Popiežius: evoliucijos ir Didžiojo sprogimo teorijos – tiesa

Pradėjo Teroras, spalio 28, 2014, 21:34:22

« ankstesnis - sekantis »
Žemyn

Teroras

Evoliucijos ir Didžiojo sprogimo teorijos yra teisingos, o Dievas - tai ne „burtininkas su stebuklinga lazdele", - pareiškė Popiežius Pranciškus.

Savo kalboje, pasakytoje Pontifikato mokslų akademijoje, Popiežius pateikė komentarų, kurie, ekspertų teigimu, sunaikino tokias „pseudo teorijas", kaip kreacionizmas ir protingas sumanymas, kurių gynėju buvo tapęs jo pirmtakas, Benediktas XVI, rašo independent.co.uk.

Popiežius Pranciškus paaiškino, kad abi mokslo teorijos nėra nesuderinamos su kūrėjo egzistavimu. Ir netgi tikino, kad kūrėjas šioms teorijoms būtinas.

„Kai skaitome apie sukūrimą Pradžios knygoje, kyla grėsmė įsivaizduoti Dievą kaip burtininką, kuris, mojuodamas burtų lazdele gali daryti viską, ką panorėjęs. Bet taip nėra", - sakė Popiežius.
„Jis sukūrė žmones ir leido jiems vystytis pagal vidinius dėsnius, kuriuos paskyrė kiekvienam iš jų, kad jie galėtų pasiekti savo tikslą", - sakė katalikų bažnyčios vadovas.

„Didžiojo sprogimo teorija, kurią dabar vadiname pasaulio pradžia, neprieštarauja dieviškojo kūrėjo intervencijai - kūrėjas šiai teorijai yra būtinas", teigė Popiežius Pranciškus.

„Evoliucija gamtoje nėra nesuderinama su sukūrimo idėjomis, nes evoliucijai reikia, kad vystytųsi kažkas, kas yra sukurta", - Dievo poreikį argumentavo bažnyčios vadovas.

Katalikų bažnyčia yra užsitarnavusi mokslo priešininko reputaciją - labiausiai šis įvaizdis sustiprėjo tada, kai astronomas Galilėjas Galilėjus susidūrė su inkvizicijos nemalone už savo „eretišką" teoriją apie tai, kad tai Žemė sukasi apie Saulę, o ne atvirkščiai.

Bet Popiežiaus Pranciškaus komentarai labiau suderinami su progresyviu Popiežiaus Pijaus XII darbu - jis atvėrė bažnyčios duris evoliucijos idėjai ir buvo aktyvus Didžiojo sprogimo teorijos šalininkas. 1996 metais Jonas Paulius II žengė dar vieną žingsnį į priekį pasakydamas, kad evoliucija yra „daugiau nei hipotezė" ir „iš esmės įrodytas faktas".

Bet vėliau Benediktas XVI ir jo aplinka, panašu, buvo palankesni idėjai, kad evoliucijos pagrindas yra „protingas sumanymas" - idėja, kad natūrali atranka pati savaime yra nepakankama paaiškinti pasaulio sudėtingumui ir įvairovei. 2005 metais jo artimas bendražygis kardinolas Schoenbornas parašė straipsnį, kuriame teigė, kad „evoliucija, paaiškinanti bendrą kilmę, gali būti tiesa, bet evoliucija neodarvinistiniu požiūriu - kad tai yra nevaldomas, neplanuojamas procesas - neteisinga".

Italijos nacionalinio astrofizikos instituto prezidentas, profesorius Giovanni Bignami italijos naujienų agentūrai „Adnkronos" sakė: „Popiežiaus pareiškimas yra svarbus. Esame tiesioginiai Didžiojo sprogimo, kuris sukūrė Visatą, palikuonis. Evoliucija atsirado iš sukūrimo".

Milano universiteto mokslo filosofijos profesorius Giulio Giorello žurnalistams sakė, kad jis tiki, jog Pranciškus „bandė sumažinti ginčo ar numanomo ginčo su mokslu įtampą".

www.delfi.lt

TinSoldier

Gerai: mažinamas žmonių bukinimas ir akivaizdžios tiesos neigimas.
Blogai: kompromisų ieškojimas suteikia religijos kompetencijos iliuziją, suteikia galimybę efektyviau propaguoti kitus tiek pat nepagrįstus, tačiau kol kas sunkiau mokslo paneigiamus įsitikinimus.

a.t.sielis

#2
spalio 29, 2014, 08:28:10 Redagavimas: spalio 29, 2014, 08:51:44 by a.t.sielis
Vienas nežinantis štampuoja kitų nežinančių idėjas ir hipotezes kaip tiesą.

