Mokslininkai griauna sveikos mitybos mitus

Pradėjo paragraf 78, kovo 19, 2016, 18:46:24

« ankstesnis - sekantis »
Žemyn

paragraf 78

Įdomiai padėstyta. Kontraversiška, bet įdomu. O ką jūs apie tai manote?

Mokslininkai griauna sveikos mitybos mitus

Valgyti salotas - tas pats, kas kramtyti popierines servetėles. Moterys jas mėgsta tik dėl jų sudėtyje esančios opiumui artimos medžiagos. Kaip kad vyrai mėgsta alų, nes jo gamyboje naudojamos mielės - artimiausia medžiaga hašišui. Garsus vokiečių dietologas Udo Pollmeris neigia tai, kas iki šiol laikyta įrodytais faktais apie sveiką maitinimąsi.

Jis sukėlė audrą savo sveikata ir kūno linijomis susirūpinusioje Europos visuomenėje, išleidęs „sveiko maisto" mitus griaunančias knygas „Valgyk ir mirk. Chemija mūsų maiste", „Sergantys dėl sveiko maitinimosi", „Cholesterino mitas", „Kas sveikas, tas miršta anksčiau".

Interviu savaitraštyje „Weltwoche" U.Pollmeris pasakoja apie vegetarizmo žalą, griauna vandens gėrimo mitą bei atskleidžia vienintelį teisingos mitybos principą „Valgyk tai, ko nori". Nėra tokio maisto, kuris būtų sveikas visiems. Kaip ir nėra visiems sveiko batų dydžio. Mūsų kūnas geriausiai žino, kas jam tinka. Taip teigia Europos organinės chemijos institutui vadovaujantis mokslininkas.

Virtuvė žmogaus evoliucijai - svarbi kaip ir kalba

Vegetarizmo šalininkams U.Pollmeris pateikia žmogaus ir žmogbeždžionių virškinimo sistemos palyginimo pavyzdį. Žmogaus plonosios žarnos yra gerokai ilgesnės už žmogbeždžionių, o gaubtinė žarna - atvirkščiai: daug trumpesnė. Plonosios žarnos yra atsakingos už greitą lengvai virškinamo maisto įsisavinimą, o gaubtinė - už balastinių medžiagų šalinimą. Tuo remiantis, turėtų būti nesunku suprasti, kad žmogus sutvertas taip, kad galėtų suvirškinti didelį lengvo maisto kiekį ir gerokai mažiau neapdoroto, skirtingai nei žmogbeždžionės.

Dar keletas skaičių: žmogaus smegenys - trigubai didesnės už šimpanzės, o virškinimo traktas - 40 proc. mažesnis. U.Pollmeris atkreipia dėmesį, kad mūsų pakankamai atitolusios nuo šilumos šaltinio smegenys suryja ypač daug energijos, nes dieną naktį reikia jose išlaikyti 36-37 laipsnių temperatūrą ir aprūpinti jas energija.

Taigi mums reikia virtuvės, kuri yra biologinis žmogaus požymis. Žmogbeždžionės niekada neturėjo viryklės, todėl jų žarnos prisitaikiusios prie didelio kiekio neapdoroto maisto. Ugnis, sugebėjimas virti yra tapsmo žmogumi pagrindas.

Keptos bulvės, kukuliai, dešrelės ir truputis salotų - tai geras maistas. Galų gale, nuo seno kultūra labiausiai klestėjo ten, kur buvo daug lengvai virškinamo maisto ir kur buvo įvaldytos maisto perdirbimo technologijos. „Mitybos specialistai, rekomenduojantys grįžti prie grūdų ar neapdorotų augalų, turėtų pirmiausia gerokai susimažinti savo dideles smegenis arba pasirūpinti dviem metrais gaubtinės žarnos", - ironizuoja mokslininkas.

