Vienuolystė

Pradėjo Smygolas, balandžio 10, 2012, 04:09:33

« ankstesnis - sekantis »
Žemyn

Smygolas

Citata iš: TinSoldier  balandžio 22, 2012, 22:37:25
Citata iš: OKULTISTE  balandžio 22, 2012, 22:32:12
Šiaip tai yra šventų žmonių, bet aš tikrai nemanau, kad tokia esu, nors ir norėčiau...

Kaip įmanoma apibrėžti šventumą? :)
Aš manau, kad aš esu šventas. Kas gali paneigti? Kur yra riba, kuomet gerų darbų kiekis nurodo šventumą? Kur yra riba, kuomet reikšmingumas kažkokiam kiekiui žmonių, nurodo tavo svarbą pasaulyje? Kur yra šventumo-nešventumo riba?

Manyčiau, kad jokios ribos nėra. Šventieji yra Aukštybėse. Svarba pasaulyje? Toks vaizdas, kad tai labiau egocentriškumas, o ne šventumas.

OKULTISTE

-Šiaip, galėčiau lažintis, kad nežinote "tų Vatikano kriterijų".
-Galiausiai tikriausiai nežinote ir to, kad Bažnyčia šventaisiais skelbia tik tuos, kurie garantuotai yra šventi, gali būti pavyzdžiu. Danguje yra daug šventųjų, kurie nėra paskelbti, pavyzdžiui, "Tavo dievota močiutė". (Aš čia pateikiau, ką teigia teologija)
-Galiausiai daug ką sužinosite, kai numirsite.

Beelzebub

Citata iš: OKULTISTE  balandžio 22, 2012, 22:52:10

Iš kur žinai?

OKULTISTE

Tikiu.
Iš tikro gi žmogaus žinojimas labai ribotas, todėl daug kuo belieka tikėti, nes bet kuo galima suabejoti (svaigiai prisifilosofavus)...

Jonas

CitataŠiaip čia tema apie vienuolystę, o ne filosofinius svaičiojimus...

Buvo paklausta, todėl ir atsakiau.

CitataŽinoma, kad netaikyčiau ir netaikau to pasakymo, kaip ir dėdės Jono ilgų pasakymų...

Pagal amžių tai Jūs man į tetas tinkate, o ne aš čia dėdė..  :) Nors jau turiu dukterėčių, sūnėnų... tai jiems skaitausi kaip dėdė...  :)

TinSoldier

Citata iš: OKULTISTE  balandžio 22, 2012, 22:52:10
-Šiaip, galėčiau lažintis, kad nežinote "tų Vatikano kriterijų".
-Galiausiai tikriausiai nežinote ir to, kad Bažnyčia šventaisiais skelbia tik tuos, kurie garantuotai yra šventi, gali būti pavyzdžiu. Danguje yra daug šventųjų, kurie nėra paskelbti, pavyzdžiui, "Tavo dievota močiutė". (Aš čia pateikiau, ką teigia teologija)

Kai rašei: "Šiaip tai yra šventų žmonių, bet aš tikrai nemanau, kad tokia esu, nors ir norėčiau...", primečiau, kad kalbi apie gyvus šventuosius. Šventuosius, gyvenančius tarp mūsų. Nebūtinai Vatikano oficialiai pripažintus, o tiesiog šventuosius. Todėl ir pamaniau, kodėl aš, pagal galimybes dalindamasis, šelpdamas, būdamas vienu svarbiausiu visame pasaulyje bent porai žmonių, mylėdamas ir rūpindamasis bent keletu žmonių, prisidėdamas prie visuomenės gerovės, nesu šventasis? Nes mano išvardintus šventumo kriterijus atitinka praktiškai visi žmonės. Todėl man keistai pasirodė, kad galėtų būti kažkoks gerų darbų skaičius, kurį pasiekus galėtum pradėti vadintis šventu(tu taip nesakei, tik taip išvedžiau). Mes visi esame šventieji. Ir tu, ir aš :)

OKULTISTE

Va tame ir problema, kad ne visi esame šventieji... O aš turėjau omeny tiek gyvus, tiek mirusius šventuosius...
Dabar nežinau, ar nepadarysiu teologinės klaidos... Jei ką, tai tikiuosi, kad bus, kas pataisys  ;)...
- Šventaisiais tampama dar būnant ne mirusiais, bet jais gali būti paskelbtas tik tie, kurie patys mirę ir jų karta ar daugiau kartų...

