Kokiai religijai save priskirčiau?

Pradėjo paragraf 78, rugsėjo 21, 2011, 23:08:15

« ankstesnis - sekantis »

Aš esu:

Krikščionis
Judaistas
Musulmonas
Budistas
Pagonis
Ateistas
Agnostikas
Kita
Žemyn

Jonas

Kam lipti į kakutį, jeigu žinai, kad jis iš toli smirda arba jau anksčiau buvai įlipęs ?  :)

Beelzebub

Tai aš dabar turėčiau tapti kiekvieno dalyko ekspertu, kuris man nepatinka? Vien tam, kad galėčiau truputį pasipiktinti? Deja, tokiems dalykams nėra laiko.

Citata iš: Jonas  balandžio 25, 2012, 14:42:20
Kam lipti į kakutį, jeigu žinai, kad jis iš toli smirda arba jau anksčiau buvai įlipęs ?  :)

Vat būtent.

paragraf 78

Turėjau omenyje, kad nekritikuotum to ko nesupranti, apie ką turi tik siaurą supratimą. Aš asmeniškai stengiuosi nekritikuoti dalykų kurių neesu pakankamai gerai ištyrinėjęs. O jei kritikuoju, tai esu atviras pakeisti nuomonę, sužinojęs naujų faktų.
Tu šiuo atveju kritikuoji ne krikščionybę, o savo susikurtą įvaizdį apie ją. Tad ir sakyk kad kritikuoji kažką netikro.
Ir dar, jei nėra laiko pasidomėti, tai tada ypač turėtum susilaikyti nuo kritikos.

TinSoldier

Citata iš: paragraf 78  balandžio 25, 2012, 17:33:18
Turėjau omenyje, kad nekritikuotum to ko nesupranti, apie ką turi tik siaurą supratimą. Aš asmeniškai stengiuosi nekritikuoti dalykų kurių neesu pakankamai gerai ištyrinėjęs. O jei kritikuoju, tai esu atviras pakeisti nuomonę, sužinojęs naujų faktų.
Tu šiuo atveju kritikuoji ne krikščionybę, o savo susikurtą įvaizdį apie ją. Tad ir sakyk kad kritikuoji kažką netikro.
Ir dar, jei nėra laiko pasidomėti, tai tada ypač turėtum susilaikyti nuo kritikos.

Pala, čia kalbam apie tai, kad bažnyčia verbuoja vaikus į bažnyčią? Tu sakai, kad neverbuoja?

Ar dabar nėra socialiai priimtina tėvams vaikus pakrikštyti vos jiems gimus?
Ar vyresnės kartos žmonės nemoko ir neverčia melstis mažų vaikų? Netempia jų į bažnyčią?
Ar mokykloje iki 5 klasės vaikas gali pasirinkti dėstomą religiją? Ar sąžininga, kad ypač imliam mažam vaikui šalia gramatikos, matematikos kaip lygiavertė tiesą priverstinai dėstyti tikyba? Ar ne tiesa, kad iki 5 klasės pabaigos vaikam suteikiama pirmoji komunija? Ar jie nėra priverstinai tempiami į bažnyčias?
Ar ne tiesa, kad bažnyčios nuomonės kiekis viešojoje erdvėje yra  vos ne lygus aukščiausių valstybės pareigūnų?
Jei sąmoningai religinga šeima nededa erškėčių vainiko vaikui ant galvos, ar tai reiškia, kad viskas ok? Jei vaiko nesupa visiški fanatikai, viskas tampa gerai?

Beelzebub

Citata iš: paragraf 78  balandžio 25, 2012, 17:33:18

Nėra laiko ne pasidomėti, o tapti ekspertu, kad galėčiau piktintis, kaip Tu sakei.

paragraf 78

Jei krikščionys savo vaikus auklėja krikščioniškai, tai jų teisė. Jei pas mus didžioji dalis yra krikščionių tai natūralu jog dauguma vaikų bus vedami į Bažnyčią ir t.t. Budistų šeimos auklėja vaikus budistiškai, musulmonų musulmoniškai ir t.t. Kiekvienas stengiasi išsaugoti savas tradicijas. Ir tai yra labai gerai.
Žinoma, nesuprantu tų žmonių kurie negyvendami krikščioniško gyvenimo bando vaikus "sutvarkyti".
Man patiko kaip mano vienas pažįstamas kunigas atsakė į prašymą "Gal galit vaiką sutvarkyti?". Jis atsakė: "Duokit plytą ir sutvarkysiu".
Bažnyčia siekia sąmoningo tikėjimo.

TinSoldier

Citata iš: paragraf 78  balandžio 25, 2012, 18:11:55
Man patiko kaip mano vienas pažįstamas kunigas atsakė į prašymą "Gal galit vaiką sutvarkyti?". Jis atsakė: "Duokit plytą ir sutvarkysiu".

:DDD Šitas tikrai geras :D

Nežinau kiek yra gerai dirbtinai saugoti tradicijas. Aš už besikeičiančias kultūras. Už gyvas kultūras... Bet čia nesvarbu.

Aišku, natūralu, kad krikščionys tėvai ves vaiką į bažnyčią ir t.t. ir pan. Bet nereiškia, kad tai yra gerai. Tėvų teisė savaip auklėti vaiką neturėtų persikirsti su vaiko teisėmis į laisvą(informuotą) pasirinkimą. Nesakau, kad tėvai turėtų į bažnyčią eiti tik užmigdžius vaiką, ar turėtų seife biblijas paslėpti. Bet jiems reiktų skatinti vaiką mėgti bažnyčią tiek pat, kiek skatina valgyti savo mėgstamus valgius. Jei tėvai mėgsta saldainius kregždutė, tegul patys valgo, bet nekiša vaikui daugiau, nei yra neišvengiama.

