Ar mokslas pajėgus įrodyti, kad Dievas neegzistuoja?

Pradėjo Benamis, rugsėjo 19, 2012, 17:36:18

« ankstesnis - sekantis »
Žemyn

la.benas

Galima šiek tiek off-topic'ą padaryti? Klausimas gal net vertas atskiros temos, bet tiek to. Taigi.

Kaip įsivaizduojate Dievą? Kokia jo išvaizda? Labai domina jūsų mintys :)

paragraf 78

Citata iš: Šešėlis  balandžio 21, 2013, 20:50:41
Kai pažinsi save, suprasi, kad esi dalis Dievo.

Techniškai žiūrint tai žmogus nėra dievo dalis, jis yra atskira būtybė, kuri gyvuoja dievo sukurtame pasaulyje. Na bent jau dauguma religijų, nebent tik panteistinės, laiko žmogų dievo kaip tokio dalimi.
Čia vėl gi viskas remiasi į laisvą žmogaus valią. Jei žmogus yra dievo dalis, tai jis nebeturi laisvos valios, tada nelieka jokio skirtumo kaip tu gyveni, tu juk vistiek esi dievo dalis.

Citata iš: astropasaulis  balandžio 21, 2013, 20:25:33
Kodėl dievas daugeliui asocijuojasi su siekiamybe?...Man tai per daug beprasmiška.

O kodėl manai jog dievas neturėtų būti siekiamybė?
O beprasmiška tik todėl, kad neesi pažinęs dievo. Kol nepažįsti kito (nesvarbu žmogaus, dievo ar dar kokio bieso) bet koks santykis ir siekiamybė atrodo beprasmiški. Bet kai pažįsti kitą, jokia siekiamybė neatrodo beprasmiška.
Gali svaigti kiek nori apie dvasinius dalykus, gali išvedžioti teorijas, gali sakyti koks yra dievas ir koks nėra bet jei neturėsi su juo santykio tai ir teliks tik pasvaigimas.

.L.U.T.H.O.R.

Citata iš: paragraf 78  balandžio 21, 2013, 21:32:56
Citata iš: Šešėlis  balandžio 21, 2013, 20:50:41
Kai pažinsi save, suprasi, kad esi dalis Dievo.

Techniškai žiūrint tai žmogus nėra dievo dalis, jis yra atskira būtybė, kuri gyvuoja dievo sukurtame pasaulyje. Na bent jau dauguma religijų, nebent tik panteistinės, laiko žmogų dievo kaip tokio dalimi.
Čia vėl gi viskas remiasi į laisvą žmogaus valią. Jei žmogus yra dievo dalis, tai jis nebeturi laisvos valios, tada nelieka jokio skirtumo kaip tu gyveni, tu juk vistiek esi dievo dalis.

Na tam tikra prasme paėmus, tai kiekvienas vaikas yra savo tėvų dalis. Visdėlto kievienas turi laisvą valią. Na dar kitaip išsireikščiau, kad kai pažinsi save atrasi savo viduje dieviškumą. Na bet čia iš mano pusės žiūrint  ;)

paragraf 78

Na ir krikščionybė moko, kad kiekvieno žmogaus pašaukimas yra sudievėti, t.y. tapti kiek įmanoma panašesniu į Dievą.
Ezoterika pasigavo šią mintį ir deja iškraipė ją teigdama, kad kiekvienas yra pašauktas tapti dievu.

Ezekiel

balandžio 21, 2013, 22:13:35 Redagavimas: balandžio 21, 2013, 22:21:39 by Ezekiel
Citata iš: paragraf 78  balandžio 21, 2013, 20:05:35
Ezekiel, dvasinė patirtis rodo, kad įvaizdžiai galimi tik tikėjimo kelionė pradžioje, kol dar nepažįsti Dievo, kuo toliau tuo labiau tie įvaizdžiai tampa nebereikalingi. Tiesiog pamatai kaip viskas yra iš tiesų, kuo labiau dvasiškai esi pažengęs, tuo mažiau tų įvaizdžių lieka. O jei dievą suvoki tik per įvaizdžius, tai gali drąsiai žinoti, kad tavo dvasinė kelionė niekur nepažengė iš latentinio lygmens ir nesvarbu kiek informacijos apie tikėjimą tu turi.

Tai paaiškink kaip tą dvąsinė kelionė vyksta, be vaizdinių ir mąstymo. Metafiziniai, neįsivaizduojami ir kiti potyriai neužčiuopiami kūno juslių gali būti pajausti intuityviai, jaučiama ekstazės ar numinozės būsena, bet jokio tobulėjimo, judėjimo, evoliucijos nėra - primena nirvana. Pažinimas žmogui, tobulėjimo kelias įmanomas tik per šio pasaulio tyrinėjimą, žinių analizavimą.