O gal geriau pripažinti, kad nežinom? Pripažinti savo faktinę padėtį?

Arba jis to nepasakė, tik žurnalistai taip parašė. O pasakė, kad evoliucija - tai tik nuolatinio kūrimo priemonė.

CitataNagrinėjate sudėtingą gamtos sąvokos evoliucijos temą. Nepaliesiu, kaip gerai suprantate, šio svarbaus ir lemiamo klausimo mokslinio sudėtingumo. Noriu tik pabrėžti, kad Dievas ir Kristus eina kartu su mumis ir yra gamtoje, kaip kad sakė apaštalas Paulius: Dieve mes „gyvename, judame ir esame" (Apd 17,28).

Kai skaitome Pradžios knygoje apie sukūrimą, rizikuojame įsivaizduoti Dievą tarsi magą, kuris burtų lazdele galėjo sukurti visus dalykus. Bet taip nėra. Jis sukūrė būtybes ir leido joms vystytis pagal duotus vidinius dėsnius, kad pasiektų pilnatvę. Jis suteikė visatos būtybėms autonomiją tuo pat metu užtikrindamas savo nuolatinį buvimą, teikdamas kiekvienos tikrovės būtį. Taip kūrinija ėjo pirmyn šimtmetį po šimtmečio, tūkstantmetį po tūkstantmečio, kol tapo tokia, kokią pažįstame šiandien - būtent todėl, kad Dievas nėra magas ar demiurgas, bet kūrėjas, kuris teikia būtį viskam, kas egzistuoja. Pasaulio pradžia nėra chaose, bet tiesiogiai kyla iš aukščiausio Prado, kuris kuria iš meilės. „Didysis Sprogimas", kuris, kaip manoma, yra pasaulio ištakose neprieštarauja dieviškojo kūrėjo įsikišimui, bet jo reikalauja. Gamtos evoliucija neprieštarauja sukūrimo sąvokai, nes evoliucijos prielaida yra sukūrimas būtybių, kurios evoliucionuoja.

Tačiau žmoguje yra pokytis ir naujovė. Kai, pagal Pradžios knygą, Dievas kuria žmogų, taip pat jam suteikia autonomiją, kuri skiriasi nuo gamtos autonomijos ir kuri apima laisvę. Dievas žmogui nurodo duoti vardus visiems dalykams tada ir ateityje; padaro jį atsakingu už kūriniją, kad ją vystytų iki laikų pabaigos. Tad mokslininkui, ypač krikščioniui, dera, kaip laisvai ir atsakingai būtybei, mąstyti apie kūrinijos ir žmonijos ateitį, saugoti ją. Mokslininkas turėtų pasitikėti, jog gamta, savo evoliuciniuose mechanizmuose, slepia galimybes, kurias galima atskleisti protu ir laisve, kad būtų pasiektas išsivystymas pagal Kūrėjo planą. Ir priešingai, kai žmogus pats manosi esąs Kūrėjas ir griauna kūriniją, daro nuodėmę prieš Kūrėją. Tęskite savo darbus, vykdykite teorines ir praktines iniciatyvas dėl žmonių, - linkėjo Pranciškus

http://www.bernardinai.lt/straipsnis/2014-10-28-pranciskus-mokslu-akademijoje-gamtos-evoliucija-nepriestarauja-sukurimo-savokai/123530

paragraf 78

#3
spalio 29, 2014, 10:05:04 Redagavimas: spalio 29, 2014, 10:08:44 by paragraf 78
Citata iš: TinSoldier  spalio 28, 2014, 21:44:40
Blogai: kompromisų ieškojimas suteikia religijos kompetencijos iliuziją


Čia nėra kompromiso ar iliuzinės kompetencijos ieškojimas.
Bažnyčios oficiali pozicija evoliucijos klausimu buvo vienoda nuo pat pradžių: tai gerai, kol netampa ideologija.
Kitas dalykas, bažnyčia kompromisų neieško, ji turi savo mokymą ir juo vadovaujasi. Čia yra dialogo tarp mokslo ir religijos paieška. Šiuo klausimu rimtai užsiima praktiškai tik katalikai. Jie neatmeta visko kas moksliška, bet nebando religijos pritempti prie mokslo, arba mokslo prie religijos. Tiesiog ieško bendrų taškų.
Kas dėl kompetencijos, na tikintiesiems kyla klausimas kaip čia yra su ta evoliucija ir sukūrimu, tad bažnyčia ir atsako, yra taip ir taip, tai neprieštarauja bažnyčios magisteriumui, būkit ramūs, mokslas mums ne priešas.
Tiesa, jei įdomu, tai pas mane knygyne yra keturios knygos šiuo klausimu, dabar po truputėlį jas skaitau, gana rimtos, daug rimtesnės už tą kur anksčiau minėjau "Dievo kalba". Dvi iš jų parašė fizikai, tapę tikinčiaisiais ir jų atsivertimas įvyko būtent per fizikos studijas.

