Rupertas Šeldreikas - naujasis gyvybės mokslas

Pradėjo Ezekiel, gegužės 28, 2013, 21:47:33

« ankstesnis - sekantis »
Žemyn

a.t.sielis

Kažką painioji. Aš nekeliu gamtamokslinių teiginių, todėl tai nieko bendro neturi su pseudomokslu. Pseudomokslu vadintina veikla, kuri pretenduoja į gamtamokslį, bet nesilaiko gamtamokslio patikimumo standartų, metodologijos.

CitataVa kai bus mokslinis objektyvus tyrimas kuris tai patvirtins, tada galėsi sakyti kad ji egzistuoja


O kodėl dabar negaliu sakyti? :) Taip, ji egzistuoja. Objektiški tyrimai tokiems subtiliems reiškiniams nėra labai galimi.

paragraf 78

Telepatija grindžiama kvantine fizika, o tai jau gamtamokslio sritis. Tu gal ir nekeli gamtamokslio idėjų pats iš savęs, bet telepatijos teorija kelia, nes tai yra psichofizinis gebėjimas. Va ir Šeldrikas kelia gamtamokslines idėjas. Nei vienu nei kitu atveju nėra gamtamokslinio pagrindimo, o ji turėtų būti.
Žinoma, geriau remtis grožine literatūra ir savo subejktyvia, nieko nepatvirtinta nuomone. Tikrai būsi didis mokslininkas :)

Ezekiel

Rupertas Šeldreikas atliko telefoninės telepatijos tyrimus ir išsiaiškino, kad daugiau nei 80% žmonių turėjo šį pojūtį. http://www.irishexaminer.com/archives/2006/0609/world/telephone-telepathy-exists-claims-parapsychologist-12565.html

Aišku galite pasakyti, kad tai atsitiktinumas. Tačiau papūga pakartojanti mintis nėra tiesiog atsitiktinumas.

a.t.sielis

Citata iš: paragraf 78  birželio 29, 2013, 10:57:06
Telepatija grindžiama kvantine fizika, o tai jau gamtamokslio sritis. Tu gal ir nekeli gamtamokslio idėjų pats iš savęs, bet telepatijos teorija kelia, nes tai yra psichofizinis gebėjimas.


Todėl ne be reikalo vengiu termino "telepatija". Aš kalbu apie tam tikrą dalyką, kuris nepriklauso nuo to, kaip bus pavadintas ar aprašytas; apie tai, kad yra neapčiuopiamas ryšys tarp vieno žmogaus minčių ir emocijų bei kito žmogaus minčių ir emocijų, (ar kitų gyvūnų, mažesniu laipsniu) ir net per atstumą ar nebendraujant jie vienas kitą realiai veikia. Galima tai vadinti mentaliniu ryšiu ar dvasiniu ryšiu.

Jeigu kas grindžia tai kvantine fizika, tai jų reikalas. Mano galva, tai jau metafiziniai dalykai.

Toliau, jeigu kas bando apibūdinti to reiškinio kažkokias fizines išraiškas, per neapibrėžtumo elementą visatos vyksme, tai normali tyrimų kryptis.

Čia panašu kaip smegenų-proto ryšys ir NDE reikalai. Vieni teigia, viskas yra smegenų veikla, protas yra smegenų veiklos efektas. Kiti teigia, protas - atskiras elementas, smegenys tik įrankis; o kaip jau ten proto veikla paverčiama smegenų impulsais, iš tikro įdomi tiek teorinė, tiek eksperimentinė tyrimų sritis.

paragraf 78

Visa tai ką aprašai vadinama paprastu žodžiu: Empatija :)
O prisigalvoti gali visokiausių idėjų, bet tai nereiškia jog tai yra tiesa

a.t.sielis

Kiek suprantu, empatija yra kai bent matai ar girdi žmogų, ir gebi savo viduje giliai suvokti jo būseną, jausti tai, ką jis jaučia. Bet nematant, negirdint, nebendraujant, tik galvojant, tada tai jau kažkas daugiau.