Žalias neapdorotas maistas - nuodingas

Populiarus mokslininkas kritikuoja susižavėjimą rupių miltų ir neapdorotų grūdų gaminiais. Gyvos būtybės nenori būti suėstos. Gyvūnai gali apsiginti ar pabėgti, o augalai - ne, todėl jie ginasi, pasitelkdami spyglius ar nuodus. Grūdinės kultūros ypač jautrios, todėl apsiginkluoja iki dantų ir, jei jų „nenuginkluojame" kuldami, maldami ir kepdami, atsiranda virškinimo problemų.

Neapdoroti grūdai sukelia skrandžio spaudimo pojūtį, sumažina apetitą, o pakliuvęs į gaubtinę žarną, neįsisavintas krakmolas tampa skausmingo pilvo pūtimo priežastimi.
Sojos „nauda" - sėkmingos rinkodaros pavyzdys

U.Pollmeris griauna ir sojos naudingumo mitą. Jis tvirtina, kad tai - nuodingas augalas, kuris nėra skirtas valgyti. Nefermentuotos sojos sudėtyje yra toksinų, kurie blokuoja enzimų, atsakingų už baltymų skaidymą, darbą, o tai gali sukelti gastritą ir kitų negalavimų.

Japonai sojos pupelėmis tręšė ryžių laukus, amerikiečiai jas naudojo sėjomainai, o iki 1945 m. ir plastmasei gaminti. Atradus naftą, apsukrūs verslininkai ėmė galvoti, kur dar soją pritaikius - bandė ja šerti gyvulius, bet nesėkmingai. Tada nusprendė pabandyti soją įsiūlyti didesnę perkamąją galią turinčioms, sveikata besirūpinančioms moterims bei sportininkams. Pasinaudota puikiai veikiančiu grožio eliksyro metodu - neva sojos vartojimas padarys „sveikais ir gražiais". Jei dieta vadintųsi „Einsteino dieta", niekas ja nesidomėtų, pastebi chemikas.

Besaikis skysčių vartojimas - lyg nuodai

Didelė dalis interviu skirta skysčių vartojimo mito sugriovimui. Mitybos ekspertai tvirtina, kad žmogui kasdien reikia išgerti nuo 2 iki 3 litrų skysčių. „Bet kaip čia yra, kad agurko sudėtyje yra 97 proc. vandens, o obuolio - 87 proc. Ar reikėtų agurką kuo nors užkąsti ar obuolį kuo nors užgerti?" - klausia U.Pollmeris.

Lęšiuose yra 77 proc. vandens, netgi dešrelėje jo yra apie 60 proc. Kiekvienas dietologas žino, kad rekomendacija gerti nejaučiant troškulio yra kvaila. Šis patarimas jau sukėlė daugybę apsinuodijimų vandeniu. Ypač kenkia mažiems vaikams: jie visur tamposi saldaus gėrimo gertuves ir ištisai gurkšnoja, atitinkamai gaudami kalorijų, mažiau valgo ir jiems pritrūksta druskos. O juk be druskų nėra šlapimo. Jei ir toliau jie gurkšnoja, gali susirgti.

Tas pats ir su sportininkais bei dietos besilaikančiomis moterimis. Patarimas „mažiau druskos, daugiau vandens" veda tiesiai į mirtinus pavojus, įsitikinęs dietologas.

Už svorio sutrikimus atsakingas stresas

Sveikos mitybos ekspertus garsusis chemikas ypač peikia dėl žmonių klaidinimo apie „teisingą" svorį. Yra du įgimti kūno konstitucijos tipai: piknikai, linkę į apvalėjimą, ir astenikai - liesieji. Svorį reguliuoja dvi sistemos - lytiniai ir streso hormonai.

Gamta sutvėrė taip, kad dėl lytinių hormonų mergaičių kūnas suapvalėja, tai - gamtos duotas ženklas. O radę savo porą ir apsigyvenę kartu, įsimylėjėliai pasunkėja. Ne todėl, kad sėdi ištisus vakarus, susikabinę už rankučių ir valgo traškučius. Gamta - budri. Jei šalia atsirado patinėlis, turėtų atsirasti ir prieaugio, todėl kad jis būtų gražus, ji prideda numanomai mamytei ant kiekvieno sėdmens po kelis kilogramus. Pasunkėja ir numanomas tėvelis, nes nebelieka hormonų pertekliaus, o kai krenta testosteronas - auga pilvukas.