Citata iš: Teroras  spalio 28, 2014, 21:34:22
Pontifikato mokslų akademijoje


Pavadinimo taip ir nesugebėjo išversti, lietuviškai ji vadinasi: Popiežiškoji mokslo akademija.
Ji šiaip yra vienas iš patariamųjų Vatikano organų gamtamokslio klausimais ir jai priklauso tik geriausi savo srities specialistai (pvz. Stivenas Hawkingas). Čia tik du reikalavimai: būti moraliu žmogumi ir geriausiu savo srities specialistu, o tikėjimo dalykai visiškai nesvarbu, gali būti ir ateistas ir musulmonas ir dar koks nors kitatikis, esmė būti geriausiu.

Steiblys

Manau, kad šiuo atveju popiežius klysta. Faktas tas, jog mes esame susieti su pirmuoju žmonijos tėvu, kad dar prieš mums paveldint žmogišką prigimtį, prieš nusidedant ir net prieš gimstant buvome nusidėjėliai Adome. Pagal Bibliją mirtis yra gyvenimo priešas. Atpildas už nuodėmę -mirtis. Mirtis yra tai, ką nugalėjo Jėzus, pasiaukodamas ant kryžiaus ir prisikeldamas. Jei popiežius tiki evoliucija, tai kaip paaiškintų jis NT teiginį - "Kaip per žmogų-mirtis, taip per žmogų ir mirusiųjų prisikėlimas" ? Per kurį žmogų - beždžionių ir žmonių protėvį? Ar jis sąmoningai nusidėjo?

Sirius

O atseit , vatikanas išmano biblija geriausiai, patys labiausiai iš visų pažeidžia dievų įsakymus, prievartauja vaikus ir tt.p

_Anonimas_

Citata iš: Sirius  spalio 31, 2014, 13:42:10
O atseit , vatikanas išmano biblija geriausiai, patys labiausiai iš visų pažeidžia dievų įsakymus, prievartauja vaikus ir tt.p


@Anomalija, kaip tik tokioms žinutėms minusai ir yra labai reikalingi :)

Ezekiel

Citata iš: Teroras  spalio 28, 2014, 21:34:22
Evoliucijos ir Didžiojo sprogimo teorijos yra teisingos, o Dievas - tai ne „burtininkas su stebuklinga lazdele", - pareiškė Popiežius Pranciškus.


Man tai labai patinka, kad kažkada valdęs vos ne pasaulį Vatikanas dabar tai nusileidžia, liberalėja, jau nesmerkia seksualinių mažumų ir atsižvelgia į mokslinius atradimus :)
Jei yra protingas sumanymas tuomet Visata ir gyvybė turi vystytis pagal visuotinius dėsnius, tačiau Biblijinė kreacionizmo istorija grubiai tariant atrodo apkarpyta.
Kaip būtų nuostabu, kad jei religiniai fanatikai tiesos šaltiniu laikytų ne Bibliją, Koraną ar kitas knygas, o pačia gamtą.

paragraf 78

Citata iš: Ezekiel  lapkričio 01, 2014, 10:15:49
Man tai labai patinka, kad kažkada valdęs vos ne pasaulį Vatikanas dabar tai nusileidžia, liberalėja, jau nesmerkia seksualinių mažumų ir atsižvelgia į mokslinius atradimus :)


Kur tu matai kažkokį nusileidinėjimą ir liberalėjimą?
Bažnyčia niekada nesmerkė seksualinių mažumų ir laikėsi pozicijos kad juos reikia mylėti. Smerkiama nuodėmė, o ne žmogus. Vatikanas visada sakė, kad reikia mylėti žmones, nepriklausomai nuo jų orientacijos.
Kas dėl atsižvelgimo į mokslus, tai Bažnyčia visuomet rėmėsi mokslu. Tam ir buvo įsteigta popiežiškoji mokslo akademija. Galų gale ir Galilėjaus byla buvo tokia nes remtasi to meto mokslu. Kai Galilėjus iškėlė savo tezes, tada ne Bažnyčia pasipriešino, o to meto mokslininkai, kurie buv aristotelizmo įtakoje. Taigi, bažnyčia klausė mokslininkų kaip yra su tomis tezėmis, mokslininkai pasakė, kad jos prieštarauja gamtamokslinėms koncepcijoms, tada bažnyčia vadovaudamasi jų pasisakymais ir iškėlė bylą.

