Lennox vs. Dawkins debatai: ar mokslas palaidojo Dievą?

Pradėjo a.t.sielis, rugpjūčio 19, 2013, 10:15:29

« ankstesnis - sekantis »
Žemyn

a.t.sielis

#90
rugsėjo 28, 2013, 16:50:30 Redagavimas: rugsėjo 28, 2013, 16:57:17 by a.t.sielis
CitataTavo kažkada mėgtas A.C. yra taip išsireiškęs - „gyvenimas yra beprasmis, todėl galima elgtis trejopai - nusižudyti, įtikėti kažkuo transcendentiniu, esančiu už absurdo (gyvenimo) arba susitaikyti su absurdu ir jame gyventi."


Kad ir kaip man būtų patikusi savo laiku A.Camus pykčio prieš absurdą jausena, visgi norisi perfrazuoti jau iš šiandienos supratimo taško:

Gyvenimas yra prasmingas, o į tai reaguoti galima trejopai: 1. neigti jo prasmę (neįžvelgti, nesvarstyti, nebandyti pažinti jo galutinės prasmės) ir gyventi beprasmiškai, galvojant, kad viskas yra absurdas 2. neigti jo prasmę, ir iš nevilties nusižudyti 3. suvokti jo prasmę ir bandyti pažinti transcendenciją, iš kurios visos prasmės kyla.

1 varianto režimu gyvenau iš dalies, 2 variantą svarsčiau, kaip galimą veiksmą, o jau 10 metų renkuosi 3 variantą, kaip kelią, prasidedantį nuo mažo lašelio, nuo noro. Kol kas nenusivyliau :)

xsistemax

#91
rugsėjo 28, 2013, 19:02:13 Redagavimas: rugsėjo 28, 2013, 19:37:19 by xsistemax
Dievui egzistuoti(visagaliui,visažiniui valdovui ir kūrėjui) galimybės nėra,nes,remiantis žinomais dėsningumais,pasaulis,sukurtas dievo būtų labai lokalus,nestabilus ir laikinas reiškinys.Anksčiau ar vėliau toks darinys sugriūtų pats į save.Stabilų begalinį pasaulį palaikyti gali tik begalinis skaičius operatorių,konkuruojančių tarpusavyje.Būtent lygiavertė konkurencija sukuria tą dinamiką,kuri stebima gamtoje,o ne absoliutus kieno nors dominavimas.
Spėju,jog fizikos grandų nuomonę šituo klausimu jau esi gerai išstudijavęs.Asmeniškai aš su jais nelabai sutinku,nes pasaulis nėra fizikos dėsnių veikimo rezultatas.Ir patys dėsniai,atrasti žmonijos,nėra aksiominiai.Išskyrus vieną-informacijos tvermės dėsnį.
Informacija pasaulyje YRA visa,ji nesukuriama ir nesunaikinama,taigi,dievui čia nėra ką veikti,antra vertus,joks asmuo tiesiog negali sukurti pilno begalybės komplekto.To ir nereikia,nes būtent tai yra "tuštumos"prigimtinė savybė.SAVAIMINĖ.LOGIŠKA.(Bet kuri koordinatė savyje slepia kitą begalinį pasaulį.Skirtumas tarp jų-konstantos.Jei konstantos būtų vienodos,pasauliai sąveikautų,kol galų gale būtų pažeista pusiausvyra ir pasauliai susinaikintų,jų vietoje atsirastų nauji.)
Įkišk kur nors čia dievą ir Nobelio premija tavo.  :)
Beje,nedidelis testas tau:žinoma,jog juodoji skylė iškreipia erdvę į save.Kokios ji formos?(Čia tikrinu tavo logiką,nes tavo postai ja neblizga.Neįsižeisk  :) )

a.t.sielis

#92
rugsėjo 28, 2013, 19:58:18 Redagavimas: rugsėjo 28, 2013, 20:01:43 by a.t.sielis
Matai, man

Dievas = Absoliučioji Tiesa = Absoliučioji Visuma = Begalinis Asmuo

Mano samprata apima visus principus, su kuriais tu bandai sieti Dievo egzistavimo neįmanomumą.

Pvz.

Begalinis skaičius veikėjų. Taip, yra begalinė Dievo galių įvairovė, kurios veikia sąmoningai. Pats Dievas emanuoja iš Savęs begalybę Savęs inkarnacijų, t.y., Dievo Asmenų yra begalybė, visgi Jis yra vienas Asmuo.

Begalinis skaičius operatorių šioje visatoje - kiekviena maža siela iš begalinio jų skaičiaus yra savo sferos operatorius, be to, yra didelis skaičius šios visatos galingų pusdievių.

Konkurencijos principas = dvasiniam pasauliui būdingas varžymasis meilėje, įvairovė harmonijoje.

Dominavimo antitezė = paklusimas ir nuolankumas. Dievui gali būti būdingos šios savybės.

