Irodymai, kad setonas yra geras, o Dievas - blogas

Pradėjo Teroras, balandžio 04, 2012, 14:53:54

« ankstesnis - sekantis »
Žemyn

paragraf 78

Tai matau kad gaudaisi :)
Tik pasakyk man, kodėl visą laiką tai kontrolei nepasiduodavo masės? Nes ištisai kildavo visokie judėjimai kurie griovė tą kontrolę
Čia galima išskirti eretinius judėjimus (albigiečiai)
Reformatoriškus:
a) atskylantys pvz. kalvinistai
b) griaunantys nusistovėjusią tvarką šv. Pranciškaus Asyžiečio reforma

Jau nekalbu apie visokius sukilimus kurie kildavo vos tik bažnyčia labiau žmones paspausdavo :)

Jei vadovausimės tokiu principu kaip tu išsakei, tada juos turėtų patys žmonės nugėsinti



illuminati

baznycia is visuomenes pelnesi. visuomet aisku buvo fanatiku, kurie kovojo uz ja is idejos. bet dauguma zmoniu visais laikasi ziurejo ekonominius sumetimus. is pradzio baznycia buvo kaip vienijantis veiksnys - lengviau apsigint, bendras interesas. teoriskai turejo uztikrint ir taiku sugyvenima tarp krikscionisku tautu. bet cia nesipleskim nes velgi veike ekonominiai ir politiniai faktoriai.

jei kalbam apie reformacijos - kontrareformacijos epocha, tai baznycia vieni griove del tu paciu interesu kaip ir kiti bande issaugot.
juoba nuo didziuju geografiniu atradimu pradzios eme  vis labiau klostytis kapitalistiniai santykiai. o kadangi baznyciai turejo didele itaka kaip minejau tiek ekonomikoj tiek politikoj tai ir pareigybes ir nutarimai ir visa kita tapo kaip niekad perkama ir parduodama. galiausiai zmonem buvo gana viso to verteigiskumo ir siekiambybe tapo baznycios atpiginimas. aisku ir tai per aug graziai skamba, paprasciausiai valdanciajam sluoksniui tapo nebeparanku sukisti tiek pinigu velniai zino kur. o ir m liuteris, tiek kalvinas labiau ir atstovavo didikus ir valdanti sluoksni .

na prie to pacio pastebesiu, kad kalvinistai mano galva uzvis labiausiai buvo nuciuoze su savo predestinacija, neva zmogus negali pakeist Dievo nulemto likimo, bet vistiek turiu dirbt iki 9 prakaito, nors nieko negaliu turet vilties uzdirb . vigi paradoksas tos valstybes kur paplito kalvinizmas(su zmone neturinciai vilties i zemiskaji gerbuvi :D ) labiausiai suatiprejo ekonomiskai.


zodziu uzbaigiant pinigai, pinigai, pinigai. stai kas yra baznyciai. o su pinigais ateina ir kontrole. aisku gali but ir atbulas nuoseklumas :D


Vytautas

#47
kovo 08, 2015, 22:57:14 Redagavimas: kovo 08, 2015, 23:06:22 by Vytautas
Šiaip jei neegzistuotų biurokratinė bažnyčios struktūra tai ir neegzistuotų krikščionybė ar bet koks kitas tikėjimas. Atitinkamai atskirti tai kas užtikrina tikėjimų egzistavimą nuo pačio tikėjimo nesigauna. Atitinkamai ta biurokratinė struktūra ir atsako už rezultatus. O bet kokios biurokratinės struktūros sėkmė šiame pasaulyje visuomet buvo turtas, finansai. Bet kokia idėja turi būti paremta visuomenės ir tos pačios visuomenės finansuojama. Kitaip tuščias reikalas. Aišku jau turint finansus "paramą" galima suorganizuoti brutaliai.

Manwis

Na, o man kilo klausimas, jei dievas taip suteikia laisvę daryti ką nori, tai kodėl, kai kurie žmonės gimsta paralyžiuoti, akli ar dar kokie? Kokia laisvę ką nors daryti turi paralyžiuotas žmogus? Kodėl, kai kurie kūdikiai gimsta negyvi, kaip dievui įvertinti jų sąžinę? Jei jau yra šita "laisvė", tai jei, tarkim, gimsta žmogus, su rimtomis  psichologinėmis problemomis, jis tampa serijiniu žudiku, miršta, tai kur jam tada keliauti? Juk teoriškai tai buvo ne jis, o jo psichinė liga, todėl jis keliauja į dangų? Ar tai jo kaltė, kad jis sirgo ir už savo darbus keliauja į pragarą? Visa šita krikščionybė kertasi man su logika smarkiai. :)

paragraf 78

Citata iš: Manwis  kovo 08, 2015, 23:56:56
Na, o man kilo klausimas, jei dievas taip suteikia laisvę daryti ką nori, tai kodėl, kai kurie žmonės gimsta paralyžiuoti, akli ar dar kokie?


