Egzorcistai – krikščionys teroristai?

Pradėjo zipphead, lapkričio 25, 2015, 09:52:20

« ankstesnis - sekantis »
Žemyn

zipphead

lapkričio 25, 2015, 09:52:20 Redagavimas: lapkričio 25, 2015, 11:40:44 by zipphead
Perskaičiau įdomų neseniai pasirodžiusį straipsnį šiai dienai aktualia tema, todėl nutariau pasidalinti.

Ar islamas skatina terorą?
Ar vis dėlto teroristai tėra paprasčiausi psichai?
Deja, surasti atsakymą reikštų pakirsti pačios krikščionybės religines šaknis.
Panašu - visos religijos, teigiančios „Neturėk kitų dievų, tik mane vieną" skatina aklatikystę.

Neseniai teko kalbėtis su vienu išmintingu filosofu. Kai paklausiau jo, ar krikščionis gali tikėti, kad Buda yra toks pats didis kaip Jėzus, jis nustebo: „Kaipgi? Juk pasakyta - neturėk kitų dievų".

Tokia jau žmogiška prigimtis - kai paranku suprasti šventraštį pažodžiui, jis bus suprastas pažodžiui. Kai patogiau raštus matyti kaip simbolius, jie matomi kaip tik simboliai. Kai dvasininkai aiškina, jog psalmės, kuriose raginama pagonims dantis išdaužyt, tėra tik simbolinė kalba, verkti norisi. Žiaurius Senojo Testamento tekstus gieda vienuolės angeliškais veidais - tokios, kurios nė musės nepasimeldusios nenuskriaustų.

Tačiau kodėl tada baisimės islamo šventraščiais? Jei Biblijoje yra parašyta, kad krislus pirmiausia reikia išrinkti iš savo akių, ar neturėtume atidžiai įsižiūrėti tai, kaip fundamentalistiškai auklėjami mūsiškiai krikščionys?

Kunigai net per Šv. Mišias baugina, kad šiukštu nemedituotumėte ir nesilankstytumėte jogos pozomis. Jei nusipirkote kokį nors skambaliuką su rytietišku in ir jan ženklu, tai - pragaro garsai. O jei dar patikėsite kokiomis nors Taro kortomis ar pradėsite skaityti sapnininką, pats tapsite piktosios dvasios buveine.

O kas tas velnias? Jei paprašysite paaiškinti, kunigas atsakys užtikrintu tonu: „Tai blogis, piktoji dvasia".

Krikščionybės skleidėjai labai nemėgsta rytietiškų religijų būtent todėl, kad ten apie blogį kalbama kaip apie tai, kas yra sąlygiška - priklausoma nuo aplinkybių. Budizme ir hinduizme yra įvairiausių dvasių - švelniųjų ir niršiųjų, įvairiausių deivių - su lotoso žiedais ir su gyvačių vainikais. Jos parodo įvairius mūsų sąmonės aspektus.

Jei sugebėsime nuoširdžiai pamilti baisiąją Kali, pranyks mirties baimė. Galima tuo netikėti paraidžiui, galima į tai pažvelgti skrupulingu psichologo žvilgsniu. Kai matome esybę baisiu juodu veidu, su daugybe rankų ir apsikarsčiusią gyvatėmis, tai nebūtinai yra kažkur danguje gyvenanti Deivė. Tai tegali būti giliai giliai mumyse esantis baimės jausmas.

Kai tą jausmą pamatome kaip dievišką, įvyksta persikeitimas - jis nustoja būti mums nepažįstamas ir kartu - blogas. Juk blogi dalykai - tai tie, kurių nepažįstame ir nemokame su jais susitvarkyti.

Krikščionybėje ir islame tamsųjį sąmonės pradą stengiamasi kuo labiau užgniaužti. Čia negalima priimti pykčio, baimės ir depresijos kaip natūraliai esančių dalykų. Galbūt todėl, kad nemoka pažvelgti į savo vidų, religijos fanatikai problemas mato išorėje. Krikščionybė ir islamas - būtent šios religijos kovojo dėl pirmumo teisės pasaulį tvarkyti savaip. Kaip ir kasdieniame gyvenime - peštukai būna labai panašūs.

Būtent pasaulio tvarkytojai ir kelia didžiausią chaosą. Kovodami su velniu, jie patys tampa tikrais velniais. Teatleidžia man Dievas, bet štai krikščionių egzorcistai man atrodo kuo tikriausi teroristai. Melsdamiesi Jėzui jie šaukia piktąją dvasią. Jeigu žmogus pradeda kalbėti ką nors su neapykanta ar jį tampyti traukuliai, tikslas pasiektas - vadinasi, tikrai į žmogų buvo įėjęs piktasis.

Ar kam nors palengvėja? Nedrįsčiau sakyti, kad egzorcizmo seansai niekam nepadeda. Egzorcistas gali padėti, jei žmogus šaukėsi paties Šėtono (beje, kurių velnių šitą žodį mes rašome didžiąja raide? , o paskui pakriko jo gyvenimas. Sakoma juk - ką šauksi, tą ir prisišauksi.