CitataEmpatija (gr. εμπάθεια 'stipri aistra, įsijautimas') yra gebėjimas įsijausti į kito padėtį, emocinę būseną, tiesiogiai suprasti kito jausmus; altruizmo pagrindas. Empatija susijusi su savivoka, savo jausmų pažinimu, vėliau savistabos rezultatus pritaikant bendravime su kitais. Žmogaus emocijos siejamos su mąstymu, įsitikinimais bei troškimais, todėl empatija pasižymintys žmonės paprastai gali tiksliau apibūdinti kito žmogaus minčių kryptį ir nusiteikimą (nuotaiką).

paragraf 78

Empatija gali reikštis ir per atstumą. Nesiremk wikipedija kaip šaltiniu :)

Citata iš: Ezekiel  gegužės 28, 2013, 22:04:21
Specialiai padariau ir lietuviška vikipedijos vertimą, nors gali būti vertimo klaidų ir reikia kai ką pataisyti:

http://lt.wikipedia.org/wiki/Rupert_Sheldrake



Pora pastebėjimų, kad būtų tiksliau reikėtų paminėti jog jis laikomas pseudomokslininku, o taip pat ir jam išsakomą kritiką, nes šis straipsnis labai jau tendencingas, o tai ne moksliška.

a.t.sielis

Be abejo, gali reikštis per atstumą, jeigu žmogus bando suvokti kito būseną, iš to, ką patyrė su juo bendraudamas.

Bet jeigu vyksta kito plano dalykai, kaip pvz. keisti sutapimai, kai su žmogum nebendrauji, nekontaktuoji, ir tuo pat metu darai tą patį dalyką, tas pačias mintis galvoji, tai kaip tada? Iš kur apie tai sužinoti? Ogi pvz. parašai facebooke, ir jis po to parašo: "oho, aš tą patį dariau tuo pat metu".

Kitas variantas: žmogus viduje apmąsto kažkokią situaciją, kažkokį subtilų jos aspektą, ieško problemos sprendimo, ir kitas žmogus, kuris susijęs su ta situacija, įvardina kaip tik tą problemą ir sprendimo raktą iš savo pusės.

Daug visokių dalykų, kuriuos žmonės vadina sutapimais, bet atidžiai viską stebint, ir būnant įsitikinus metafizinės srities realumu, matosi, kad tai nėra sutapimai.

Kartą grįžta pažįstamas iš parduotuvės kaime. Sako, "žinai, labai faina pardavėja. Einam, parodysiu". Nueinam, tipo į prekes dairomės. Pardavėja: "tai atėjot pažiūrėti?" :) Tiesos žodžiai iš nežinančio lūpų. Sutapimas? Anaiptol. Visata kalbasi su mumis kiekvieną akimirką, ir kalba tiesą.

paragraf 78

Žmonės veikia, kalba, bendrauja, galvoja ir t.t. tam tikrais modeliais. Žinant tuos modelius, gali lengvai atspėti ką žmogus galvoja, ką veikia, ka pasakys, net neesant tame pačiame kambaryje. Anksčiau neblogai buvau perkandęs tuos modelius ir žinai ką, pasidarė nuobodu gyventi, nes praktiškai visada žinojau ką žmogus pasakys, kaip sureaguos, ką padarys. Jau 10 metų sąmoningai to nenaudoju, tai ačiū Dievui jau nebepajegiu tų modelių naudoti. Žmonės kurie geba manipuliuoti (pvz. čigonės būrimai ir pinigų išviliojimai) remiasi šiais modeliais.
Žodžiu išmokus žaisti socialinius žaidimus, nustotum viską mistifikuoti ir paprastą psichologiją laikyti metafizikos apraiškomis.

