Apie dvasinį programavimą ir ezoterinius kokteilius

Pradėjo paragraf 78, spalio 13, 2015, 14:00:35

« ankstesnis - sekantis »
Žemyn

paragraf 78

Naujas mano straipsnelis:

Apie dvasinį programavimą ir ezoterinius kokteilius

http://www.bernardinai.lt/straipsnis/2015-10-11-apie-dvasini-programavima-ir-ezoterinius-kokteilius/135907

(įtariu tuoj pasipils pasipiktinimų banga) :)

.L.U.T.H.O.R.

Toks smagus šališkas straipsnelis tinkantis bernardinams  :) Bet šiaip nieko naujo, kas jau forume nebūtų skaityta iš tavęs  :)

Forumo stebėtojas

Šimtas ir vienas žmogus paragrafui sako, iš kur pats tave toks kategoriškumas, o jis vis sako, kur jis jį matote :D Žmogau, jeigu visi aplinkui sako, kad kategoriškumas iš tavęs liejasi per kraštus, tai gal jis ištikrųju liejasi per kraštus? Nekilo mintis užduoti sau tokio klausimo?

Pats individas moko visus logiškai galvoti, bet logiškai pagalvoti kai visi mato vieną, o jis kitą - jis nesugeba :D Tikra klounada, ne kitaip.

Straipsnis niekinis. Džiugu, kad bent jau žmonės moka atskirti kas yra kas.

CitataNei pats tyrimus atliko, išgirdo arba nurašė kieno nors nuomonę, o pateikia kaip nenuginčijamą tiesą. Štai ir programavimo pavyzdys. Pats užprogramuotas.
CitataStraipsnio santrauka: "jūsų burtai - neteisingi, o mūsų burtai - teisingi."

a.t.sielis

Straipsnis kaip straipsnis. Skaitant norėjosi daugiau konkretumo ir terminų apibrėžimo.

O šiaip nepasakyčiau, kad ezoterikai labai ištikimi savo autoritetams (mokytojams). Gal tik labai sentimentaliai žiūri, turi prisikabinę krūvą portretų žmonių, kurių niekada nematė, ir kurių realumas kai kuriais atvejais kelia klausimų (ar tokie asmenys iš viso egzistavo), ir svaigsta apie tobulumą, etc.

O mokytoją tikrinti būtina, prieš priimant, ir jau priėmus. Pastebėjus kažką iš esmės negero, būtina tokį "mokytoją" atmesti. Universalus principas, kad kol mokytoją laikai savo mokytoju, iš jo mokysies. Pvz. krikščionys laiko Jėzų savo Mokytoju, ir mokosi atitinkamai. Tikrinimas vyksta, bet ir mokymasis kartu.

Mekabciel

Idomus straipsnis. :)

O religinė tradicija nėra religinis programavimas?

Ir tuo pačiu būtų įdomu sužinoti kas tokiu atveju yra malda, atgaila ir ritualas?

Vytautas

Na religijos reklaminis straipsnis ir tiek. Religija gerai visa kita blogai. O natūroje tiek religija, tiek ezoterika ar dar kažkas tokio pačio lygio. Taip kad be problemų galima apsieiti be viso šito. Nuo to tik atsiranda daugiau laisvo laiko kad ir pažvejoti. Kur kas prasmingiau ir naudingiau. Na o komentarai bernardinų  tinklalapyje kelia šypsena dėl naivių ir užprogramuotų žmonių. Bet aišku jų asmeninis reikalas kuo tikėti. Tingiu rašyti bet jaučiu kitoks komentaras būtų "cenzūruotas".

Amadeus

Citata iš: Forumo stebėtojas  spalio 13, 2015, 14:58:20
CitataStraipsnio santrauka: "jūsų burtai - neteisingi, o mūsų burtai - teisingi."
Puiki santrauka. Atrodo, kad paragrafas "užkvestionavo" visus tikėjimus ir liko tik viena seniausių ir "patikimiausių" religijų. Neesu nei prieš religijas (žinoma, prieš tas religijas, kurios propoguoja galvų kirtimą [:D], nors ir tai, manau, kad tai tik blogas švento rašto supratimas) nei apsisprendęs, kuri yra tikroji religija (kaip ir buvo diskutuota kitoje temoje), bet man priimtina Dievo savoka, galbūt Kūrėjo ir vadovaujuosi principu, kad esu jam dėkingas už gyvybę ir viską kas mane supa. Realiai, pritarių ir dešimt Dievo įsakymų, nes jie mano atžvilgiu yra gerovės pamatas. Tik nepatiko, kad visa taip nurašai. Kad ir tos "The Secret" autorių knygos, aišku skambios frazės, kad vien tik noro ir tikėjimo pagalba važinėsi savo įsivaizduojamu raudonu poršu 911, bet principas teigiamų emocijų ir tikėjimo, manau, yra nieko blogo. O gal viskas būtent taip ir yra? Norai pildosi. Na aišku nereikia į viską nerti visa galva ir nebematyti nieko aplinkui, nes tada tikrai gali sugriauti gyvenimus, tad reikia atsargiai rinktis informacija.

