Pafilosofuokim

Pradėjo puodukas, birželio 08, 2013, 10:43:03

« ankstesnis - sekantis »
Žemyn

tadasas99

#60
sausio 04, 2016, 19:28:54 Redagavimas: sausio 04, 2016, 20:27:22 by tadasas99
Citata iš: puodukas  sausio 04, 2016, 18:21:32Kad netaptų labai siaura tema truputį kitaip suformuosiu klausimą:
   Kas blogiau -ar nusižengti priesaikai ar savo moralinėm nuostatom? 
Jei nori praplesti, tai ziurek placiau, ka dauguma teoriju (religiju) kalba apie musu vidu, kalba apie kazkokia energija, tarkim aura, nera kazkokia vientisa tolygi spalva, cakros yra 7 tai mazdaug 7 skirtingos energijos sankaupu taskai.
 T.y. mes neesame kazkas vienas daigtas kurio bruozus galima apibrezti, esame ivairianybiu visuma, tai reiskia mumyse gali egzistuoti geris ir blogis vienu metu, visuose mumyse yra kazkiek gerio kazkiek blogio, kazkiek saziningumo kazkiek uzjautos, kazkiek meiles kazkiek neapykantos.
 Bet jei gilinantis i pacios frazes esme, t.y. ar geris uzuojauta ar saziningumas, MANO nuomone tai geris yra saziningumas, kadangi atsilyginimas dvigubai reiskia kazko papildomo gavima, o nebaudimas uz blogi neskatina gerio o skatina nebaudziamumo jausma, abu nera gerai nes skatina adresato savanaudiskuma.
 O saziningas uz geri atsakymas geriu uz bloga baudimas skatina abipusi sazininguma, t.y. noresiu daryt gera nes tapati geri gausiu atgal, (darydamas geri kitam tapati ir ne didesni darysiu sau) bet zinosiu kad padares bloga busiu nubaustas.t.y. su kitu elgsiuosi taip kaip,noreciau kad elgtusi su manimi, kitas noredamas gerio ir nenoredamas bausmes elgsis taippat
 Kaip megstu panaudosiu asmenini pavyzdi, budamas mazdaug 16-20m tarpe kaip dauguma jaunimo megau vakarelius, sokius, alkoholi, veliau pastebejau tendencija kad vakareliu neliko, sokiu neliko bet alkoholis liko, jau ir bare ar vaiku darzelio pavesineje pasedet uztekdavo, pastebejau kad pasilinksminimai patapo isgertuvemis, pora kartu "apsilankiau policijos laikono sulaikymo kameroje isblaivinimo paslaugai, bet be jokiu baudu isleisdavo, linksminausi toliau, isgertuviu metu megdavau ir pavazinet, venu isgertuviu metu sumusiau svetima automobili, is ivykio vietos pasalinome masina, uz ja atmokejau draugui bet oficialiai likau nenubaustas, kitu isgertuviu metu buvau sulaikytas uz menka vagyste, nuostolis buvo 80cnt, gavau 80lt bauda, nemokejau anstoliai paprase.280lt, nemokejau gavau 8val viesu darbu. Atrodo bauda nedidele bet neadekvati zalai, plius nuo priciupimo iki atidirbimo praejo 2metai, tai mane priverte susimastyti kad tie menki nusizengimai yra baudziami, ir bauda daug didesne nei mano,nusizengimai, neverta, paskui susimasciau ar as tai buciau dares blaivas, nea, plius kiek alkoholis man jau buvo bedu pridares, taip negeriu nei laso jau ,8metai, per naujus, giktadienius ir pan keliu taure sulciu.
 Pries 10m buciau nenubaustas o paglostytas su posakiu "visko pasitaiko" as nezinau kur siandien buciau.

kiskis

Citata iš: puodukas  sausio 04, 2016, 18:21:32   Kas blogiau -ar nusižengti priesaikai ar savo moralinėm nuostatom? 
Siem laikam, manau, keistas klausimas (nelabai aktualus):mazai kas supranta kas  ta morale, visai mazai - kas ta priesaika...Perskaiciau wikipedijoj, kad eseju sektoj zmones nekalbedavo netiesos, ir vengdavo duoti priesaikas (laikydavo jas blogiau uz melaginga liudijima).Pagal juos: zmogus kurio zodziu  negalima tiketi(be priesaikos) jau pasmerktas.