Nesukuriama ir nesunaikinama informacija = žinios = žinojimo pavidalo amžina substancija = Sąmonė = Dievas

CitataBeje,nedidelis testas tau:žinoma,jog juodoji skylė iškreipia erdvę į save.Kokios ji formos?


Abejoju, ar juodosios skylės, kaip jas įsivaizduoja ir modeliuoja žmonija, iš viso egzistuoja. Kur jau man spręsti tokius mentalinius kazusus, kaip kokios ji formos :)

---

Mano argumentas už vieno Absoliutaus Dievo buvimą yra elementarus:

Visuma, kuri apima viską, yra viena. Negali būti dviejų, kelių ar kitokio skaičiaus visumų, visuma yra viena visuma, vienas viskas. Tas viskas gali talpinti savyje begalybę. Galutinė begalybė yra viena, nes apima viską, visas įmanomas kitas begalybes.

---

"Bhagavano giesmėje" sakoma: "Viską laikau Aš, tarsi suvertus perlus laiko siūlas".

Turi būti viena gija, kuri viską sieja būtyje, kitaip būtis sugrius į atskiras disharmoningas dalis.

xsistemax

Didžiausia loginė klaida dievo sampratoje yra suteikimas tam reiškiniui asmens savybių.Pats sakei,jog dievas turi norų,troškimų ir t.t.Tos savybės pažeidžia begalybės principą ir pusiausvyrą,toks dievas nėra visagalis ir negali administruoti nešališkai.
Jei dievas yra-jis bejausmis,be emocijų šaltas protas,kuriam nereikia nei pataikavimų,nei maldų.

a.t.sielis

Nematau čia nei loginės, nei kokios kitos klaidos :)

O atsakymas/paaiškinimas galėtų būti šiame tekste: http://anomalija.lt/forum/index.php?topic=2212.msg39059#msg39059

puodukas

Citata iš: xsistemax  rugsėjo 30, 2013, 10:43:47
Jei dievas yra-jis bejausmis,be emocijų šaltas protas,kuriam nereikia nei pataikavimų,nei maldų.
Kiek skaitęs apie pirmųjų amžių šventuosius-vienuolius, tai žmogaus būsena artimiausia prie Dievo yra RU смирение, kuri sunkiai apibūdinama, bet viena iš šios būsenos savybių vienodas "priėmimas" tiek pagyrų, tiek įžeidinėjimų, bet tai nėra nei abejingumas, nei žiūrėjimas iš aukšto į kitus, nei šaltas bejausmis protas (nors dažnai nadojamas pasakymas: švarus, skaidrus protas).

xsistemax

Vedose  vertinga informacija:begalybė ir jos struktūra.Matematiškai pagrindžiami dalykai.Minimi pusdieviai nuo pusiausvyros taško daugiau nutolę,nei mes,todėl įgavę naujų savybių ir galimybių.Vėlgi teiginiai neprieštaraujantys žmonijos žinioms.
O štai suasmenintas "dievas" jau netelpa į jokius rėmus.Pirma-dėl logikos trūkumo:begalybė negali būti vienetu.Begalybė gali būti lygi tik nuliui.
Antra:suasmenintas dievas naudingas ne tikintiesiems,o visokio plauko "dievo atstovams" kaip priemonė kitus valdyti,įgyti pranašumą.(Žinau už jus daugiau.)
Kaip taisyklė,tikintys dievais yra tie,kurie paprasčiausiai tingi mąstyti.Jei nepatingėtų,patys atrastų prieštaravimus ir jų pasaulis griūtų su trenksmais.Bet tokiu būdu atgautų savarankiškumą ir žmogišką orumą,nesilankstytų jokiems "mokytojams"ar "vadovams".
Atkreipkite dėmesį į a.t.sielio pasiūlytą tekstą:"kas abejoja-kvailys",arba kas "nemato-neprotingas"Ir rašo kažkokia "jo šventenybė"..Nematau tame tekste nieko,kaip tik manipuliaciją žmogaus savigarbos jausmu,pateikiant visiškai nelogiškus argumentus.Kitaip sakant-kvailių ieškojimą.  :)

a.t.sielis

Citata iš: xsistemax  spalio 01, 2013, 15:35:59
O štai suasmenintas "dievas" jau netelpa į jokius rėmus.Pirma-dėl logikos trūkumo:begalybė negali būti vienetu.Begalybė gali būti lygi tik nuliui.


Nulis ir liktų nuliu. Paskaityk šioje temoje įdėto dr. Miller mokslinio straipsnio "Ar gali visatą sukurti kvantinė fluktuacija" citatas.
Pats minėjai, kad egzistuoja informacijos tvermės dėsnis. Taigi, joks ne nulis pradžioje, o kaip minimum viskas, visos žinios.

Dvasinio pasaulio "matematika" tokia: 1 - 1 = 1 , t.y. Absoliutas minus Absoliutas = Absoliutas, t.y., jis gali emanuoti kiek nori pilnų visumų, ir dėl to pirminė pilna visuma nei kiek nesumažės. Žr. Išopanišada, 1 posmas.