Ir tik vienas klausimas: tarkim įvykus placebo efektui, kad ir pvz: Vienai grupei davė tikrų tablečių, kitai saldainių ir abi pasveiko. Tai ta grupė gavus saldainių ir suveikus išties pasveiko ir nebejautė jokių simptomų, pagijo ir t.t.?

a.t.sielis

Šiaip tai terminų vartojimas dažnai turi dvi medalio puses.

Sakykim, tas terminas "ezoterika". Šiuo atveju, kažkiek aišku, ką jis turi galvoje rašydamas apie ezoteriką. Bet apskritai, terminas nevienareikšmiškas.

Pvz. ar yra toks dalykas kaip krikščionybės ezoterika arba krikščionybės ezoterinis sandas?

Ezo - teros. Tai kas skirta vidiniam (ezo) ratui (teros).

1. Manau, yra dalykų, kurių Jėzus visiškai niekam neatskleidė, kurie žinomi tik jam. Tai viena ezoterika krikščionybėje.

2. Antra ezoterika - ką Jėzus paaiškino mokiniams tiesiai, o miniai palyginimais.

3. Temos ir klausimai, kurių ankstyvieji Jėzaus mokiniai nelabai norėjo viešinti.

4. Dalykai, kurių visų laikų krikščionybės regėtojai-šventieji niekam neatskleidė.

5. Dvasingumo plonybės ir aukštumos apie kurias daugiau tarpusavyje gali pasišnekėti kokie nors vienuoliai negu plačioji krikščionybės masė.

Ir t.t.

Iš esmės ezoterikos-egzoterikos polius ir kontinuumą tarp jų galima rasti daug kur, ir ypač tokioje nesuvokiamoje sferoje, kaip Dievo pažinimas, kur neišvengiamai kažkas turės likti nesuvokiama, neišvengiamai ne visi "perlai" yra skirti "kiaulėms".

Benamis

Citata iš: Amadeus  spalio 13, 2015, 18:02:13Ir tik vienas klausimas: tarkim įvykus placebo efektui, kad ir pvz: Vienai grupei davė tikrų tablečių, kitai saldainių ir abi pasveiko. Tai ta grupė gavus saldainių ir suveikus išties pasveiko ir nebejautė jokių simptomų, pagijo ir t.t.?
Taip. Tuo ir zavi visus placebo efektas :)

Visažinis

#9
spalio 13, 2015, 18:25:04 Redagavimas: spalio 13, 2015, 18:56:21 by Visažinis
Hehe, Paragrafas anomalijoje tai kaip Andrius Užkalnis delfyje. Ir tai net nėra blogai.

Aišku kai neperžiangiamos ribos ;)

P.S. Kas liečia straipsnį, tai sunku ką nors ir pakomentuot kai viskas pristatoma iš vienos šališkos pusės su ankstiniu nusistatymu.

Amadeus

#10
spalio 13, 2015, 18:39:53 Redagavimas: spalio 13, 2015, 18:48:43 by Amadeus
Citata iš: Benamis  spalio 13, 2015, 18:20:39
Citata iš: Amadeus  spalio 13, 2015, 18:02:13Ir tik vienas klausimas: tarkim įvykus placebo efektui, kad ir pvz: Vienai grupei davė tikrų tablečių, kitai saldainių ir abi pasveiko. Tai ta grupė gavus saldainių ir suveikus išties pasveiko ir nebejautė jokių simptomų, pagijo ir t.t.?
Taip. Tuo ir zavi visus placebo efektas :)
Tai iš šono žiūrint Placebo efektas = pasąmonės galia, tikėjimo galia. Kai žmogus neturi nė menkiausios abejonės tuo, nes sąmoningai jis nežino, kad tai tėra tik saldainis, tad sąmoningai jis galvoja, kad tai efektyvi tabletė, kuri jam padės.

paragraf 78

Ok, pabandysiu visiems atsakyti viename poste :)