Beje, gimus pirmajam vaikui, dauguma vyrų pasipuošia pilvukais. Mokslininkas tikras, kad alus čia nekaltas. Vėlgi tai tvarko gamta, nes vyrai labiau domisi jaunomis moterimis nei naujagimiais, o biologiškai tai - blogai, nes motinai ir kūdikiui reikia dėmesio. Todėl gamta gerokai sumažina testosterono lygį, kad vyrai taptų jaukesni, naminiai.

Svarbiausiu svorio kitimo faktoriumi mokslininkas laiko streso hormonus. Stresinėse situacijose kūne gaminasi ypač daug kortizolio, kuris atsakingas už riebalų atsargų kaupimą, taigi veda tiesiai į sustorėjimą. Todėl dietos pikniko tipo žmones veikia atvirkščiai nei tikimasi: nuo streso jie tik dar labiau pilnėja. Tuo metu antroji grupė - liesieji astenikai - išgyvendami stresą tik dar labiau liesėja. Taigi, reikia keisti priežastį - žmogaus psichinę būseną, o ne maistą.

Vaikai storėja ne nuo bulvyčių

Paklausus, kodėl vis daugėja vaikų su antsvoriu, atsakymas vėlgi būtų - stresas. Vienoje konferencijoje vaikų gydytojai pateikė statistiką: trys ketvirtadaliai storų vaikų yra iš išsiskyrusių šeimų. Ir žinoma, kuo stipriau jie spaudžiami sveikai maitintis, tuo sparčiau auga papildomi kilogramai. Taip pat U.Pollmeris tvirtina, kad vaikų dievinamos skrudintos bulvytės yra sveikas pasirinkimas.

„Daug bulvinių šeimos augalų yra nuodingi. Mes išvedėme veisles, kurios gumbuose nuodų nebeturi, bet jų odelėje vis dar yra salonino, pagal nuodingumą lyginamo su strichninu. Yra vienintelis būdas jį suardyti - skrudinti riebaluose. Verdant nuodai nesuyra. Todėl vaikams tokios bulvės patinka ir jos jiems reikalingos. 6-10 metų amžiaus vaikai greičiau sušąla nei suaugusieji dėl plonų galūnių ir menko riebalinio sluoksnio, todėl jiems reikia kaloringo maisto", - aiškina mokslininkas.

Priemonė valdyti žmones

Reikia pastebėti, kad mokslininko atveju galioja visuotinis dėsnis - kuo populiaresnės knygos, tuo agresyviau šios srities ekspertai puola autorių.

Anot U.Pollnerio, kalbama apie galią. Tam tikros žmonių grupės suinteresuotos skleisti šiuos mitus, nes žinojimas suteikia slaptą valdžią. Anksčiau tai buvo Bažnyčia, dabar - taisyklingos mitybos „popiežiai". Vokiečių mokslininkas H.K.Biesalskis apie mitybos specialistus yra pasakęs: „Daugumą savo teiginių jie suformuluoja dar prieš pradėdami mokslinius tyrimus".

Tie mitai nuolat griūna ir reabilituojamos senosios tiesos, kaip kad prieš keletą metų išaiškėjo druskos kenksmingumo nepagrįstumas ar buvo patvirtinta tai, kad saikingas alkoholio vartojimas paprastai yra susijęs su ilgaamžiškumu.

Jų tikslas - sukurti žmogaus galvoje pragarą: „Skaičiuok skysčius, kalorijas, riebalus, stebėk vitaminus, Omega-3 rūgštis ir t.t. Jei ne - būsi storas, senas, sergantis ir bjaurus". Atsiranda baimė, o kai žmogus bijo, nebegali logiškai mąstyti ir tada galima jam sėkmingai nurodinėti toliau. Atsakomybės nėra jokios: jei žmogui nesiseka, reiškia tik viena - per mažai stengėsi.