TinSoldier

Citata iš: OKULTISTE  balandžio 23, 2012, 21:28:35
Va tame ir problema, kad ne visi esame šventieji... O aš turėjau omeny tiek gyvus, tiek mirusius šventuosius...
Dabar nežinau, ar nepadarysiu teologinės klaidos... Jei ką, tai tikiuosi, kad bus, kas pataisys  ;)...
- Šventaisiais tampama dar būnant ne mirusiais, bet jais gali būti paskelbtas tik tie, kurie patys mirę ir jų karta ar daugiau kartų...

Tai va, tuomet būtent tą ir turėjau galvoje. Kodėl ne mes visi šventieji? Na, ok, skaitykim koks nors Breivikas, Charles Manson ar panašūs gal ir nėra šventieji. Bet, jei sakai, kad ne visi esame šventieji, tuomet kur tavo riba, kur žmogus tampa šventuoju? Jei jau skirstai, turi turėti ir priežastį skirstyti. Mano ribos: amžinųjų vertybių laikymasis. Pagal galimybes ir sveiką protą daromi geri darbai, būvimas pakankamai svarbiu nors vienam žmogui, kad tavimi rūpintųsi. Būvimas pakankamai rūpestingu nors vienam mylimam žmogui. Ir bent minimalus prisidėjimas prie visuomenės gerovės. O kokie tavo kriterijai?

OKULTISTE

(Jau ne apie vienuolystę, o apie šventumą nubangavom...)
Am... Čia truputį jau galima pasimesti žodžių žaisme, nes visi šie pasakymai teisingi:
- Vienas Dievas tėra Šventas;
- Lietuvis karalaitis Kazimieras paskelbtas šventuoju;
- Tu galėtum būti šventas...
Tad taip išeina, kad "šventumas" yra daugiaprasmis.
Va toliau nebenoriu veltis į aiškinimus, nes nesijaučiu šioje srityje turinti pakankamai teologinių žinių...

Smygolas

Įdomu :) Šventumas.. Tema lyg ne apie tai ;) Bet paskaityti buvo įdomu.

Asasinas

gegužės 09, 2012, 15:10:49 Redagavimas: gegužės 09, 2012, 15:16:19 by Asasinas
Aš manau už vienuolystę geresnis variantas yra karinė tarnyba. Nu o ką, irgi savotiška "vienuolystė". Galėsi ten išsirėkt, išsiliet ir požiūris paskui į gyvenimą pasikeis - yra gerąją pusę žinoma.  :D

Jonas

Citata iš: Asasinas  gegužės 09, 2012, 15:10:49
Aš manau už vienuolystę geresnis variantas yra karinė tarnyba. Nu o ką, irgi savotiška "vienuolystė". Galėsi ten išsirėkt, išsiliet ir požiūris paskui į gyvenimą pasikeis - yra gerąją pusę žinoma.  :D

Taip. Puikus pasirinkimas. Tenai tau išplaus smegenis, išmoksi kaip reikia visiškai paklusti "viršesnių" įsakymams, tave aplinka paveiks psichologiškai ir tu grįžęs namo būsi visiškai pasikeitęs ir sužlugdytas..

TinSoldier

gegužės 09, 2012, 19:12:28 Redagavimas: gegužės 09, 2012, 19:17:58 by TinSoldier
Citata iš: Asasinas  gegužės 09, 2012, 15:10:49

Neapkenčiu ir niekinu tik dvi žmonių grupes: radikalius dešiniuosius(neonacius, fašistus ir pan.) ir karius. (Nors šiaip šitos grupės ir siejasi biški..) Jei esat kuris nors iš jų - tikiu, kad nusipelnėt mirti ;)

Jonas

CitataNeapkenčiu ir niekinu tik dvi žmonių grupes: radikalius dešiniuosius(neonacius, fašistus ir pan.) ir karius. (Nors šiaip šitos grupės ir siejasi biški..) Jei esat kuris nors iš jų - tikiu, kad nusipelnėt mirti.

O kodėl taip griežtai ?
Nenustebčiau, jog "praeitame gyvenime" buvai koks nacių generolas ar šiaip eilinis kareivis, o dabar pasisakai už taiką pasaulyje.  :)
Aš nemanyčiau, jog reikia žudyti tokius žmones kaip kariai, fašistai ir pan., (nors ir pasisakiau prieš stojimą į kariuomenę), nes jie juk irgi žmonės. Reikia jiems padėti suprasti, kad jų veiksmai prie jokio teigiamo dalyko nepriveda, reikia juos nukreipti tinkama linkme, jeigu tai iš viso įmanoma...
Kairieji ir dešinieji... Jie visi vienodi, nėra skirtumo... Tai tik dar vienas būdas mus supriešinti..

TinSoldier

Na, šiaip aš prieš bet kokį bet kieno žudymą. Tai "nusipelnė mirti" parašiau tik todėl, kad gražiau skambėjo :D Taip kategoriškiau.. :))

Aukštyn