Privalomoji Karo tarnyba

Pradėjo Jimas, vasario 24, 2015, 16:31:22

« ankstesnis - sekantis »
Žemyn

_Anonimas_

Citata iš: idenmeyou  balandžio 01, 2015, 14:31:52
Aš labiausiai noriu pabrėžti tai, kad kol yra taika ir nevyksta joks karas tai valdžios žmonės demonstruoja iliuzines puikias sąlygas. Lyg kariuomenėje yra aukščiausio lygio profesionalai, o karui prasidėjus civilių niekas neimtų.

Na ir kam tokias nesąmones vapėti? Kas jau iš KAM sakė, kad Lietuvos kariuomenėje yra puikios sąlygos? Juk tam ir yra laikinai grąžinami šauktiniai, nes yra potenciali grėsmė, o Lietuvos kariuomenė toli gražu ne geriausiame stovyje. Nuolatos yra prašoma padidinti finansavimą gynybai bent jau iki tų nelemtų 2 procentų.

idenmeyou

Citata iš: _Anonimas_  balandžio 01, 2015, 16:01:35
Na ir kam tokias nesąmones vapėti? Kas jau iš KAM sakė, kad Lietuvos kariuomenėje yra puikios sąlygos? Juk tam ir yra laikinai grąžinami šauktiniai, nes yra potenciali grėsmė, o Lietuvos kariuomenė toli gražu ne geriausiame stovyje. Nuolatos yra prašoma padidinti finansavimą gynybai bent jau iki tų nelemtų 2 procentų.

Arba tu arabų žiniasklaidą skaitai arba visai nieko. Ne aš nustatinėju kariuomenės sąlygas, bet tiesiog kalbu tai ką šneka valdžios žmonės, jeigu nesupranti mano žodžiu analizuok po kažkiek valandų suprasi.

Būtent Lietuvos prezidentė Dalia Grybauskaitė apsilankiusi kariuomenė teigė, kad kariuomenės sąlygos yra geros. Su kareiviais yra elgiamasi gerai, o maitinimas geresnis negu prezidentūroje. Yra straipsnis http://www.lrytas.lt/lietuvos-diena/aktualijos/kariskiu-pamalonintos-prezidentes-maitintojai-nusciuvo.htm ; prašom pasiskaityti ką apie tai sako svarbiausias valstybės žmogus.

Kitą kartą atidžiau skaityk, nes ne aš teigiu, kad sąlygos kariuomenėje geros, aš pabrėžiu, kad taip teigia valdžios žmonės.

_Anonimas_

Nu geras, apie prezidentės pasisakymą dėl maisto susidarei nuomonę apie Lietuvos valdžios poziciją dėl kariuomenės sąlygų :) Na ir iš tavo ankstesnio pranešimo, maniau, kad ne apie maistą, o apie karinį potencialą kalbi:
Citata iš: idenmeyou  balandžio 01, 2015, 14:31:52
Lyg kariuomenėje yra aukščiausio lygio profesionalai, o karui prasidėjus civilių niekas neimtų.

Na, bet čia jau man gal prastai su teksto suvokimu tuomet :|

Citata iš: idenmeyou  balandžio 01, 2015, 19:21:13
Kitą kartą atidžiau skaityk, nes ne aš teigiu, kad sąlygos kariuomenėje geros, aš pabrėžiu, kad taip teigia valdžios žmonės.

O dabar jei gali pacituok tą vietą iš mano žinutės, kur aš sakau, kad tu taip teigi :) Taigi ir kalbėjau apie KAM (kas mano manymu yra valdžia), o ne apie tavo asmeninę nuomonę.

idenmeyou

Apie kariuomenės potencialą dažnai kalba J.Olekas. Pagal visus standartus jei tik iškyla Lietuvai grėsme, jai turi padėti NATO pajėgos, jeigu jos nepadėtų tuomet nors ir visa Lietuvą į šauktinius pakviesk karą pralaimėsi. Tad karinės galia galime pradėti skaičiuoti tik tuomet kai su mumis NATO pajėgos, jeigu jų nėra mūsų kariuomenė akivaizdžiai silpnesnė.