puodukas

Citata iš: tadasas99  sausio 04, 2016, 19:28:54
Citata iš: puodukas  sausio 04, 2016, 18:21:32Kad netaptų labai siaura tema
Jei nori praplesti, ...     
Turėjau galvoje paskutinį klausimą;  anomalijoj mažai narių kurie pripažįsta atgailą, net ir tarp tų, kurie nelaiko savęs ateistais, tai nebeliktų kam diskutuot.
p.s. ačiū kad išsakei nuomonę pirmu klausimu.

Citata iš: kiskis  sausio 04, 2016, 22:44:51Pagal juos: zmogus kurio zodziu  negalima tiketi(be priesaikos) jau pasmerktas.
Buvau skaitęs aiškinimą to sakinio iš Evangelijos, kur rašo apie tai, kad geriau neprisiekinėt. Tai ten ir panašiai aiškina- jei stengiesi niekad nemeluoti, tai ir priesaika nereikalinga. Bet čia idealus variantas.
  O čia klausimas, jei taip susiklostė aplinkybės ir davei priesaiką nepagalvojęs, arba tiesiog su laiku pasikeitė vertybių skalė, ir kas atrodė duodant priesaiką moralu, dabar jau prieštarauja įsitikinimams.

kiskis

Snekant apstraksciai sulauzyt priesaika - prarasti garbe (pasenusi neaktuali savoka), nusizengti moralei - tapti nedoru (taip pat pasenes dalykas), tai toks pasirinkimas.

a.t.sielis

#64
sausio 05, 2016, 15:39:30 Redagavimas: sausio 05, 2016, 15:41:38 by a.t.sielis
Citata iš: puodukas  sausio 04, 2016, 18:21:32Kad netaptų labai siaura tema truputį kitaip suformuosiu klausimą:
   Kas blogiau -ar nusižengti priesaikai ar savo moralinėm nuostatom? 
Jeigu pažadas/priesaika neša blogį, toks pažadas/priesaika nebeturėtų būti vykdomi.
Lengvu būdu jie nebegalioja.

kiskis

Citata iš: a.t.sielis  sausio 05, 2016, 15:39:30Jeigu pažadas/priesaika neša blogį, toks pažadas/priesaika nebeturėtų būti vykdomi.
Lengvu būdu jie nebegalioja.
O kaip pazadas/priesaika ginti tevyne? Zudyti priesa nesa ka? O kitu atvesju priesas zudys...

paragraf 78

Ginamasis karas yra apsisaugojimas nuo nešamo blogio. Puolamasis blogis. Tad iš moralės pozicijų, priesaikos ginti tėvynę yra privaloma laikytis, tačiau jei tavo tėvynė puola kažką kaip agresorius, tada iš moralės pozicijos tokios priesaikos neturėtum laikytis.
Na čia panašiai būtų, kad tavo dukrą užpuolė prievartautojas, tu ką darysi? Žiūrėsi kaip prievartauja ir dar padėsi, ar pulsi ginti nepaisydamas nieko?

a.t.sielis

Į kiškio klausimą: šioje epochoje dauguma valstybių yra korumpuotos, todėl ginti kažkokią valstybę - nebūtinai neša gėrį.

Svarbu bendras principas, kad niekas negali būti saistomas žodžio, jeigu veiksmas eina blogio kryptimi. Labai elementari ir aiškiai suvokiama tiesa - kurti blogį yra absurdas.

Moralinės dilemos, kai neaišku ką daryti, yra kita kalba.

kiskis

Prisiekiau, susikaupiau - permasciau, iziurejau nesama blogi, atmeciau priesaika (paprasta kaip 3 kapeikos) :D, tai kas tada ta priesaika? Beda tame , kad nesama blogi galima iziuret kur nori, pasistengus.

a.t.sielis

:D taigi ne apie tai kalbam, ne apie išsisukinėjimą. :)

kiskis

#70
sausio 05, 2016, 16:42:19 Redagavimas: sausio 05, 2016, 17:05:56 by kiskis
Keista anglu ir lietuviu kalboj wikipedijoj nera gerio jokio paaiskinimo (vokieciu ir rusu yra) :/, taigi galima butu gincytis (neissisukinejant, o rimtai) ar kazkoks veiksmas nesa geri ar blogi. Kaip sakoma gerais norais gristas kelias i pagara...