Mūsų laisvė visuomet yra po kitų žmonių laisvių įtaka. Principas toks: tavo mama rūkė ir gimei nesveikas, tai jos laisvė tave sužalojo. Begalė veiksnių nelemia tai jog žmonės gimsta nesveikais.

CitataJei jau yra šita "laisvė", tai jei, tarkim, gimsta žmogus, su rimtomis  psichologinėmis problemomis, jis tampa serijiniu žudiku, miršta, tai kur jam tada keliauti?


Na kur kas keliauja tai niekas nežino. Bažnyčia yra paskelbusi labai daug asmenų kurie kaip ji mano yra prie dievo, tačiau nei vieno nėra paskalbusi kurie jos manymu yra pragare.
Dievas būdamas teisingas ir gailestingas neturėtų žmogaus siųsti į pragarą jei jis darė kažką kas nuo jo laisvos valios nepriklausė. Čia mes tokius teisiame ir pasmerkiame, dievas gi žiūrri priežastis kodėl taip padarei, o ne teik ką padarei.

CitataVisa šita krikščionybė kertasi man su logika smarkiai. :)


Daug kas kertasi su logika kai esi susipažinęs paviršutiniškai, pasigilinus ir suvokus kas ir kaip, pamatai, kad ten viskas labai logiška, tik tau nepažįstama buvo :)



@illuminati na žinok kažkaip neįtikino atsakymas. Aš suprantu, kad lobo kunigai ir kiti hierarchai, tačiau žmonės skursdami keldavo sukilimus, tad finansinis jungas nėra tai kas galėjo priverti žmones paklusti. Ar ne?

Vytautas

Citata iš: Manwis  kovo 08, 2015, 23:56:56
Na, o man kilo klausimas, jei dievas taip suteikia laisvę daryti ką nori, tai kodėl, kai kurie žmonės gimsta paralyžiuoti, akli ar dar kokie? Kokia laisvę ką nors daryti turi paralyžiuotas žmogus? Kodėl, kai kurie kūdikiai gimsta negyvi, kaip dievui įvertinti jų sąžinę? Jei jau yra šita "laisvė", tai jei, tarkim, gimsta žmogus, su rimtomis  psichologinėmis problemomis, jis tampa serijiniu žudiku, miršta, tai kur jam tada keliauti? Juk teoriškai tai buvo ne jis, o jo psichinė liga, todėl jis keliauja į dangų? Ar tai jo kaltė, kad jis sirgo ir už savo darbus keliauja į pragarą? Visa šita krikščionybė kertasi man su logika smarkiai. :)

Tai grynai pseudo dievo struktūros "techninės" problemos. Pakeitė, perdarė ir savotiškai sugadino idealų pirminį žmogų pritaikydama savo reikmėms. Atitinkamai atsirado problemos. Iš kitos pusės tai iššaukia stresą kas pseudo dievo struktūrai yra gėris ir konkreti energetinė nauda. Taip kad kokybiškai perkurti žmones net nėra prasmės. Aišku žmonės tą situaciją bando visaip paaiškinti ir teigti kad tai normalu, taip turi būti. Tokiu būdu pateisinama pseudo dievo struktūra. Bet čia visas akivaizdumas kad kažkaip viskas čia ne taip. Žmonės keistai akli. Aukos linkę pateisinti smurtautoją. O bažnyčios struktūra ir bendrai visi tikėjimai to pateisinimo įrankis ir priemonė, kad žmones "pastatyt į vietą" :)