Tačiau kodėl egzorcistai „išvarinėja" iš žmonių Budą, Krišną, Šyvą ar Satją Sai Babą? Kas nutinka su žmonėmis, kuriems taip „padedama"? Jei žmogus atsižada to, kuo anksčiau šventai tikėjo, ar tai nėra kelias į religinį fundamentalizmą? Išmintingas žmogus, užlipęs laipteliu aukščiau, juk nesugriauna apačioje esančių laiptų - net jei jų jam daugiau nebereikia.

Dabar, kai vyksta teroristiniai aktai, vienintelė išeitis - susivienyti visiems žmonėms, kurie laiko save tikinčiais. Nesvarbu net, kuo jie tiki. Nors ir baltosiomis lelijų dvasiomis ar spagečių monstrais. Svarbiausia, kad tas tikėjimas padėtų atsipalaiduoti kūnui ir praskaidrėti sielai.

Neseniai teko kalbėti su švedu Jonu Klingbergu - jis Vilniuje vedė Penkių ritmų šokio seminarą. Samprotavom, kad turbūt teroristai yra labai praradę ryšį su kūnu. Jie nejaučia, kaip siaubingai įsitempę jų raumenys. Jie nejaučia, kad stengdamiesi atsiriboti nuo kūno, vis labiau nekontroliuoja siaubingų emocijų. Bet užuot atkreipę dėmesį į tai, kad kūnas nukankintas ir psichika nualinta, jie dėl savo kančios kaltina kitus.

Gerai, kad vis mažiau žmonių tiki, kad problemos atsiranda apsėdus piktajai dvasiai. Jie prisiima atsakomybę už savo minčių sumaištį. Daugelis pradeda užsiimti kokia nors judesio praktika, kurioje mokomasi kvėpuoti ir nuraminti protą. O tada suvokia: „Jeigu esu piktas, vadinasi, man kažkas yra negerai. Pirmiausia - man, o ne kitiems".


autorius: Ginta Gaivenytė, 2015 (lrytas.lt)

paragraf 78

Kažkoks marazmatiškas tekstukas iškreipiantis bažnyčios mokymą, nors iš dalies atspindintis egzorcistinę ideologiją, kuri kartaiss pjaunasi su bažnyčios mokymu.
Tarkime rytų religijas bažnyčia laiko pagarboje, tačiau egzorcistai jas laiko blogiu.
Islamą bažnyčia laiko tikėjimo broliais, nes jie išpažįsta Abromišką Dievą, bet egzorcistai sako, kad perskaitęs Koraną gali būti apsėstas.
Žinoma, tie kas nesugeba patys mąstyti pasiduoda tokiam iškreiptam radikalizmui ir tada moko tikinčiuosius. Tiesa, tokių mokytojų nėra daug, bet jie baisiai garsiai rėkia ir tada atrodo, kad visa bažnyčia tomis nesąmonėmis tiki, nors taip nėra.
Ir beje, žodis šėtonas nėra rašomas didžiąja raide :)
ir dar, bažnyčia siekia tikinčiųjų sąmoningumo, o ne aklo tikėjimo. Aklas tikėjimas šiaip jau yra smerkiamas kaip klaidingas.
Tai tiek

P.S. gal galėtum nurodyti šaltinį?

a.t.sielis

Citata iš: paragraf 78  lapkričio 25, 2015, 10:02:33egzorcistinę ideologiją, kuri kartaiss pjaunasi su bažnyčios mokymu.
Tai kodėl bažnyčia jų erezijų nesutramdo?

paragraf 78

Todėl kad bažnyčioje suteikiama pakankamai didelė laisvė saviraiškai. Bažnyčia tuo ir įstabi institucija, kad joje galima aptikti labai platų pažiūrų lauką.
Ir beje, tai nėra erezijos, šiaip idėjos :) Štai jei jie skelbtų kažką kas prieštarauja esminėms dogmoms, tada taip, tai būtų erezija, o šiuo atveju nėra kaip jų mokymo priskirti erezijoms

a.t.sielis

Jėzus sakė, visi piktžodžiavimai bus atleisti, bet piktžodžiavimas prieš šventąją dvasią nebus atleistas.

Dabar, kas nors demonizuoja kitas krikščionybės šakas, ar tai nėra piktžodžiavimas prieš šventą dvasią, blogiausia iš visų piktžodžiavimo rūšių?

paragraf 78

Na jei jau prakalbome apie šią eilutę tai ji kalba apie dievo atmetimą, o ne apie demonizavimą

puodukas

Citata iš: paragraf 78  lapkričio 25, 2015, 12:24:39Na jei jau prakalbome apie šią eilutę tai ji kalba apie dievo atmetimą, o ne apie demonizavimą
Kiek girdėjęs šios eilutės aiškinimą, tai visur pabrėžiama  sąmoningą   atmetimą kai tikima.

