Medūzų nemirtingumas kelia grėsmę pasaulio vandenynams

Pradėjo Benamis, liepos 13, 2013, 13:31:57

« ankstesnis - sekantis »
Žemyn

Benamis

Biologai ir okeanologai nuolatos tyrinėja jūros gyvūnus, nes jūrų gelmėse įdomių ir neįprastų gyventojų yra neapsakomai daug. Jūrose ir vandenynuose įvairiausių gyvių - milijonai, ir mokslas nepajėgia visų jų suklasifikuoti ir nuodugniai ištyrinėti. Kitų sričių mokslininkai gali tik pavydėti tokios mokslinės veiklos įvairovės.

Kartą mokslininkas iš Italijos Fernandas Boeras (Fernando Boero) nusprendė atlikti bandymą su mažytėmis medūzomis, priklausančiomis turritopsis nutricula rūšiai. Ši mažai ištyrinėta jūros gyvių rūšis seniai traukė jo dėmesį. Palyginti su kitomis, įprastomis, medūzomis, jos atrodė daug kukliau, o dėl mažumo jomis nelabai domėjosi kiti mokslininkai, mat net pačių didžiausių egzempliorių skersmuo nesiekė ir penkių milimetrų.

Mokslininkas suleido medūzas į akvariumą ir ėmė jas stebėti. Iš pradžių jam atrodė, kad nieko naujo nesužinos, o vėliau jo susidomėjimas visiškai išblėso. Kai jam vėl prireikė akvariumo, jis apgailestaudamas pamatė, kad vanduo iš jo visiškai išgaravo, o medūzos išdžiūvo ir žuvo. Mokslininkas ilgai sau priekaištavo dėl tokio išsiblaškymo ir užmaršumo ir gailėjo žuvusių medūzų. Vėl pripylęs į akvariumą vandens, jis paliko jį atmirkti, kad galėtų panaudoti kitiems tikslams.

Po kelių dienų jis nustebo pamatęs, kad jo bandomieji gyvūnėliai numetė savo išdžiūvusius čiuptuvus, virto lervomis ir vandenyje pradėjo atgimti. F.Boerą šis vaizdas tiesiog pribloškė: po kelių dienų jo akvariume jau plaukiojo tikros atsinaujinusios retos rūšies turritopsis nutricula medūzos. Šis eksperimentas buvo atsitiktinis, ir jei ne mokslininko išsiblaškymas, nebūtų buvę atradimo, kuris mokslo pasaulyje padarė neišdildomą įspūdį.

Niekas ir negalėjo įsivaizduoti, kad tos smulkios medūzos - nemirtingos. Pavojaus atveju jos sugeba grįžti į gemalo stadiją ir vėl vystytis, kol tampa suaugusiu individu, ir šis procesas nesibaigia. Ši aplinkybė daugelio šalių mokslininkams sukėlė nerimą, kad nemirtingos medūzos gali užpildyti visas jūras ir vandenynus.

Atsižvelgdami į tai, kad turritopsis nutricula medūzos negali mirti natūralia mirtimi, mokslininkai pradėjo skambinti pavojaus varpais: jeigu šis procesas bus nekontroliuojamas, jos gali suardyti pusiausvyrą pasaulio vandenynuose.

Parengta pagal dienraštį "Respublika"

a.t.sielis

CitataAtsižvelgdami į tai, kad turritopsis nutricula medūzos negali mirti natūralia mirtimi, mokslininkai pradėjo skambinti pavojaus varpais: jeigu šis procesas bus nekontroliuojamas, jos gali suardyti pusiausvyrą pasaulio vandenynuose.


Nėra logikos. Jeigu jos nemirtingos, seniai jau būtų suardę tą pusiausvyrą. Tai kodėl dabar pradėti panikuoti, jeigu taip buvo visada?

Benamis

Citata iš: a.t.sielis  liepos 13, 2013, 13:38:05
Nėra logikos. Jeigu jos nemirtingos, seniai jau būtų suardę tą pusiausvyrą. Tai kodėl dabar pradėti panikuoti, jeigu taip buvo visada?


Gal todel, kad tik dabar besidaugindamos pasieke ta kritini lygi?

.L.U.T.H.O.R.

Pritariu a.t.sielis. Viskas vyksta natūralia eiga, negi tos medūzos iš oro atsirado :) Kvaili kažkokie tie mokslininkai :D Žinoma jeigu žmonės prisidėjo prie sąlygų joms augti tai suprasčiau. Arba pradės skiesti, kad čia visuotinis atšilimas, už tai ir veisiasi. Juokinga. Nereikia kištis į gamots reikalus.

a.t.sielis

Kiek pastebėta, tai žmogaus veikla planetai labiau kenkia, negu padeda. Tai ko jau čia žmonės užsimojo gelbėti planetą nuo medūzų? :) Nelabai jie savo veiklos kontroliuoja, o nori pasaulį kontroliuoti. Gal galėtų aprūpinti gėlu vandeniu milijonus žmonių, ten kur to vandens trūksta? Nelabai. Tai ir medūzoms nieko nepadarys. Kas turi vykti, tai ir vyksta.

xsistemax

Jūros pintys irgi nemirtingos.Ar labai tas pakenkė planetai?

.L.U.T.H.O.R.

Citata iš: Benamis  liepos 13, 2013, 13:40:21
Citata iš: a.t.sielis  liepos 13, 2013, 13:38:05
Nėra logikos. Jeigu jos nemirtingos, seniai jau būtų suardę tą pusiausvyrą. Tai kodėl dabar pradėti panikuoti, jeigu taip buvo visada?


Gal todel, kad tik dabar besidaugindamos pasieke ta kritini lygi?



Tai jau kažkur plačiau manau būtų pranešta, o ne tik kai sužinojo, kad nemirtingos :D

Aukštyn