Citata iš: Šešėlis  balandžio 21, 2013, 19:56:09
Karlas Jungas... Na man jis ne autoritetas :D O jei atsiųsiu tau kokį bilduką, kad pasivaidentų tai ir sakysi, kad tai tavo galvoje?

Žmonės deja per mažai nutuokia kaip yra valdomi tų vaizdinių, senovės archetipų ir mitų, bet jie mūs veikia, todėl ir paminėjau Karlą Jungą, nes turėdamas patirties su pacientais žino kaip vaizdiniai įtakoja mūsų gyvenimą.
Jei pamatyčiau bilduką tai jis jau egzistuotų.

A.C.A.B

Heh, nėra nei vieno dievo egzistavimo įrodymo, o jūs, chebra, taip įnirtingai ginčijatės dėl kažkokių detalių.

O mokslas įrodyti dievo nebuvimo negali tik todėl, jog tikintieji visuomet atras tokių "argumentų" kaip "Dievo keliai nežinomi" ir pan.

paragraf 78

Kad niekas nesiremia tokiu lievu "argumentu" "Dievo keliai nežinomi" čia tik visiškas debilas gali tai pateikti kaip argumentą įrodantį jog dievas yra.

astropasaulis

balandžio 21, 2013, 22:54:18 Redagavimas: balandžio 21, 2013, 23:09:24 by astropasaulis
Citata iš: Marius  balandžio 21, 2013, 20:38:32
kodėl tu imdamas savo pasaulėžiūra iškart primeti kitiems,kaip pavizdį ir būtiną teisingą siekemybę?

Aš tik išreiškiu savo nuomonę ar ir to net nebegalima?

Grįžtant prie temos, man kyla tokios mintys:
Juk dievas yra žinomas kaip kūrėjas. Jis mus sukūrė ir paliko mums laisvą valią brandintis patiems. Aš nesakau, kad mes turime visiškai atsižadėti dievo.
Mes turime visų pirma vieni iš kitus mokytis. Aš visada vadovaujuosi tokia nuostata, kad jeigu tu sutikai kokį nors žmogų savo gyvenime, vadinasi turi iš jo kažko išmokti, galbūt ir kitokiu kampu, tarkim nedaryk kaip jis, o gal ir atvirškščiai.
Kažkas minėjo, kad ezoterika verčia žmones būti dievais. Kodėl žmogaus valia, jo laisvė taip ironizuojama?
Kurdami harmoningus santykius, padėdami silpesniems, vieni iš kitų besimokydami, ką nors kurdami, grodami, piešdami, dainuodami, šokdami, statydami, plaukdami, skrisdami ir visais kitais įmanomais teigiamais veiksmais mes kuriame pasaulį, mes įgyvendinami dievo savastį. Matydami, kad žmonės myli vieni kitus, jų nesmerkia, priima vieni kitus tolerantiškai, padedami vieni kitiems, dievas tada džiaugiasi ir taip egzistencija atranda būtį.
Tas jausmas, kai kažkam padedi, kai padarai dėl kito žmogaus ką nors gero ir ne tik, tu jauti tada viduje dievą, bent jau aš. Juk yra įvairiausių veiksmų, tiesiog begalybė, kaip galima realizuoti egzistenciją pagal dievą. Dailininkas, nutapydamas paveikslą, nori, kad kiti grožėtųsi jo darbu, priverstų žmones susimąstyti tai irgi išbūdų, kaip pajausti dievą savyje. Dardydami įvairius darbus, nors ir menkiausius, svarbu, kad jie būtų daromi iš širdies, taip atrasime save bei dievą...

A.C.A.B

Gal vertėtų sukurti temą apie dievo egzistavimo įrodymus? Manau, būtų tikrai įdomu. Aišku tik su sąlyga, jei kažkas tokių įrodymų galėtų pateikti  ;)

Marius

balandžio 21, 2013, 23:10:14 Redagavimas: balandžio 21, 2013, 23:14:30 by Marius
'' Tas jausmas, kai kažkam padedi, kai padarai dėl kito žmogaus ką nors gero ir ne tik, tu jauti tada viduje dievą. ''

Ne,tu jautiesi pats dievas,nes jautiesi viršesnis už ta ''nuskriaustajį'' tuom ,kad gali spręst jo bėdas,kurios jam neykandamos..Nesakau ,kad nereik  ''gerų'' darbų,bet astropasaulio atveju matau,jog jam kelia pasitenkinimą, ''angelo'' ar net ''dievo'' vaidmuo.Galbūt jis net pats to nesuvokia.

O ar mokslas gali irodyt jog dievo nėra?hmm..jei dievas yra, jis manau galvoja:juk aš ir sukūriau moksla, o jis  dar galvoja esu ar nesu...