Citata iš: Druwis  spalio 13, 2015, 14:55:04Toks smagus šališkas straipsnelis tinkantis bernardinams  :) Bet šiaip nieko naujo, kas jau forume nebūtų skaityta iš tavęs  :)
Šališkumo jausmas o gero atsirado iš Beresnevičiaus pacitavimo apie krikščionybę. Nes šiaip bandžiau kalbėti apie ezoterikos ir religijos kaip tokios skirtybes. Žinoma, rašant į krikščionišką tinklalapį būtų keista jei pateikčiau pavyzdį iš budizmo ar ne) :)



Citata iš: Forumo stebėtojas  spalio 13, 2015, 14:58:20Šimtas ir vienas žmogus paragrafui sako, iš kur pats tave toks kategoriškumas, o jis vis sako, kur jis jį matote :D Žmogau, jeigu visi aplinkui sako, kad kategoriškumas iš tavęs liejasi per kraštus, tai gal jis ištikrųju liejasi per kraštus? Nekilo mintis užduoti sau tokio klausimo?
Tada turėtum rašyti 102, nes niekur neteigiau kad nesu kategoriškas, tačiau dešimtis kartų teigiau, kad turiu tą bėdą, esu kategoriškas. Taip kad kaltinimas niekinis, ar ne? :)
Ir kvailiausias dalykas bandant pakritikuoti kažkieno tekstą yra teigti dalykus nesusijusius su tekstu.
Turi ką paprieštarauti, rašyk savo tekstą, kviesk į diskusiją, neapsiribok kaip koks delfio komentatorius: autorius debilas nes nesąmones rašo :)
Man keisčiausia ši komentatorių savybė, kai patys nesugeba nieko pasakyti tiesiog dergiasi iš žmogaus :)
Nepyk, bet tikrai tokie komentarai yra nieko verti :)


Citata iš: Mekabciel  spalio 13, 2015, 15:58:32Idomus straipsnis. :)
O religinė tradicija nėra religinis programavimas?
Ir tuo pačiu būtų įdomu sužinoti kas tokiu atveju yra malda, atgaila ir ritualas?
Aš kalbėjau apie idealų religijos variantą. Neteisingai suprasta religija irgi veda į programavimą, tą mes matome pvz. fanatizmo fenomene.
O kas dėl maldos, atgailos ir ritualo, tai jei jie tampa programa, tada tau šakės. Sakyčiau tada visiškas stabdis.
Tiesa, ritualas yra kartotė. Apie tai plačiau rašo Mircea Eliade knygoje "Amžinojo sugrįžimo mitas", ši knyga yra išėjusi ir lietuvių kalba.

Citata iš: Amadeus  spalio 13, 2015, 18:02:13Puiki santrauka. Atrodo, kad paragrafas "užkvestionavo" visus tikėjimus ir liko tik viena seniausių ir "patikimiausių" religijų.
Anaiptol. Nekeliu krikščionybės ant pjedestalo. Kalbėjau apskritai apie visas tradicines religijas. O kvestionuoti reikia viską kuo tiki ar netiki. Nes jei nekvestionuoji, tada tampi arba fanatiu arba buka avimi einančia kartu su minia.
CitataKad ir tos "The Secret" autorių knygos, aišku skambios frazės, kad vien tik noro ir tikėjimo pagalba važinėsi savo įsivaizduojamu raudonu poršu 911, bet principas teigiamų emocijų ir tikėjimo, manau, yra nieko blogo. O gal viskas būtent taip ir yra? Norai pildosi. Na aišku nereikia į viską nerti visa galva ir nebematyti nieko aplinkui, nes tada tikrai gali sugriauti gyvenimus, tad reikia atsargiai rinktis informacija.
Oi patikėk, su kiek žmonių man teko dirbti, kurie nukentėjo per t pozityvaus mąstymo magiją. Ne vienam suėdė gyvenimą. O kad norai pildosi, tai nereikia tam savęs programuoti :) jie ir taip pildosi


Mekabciel

Citata iš: Amadeus  spalio 13, 2015, 18:39:53Aš kalbėjau apie idealų religijos variantą. Neteisingai suprasta religija irgi veda į programavimą, tą mes matome pvz. fanatizmo fenomene.
O kas dėl maldos, atgailos ir ritualo, tai jei jie tampa programa, tada tau šakės. Sakyčiau tada visiškas stabdis.
Tiesa, ritualas yra kartotė. Apie tai plačiau rašo Mircea Eliade knygoje "Amžinojo sugrįžimo mitas", ši knyga yra išėjusi ir lietuvių kalba.
O ta ideali religija, malda, atgaila ir ritualas ar nėra žmogaus asmeninis pasirinkimas atlikinėti kažkokius veiksmus, kad gauti norimą rezultatą: (būt kitokiu ir/arba matyt pasaulį kitokį). Ir ar tai nėra tikslingas savęs programavimas?