tadasas99

Puslapio  irsuje paaiskinta, jei neesi melagis tai uztenka pasakyti, jei tau reikia prisiekineti reiskiasi pasnekovui nebeuztenka pasakyti, jis abejoja pasakymu tikedamasis melagystes, is kur ta abejone jei tu niekad nemeluoji?
Bet jei jau taip sus8kloste kad tau reikia prisiekinet norint kad tavimi patiketu tai reikia susimastyti ar tikrai viska gerai darai.
P.s. valstybes ir dukters gynimas neadekvatus palyginimai, prievartavimui as nezinau jokiu pateisinamu aplinkybiu, reiskia vienareiksmiskai ginti, o valstybe jos politinis gyvenimas, slapti projektai ir pan, eilinis gyventojas zinos tik jam pateikta versija, pavyzdi turime rusijoje siandiena, neskau kad nereikia, bet ar reikia mes nezinosim, todel ginsim.

Lucas

Citata iš: puodukas  sausio 04, 2016, 18:21:32   Kas blogiau -ar nusižengti priesaikai ar savo moralinėm nuostatom? 
Nusižengti priesaikai - nusižengti kažkam kitam. Ar konkrečiam asmeniui, kuriam prisiekei, ar abstrakčiam (valstybei, tradicijai). Nusižengti savo moraliniai nuostatai - nusižengti sau. Prašom, rinkitės: sau ar kitam. Kaip beviltiškas egoistas, aišku, turbūt verčiau pasirinkčiau išsaugoti savo moralines nuostatas, tai nors ir kito akyse krentu kaip žodžio nesilaikantis, bet sau lieku ,,geras'' kadangi išsaugojau savo principus ir vertybes.

Šiaip sunku pasakyti kas baisiau. Priklauso nuo situacijos. Vienu atveju, jeigu priesaika verčia padaryti kažką idiotiško ir/ar žalingo, tai jeigu tik žmogus mano, kad tai blogai jam ir kitiems, nematau kodėl jisai turėtų eiti prieš save patį ir daryti tai kas jo manymu blogai. O ir pati priesaika mažai ko verta, sakyčiau, jei dėl jos tik bėdos, o ne naudos. Kita vertus, yra žmonių kurių moralės normos... um... prastos. Bet vėlgi, amoraliems individams dažnai ir į priesaikų vykdymą/nevykdymą nusispjaut.

P.S. Kam išvis priimti priesaiką, besikertančią su savosiomis vertybėmis?

tadasas99

 Kam aplamai prisiekineti, elkis teisingai pagal savo morale, t.y. teisingai kaip tu sugebi, o priesaika tai tik siekimas avancines pagarbos ar pripazinimo uz kazkoki poelgi kurio dar nepadarei, bet tai reiskia kad priesiekineni tam kad gautum ta avanca, jei to avanco tau nereikia tai tapati poelgi padarysi ir neprisiekinejes ir tau nerupes atlygis arba jei rupes gausi kai kazka atliksi ne anksciau.
 Todel pats prisiekinejimas nera kazkas gero, jei kazka reikia lauzyt lauzyciau priesaika nes jos aplamai neturejau duoti.

kiskis

Citata iš: tadasas99  sausio 06, 2016, 15:47:28Kam aplamai prisiekineti, elkis teisingai pagal savo morale, t.y. teisingai kaip tu sugebi, o priesaika tai tik siekimas avancines pagarbos ar pripazinimo uz kazkoki poelgi kurio dar nepadarei,
Man atrodo kad priesaika tai kaip siais laikais labiau iprasta imones anspaudas ant  kazkokio isipareigojimo. Ta prasme tas kam prisiekineji, turi laikyt tave garbingu zmogum, kad tavo priesaika  butu kazko verta to zmogaus akyse. Jei taves nelaiko garbingu, cia kiek suprantu priesaika gali nepadet...Kitaip sakant, pametes stampa , lengvai sutarciu nesudarysi...


Aukštyn