Teroras

Nesuprantu Mariau tavo pozicijos, kodel kiekviena karta tiesiogiai ar netiesiogiai puoli ant astropasaulio? Suprasciau jeigu tai butu karta, du, tris - bet cia pastoviai. Kuom jis tau taip trukdo? Nes is tavo postu butent tokia nuomone galima susidaryti.

Zmogus gyvena taip kaip jam atrodo teisinga, o tu pradedi ji mokyti, kad jis gyvena ne taip, kaip turetu. Idomu.

Ezekiel

Manau turėtumėte pirmiau išsiaiškinti pačia Dievo sąvoką. Kodėl centrinė Dievo sąvoka kūriama pagal krikščionišką tikėjimą? Juk Dievų gali būti daug, visokių pavidalu. Nebūtinai jis turėjo sukurti visa visata, pavyzdžiui Šiva yra griovėjęs, o daugybe pagonių Dievų, Deivių turi savo specializacijas.
Tas Dievas gali būti, bet kas skirtingų individų sąmonėje, kad ir vaizdiniai praturtinantis gyvenimą. Galu gale ateivių civilizacijos atvykėliai ar personifikuoti gamtos reiškiniai.

Marius

''Nesuprantu Mariau tavo pozicijos''

Aš nepuolu jo,gal taip atrodo,bet bent jau pats to nelaikau puolimimu..Tiesiog išsakau savo nuomonę apie JO nuomonę ir pasaulėžiūrą.Galbūt aštriai tai darau,bet man labai nepatinka (asmeniškai) demagogai ir tie kurie keičia savo pasaulėžiūra priklausomai nuo situacijos,taipogi nemėgstu apsimetelių ir savimylų..Visa tai matau astropasaulyje,todėl į jo žinutes kurios (mano) asmenine nuomone atrodo demagogija,parašau savo nuomonę(galbūt kažkam ir mano rašliava atrodo demagogija)bet jei taip tai rašykit ir padiskutuosim šiuo klausymu.

paragraf 78

Citata iš: Ezekiel  balandžio 22, 2013, 00:27:09
Kodėl centrinė Dievo sąvoka kūriama pagal krikščionišką tikėjimą? Juk Dievų gali būti daug, visokių pavidalu.

Nori to ar nenori mes visi turime krikščionišką mentalitetą ir dievo sąvoka mumyse yra krikščioniška. Mes galime kalbėti apie kitų religijų dievus, bet vistiek juos vertinsime pagal krikščioniško dievo modelį. Gali būti kiek nori apsiskaitęs apie kitas religijas, bet vistiek vertinsi viską pagal tą religinį modelį kuris buvo tavo tautoje ir kuris iš esmės formavo tavo pasaulėžiūrą, šiuo atveju dievo suvokimą, net jei nebuvai religijos pasekėjas. Budiststinio mentaliteto žmogus visada vertins dievą kaip budistas, krikščioniško -  kaip krikščionis ir t.t. Iš tokių skirtingų religijų perėjimai (kalbu apie tikrą atsivertimą) iš vienos į kitą būna reti.

P.S. pritariu Mariui tame ką jis parašė apie astropasaulį.

Ezekiel

balandžio 22, 2013, 10:44:37 Redagavimas: balandžio 22, 2013, 10:49:44 by Ezekiel
Citata iš: paragraf 78  balandžio 22, 2013, 08:55:23
Nori to ar nenori mes visi turime krikščionišką mentalitetą ir dievo sąvoka mumyse yra krikščioniška. Mes galime kalbėti apie kitų religijų dievus, bet vistiek juos vertinsime pagal krikščioniško dievo modelį. Gali būti kiek nori apsiskaitęs apie kitas religijas, bet vistiek vertinsi viską pagal tą religinį modelį kuris buvo tavo tautoje ir kuris iš esmės formavo tavo pasaulėžiūrą, šiuo atveju dievo suvokimą, net jei nebuvai religijos pasekėjas. Budiststinio mentaliteto žmogus visada vertins dievą kaip budistas, krikščioniško -  kaip krikščionis ir t.t. Iš tokių skirtingų religijų perėjimai (kalbu apie tikrą atsivertimą) iš vienos į kitą būna reti.

Tai jei negalime peržengti mentaliteto, kultūros ribų tai Dievo sąvoka yra iškreipta. Tai visiškai nemoksliška apsiriboti vien savo kultūra. Analizuojant visas kultūras, kitas Dievo sąvokas būtų arčiau prieita prie bendrybių būdingų visai žmonijai.
Pavyzdžiui Budistams iš viso nereikalingas Dievas, bet tiki antgamtinėmis būtybėmis, kitais pasauliais kuriu pasak sutras gali būti tūkstančiai.

Aukštyn