paragraf 78

Citata iš: Mekabciel  spalio 14, 2015, 10:40:09O ta ideali religija, malda, atgaila ir ritualas ar nėra žmogaus asmeninis pasirinkimas atlikinėti kažkokius veiksmus, kad gauti norimą rezultatą: (būt kitokiu ir/arba matyt pasaulį kitokį). Ir ar tai nėra tikslingas savęs programavimas?
Malda neturi tikslo užsiprogramuoti kokiam nors dalykui (na nebent ji iškreiptos formos). Malda yra suprantama kaip dialogas su anapusybe. Jei ji siekia kažkokių kitokių tikslų (pvz. paveikti anapusbę) tada tai dažnai nebūna malda.
Atgaila yra vidinė žmogaus būsena. Tu žinoma, gali užsiprogramuoti dėl visko atgailauti, bet tai tada gausis iškreipta atgailos forma vadinama skrupulais. O tai irgi neigiama jos forma, kurios derėtų vengti.
Ritualas, siekia ne programuoti, o atkartoti in illo tempore vykusius mitinius dalykus.

Jei šie dalykai tau iškreipia pasaulėvaizdį tada jau gali suprasti kad jie veikia kaip programa ir vadinasi kažką darai ne taip.
Religijos pagrindinė siekiamybė padaryti žmogų laisvą, t.y. moko būti pačiu savimi, neapsimetinėti, neturėti iliuzijų, nemeluoti nei sau nei aplinkiniams. Jei šie dalykai vyksta tavo gyvenime, vadinasi esi neteisingame kelyje arba kažką darai ne taip.
Dabar pvz. the secret idėjos: tu meluok sau, kad turėsi pinigų, tuo tikslu užsidėk kostiumą ir elkis kaip verslininkas, pinigai patys plauks į kišenę (deja tai realiai mano sutikta situacija, žmogus jau 5 metai sėdi be darbo, elgiasi kaip verslininkas, net du telefonus turi, o pinigų kaip nėra taip nėra, nors jis tiki kad jų pilnos kišenės, bet net už kavą neturi susitikus kaip susimokėti).

Amadeus

#14
spalio 14, 2015, 11:47:49 Redagavimas: spalio 14, 2015, 11:51:26 by Amadeus
Citata iš: paragraf 78  spalio 14, 2015, 10:56:03Dabar pvz. the secret idėjos: tu meluok sau, kad turėsi pinigų, tuo tikslu užsidėk kostiumą ir elkis kaip verslininkas, pinigai patys plauks į kišenę (deja tai realiai mano sutikta situacija, žmogus jau 5 metai sėdi be darbo, elgiasi kaip verslininkas, net du telefonus turi, o pinigų kaip nėra taip nėra, nors jis tiki kad jų pilnos kišenės, bet net už kavą neturi susitikus kaip susimokėti).
Šiuo atveju yra sąmonigumo stoka ir beviltiškas noras pinigų. Dalis pirkusiujų šias knygas, turbūt jautėsi nepilnavertiški, kiti jautė pavydą matydami bravažiuojantį naują BMW ir tokiomis mintimis save žalojo, kas pastūmėjo griebtis visko, kas įmanoma. Pavydas, melas ir kitos blogos savybės žaloja žmogaus psichiką, praranda patį gyvenimo džiaugsmą ir kyla aistra materialiniams dalykams, be to naujasis amžius kiša tas materialines vertybes, tai tikrai programuoja savanaudiškumą. Tada tuos žodžius žmogus interpretuoja savaip,nes galbūt nebemato kitos išeities, nes pavargo stengtis savo pastangom, o kai tokioj knygoj parašo, kad čia Tu blogai galvoji visi turtai yra tavo, tik privalai juos pasiimt ir tada tokiu atveju tikrai pritariu, nevilty žmogus imasi bet kokių nesamonių. Bet sąmoningas savęs programavimas: tau sekasi, tu laimingas, tu motyvuotas nėra nieko blogo tikint, kad tai Tave užves ant reikiamo kelio. Tik pozityvus mąstymas ir švarus protas skatina naujas idėjas, tad gal tos paprastos idėjos ir yra maži stebuklai?

Edit: Blogiausia tas kad toje knygoja pasakyta, kad gali turėt viską iškarto ir dabar, nėra ko laukt. Dalį žmonių tai prajuokina, kitus užvaldo besaikis troškimas.

Aukštyn