illuminati

fanansinis jungas, neisprusimas, tamsios liaudies smegenu plovimas(juk is pradziu iki reformacijos srntas rastas perrasinetas ir misios laikytos vien lotynu kalba. o kas ta kalba mokejo? dvasininkai ir issilavine zmones-bajoru ir kapitalistu atzalos kuriuos tevai isgalejo siust mokytis. beja moksluose  imponavo teologiniai ir filosofiniai mokymai, gamtamoksliai nebuvo uzmirstami, bet ir sie pateikti per kriksioniska prizme. o kas del tamsiu zemdirbiu darbininku ir amatininku? lotyniskai mokejo gal viena kita maldele, o per misias pasigrozedavo popmpastika pasiklausydavo grazios pauksciu kalbos ir viskas. tai buvo pagrindine savaites pramoga... na dar paliezuvaut ir i kaimyniu sermegas padebsot...) buten tai kas verte zmones paklusti. kai vieni skurdo, kiti turtejo.
lygiai taip, kaip ir dabar, neramumu buna, bet sistema(dabartine) negriuna... pakolkas.
aisku buvo nevienas zemesniuju luomu sukilimas, bet tie kurie vyko ne valdanciojo sluoksnio iniciatyva prie nieko ir neprivede.(elementariai tam truko finansavimo, o vien gerais norais ir pragaras gristas... ) tai,  jei as kunigaikstis, mano brolis isitaises i kardinolus, o sunu as itaises vietiniu vyskupu, tai neturiu jokios intencijos griaut sistemos, o mano samdyti keli profesionalus buriai  be problemu ismus is dalgem ginkluotu kaimieciu betkoki nora kurt Dievo karalyste zemej ir eit pries mano kaip stambaus kapitalisto ir "doro krikscionio" interesus, bei isvaiko visa atsisakyma moket sunui desimtine, is kurios dalis dar keliaus ir broliui siekianciam nusipirkti... tfu uzsitarnauti popieziaus titula....

viska smulkiai isdesciau praeitam pauste :)
zodziu baznycia kontroles priemone ne tik kaip zmoniu grupe turinti kazkoki bendra interesa ar pozimi, bet labiau kaip organizacija su visa savo gremezdiska ir be galo brangia islaikyti hierarchine sistema bei savo primetamais priciudais likusiom Dievo avelem...


taigi reziumuojant savo laiku baznycios kaip organizacijos vairas, siaip aukstos pareigybes, ar tiksliau jas uzimantis zmogus/zmones dare be galo didele itaka visuomenei bei jos gyvenimui ir valdymui.

tie kurie apie istorija ne bum bum, bet siaip idomios baznycios vidaus peripetijos siulycia paziuret bordzijas. nesakau, kad kazkoki seriala galima traktuot kaip istorini dokumenta :D bet tiesos nemazai.

na zodziu.

paragraf 78

Citata iš: illuminati  kovo 09, 2015, 20:33:10
beja moksluose  imponavo teologiniai ir filosofiniai mokymai, gamtamoksliai nebuvo uzmirstami, bet ir sie pateikti per kriksioniska prizme.


Pataisysiu, ne per krikščionišką. Gamtamokslis tuo metu rėmėsi aristotelizmu ir kai vyko Galilėjaus teismas iš tiesų ten konfliktas buvo ne tarp bažnyčios ir Galilėjaus, o tarp Galilėjaus ir to meto gamtamokslininkų.

Citatabuten tai kas verte zmones paklusti. kai vieni skurdo, kiti turtejo.


Atrodo, kad dabar taip nėra :) dabar tai rojus ir lygybė žemėje. Niekas juk nepasikeitė, vieni lobsta, kiti skursta. Su išsilavinimu irgi didžioji dalis visuomenės susipykusi. Kas gi pasikeitė dabar?

Citatataigi reziumuojant savo laiku baznycios kaip organizacijos vairas, siaip aukstos pareigybes, ar tiksliau jas uzimantis zmogus/zmones dare be galo didele itaka visuomenei bei jos gyvenimui ir valdymui.


Na vairas gal ir hierarchų rankose, bet praktiškai visos reformos kurios vyko bažnyčioje vyko iš apačios. Vėl čia prisimenu Pranciškų Asyžietį

illuminati

#53
kovo 09, 2015, 21:18:15 Redagavimas: kovo 09, 2015, 21:22:30 by illuminati
bet remiantis butent krikscioniska ideologija ir buvo laikoma, kad zeme visatos centras...

tai taip is apacios, bet vistiek, kad reformos isigaletu reikejo, kad kazkas pafinansuotu ir pastoguotu. o tam reikejo kazko kas turetu itakos ir juo labiau kapitalo. juoba velgi paradoksas pirma protestantiska valstybe - prusija. kriziuociu ordino magistras visgi buvo nekvailas zmogelis - teokratine valstybele paverte pasaulietine, patapdamas jos religiniu ir kartu pasaulietiniu vadovu ir taip sutaupe daug lesu, kurios but keliave i vatikana. velgi nieks but nepajudeje jei cia protestantais patapt but susigalvoje prusijos zemdirbiai be valdovo iniciatyvos... dar tiketina, kad nuke but uzmetus ir lenkija, vien is solidarumo...