Tačiau kiekvienam tėvui atskirai smegenų nepraplausi. Nepaaiškinsi, kad vaikas turi pats pasirinkti. Todėl bandoma griebti už šaknų - atakuoti bažnyčią, mažinti jos svarbą viešojoje erdvėje, mažinti autoritetą. Tiesiog taip efektyviau. Ir norint kažką pasiekti, reikia šturmuoti. Visos revoliucijos galiausiai tampa vis labiau ir labiau konformistinėmis. Kaip prancūzų revoliucienierių šūkis buvo: "būkit realistais, reikalaukit neįmanomo". Anti-teistai siekia sunaikinti bažnyčią. Nes tik siekiant sunaikinti, galima sumažinti jos įtaką. T.y., kažkokius realesnius pokyčius atnešti galima tik užsibrėžus labai labai radikalių tikslų. Gražiai paaiškinti kiekvienam per daug įsijautusiam tėveliui, kad nereiktų spręsti už savo vaiką - visiškai neefektyvu. Ir, tikriausiai, net neįmanoma.

paragraf 78

Pamiršti kad vaikai be teisių turi ir pareigas. Jų pareiga paklusti tėvams. Iki 18 metų už vaiką, jo auklėjimą, jo padarytus darbus yra atsakingi tėvai.
O tradicijas reikia puoselėti, nes jos parodo kas mes esame.

OKULTISTE

Taip! Laisvę vaikams! Tegul patys renkasi: ar eiti į bažnyčią, ar eiti į mokyklą, kiek saldainių valgyti ir kada eiti miegoti, kada nustoti sisioti į kelnes... Muhahahaha...

TinSoldier

Citata iš: OKULTISTE  balandžio 25, 2012, 18:54:53
Taip! Laisvę vaikams! Tegul patys renkasi: ar eiti į bažnyčią, ar eiti į mokyklą, kiek saldainių valgyti ir kada eiti miegoti, kada nustoti sisioti į kelnes... Muhahahaha...

Ne su tais dalykais sulyginai.
Taip, laisvę vaikams! Tegul sprendžia kokiu instrumentu nori groti, tegul sprendžia ar nori vaidinti, ar tapyti. Tegul sprendžia kokią užsienio kalbą nori išmokti. Tegul sprendžia kokiais drabužiais nori rengtis. Tegul sprendžia kokios muzikos klausyti. Tegul sprendžia ar vaikščioti į bažnyčią ir ar klausyti tikybos pamokų.

paragraf 78

Ir ką taip išauginsi?

TinSoldier

Asmenybę.

Gali, pvz, plačiau pasidomėti apie alternatyvų švietimą, kuris gana puikiai veikia. Įsivaizduoju kažką panašaus ir auklėjime.

Čia trumpai: http://www.anarchija.lt/component/content/article/83-svietimas/37641-luni-pradeda-paskait-cikla-apie-alternatyvaus-svietimo-mokyklas

"Sadberio mokyklos modelis grįstas penkiais principais:

1) Sadberio mokykloje nėra jokios mokymosi programos ar plano. Mokiniai mokosi ką nori ir kas jiems įdomu.

2) Mokykloje nėra klasių, tik kambariai, į kuriuos mokiniai nusprendžia susirinkti laisvu noru.

3) Mokiniai nėra atskirti amžiaus grupėmis ir mokosi kartu.

4) Tėvų dalyvavimas mokyklos valdyme yra apribotas arba visai panaikintas. Mokyklai vadovauja demokratinis susirinkimas, kur mokiniai ir personalo darbuotojai turi tokį pat balsą. Tokių susirinkimų metu yra sprendžiami darbuotojų atleidimo ir priėmimo klausimai, ko nėra kitose mokyklose.

5) Sadberio mokyklos modelis yra grįstas tikėjimu, kad jokia mokymo programa nėra būtina. Pabrėžiama, kad mokymasis yra natūrali žmogaus veikla.
"

paragraf 78

Citata iš: TinSoldier  balandžio 25, 2012, 19:20:27
Asmenybę.

Nuoširdžiai tuo abejoju. Greičiau išauks lepūnėlis kuris galvoja kad jam viskas galima.

Bet mes jau gerokai nukrypome nuo temos. Primenu kad tema vadinasi "Kokiai religijai save priskirčiau?"
Apie tai toliau ir diskutuokime.

.L.U.T.H.O.R.

Nors prabalsavau jau senokai, bet tik dabar sugalvojau parašyti, balsas atiteko "Pagonis". Nors techniškai esu krikščionis, bet senasis tikėjimas, kažkodėl labiau prie širdies.

paragraf 78

Kad niekas nežino kaip tas senasis tikėjimas atrodo. Religijotyrininkia žvengia iš visų badnymų atgaivinti enuosius tikėjimus. Šiaip tai neopagonizmas ne daug ką bendro beturi su senąja pagonybe. Kuriama nauja religija, su minimaliais senosios religijos anachronizmais užsilikusiais ir mutavusiais iki mūsų laikų.
G. Beresnevičius griauisas religijotyrinikas lituvoje, dabar jau amžinąjį atilsį, pasakė šatia ką:
Bandymas atgaivinti seajį lietuvių tikėjimą baigsis tuo jog nus atgaivintas XIX a. kaimiečio mąstymas kuris jau iš esmės buvo krikščioniškas.

Aukštyn