puodukas

Citata iš: a.t.sielis  birželio 29, 2013, 11:09:56
Aš kalbu apie tam tikrą dalyką, kuris nepriklauso nuo to, kaip bus pavadintas ar aprašytas; apie tai, kad yra neapčiuopiamas ryšys tarp vieno žmogaus minčių ir emocijų bei kito žmogaus minčių ir emocijų, (ar kitų gyvūnų, mažesniu laipsniu) ir net per atstumą ar nebendraujant jie vienas kitą realiai veikia. Galima tai vadinti mentaliniu ryšiu ar dvasiniu ryšiu.
Pritariu, kad egzistuoja toks ryšys, bet jei reikia "priklijuoti" pavadinimą, gal tada labiau tiktu empatija , nes telepatija asocijuojasi labiau su kažkuo mechanišku, pastoviu.
O ,kad gyvūnai neturi tokio pastovaus ryšio, manau geras pavyzdys plėšrūnai, kurie medžioja iš pasalų, arba katė kai puola ant šuns gindama kačiukus, nes jei sugebėtų perduot mintis, kad nesiartink, tai šuo be reikalo ir nelystų. Manau toks ryšys gali užsimegzti tik tarp artimų žmonių,
arba tarp žmogaus ir gyvūno. pav. http://en.wikipedia.org/wiki/Gerasimus_of_the_Jordan , http://en.wikipedia.org/wiki/Seraphim_of_Sarov ;
Būtų įdomu išgirsti paragraf nuomonę, dėl šių pavyzdžių, ant kiek jie realūs, o kiek laikui bėgant pagražinti.

paragraf 78

Reikėtų labiau pasidomėti šiais šventaisiais, tik tada galėčiau išsakyti savo nuommonę. Nes stengiuosi nekalbėti apie dalykus apie kuriuos kurį laiką nesidomėjęs ir neesu susidaręs savo nuomonės. Visada jei jau kažką sakau konkretaus, tai reiškia aš tuo domėjausi. O šventaisiais praktiškai niekada nesidomėjau, man jie niekada aktualūs nebuvo. Na nebent šv. Dominykas.

rutulys

Citata iš: paragraf 78  birželio 29, 2013, 09:52:59
Jokių įrodymų jog telepatija egzistuoja nėra. Yra tik visokių pseudomokslininkų išvedžiojimai ta tema ir krūva žmonių jais tikinčių. Kritinis protas atostogauja.

Keistai skambantys žodžiai lūpose žmogaus, kuriam naktį yra kilnojusi lova. Beje yra retų egzempliorių iš tikro susidūrusiu su tikrais telepatais ir  kuriems tie mokslininkų laboratoriniai eksperimentai su piešiniukais ant kortelių atrodo kaip vaikų žaidimai. Jei būčiau tikras telepatas tikrai negaiščiau savo laiko tokiems niekams, o ir už kokį milijoną dolerių neparsiduočiau. Gal šiais laikais ir nesudegintų, bet nerizikuočiau.

paragraf 78

Vien tik prielaidos ir nei vieno fakto. Prielaidas galima daryti bet kokias, tačiau jos gali tokiomis ir pasilikti. Pasakyk man vardą nors vieno tikro telepato.
Mano gyvenime visokių keistų dalykų buvo, bet viską stengiuosi vertinti racionaliai. Nes viską galima taip paaiškinti.

