponento, kad gyvas organizmas taptu gyvu?


Kompiuteris - pakankamai įspūdingas dalykas. Visgi, žmogui neprilygsta. Kažkada superkompiuteriai priėjo tą ribą, kai sugebėjo nugalėti pasaulio šachmatų čempioną. Bet ko būtų vertas kompiuteris, jeigu nebūtų jį įjungiančių, aptarnaujančių ir programas kuriančių žmonių? Kitaip sakant, kompiuteris tėra žmogaus įrankis, tikrasis veikėjas - žmogus, o ne mašina. Mašina negalės funkcionuoti be operatoriaus.

Kaip dažnai sakau, neįmanoma išimti milijono iš banko sąskaitos, kurioje tėra 10 Lt. Žmogus negalės sukurti kažko daugiau, negu pats yra. Ar galės sukurti panašų į save? Abejotina. Ne veltui straipsnis sako: "Smegenys yra ne mažiau sudėtingas ir paslaptingas dalykas už Visatą. Į pusantro kilogramo smegenų telpa maždaug tiek neuronų, kiek yra žvaigždžių mūsų galaktikoje." Žmonijos išminties kraityje irgi glūdi mintis, kad žmogus - mikrovisata, visatos sumažintas modelis.

Pvz. Korane klausytojams metamas iššūkis: "parašykit ką nors panašaus į šį Koraną". Reiškia, yra pakankamas pasitikėjimas, kad žmogus negali prilygti aukštesniems kūrėjams.

Kadangi žmogus sukurtas aukštesniojo pasaulio, pats žmogus negalės pakartoti tokios kūrybos.

Prisiminkim, kad žmonės mirtingi, mėgsta parūkyti ir išgerti, ir visokius kitokius fiziologiją veikiančius dalykus, ir jo smegenys neturi beribių galimybių - yra tiek fiziologinės, tiek psichologinės ribos. Taigi, apsvaigęs žmogus-kūrėjas, kuriam rūpi jo ambicijos, kurios smegenų veikla priklausoma nuo to, kiek normalus yra kraujospūdis, ar jis sotus ir išsimiegojęs, kaip sekasi išgyventi ir įveikti stresus, ir daugelio kitų veiksnių - ką verto jis gali sukurti, ir kaip jis galėtų padaryti tą patį, ką padarė aukščiausiasis Protas? Žmogus klysta, o paklaidos kaupiasi, sumoje sudarydamos milžiniškas klaidas, taigi, kolektyvinės žmonių pastangos neapeis žmogaus principinių ribotumų.

Ar kuris nors žmogaus techninis ar biotechinis kūrinys galės kada nors turėti individualią sielą, sąmonę? Tos galimybės neatmesčiau visiškai, nes yra daug skirtingų sąmonės lygių, ir galbūt kažkokia siela galėtų būti atsiųsta į tokį kūną. Pvz. gal teko girdėti, gal ne, bet yra tokių sampratų, kad ir akmenys turi sielą, nors mūsų požiūriu jie yra visai ne iš organinės chemijos sudaryti, ir nieko bendro su gyvais organizmais neturi. Bet jeigu ir galėtų turėti sąmonę, sielą, ji nebūtų tokio lygio, kaip žmogaus, o labai beasmeniška ir pasyvi. Pvz. mikroorganizmai irgi primena biologines mašinas, o jų sąmonė nėra labai išreikšta.

Praktiškai, žmogaus nesugebėjimas pakartoti gamtoje sutinkamus kūrybos stebuklus jau šiandien yra aiškus įrodymas, kad visi tie dalykai nėra atsiradę neprotingų ir nesudėtingų dėsnių veikimo pasekoje. Jeigu protingas negeba to sukurti ar atkurti, tai ką kalbėti apie neprotingų principų galimybę kažką kurti.

eternal.bliss

#4
gruodžio 22, 2013, 20:51:48 Redagavimas: gruodžio 22, 2013, 20:54:34 by eternal.bliss
a.t.sieli- sutrumpink savo teiginius, ir paprastink, nes nu tiesiog jovalas, mintis šokinėja, tai taip tai ne ,tai gal.  ;D Iš paprastumo genialumas, o ne atvirkščiai  ;D