Keista kažkaip, kai bažnyčia ilgą laiką tvirtina vieną dalyką, kaip kad požiūris į evoliucijos teoriją, o niekas nesiklauso. Tik staiga vienas pasisakymas, kuris per pastaruosius 100 metų nesikeitė, atveria žmonėms akis ir jie sako: pagaliau bažnyčia susiprotėjo. Na ne visi kas turi ausis girdi.
Esmė ta, kad Pranciškus pasakė tai, kas jau beveik prieš šimtą metų buvo išdėstyta oficialiuose bažnyčios dokumentuose, kaip Humani gentes, tik va žmonės pagaliau išgirdo.

Paradoksalu ir tiek. Seniai žinomos tiesos, visuomenei skamba kaip didžiausia naujovė.

Steiblys

Citata iš: Ezekiel  lapkričio 01, 2014, 10:15:49

Kaip būtų nuostabu, kad jei religiniai fanatikai tiesos šaltiniu laikytų ne Bibliją, Koraną ar kitas knygas, o pačia gamtą.
Jo, kaip gerai būtų, kad evoliucionistų religiniai fanatikai pradėtų remtis faktais, o ne fantastinėmis pseudomokslinėmis teorijomis.

a.t.sielis

Pati gamta ir šneka su mumis per šventraščius. Šiaip ji nekalba, o kai nori kalbėti, tai apsireiškia, ir tai užfiksuojama žmonijos liudijimuose.

Ezekiel

Citata iš: a.t.sielis  lapkričio 01, 2014, 12:39:29
Pati gamta ir šneka su mumis per šventraščius. Šiaip ji nekalba, o kai nori kalbėti, tai apsireiškia, ir tai užfiksuojama žmonijos liudijimuose.


Taip jei šventraščius parašė žmonės, kurie ir kylo iš gamtos. Tačiau nereikia pamiršti, kad žmogaus protas gali veikti nepriklausomai ir yra ribotas, gali kurti klaidingas interpretacijas. Man atrodo laikas atnaujinti "šventraščius", nes tai tūkstančių metų senumo programos. Laikas atmerkti akis 21a. technologijoms, kvantinei mechaninkai, ir virtualiai realybei.
Pasaulis yra žymiai sudėtingesnis ir keistesnis, nei rašoma Biblijoje ir manoma pasenusioje mokslo paradigmoje

a.t.sielis

Taip, šventraščiai neaprašo visko, ir to nesiekia, jie tik duoda raktą į realybę. Kaip ir Amerikos žemėlapis smarkiai skiriasi nuo pačios Amerikos ir to, ką ten galima pamatyti ir sutikti. Kai kurios Biblijos dalys gal ir paseno, bet tai nereiškia, kad visi šventraščiai tokie patys. Kaip būna pasenusių netikslių žemėlapių, taip būna ir tikslių. O kas tikslu, galioja visais laikais.

paragraf 78

Citata iš: Ezekiel  lapkričio 01, 2014, 12:59:31
Pasaulis yra žymiai sudėtingesnis ir keistesnis, nei rašoma Biblijoje


O biblijos tikslas ir nebuvo aprašyti pasaulį, ji kalba apie tikėjimo istoriją, moralę ir daug kitų dalykų, tačiau apie gamtamokslį kaip tokį ar apie pasaulio (bent jau materialaus) sandarą joje nekalbama.

Ezekiel

Citata iš: paragraf 78  lapkričio 01, 2014, 13:25:16
Citata iš: Ezekiel  lapkričio 01, 2014, 12:59:31
Pasaulis yra žymiai sudėtingesnis ir keistesnis, nei rašoma Biblijoje


O biblijos tikslas ir nebuvo aprašyti pasaulį, ji kalba apie tikėjimo istoriją, moralę ir daug kitų dalykų, tačiau apie gamtamokslį kaip tokį ar apie pasaulio (bent jau materialaus) sandarą joje nekalbama.


Biblija vis tik turėjo savo pasaulio atsiradimo istoriją. Liečiu ne tik pasaulio kūrimo istorija, bet kitus aspektus. Moralė ir vertybės yra irgi pasenusios, nes remiasi to laiko kultūra. Remiantis šiuolaikinės psichologijos, biologijos ir sociologijos duomenimis Biblijos keliamos vertybės labai pjaunasi su žmogaus natūra.

Aukštyn