nei liuteris, nei kalvinas nebuvo kazkoki akstieji viskupai ar kardinolai, bet ju idejom pritare kunigaiksciai suprate, jog is to gali gaut finansines naudos. kontrareformacija savo ruoztu buvo kontrapuolimas siekiant atgauti prarasta itaka ir pelna.  zodziu interesu kova ir sostu zaidimai :))

visgi ta ka norejau irodziau - baznycia buvo svarbi visuomenes kontroles prienone. darius itaka pasaulietinei valdziai.

dar galetume paplepet ir apie jezuitu ordina kuris su inkvizicija neturejo nieko bendro bei nebuvo svarbus kontrareformacijos veiksnys... ;)

paragraf 78

#54
kovo 09, 2015, 21:35:57 Redagavimas: kovo 09, 2015, 21:41:36 by paragraf 78
Citata iš: illuminati  kovo 09, 2015, 21:18:15
bet remiantis butent krikscioniska ideologija ir buvo laikoma, kad zeme visatos centras...


Tai ne iš krikščionybės kilęs mokymas, o iš Ptolemėjaus skaičiavimų. Jis sukūrė geocentrinės visatos modelį. Jį perėmė vėlesnės kartos. Čia graikų gamtamokslio palikimas, o ne krikščionybės :)

Citatatai taip is apacios, bet vistiek, kad reformos isigaletu reikejo, kad kazkas pafinansuotu ir pastoguotu.


Sakai? O žinai kad Pranciškus visiškai atsisakęs pinigų buvo ir įkūrė neturtėlių ordiną?

Citatavisgi ta ka norejau irodziau - baznycia buvo svarbi visuomenes kontroles prienone. darius itaka pasaulietinei valdziai.


Nepyk, bet deja apart to kas ir taip aišku buvo, kad pinigai darė didelę įtaką, kaip ir dabar daro, tau nieko nepavyko parodyti, o juo labiau kad bažnyčia buvo kontrolės priemonė :)

Citatadar galetume paplepet ir apie jezuitu ordina kuris su inkvizicija neturejo nieko bendro bei nebuvo svarbus kontrareformacijos veiksnys... ;)


Kad inkvizicija ir jėzuitai nelabai ką bendra teturi. Inkvizitoriai buvo dominikonai, o vėliau pasauliečiai kurie darė nesąmones. Jėzuitai nebuvo inkvizitoriai, jie buvo labiau kovotojai su reformacija. Jezuitų pagrindinė kovos forma buvo švietimas.

Creative


paragraf 78

Citata iš: Creative  kovo 09, 2015, 21:40:29
Citata iš: paragraf 78  kovo 09, 2015, 21:35:57
... šveitimas.

Nesusilaikiau  :D


Tai laikykis tvirčiau :)
Dėkui, pataisiau tą klaidą

Vytautas

Citata iš: illuminati  kovo 09, 2015, 20:33:10lotyniskai mokejo gal viena kita maldele, o per misias pasigrozedavo popmpastika pasiklausydavo grazios pauksciu kalbos ir viskas.

Tai kad tą paukščių kalba kunigai kalbėjo dar net mano vaikystėje. Vietomis įterpdavo vieną kitą lietuvišką žodį kurį visiems reikėdavo pakartoti. Labai "įdomu" buvo klausyti to ko nesupranti. Na maldelės pasiskaitymui jau buvo lietuviškai. Beja ten žemė vis dar buvo vaizduojama plokščia.  :) Bet čia atkalbėjimas už nuodėmes.  :) Teisingai dar pamokslą kunigas rėždavo lietuviškai. Žodžiu visiški  cirkai baigėsi visai neseniai. Bet cirko žiūrėtojų sovietmečiu buvo tikrai labai daug. Į bažnyčias netilpdavo.   

illuminati

kodel tuomet astronomai buvo persekiojami del tarkim heliocentrines idejos pletojimo? neatitiko idejos. baznycia is esmes priesinosi daugumai naujoviu sviecianciu visuomene. mokslas buvo isrinktiesiems. rimtesnis mokslas. apie baznytines mokykleles, kuriose buvo mokoma pagrinde baznytiniu tiesu  nekalbu.