Jimas

balandžio 01, 2015, 23:20:42 Redagavimas: balandžio 01, 2015, 23:24:14 by Jimas
Aš tai ką žinau, bandyčiau save įsivaizduot save kaip eilinį karį antrame pasauliniame kare ar kokiame nors žalgirio mūšyje, daug kas bijojo, vieni žuvo, kiti išgyveno. Šiais laikais kiekvienas žmogus jaučiasi svarbus, bet jis tas vienas iš tų 107 milijardų gyvenusių ir gyvenančių, eilinis, niekuo neypatingas individas. Kiekvieno iš mūsų likimas nežinomas.

TinSoldier

Citata iš: Jimas  balandžio 01, 2015, 23:20:42
Aš tai ką žinau, bandyčiau save įsivaizduot save kaip eilinį karį antrame pasauliniame kare ar kokiame nors žalgirio mūšyje, daug kas bijojo, vieni žuvo, kiti išgyveno. Šiais laikais kiekvienas žmogus jaučiasi svarbus, bet jis tas vienas iš tų 107 milijardų gyvenusių ir gyvenančių, eilinis, niekuo neypatingas individas. Kiekvieno iš mūsų likimas nežinomas.

Jeigu gerai supratau, siūlai žmones įsivaizduoti, kaip nesvarbius, eilinius padarėlius, kurių nesvarbu kiek mirs. Vienas žūs, kitas išgyvens - koks skirtumas, vis tiek jie visi vienodi ir bereikšmiai?

Manai, kad tai tikrai tinkamas požiūris į žmogų XXI a.?

idenmeyou

Bet karai būtent visada parodydavo, kad žmonės yra niekuo verti. Kad ir antrajame pasauliniame kare tankai buvo svarbesni už kareivius, geriau jau kareivių praras, bet ne tanką, nesvarbu mirs ar ne svarbu laimėti karą.

TinSoldier

Citata iš: idenmeyou  balandžio 02, 2015, 10:44:11
Bet karai būtent visada parodydavo, kad žmonės yra niekuo verti. Kad ir antrajame pasauliniame kare tankai buvo svarbesni už kareivius, geriau jau kareivių praras, bet ne tanką, nesvarbu mirs ar ne svarbu laimėti karą.

Bet ar toks požiūris dabar yra siekiamybė?

Citata iš: Jimas  balandžio 01, 2015, 23:20:42Aš tai ką žinau, bandyčiau save įsivaizduot save kaip eilinį karį antrame pasauliniame kare <...>

Aš tai nebandyčiau savęs taip įsivaizduoti.. Nebandyčiau ir kitų taip įsivaizduoti. Nesiūlyčiau niekam taip žmogų įsivaizduoti. Manyčiau, kad kaip tik reiktų bandyti pagaliau save ir kitus suvokti visiškai priešingai. Net, jeigu tai ir neatitinka moraliai pasenusių XX a. patriotizmo ir nacionalizmo idėjų. Suprantu, kad karo kurstytojams ir verbuotojams labai patogus toks požiūris ir jį gali būti stengiamasi nuleisti iš viršaus. Bet kam patiems jį bandyt sau įsidiegti?..

Jimas

Prasidėjus karui taip dažniausiai ir būna, praradimus skaičiuoja ne karių skaičiumi, o divizijų. Todėl ir bandyčiau save įsivaizduoti, tų žmonių kailyje. Nemanau, kad prasidėjus globaliam konfliktui būtų kitaip, negu praeityje. Stumdytų divizijas po žemėlapį ir viskas.

.L.U.T.H.O.R.

O kam? Kokiu tikslu?

idenmeyou

Gražios 21 - ojo amžiaus sąvokos, bei iškeliamos vertybės prasilenkia su tikrove. Mums sakoma, kad žmonės pasaulyje lygūs ar bent turi vienodas galimybes kažko siekti, bet taip akivaizdžiai nėra, mums kalbama apie demokratiją, saugumą, kurių dažnai nėra. Labai populiariu šiais laikais vaizduoti žmoniją kaip labai patobulėjusią ir iš esmės žingsnis žengtas tikrai yra. Lyginant tarkim tolerancijos temas ankščiau ir dabar, tai dabar situacija gal keletą kartų geresnė.

Bet prasidėjus karui kareivis gali "nužmogėti" , o politikas viską padarys, kad karą laimėtų jo pusė. Jei vienoje pusėje bus keletą tankų su keletą žmonių, o kitame krašte nei vieno tanko, bet labai daug pėstininkų, tai pagalba bus teikiama pirmiausia ten kur yra tankai, nes tankus siųsti kainuoja didelius pinigus, o žmonės kainuoja mažiau, galima juos tiesiog pašaukti į karą.