CitataAntra:suasmenintas dievas naudingas ne tikintiesiems,o visokio plauko "dievo atstovams" kaip priemonė kitus valdyti,įgyti pranašumą.(Žinau už jus daugiau.)


Sąmokslo teorijos, tuščias reikalas.

CitataKaip taisyklė,tikintys dievais yra tie,kurie paprasčiausiai tingi mąstyti.Jei nepatingėtų,patys atrastų prieštaravimus ir jų pasaulis griūtų su trenksmais.Bet tokiu būdu atgautų savarankiškumą ir žmogišką orumą,nesilankstytų jokiems "mokytojams"ar "vadovams".


Nu mąstom mąstom, stengiamės :)

CitataAtkreipkite dėmesį į a.t.sielio pasiūlytą tekstą:"kas abejoja-kvailys",arba kas "nemato-neprotingas"


Kur tu ten radai tokius dalykus?

---

Į tuščius teiginius/argumentus daugiau neatsakinėsiu, šiam kartui dar atsakiau.

xsistemax

Pasidomėjau visu tuo veikalu,ne visai pažodžiui,bet esmė tokia.Pateikiami argumentai patys savaime klaidingi.
Keista,pradžią visada neigiau kaip nelogišką(iš kur trauki?).Ir visada sakiau,jog YRA visa informacija,bet nepatikslinau,jog tai tarpusavyje nesusietų bitų begalybė.Sąsajas(programas) tarp jų kuria visos intelektą turinčios struktūros,tokiu būdu informacijos vienetai tampa kažkuo apčiuopiamu.(Pasauliu)
Jei egzistuotų vienvaldis lyderis,tai jų,kaip toliausiai nutolusių disipatyvių darinių turėtų būti mažiausiai šeši,dar daugiau:tas šešetas turėtų atsikartoti begalybę kartų,nes pasaulis yra konstantų apribota(ciklinė)begalybė.Ir visi būtų vienas kito priešingybės su skirtingais tikslais ir norais.
Įsivaizduoji,kokia velniava kiltų?
O turim harmoningą visumą,kurios harmoniją kuria konkurencija.Jokių visagalių.
Šita informacija nėra iš šventų raštų,tai to,kas vertingiausia moksle,religijose ir filosofijoje loginė santrauka.Lengvai įrodoma matematiškai.Petvirtinama gamtos stebėjimais.Logiška.
Tai kuriems galams išsigalvoti dievus,jei nei vienu būdu jų neįmanoma apčiuopti?Ar jie,kaip kokie nusikaltėliai pasislėpė nuo savo kūrinių?Kad negautų galvon už savo broką?  :)

a.t.sielis

Nieko nesuprantu iš to, ką čia pasakoji. Jeigu tai matematiškai įrodoma visko teorija, tai sėkmės įrašant savo vardą į mokslo istorijos puslapius.

xsistemax

Prieš skelbiant "dievo žodį" reikėtų pasidomėti žmonių darbais.Tų,kurie neprašo nei pagarbos,nei aukų,nei pasakų neseka...

a.t.sielis

Geriau jau Dievo žodis :) Žmonės daug bibliotekų prirašė, bet kažkaip sunkiai tai sekasi jiems, nieko gero neišėjo.

xsistemax

Apie bibliotekas:lietuvių raidyne yra tik 32 raidės.Bet kiek kūrinių iš jų sukurta?Romanų,apsakymų,mokslinių darbų...Informacijos vienetai savaime beverčiai,bet operatoriai padirbėjo ir turim lobyną.Beje,skirtingi operatoriai.
Čia tau dar vienas pasaulio sandaros ir funkcionavimo paaiškinimas.  :)

puodukas

Citata iš: xsistemax  spalio 01, 2013, 15:35:59
visokio plauko "dievo atstovams" kaip priemonė kitus valdyti,įgyti pranašumą.(Žinau už jus daugiau.)
Nematau čia jokios naujienos, kad religija naudojama kaip valdymo priemonė, nes ,net kai pasaulyje liks tik vieninga valdžia- tai dar nebus absoliuti valdžia, kol nebus "suplautos" visos religijos į vieną ir tos valdžios "galva" neprivers visų žmonių garbinti jo kai dievo. Bet tai yra geopolitika, ir mažai turi ryšio su tema "ar mokslas palaidojo Dievą". Gal net atvirkščiai, tokios politikos šalininkams (vieningo pasaulio) labiausia ir trukdo krikščionybė.
O tokie kaip Dawkinsas kažkuria prasme daro netgi naudingą darbą : "Lydeka tvenkinyje reikalinga tam, kad karosai nemiegotų".

xsistemax

Kai nerandi jokio fakto kokiam nors teiginiui patvirtinti,lieka vienintelis klausimas:kam šitas melas naudingas?Ir išlenda suinteresuotųjų ausys...

Aukštyn