Ezekiel

#28
birželio 12, 2014, 17:55:50 Redagavimas: birželio 12, 2014, 17:58:05 by Ezekiel
Citata iš: paragraf 78  birželio 29, 2013, 11:12:16
Visa tai ką aprašai vadinama paprastu žodžiu: Empatija :)
O prisigalvoti gali visokiausių idėjų, bet tai nereiškia jog tai yra tiesa


Empatija tai taip, bet tam reikia kažkaip pajausti kita subjektą. Šeldreiko moksliškai kontoliuojamuose eksperimentuose buvo numatyta, kad gyvūnai negalėtų jausti įprastų būdų.
Tai ne idėja, o net nufilmuotas faktas kas reta, nes tikima mokslininkų idėjomis tiesiog dėl autoritetų patvirtinimo. Nebent tai melas jei mokslininkas melavo. Tuomet telieka atlikti daugiau tyrimų, geriausiai patiems, kad žinoti. Šeldreiko atlikti eksperimentai gali būti atkartoti kas svarbu mokslui, taigi būtų įdomu sužinoti kitų mokslininkų eksperimentų išvadas, kad tai melas ar tiesa. Tik kolkas matau, kad tam tikrų mokslininkų ir visuomenės požiūrį įtakoja kultūra neigianti tokius reiškinius kaip telepatija ir uždeda pseudomokslo etiketes.

Beje dar vieną eksperimentą pavirtinanti telepatijos egzistavimą atliko mokslininkas Persingeris. Štai jo citata: "Mes nustatėme, kad jei patalpinti du skirtingus žmones per atstumą ir paleisti apskritą magnetinį lauką aplink abu ir jūs įsitikinkite, kad jie yra prijungti prie to pačio kompiuterio, kad jie galėtų gauti tą pačią stimuliaciją, tada jei mirksi šviesos ir vieno žmogaus akis kitame kambaryje gauna tik magnetinį lauką asmuo parodys pokyčius savo smegenyse tarsi pamačius šviesos blykstę. Manome, kad tai didžiulis atradimas, nes tai gali būti pirmasis makro demonstravimas kvantinio ryšio ar vadinamojo kvantinio susietumo. Jei tai tiesa, tada yra dar vienas galimo bendravimo būdas, kuris gali turėti fizinių pritaikymų, pavyzdžiui kosminėse kelionėse. "

http://www.skeptiko.com/michael-persinger-discovers-telepathic-link/


Citata iš: paragraf 78  birželio 29, 2013, 15:06:36
Žmonės veikia, kalba, bendrauja, galvoja ir t.t. tam tikrais modeliais. Žinant tuos modelius, gali lengvai atspėti ką žmogus galvoja, ką veikia, ka pasakys, net neesant tame pačiame kambaryje. Anksčiau neblogai buvau perkandęs tuos modelius ir žinai ką, pasidarė nuobodu gyventi, nes praktiškai visada žinojau ką žmogus pasakys, kaip sureaguos, ką padarys. Jau 10 metų sąmoningai to nenaudoju, tai ačiū Dievui jau nebepajegiu tų modelių naudoti. Žmonės kurie geba manipuliuoti (pvz. čigonės būrimai ir pinigų išviliojimai) remiasi šiais modeliais.
Žodžiu išmokus žaisti socialinius žaidimus, nustotum viską mistifikuoti ir paprastą psichologiją laikyti metafizikos apraiškomis.


Taigi klausimas ar tai laikyti objektyviais reiškiniais ar subjektyviu atsitiktinumu. Ar pokyčiai smegenyse gali būti atsitiktiniai ar vis tik lemiami išorinio stimulo?

Slaptas

Citata iš: paragraf 78  birželio 28, 2013, 23:32:58
Tai ką tu vadini telepatiniais pojūčiais, tėra empatija.
O nuspėja kas skambins, kiekvienas žmogus. Psichologai tai jau išsiaiškinę. Žmogus dažnai prisimena draugus. Daug kartų per dieną, tiesiog to nefiksuoja, tačiau kartais tau pagalvojus draugas atsitiktinai tau paskambina. Tada šitą atsiminimą fiksuoji.
Nereikia mistifikuoti to, kas yra racionaliai paaiškinama. Truputis kritinio mąstymo niekada nekenkia :)


Taip cia yra viena medalio puse, buna ir taip kaip tu sakai, bet buna ir ta pati telepatija 100%.

Aukštyn