paragraf 78

Citata iš: puodukas  lapkričio 25, 2015, 13:00:43
Citata iš: paragraf 78  lapkričio 25, 2015, 12:24:39Na jei jau prakalbome apie šią eilutę tai ji kalba apie dievo atmetimą, o ne apie demonizavimą
Kiek girdėjęs šios eilutės aiškinimą, tai visur pabrėžiama sąmoningą  atmetimą kai tikima.
Na taip :) dėkui už tikslesnį apibrėžimą.
Taip ta eilutė aiškinama kaip sąmoningas atmetimas.

a.t.sielis

CitataIš tiesų sakau jums: bus atleistos žmonių vaikams visos nuodėmės ir piktžodžiavimai, kaip jie bepiktžodžiautų; bet jei kas piktžodžiautų Šventajai Dvasiai, tam niekada nebus atleista, ir jis amžiams bus pasmerktas". Mat jie sakė: "Jis turi netyrąją dvasią".
Egzorcistai į tą pusę lenkia, visur netyras dvasias įžvelgia.

paragraf 78

Aš tai manau, kad egzorcistai kenčia nuo antrinės traumos sindromo, todėl jiems vaidenasi visur velniai.

a.t.sielis

Šitas momentas iš straipsnio pasirodė įdomus:

CitataMelsdamiesi Jėzui jie šaukia piktąją dvasią. Jeigu žmogus pradeda kalbėti ką nors su neapykanta ar jį tampyti traukuliai, tikslas pasiektas - vadinasi, tikrai į žmogų buvo įėjęs piktasis.
Hm, gal rimtai, tai tiesiog kažkokia "psichodrama", kurią patys egzorcistai ir sukuria, su jų veiklą kuruojančiais "angelais"?

Tipo, pvz. kai hipnotizuoja psichoterapijoje, kas ten vyksta? Keisti dalykai, žmogus kažkokiame kitame veikimo režime atsiduria. Kodėl? Racionalaus paaiškinimo nelabai yra.

Arba pvz. daro ezoterikai tuos "rebirthingus", vėl žmonės realiai į vizijas pasineria.

Tai egzorcizmas irgi yra vienas iš tokių racionaliai nepaaiškinamų seansų, kur vyksta keisti dalykai.

paragraf 78

Labai tikėtina, kad tai dažnai nutinka. Nors nemanau kad visada.

Steiblys

Citata iš: a.t.sielis  lapkričio 25, 2015, 12:20:08Jėzus sakė, visi piktžodžiavimai bus atleisti, bet piktžodžiavimas prieš šventąją dvasią nebus atleistas.

Dabar, kas nors demonizuoja kitas krikščionybės šakas, ar tai nėra piktžodžiavimas prieš šventą dvasią, blogiausia iš visų piktžodžiavimo rūšių?
Visų pirma reiktų suvokti, kas yra Šv.Dvasia. Ir tuomet nesunku bus suprasti, ką reiškia pikdžodžiauti Dievui. Nauj.Testamente parašyta: ,,Kai kurie žmonės atkris nuo tikėjimo, pasidavę klaidinančioms dvasioms ir demonų mokymams". Įdomu, kad žodis -,,Klaidinančioms" iš tikrųjų reiškia ,,klajojančioms, besibastančioms". Šis žodis kilęs iš žodžio valkata, apgavikas, arba suvedžiotojas. O tokių apgavikų XX ir XXIa. tikrai buvo ir yra didelė daugybė.
Biblijoje išpranašauta, kad žmonės pasiduos demonų mokslams. Suprantama, kad žmonės vis labiau tols nuo Dievo.

.L.U.T.H.O.R.

Ir tikriausiai tokie žmonės kaip Steiblys, per visus 2000m tą patį kartojo. Biblijoje išpranašauta ir va matote vyksta, ir taip per visus 2000metų :) Su biblija, kaip su horoskopais, galima pritemt 90proc dalykų. Gudri žmonės rašė, reikėjo, kad nenumirtu religija tik susikūrus

Steiblys

Citata iš: Legionas  lapkričio 26, 2015, 23:34:32Ir tikriausiai tokie žmonės kaip Steiblys, per visus 2000m tą patį kartojo. Biblijoje išpranašauta ir va matote vyksta, ir taip per visus 2000metų :) Su biblija, kaip su horoskopais, galima pritemt 90proc dalykų. Gudri žmonės rašė, reikėjo, kad nenumirtu religija tik susikūrus
Nežinau ar kartojo. Bet žinau, kad tikėjimas į Kristų pakeitė daugybės žmonių gyvenimus. Jų gyvenimai tapdavo prasmingi. Ir jei žvelgiant į dabartį, kokia tavo gyvenimo prasmė jei neturi Dievo? Aišku viena, kad be Dievo žmogus yra dvasiškai miręs. Kai pasibaigs jo fizinis gyvenimas, jis bus amžinai atskirtas nuo Dievo.
O horoskopus ir Bibliją sulyginti yra kvaila. Ir jei grįžti prie temos, tai abejoju ar išvis šiais laikais egzorcistai išties yra tikri krikščionys...

Aukštyn