o ka pranciskus asizietis? nei jis kataliku baznycia verte is pamatu nei jis kenke nei kazkoks inovatorius baisus buvo. kaip tik populiarino ja savo veikla. o ir popieziaus palaikyma turejo tam ka daro.

cia tu tarsi irodineji, kad baznycia nebuvo bloga. bet juk as taip ir nesakau, apie kataliku baznycios geri ar blogi net nesneku. kalbu apie itaka visuomenei.

jezuitai sakai su inkvizicija nieko bendro neturejo? na vien istorinej Ldk vykde inkvizicinius teismus, kureno lauzus... tik juose degino ne zmones o ideologijos neatitinkancias neva erezines knygas. zmonem buvo ne taip blogai, kas liecia Ldk atsipirkdavo turto atemimu ir gaudavo lekt prusu globon... o kiek lietuvos sviesiu asmenybiu prisidejusiu prie lietuviu kalbos ugdymo ir kurimo gavo glaustis prusijoj del sitokios netolerantiskos vietines politikos...

paragraf 78

Citata iš: illuminati  kovo 09, 2015, 21:57:33
kodel tuomet astronomai buvo persekiojami del tarkim heliocentrines idejos pletojimo? neatitiko idejos. baznycia is esmes priesinosi daugumai naujoviu sviecianciu visuomene. mokslas buvo isrinktiesiems. rimtesnis mokslas. apie baznytines mokykleles, kuriose buvo mokoma pagrinde baznytiniu tiesu  nekalbu.


Deja ne visai taip buvo :)
Heliocentrinę idėjoje bažnyčia nematė nieko blogo, tačiau tam priešinosi gamtamokslininkai arstoteininkai. Kol nepradėjo Galilėjaus šmeižti bažnyčia net skatino Galilėjaus tyrimus. Tačiau kadangi bažnyčia nuo seno linkusi vadovautis gamtamoksliu, tai ji vadovavosi to meto gamtamosklininkų patarimais.
Beje, kuo labiau vystėsi gamtamokslis, tuo sunkiau buvo padaryti mokslines revoliucijas, nes mokslas tapo labai dogmatizuotas, kaip beje yra ir dabar. Viduramžiais apskritai mokslininkai turėjo daugiau laisvės nei dabar. Jie disputo būdu galėjo skelbti bet kokias net pačias idiotiškiausias ir eretiškiausias idėjas, dabar tu pabandyk bent disputo metu paskelbti tokius dalykus, kaip mat būssi išmestas iš akademinės bendruomenės :)

Citatao ka pranciskus asizietis? nei jis kataliku baznycia verte is pamatu nei jis kenke nei kazkoks inovatorius baisus buvo. kaip tik populiarino ja savo veikla. o ir popieziaus palaikyma turejo tam ka daro.


Na va matai, jis nieko nepadarė. Tai bažnyčia be reikalo Pranciškaus reforma laiko viena didžiausių Bažnyčios istorijoje? :)

Citatacia tu tarsi irodineji, kad baznycia nebuvo bloga. bet juk as taip ir nesakau, apie kataliku baznycios geri ar blogi net nesneku. kalbu apie itaka visuomenei.


Aš taip pat nekalbu nei apie gėrį nei apie blogį, tik noriu parodyti, kad ne viskas taip paprasta kaip tu bandai pateikti :) tavo pateikimas atrodo labai mokyklinis, o gal geriau sakyti populistinis, nesiiriantis į gilumą, o tiesiog kartojimas to ką visi kartoja nesigilindami kaip ten iš tiesų viskas buvo. Na čia kad ir tas aiškinimas apie heliocentrizmą ir geocentrizmą kaip kriščionybės pavedą ir priešinimąsį, nors viskas buvo šiek tiek kitaip.

Citatana vien istorinej Ldk vykde inkvizicinius teismus, kureno lauzus...


Aš nesakiau, kad jie ja visai neužsiėmė, bet vien labai siaurą laikotarpį padaryti esminiu, yra netikslu :) ir tiek jau tų laužų čia bebuvo toje LDK
Beje, bažnyčia paprastai teisiamųjų nedegindavo, viską darydavo pasaulietinis teismas. Kiek tenka skaityti inkvizicijos bylas, paprastai bažnyčia siūlydavo nuplakti ir paleisti. Va čia tipinį teismą aprašiau http://anomalija.lt/2015/01/tissas-lietuvis-vilkolakio-kailiu/

Citatatik juose degino ne zmones o ideologijos neatitinkancias neva erezines knygas.


O tai baisu :)

Aukštyn