Alternatyvi pasaulio istorijos rekonstrukcija pagal senovinius pasakojimus

Pradėjo a.t.sielis, birželio 01, 2013, 14:29:50

« ankstesnis - sekantis »
Žemyn

a.t.sielis

Šioje temoje pabandysiu užrašinėti vieną kitą pamąstymą ir įžvalgą, kylančius nagrinėjant senovinius pasakojimus, kuriuos šiuolaikiniai žmonės kartais vadina mitais, fantazijomis ir pasakomis.

Nr. 1. Tvanas

Apie tvaną arba tvanus kalba daug senovinių kultūrų.

Mezopotamijos epo apie Gilgamešą herojus (Gilgamešas) bando ieškoti ir susitikti su išminčiumi, kuri pergyveno tvaną, kurio vardas Utnapištimas http://en.wikipedia.org/wiki/Utnapishtim

Utnapištimo istorija panaši į biblinį pasakojimą apie Nojų.

Enkis (Ea) pasako Utnapištimui atsižadėti pasaulio turtų ir sukurti gigantišką laivą, kurio pavadinimas Gyvybės Išsaugotojas. Jam liepiama paimti savo žmoną, šeimą ir gimines kartu su kaimo amatininkais, gyvūnų jaunikliais ir grūdais. Artėjantis tvanas nušluos visus gyvūnus ir žmones, kurie nebuvo laive. Po dvylikos dienų ant vandens, Utanapištimas atidaro laivo liuką ir pamato kalno šlaitus, ten septynias dienas pralaiko laivą. Po septynių dienų jis siunčia vis kitą paukštį pažiūrėti ar nenuslūgo vanduo. Ir t.t. Galiausiai, dievai suteikia Utnapištimui nemirtingumą.

Epe apie Gilgamešą, Gilgamešas ieško Utnapištimo, kuris gyvena upių žiotyse ir turi amžiną gyvenimą. Gilgamešas nori iš jo sužinoti apie gyvybės augalą, kuris išgelbės žmogų iš mirties.

x-x-x

Šiaip, yra žinoma, kad Žemėje laikas nuo laiko būna ledynmečiai ir vandenynų lygio kaitaliojimasis. Tai vienokių ar kitokių lokalių potvynių pėdsakų randama. Bet šiuo atveju, kas įdomu, kad Gilgamešas ieško asmens, kuriam suteiktas amžinas gyvenimas. Kitaip sakant, tvanas, apie kurį kalbama Utnapištimo (arba Nojaus) istorijoje, galėjo įvykti prieš bet kokį laiko tarpą. Prieš milijonus metų arba bet kiek. Netgi kitoje planetoje, arba kitame visatos susitraukimo-išsiplėtimo cikle. O išminčius, egzistuojantis amžinai, gyvena aukštesniu lygmeniu. Visgi, kaip matyti pagal aptariamą pasakojimą, Gilgamešui žinoma vieta Žemėje, kur su juo galima susitikti (apturėti viziją ir pan.) ir pasisemti išminties.

x-x-x

Taigi, visai gali būti, kad senoviniai pasakojimai, kaip pavyzdžiui pasakojimas apie tvaną arba tvanus, nėra kiauros fantazijos, bet atspindi didesnį pasaulio raidos paveikslą, negu prieinamas šiuolaikiniam žmogui, besiremiančiam vien empiriniais tyrinėjimo metodais.

1. Iš empirinių tyrimų taip pat žinoma, kad vandens lygis kaitaliojasi, kad gyvybė Žemėje susidurdavo su masiniais išnykimais arba staigiais atsiradimais (Kambro sprogimas).

2. Yra teorijų, kad mums žinomas kosmosas yra pulsuojanti sistema - plečiasi nuo pirminio tankaus taško (Big Bangas) o po to vėl susitraukia, ir taip be galo.

Taigi, pasiremiant šių versijų ir teorijų tematika, kaip galimomis nuorodomis į kažkokį realų vyksmą, kas įvyksta tokio susitraukimo metu ir ar gali žmonija ar kokios kitos gyvybės rūšys pergyventi tokį susitraukimą? Susitraukimo metu, sutankėjusi materija galėtų būti apibūdinama kaip skystis, visko susilydimas į vientisą skystį. Tai galima būtų asocijuoti su tvano įvaizdžiu. O kaip tame "tvane" išsilaikyti ir išgyventi - padeda aukštesnės esybės, Kūrėjo, nurodymai. Asmuo, kuriam skirta pergyventi tvaną, padaro laivą ir paima ten gyvybės rūšis. Šiais laikais turime suprimityvintas pasakojimų versijas, be paaiškinimų. Bet man yra tekę susidurti su senovinių šaltinių pateikiama šio pasakojimo versija, kur sakoma, kad tas asmuo turi mistinių galių, ir paima ne konkrečius gyvūnus, bet informaciją apie tuos gyvūnus (tarkim, kažką panašaus į informaciją apie genomus, apie DNR, ir visą kitą informaciją apie tuo metu egzistuojantį pasaulį, kuris bus sunaikintas). Tuo būdu, visatai vėl išsiskleidus, ji apgyvendinama iš naujo.

Aukštyn