Šaltinis: http://terapijatau.lt/mokslininkai-griauna-sveikos-mitybos-mitus/

kiskis

#1
kovo 19, 2016, 19:41:03 Redagavimas: kovo 19, 2016, 19:46:39 by kiskis
Manau, visos ligos nuo nervu :) . O nervam gydyt yra sugalvota daug ko, pvz autotreningas.

klajunas

Reikia atskirti sveiką mitybą ir sveikos mitybos mitus, nes iš tikro galbūt nėra tiksliai žinoma, kas sveika, o kas ne. Tačiau niekas nesiginčija kad sveika ir nesveika mityba egzistuoja, nes yra medžiagų, kurios kenksmingos organizmui ir akivaizdžiai jį žaloja. Negalima valgyti švinu ir gyvsidabriu užteršto maisto, nes jie nuodingi. Yra visa galybė toksiškų medžiagų, kurios apnuodija organizmą ir žaloja organus. Tokie yra alkoholis, tabako toksinai ir t.t. Galima internete pažiūrėti kaip atrodo tikros alkoholiko kepenys arba smegenys. Tai rodo, kad tikrai ne viskas sveika.

Taip pat ne viską galima suvirškinti ir pasisavinti ir kuo daugiau nevirškinamo maisto, tuo mažiau reikalingų medžiagų gauna organizmas. Tokio maisto perteklius akivaizdžiai kenksmingas. Visi žino, kad reikia tiek augalinio, tiek gyvulinio maisto ir per istoriją seniai tinkamos rūšys atrastos.

Bet yra dar viena problema natūralus gyvulinis ir augalinis maistas ir išaugintas ant "steroidų", tai yra nešvarus. Šis nešvarus maistas pradėtas gaminti tik 20 a. ir kokios jo pasekmės, dar nėra galutinai ištirtos. Tradicija yra patikrintas dalykas, o priedai, kurie sugalvoti maisto pramonės, tam kad palengvintų sau biznį yra teršalai, ir jų poveikis ir normos atsižvelgia tik į trumpą laikotarpį. Per 5 ar 10 metų nieko nepasireiškia ir atseit gerai. O problemos kurios susikaupia pensijoje jau ne kriterijus. Taip pat problemos, kurios susikaupia genetiškai ir perduodamos kitoms kartoms.

Mokslo yra daug nustatyta ligų, susijusių su netinkama mityba ir toksiškų medžiagų vartojimu. Tokios yra pavyzdžiui, širdies ir kraujagyslių ligos, kurios įrodytos moksliškai. Maisto perteklius ir trūkumas nesveiki ir čia negali būti jokių mitų. O šiaip turi būti kuo įvairesnis, bet vartojant tik tradiciškai patikrintą maistą.

Nedidelį kiekį toksiškų medžiagų gali pašalinti, bet pastoviai teršiant savo organizmą, alinama medžiagų apykaita ir organai, kurie skirti valymui.

Ekologiškas gali būti ne tik augalinis, bet ir gyvulinis maistas. Nes kai mėsiniai gyvūnai auginami ant steroidų arba gen. modifikuoti, tai viskas persiduoda ir valgančiam žmogui. O maisto pramonė seniai priėmusi šiuos nuodus kaip standartą. Yra daug su tuo susijusios propagandos.

time

Citata iš: paragraf 78  kovo 19, 2016, 18:46:24Paklausus, kodėl vis daugėja vaikų su antsvoriu, atsakymas vėlgi būtų - stresas. Vienoje konferencijoje vaikų gydytojai pateikė statistiką: trys ketvirtadaliai storų vaikų yra iš išsiskyrusių šeimų. Ir žinoma, kuo stipriau jie spaudžiami sveikai maitintis, tuo sparčiau auga papildomi kilogramai. Taip pat U.Pollmeris tvirtina, kad vaikų dievinamos skrudintos bulvytės yra sveikas pasirinkimas.
Čia tai netiesa. Kaiptik riebalų turintis maistas yra pavojingas ir gali sukelti širdies, kraujagyslių ligas. Dėl jo kyla svoris. https://lt.wikipedia.org/wiki/Riebal%C5%B3_r%C5%ABg%C5%A1tys

Dėl streso - niekada neauga svoris, o krenta.