Lauris

Citata iš: Druwis  balandžio 02, 2015, 17:49:44
O kam? Kokiu tikslu?
O kam? Kokiu tikslu?- kuriamos atomines bombos, ginkluote ir ji nuolat tobulinama? Pasikartosiu, bet valdzios zmogai suvokia pasauly savaip... Ir tai matome tiek istoriniuose šaltiniuose, tiek ir dabar. Taip, kad tau karas nesuprantamas dalykas, o jiems pilnai suprantamas ir normalus reiškinys. Jei visi galvotų, kam to reikia, galima ir be to apseiti, tai nebūtų ir ginkluotės....

Benamis

balandžio 16, 2015, 21:49:25 Redagavimas: balandžio 16, 2015, 21:55:24 by Benamis

Benamis

Na, treciadieni paaiskes kas "laimejo" loterijoje :) Kokios nuojautos/nuotaikos?

Bla

Tokia privalomoji karo tarnyba, kokią dabar čia organizuoja, yra visiškas nesusipratimas. Bent jau pats asmeniškai nebalsavau už dabartinę valdžią, nes supratau, jog ji imsis idiotiškų sprendimų. Ir taip, socialdemokratams atėjus į valdžią Lietuvoje, turime idiotiškiausius sprendimus, kokie tik gali būti, kuriuos turi vėliau kuopti kokie konservatoriai. Matyt, abi partijos sutarusios dėl bendrų interesų ir keičia viena kitą per kiekvienus rinkimus per nieko nesuvokiančių piliečių balsus. Kitaip tariant, demokratijos Lietuvoje nėra. :)

O dabar grįžkime prie tarnybos temos. Pati tarnyba yra puikus dalykas. Nebus blogiau, jeigu kiekvienas pašauktas pilietis išmoks ginklu naudotis, fiziškai sutvirtės ir dar kartu išmoks komandinio darbo pagrindų. Tačiau kokiomis sąlygomis tą jis pasiektų? Devynis mėnesius prarastų savo gyvenimo dėl šios beprotybės. Pavyzdžiui, dirbantis žmogus, neturintis jokios pateisinamos priežasties atidėti tarnybos, būtų profesiškai suluošintas ilgesniam laikui. Ir tas yra apgailėtina, žvelgiant iš individo pozicijos.

Kaip tą galima būtų pakeisti? Ogi labai paprastai. Privalomąją tarnybą pratęsti iki trejų ar netgi ir penkerių metų ir mokyti žmones karo tarnybos savaitgaliais, 2-3 kartus per metus pakviečiant tuos žmones į karines pratybas. Šitaip žmonės turėtų didesnį užimtumą ir būtų priversti derinti tiek savo profesiją, tiek privalomąją karo tarnybą. Ir šitaip žmogus taptų daug labiau visapusiškai išsilavinęs ir gebantis prisitaikyti prie kintančios aplinkos.

Tad ir kyla klausimas, kodėl mūsų valdžia apie tai nepagalvojo? Ir taip lieka du variantai - valdžioje sėdi visiški bukagalviai arba apie tai buvo pagalvota, bet bijoma tikrai pilietiškų ir išsilavinusių piliečių. Juk pastarieji rinktų gerokai racionalesnę ir protingesnę valdžią, todėl šitai supuvusiai valstybei yra beprasmiška tokius ruošti.

Viską apibendrinant, privalomoji karo tarnyba yra vienas iš bukiausių kelių, kurį galima pasirinkti. Puikiai funkcionuojančioje valstybėje to nereikia, nes tokią valstybę trokštų ginti eilės žmonių ir net ne visiems atsirastų vietos. Puikus pavyzdys yra JAV kariuomenė, į kurią patenka ne bet kas ir kurioje vadai stengiasi išspausti iš besitreniruojančių ir besimokančių žmonių maksimumą, o to nesugebančius pasiekti paprasčiausiai išgrūda. Todėl JAV turi galingiausią kariuomenę pasaulyje. Na taip, jų gyventojų skaičius irgi daug ką lemia, bet, jeigu Lietuvoje būtų gyventojų kaip JAV, o politinė santvarka būtų kaip dabar, tai atrodytume kaip kokia Nigerija ar Bangladešas likusiam pasauliui.

Aukštyn