Na o šita tema. Kas iš to, kad bus atkurtos smegenys, joms reikia dirginimo, impulso, kad kažkas pradėtų vykti, jeigu kalbama tik apie veikimo principą, kaip dirbtines smegenis- tai kodel gi ne. Bet jei kalbam apie save suvokiantį protą, tai čia dar toli gražu. Jam reikia netiek smegenų, o pačios sąmonės veikimo principo, tai tas pats kas sukurti pačią sąmonę.
Nesakau, kad tai neįmanoma, bet žmogus visiškai nieko apie tai nežino.
Priedo jeigu jie sukurtų tai, ji neturėtų asmenybės, todėl būtų objektyvi ir galima sakyti daugiau žinanti nei pats žmogus   ;D Bet matomai iki to momento jau ir pats žmogus nuotuoktų šį tą.  ;D

Lapino šešėlis

Citata iš: TinSoldier  gruodžio 22, 2013, 16:04:53
Jeigu taip laboratorijoje ląstelė po ląstelės dirbtinai sudėliotos smegenys, ar net visas žmogus, pasirodytų visiškai pilnavertė gyvybė, funkcionuojanti taip pat, kaip ir natūraliai atsiradusieji - ką tai reikštų? Ar tai būtų įrodymas, kad mes tesame biologinis mechanizmas ir nieko daugiau? Kad sąmonė yra tik cheminės, biologinės ir kt.. reakcijos smegenyse?


Viena vertus negaliu nepastebėti, jog mokslininkai žada sukurti kompiuterį. O čia jau kalba pakrypsta į galimybę sukurti gyvybę sujungiant skirtingus cheminius elementus... Bet tai nesudaro reikšmės.

Vaikystėje daug laiko praleidau apie tai svajodamas. Apie galimybę sudėlioti žmogų, tikrą, gyvą būtybę, dedant detalę po detalės, kuri nesiskirtų nuo manęs. Išsinagrinėti kiekvieną, net ir patį smulkiausią elementą ir pakeisti jį mechanine detale. Ar tai yra įmanoma?

Manau, kad taip, bet...

Nepaisant to, kaip tai būtų sukurta. Ar mėgintuvėlyje supilstant keletą skirtingų medžiagų, (nepamirštant buteliuko su užrašu „gyvybė"). Ar tiesiog į vieną krūvą sujungus spalvotus laidelius, tai mums niekada nepaaiškins sielos paslapties, nes ji neslypi vien tik sąvokoje „biologinė gyvybė".

Kaip a.t. sielis pasakė - sielą gali turėti ir akmuo.

Kasdiene prasme, mes sąmonės terminą vartojame tik kaip galimybę... kažką spręsti. Bet sąmonė tai galimybė suvokti. Ir šio suvokimo yra išmokstama. Kodėl sakoma, kad štai anas žmogus dvasingesnis už tą? Ką turėti reikšti tas „-esnis"?

Ar tai, kad vieni turi sielą kiti ne? Ar tai, kad kai kurių sielos didesnės?

Tai reiškia tik gilesnį suvokimą.

Stipresnis bus tas, kuris daugiau laiko skirs treniruodamas savo raumenis.

Dvasingesnis -sielą.

Jei siela pavadinsime savo vidinį suvokimą, vadinasi tas, kuris gilina suvokimą apie save ir aplinką yra sąmoningesnė, dvasingesnė būtybė. Ar mechaniškai sukurta gyvybė sugebės būti dvasinga? Štai kur tikrasis klausimas, o tam, kad į jį atsakytume, turėsime sulaukti tokios dienos, kai ta gyvybė bus sukurta.

Apibendrindamas pasakysiu, kad sąmonė, tai reiškinys apimantis visą kūriniją. Jei mes prisipažįstame turintys sielą, ją turės kiekvienas, gyvas ir negyvas objektas, tik tuomet jau spręsime, kiek ta mūsų siela yra išlavinta. Jei mes jos neturime - tuomet jos neturi niekas.


Citata iš: TinSoldier  gruodžio 22, 2013, 16:04:53
Ir ar man šitame sakinyje:
Citatabei bandant iš šitų žinių atkurti, sumodeliuoti naują žmogų
reikėjo ant "žmogų" uždėti kabutes?


Aš sakyčiau, kad taip.
Jei kalbam filosofine prasme.

Ne.
Jei žmogus mums tai tik gyvūnų gentis.

Aukštyn