Nereikia kišti čia streso išvis. Pats kaltas žmogus jei bando kompensuoti stresą valgydamas kiek daugiau nei anksčiau. Vėliau mano, kad stresas taip padarė. Tačiau klysta, čia ne stresas, o jis pats per daug valgo ir vėliau galvoja, kad kažkas kitas kaltas. Kažkoks keistas požiūris - ims ir priaugs kilogramų iš nieko - aišku kad valgo ir labai daug valgo, kad nebesupranta pats. O mokslininkai lengvatikiai mano, kad stresinėmis situacijomis pradeda gamintis visokios ląstelės - priauginančios daugiau svorio.

Tas mokslinis tyrimas - nieko vertas. Jeigu nesuvokiama priežastis, dėl ko valgoma daugiau nei įprastai - reikia konsultuotis su psichiatru. Nes yra tam tikrų psichinių ligų, kurių metu yra nejaučiama, kad valgoma per daug.

https://lt.wikipedia.org/wiki/Maniakin%C4%97_depresija
http://www.alfa.lt/straipsnis/16045189/psichologo-komentaras-kur-kreiptis-del-valgymo-sutrikimu

gidas

Citata iš: klajunas  kovo 19, 2016, 19:52:45mėsiniai gyvūnai auginami ant steroidų
Jiems duoda ir antibiotikų, dėl ko kaip ant mielių auga ir atsparių antibiotikams bakterijų skaičius. Savo padaro ir antibiotikų vartojimas žmonėse kuomet jų nereikia - virusų ab neveikia. Lietuvoje ši problema kol kas nėra tokia aštri, o pvz., ispanai, greitai neturės kuo gydyti paprastos bakterinės anginos - penicilinas ją sukeliančio  streptokoko jau gali ir nenugalabyti. Trumpai tariant, situacija tokia - bakterijos lenkia ir lenks žmones, kol... Priežasčių daug (dėl tvarkos paminėsiu ir farmacijos kampanijas), o dabar yra kaip yra. Bet stulbina štai kas - mūsų akyse vykstantis bakterijų prisitaikymas pražūtingiems išorės veiksniams (ab). Kitais žodžiais - natūrali atranka. :)
Asmeniškai spjauna į visokiausias "taisyklingos mitybos" teorijas - šiandien tas nesveika, rytoj jau sveika, poryt vėl atvirkščia ir taip toliau. Valgau. ką visą gyvenimą valgiau ir "lieknėju" patenkintas. :)   

kiskis

#5
kovo 19, 2016, 22:01:17 Redagavimas: kovo 19, 2016, 22:30:59 by kiskis
Citata iš: gidas  kovo 19, 2016, 21:52:19visą gyvenimą valgiau ir "lieknėju" patenkintas.
Tavo vietoj toks patenkintas nebuciau, jei visa gyvenima liekneji :D, beto mokslinykai nustate, kad
Citata iš: paragraf 78  kovo 19, 2016, 18:46:24„Kas sveikas, tas miršta anksčiau"
, buk patenkintas, bet atsargiai.




a.t.sielis

Citata iš: paragraf 78  kovo 19, 2016, 18:46:24Žmogaus plonosios žarnos yra gerokai ilgesnės už žmogbeždžionių, o gaubtinė žarna - atvirkščiai: daug trumpesnė. Plonosios žarnos yra atsakingos už greitą lengvai virškinamo maisto įsisavinimą, o gaubtinė - už balastinių medžiagų šalinimą. Tuo remiantis, turėtų būti nesunku suprasti, kad žmogus sutvertas taip, kad galėtų suvirškinti didelį lengvo maisto kiekį ir gerokai mažiau neapdoroto, skirtingai nei žmogbeždžionės.
Nieko keisto, nes beždžionės ėda medžių lapus ir kitą sunkiai virškinamą maistą.

Vytautas

#7
kovo 20, 2016, 10:09:47 Redagavimas: kovo 20, 2016, 10:12:07 by Vytautas
Žiūrint į dabartinių vaikų sveikatos būklę tai kyla klausimas kas su jais bus kai jie bus bent 50m. Gaunasi kad jie visą gyvenimą bus pastovūs metikų klientai. Bent aš pas medikus lankytis pradėjau po 50m. Pasižiūriu savo ligos istorijos kortelę ji tik sąsiuvinio storio. Kitų gi net po kelis storus "tomus". Taip kad sakyčiau visai normaliai kokybiškai beveik nugyvenau savo gyvenimą. Kas liečia pačią mitybą tai reikia klausyti ką sako organizmas. Norisi ir skanu joks rodiklis. Bet ko norisi tą ir valgai. Toliau žiūri ar nesustreikavo organizmas. Jei iškilo problemos visiškai nesvarbu kad buvo skanu bet tas maistas kažkodėl netinka. O gal netinka jo kiekis. Praktiškai tik tokia savęs kontrolė. Kokias pasekmes atneš gentiškai modifikuotas maistas visiškai neaišku. Tai pasimatys tik po kažkurio laiko.  Aišku seniems į tai galima nekreipti dėmesio. Mirsi diena anksčiau ar vėliau esmės nekeičia. Bet su gimstančiais vaikais problema nes niekas neaišku. O kai bus aišku bus jau per vėlu. :)

Kas liečia mėsos nevalgymą. Jos gali nevalgyti tik žmonės originalai. Žmonėms kopijoms tai tikrai pavojinga sveikatai. Savo laiku organizmai buvo pritaikyti prie tokios mitybos ir tikrai niekur nepabėgsi. Aišku viena smulkmena niekas nežino kas originalas kas kopija. :) Todėl geriau nerizikuoti ir saikingai valgyti mėsą. O saikingumas visomis prasmėmis naudingas sveikatai.

pilkasai

#8
kovo 20, 2016, 20:03:51 Redagavimas: kovo 20, 2016, 20:20:10 by pilkasai
bull shhitas, tie druckiai kurie stori ir toliau storeja ta ir daro ka sitas sneka valgo ka nori ir kiek nori,o ka turim? Cia kaip alkoholikui nori gert? tai gerk jei organizmas praso. liuks ane? :D viskas juk turi but su saiku, kaip ten buda apie stiga sake, per daug temsi truks, bus neitemta neskambes ;) o krastutinumu pilna visur, juk siuolaikinis piaras ir daromas per skandalus paskelbiant, kad pvz "sudas" yra karalius! o kaip kitaip i save demesi atkreipt? visi visko sotus tai ir lauzia is pirsto vejus... Vien i Trumpa paziurekit, apsurdo teatras

pilkasai



Jega Vytatutai, as vadinas galiu skelbt save "orginalu" nes idomumu delei paziuret ko vertos tos pasakos apie suartejimus su gamta ir tt ir pan. buvau metes 3 metus mesa valgyt tai nenumiriau ir jauciausi puikiai turejau tiek dvasines tiek fizines jegos!!! :)

Vytautas

Citata iš: pilkasai  kovo 20, 2016, 20:24:33galiu skelbt save "orginalu"
Ar esi originalas pamatysi po 2022 birželio 30d. Originalams nebus reikalingas joks maistas. Kopijoms teks maitintis vaisiais, daržovėmis, uogomis. Jokio kitokio maisto paprasčiausiai nebus. Visi gyvūnai kažkur dings. Suvalgyt nepasiseks. :)


pilkasai

Vytautai, o kur placiau galeciau pasiskaityt tavo gaunama info, ar ji ismetyta visur po truputi? gal yra kur susisteminta?

Iron Tara

Norėčiau, iš tikrųjų, kad būtų 100% žinoma, kas yra ta sveika mityba ir kaip mes turėtume maitintis.
Norėčiau, kad mes 100% žinotume, kas ir kaip pastatė piramides Egipte.
Norėčiau, kad būtų 100% žinoma, ar yra dievas ir kas jis toks.
Norėčiau, kad 100% būtų žinoma, ar yra gyvenimas po mirties.

Norėčiau, mažiau norėti.

miša


Aukštyn