Trakų gatvės „stebėtojas“: psichikos ligos ar magijos įkaitas?

Pradėjo Benamis, gegužės 06, 2013, 21:31:35

« ankstesnis - sekantis »
Žemyn

Benamis

Eilinė diena sostinėje. Trakų gatvėje, kaip visada, gausu praeivių, bet beveik nė vienas jų nepastebi ant šaligatvio gulinčio kartono lakšto, ant kurio pabarstyta nuskintų karklų šakelių. Skubėdami praeiviai jas mindo kojomis. Prie pat šaligatvio krašto stovi gana prabangus automobilis. Jo galiniai stiklai pritemdyti. Tik atidžiau įsižiūrėjus matyti, kad ant galinės automobilio sėdynės sėdi vyras ir pro vos porą centimetrų pravertą langą stebi praeivius. Tai tęsiasi jau ne vienus metus. Kai kurių liudininkų teigimu, vyras čia laiką leidžia jau apie septynerius metus.



Apie šį svečią turi ką papasakoti ir aplinkinių įstaigų darbuotojos, mat keistus vyro veiksmus jos pastebimi beveik kasdien. Tik žiemą ant numesto kartono lakšto barstomas sniegas, vasarą - pienės, kiti žalumynai. Tiesa, „stebėtojas" kartais paįvairina savo darbą ir vietoj karto lakšto ant šaligatvio palieka keletą iš popieriaus iškirptų žmonių figūrėlių.

„Kai įsidarbinau šalia esančioje parduotuvėje, vadovė iš karto parodė pro langą stovintį automobilį ir papasakojo, kad kasdien baigiantis darbo dienai čia atvažiuoja keistuolis, kuris padeda ant šaligatvio popieriaus lakštą ir ko nors pabarsto, o tada tiesiog sėdi ir stebi žmones", - naujienų portalui balsas.lt pasakojo daugiau nei metus paslaptingojo „stebėtojo" kaimynystėje esančioje vienoje parduotuvėje dirbusi mergina.



„Jis visuomet atvažiuoja gana prabangiu automobiliu. Laikas nuo laiko juos keičia, tačiau kas kartą kartojasi tas pats scenarijus. Ne sykį su kolegėmis bandėme jį užkalbinti, o kartais net įžūliai pro parduotuvės langą fotografuodavome, bet vyriškis visuomet elgėsi ramiai, o paklaustas, ką čia kasdien veikia, niekuomet nesileisdavo į kalbas", - pasakojo mergina ir pridūrė, kad keistuolį greta esančių įstaigų darbuotojai net spėjo pakrikštyti „kartoniniu".

Mistinės istorijos apie žmoną ir „kitus pareigūnus"

Naujienų portalo balsas.lt komandai aplankius skaitytojų nurodytą vietą Trakų gatvėje, iš tiesų ant šaligatvio gulėjo gabalas kartono, aplink mėtėsi karklų šakelės, visai šalia stovėjo visureigis, jame sėdėjo žmogus ir pro vos pravertą langą stebėjo ant šaligatvio numestą kartoną.Vos portalo balsas.lt fotografas išsitraukė fotoaparatą, vyras akivaizdžiai sunerimo. Pamatęs, kad fotografas neketina trauktis ir fotografuoja kartoną, pradėjo įkyriai spausti automobilio garso signalą bandydamas nuvyti fotografą. Kadangi šis nepasitraukė, vyras išlipo iš automobilio ir toliau ši istorija klostėsi mažų mažiausiai keistai.

Tai buvo plačiapetis, maždaug keturiasdešimties metų vyras, vilkintis sportiniu kostiumu. Jis mandagiai paprašė fotografo parodyti darbo pažymėjimą, bet išgirdęs, kad dirbdamas viešoje vietoje fotografas to daryti neprivalo, pradėjo berti vieną už kitą keistesnes istorijas. Pirmiausia nuskambėjo prašymas nefotografuoti, nes jis neva nenorintis, kad nuotraukas pamatytų žmona, kurios jis čia ir laukia. Pamatęs, kad toks „pasiteisinimas" nesuveikė, vyras ėmė netiesiogiai grasinti - sakė, kad jis čia dirba, o jei fotografas nepasitrauks, turės problemų „su kitais čia atvyksiančiais pareigūnais".

Vyriškis primygtinai reikalavo ištrinti nuotraukas ir tik įsitikinęs, kad jų neliko laikmenoje, pasitraukė. Įdomi detalė - toldamas nuo automobilio fotografas dar kartą atsisuko į tą pusę, kur stovėjo automobilis, ir pamatė, kad keistasis „stebėtojas" pasislėpęs už pastato kampo žiūri jam pavymui, tačiau vos pamatęs, kad pats yra stebimas, dingo.

Praktinės magijos apeigos

Įdomią šio vyro elgesio versiją pateikė raganų ragana save vadinanti Vilija Lobačiuvienė: „Iš to, kaip apibūdinote situaciją, galima spręsti, kad šis žmogus užsiima praktine arba vadinamąja buitine magija. Tik bėda ta, kad praktine magija užsiimantis žmogus, pasiekęs lygmenį, kai daug buitinių aplinkybių tampa nebesvarbios, atsiduria ties beprotybės riba. Šis balansavimas tampa labai pavojingas. Tai, kad vyras barstymais užsiima ne vienerius metus, rodo, kad savo tikslo jis siekia labai atkakliai. Tiesa, toks ilgas laikas kelia dvejonių, ar vyro sveikata iš tiesų gera. Veikiausiai tai labai nelaimingas žmogus."

V. Lobačiuvienės teigimu, šiuo metu yra itin daug praktinės magijos knygų, kuriose pateikiama gausybė patarimų, kaip pasiekti vieną ar kitą troškimą: „Veikiausiai ir šiam vyrui kas nors tai daryti patarė. Būtent barstymas, pavyzdžiui, cukraus, druskos, žemių ar žiedų, yra būdas pasiekti tai, ko trokšti. Minėjote, kad būta ir iš popieriaus iškirptų žmogeliukų figūrų - tai taip pat magijos dalis, susijusi su vudu ritualais, kuomet stengiamasi atkartoti žmogaus, apie kurį galvojama, figūrą, jį tarsi perkelti į simbolį. Veikiausiai šio žmogaus troškimas yra susijęs su santykiais, gali būti, kad jis prarado artimą žmogų ir dabar trokšta jį susigrąžinti. Matyt, kad ir vieta pasirinkta neatsitiktinai, ji veikiausiai yra svarbi, gal ten įvyko koks nors susitikimas, išsiskyrimas ir pan. Pats elgesys primena aukojimą, atnašavimą."

Ragana save vadinanti moteris neatmetė galimybės, kad toks vyriškio elgesys gali būti siejamas ir noru kam nors pakenkti.

Apakinti troškimų sutinka su bet kuo

Pasak pašnekovės, faktas, kad žmogus nebijo apeigų atlikti viešumoje, rodo, jog tikslas jam yra svarbesnis už visuomenės reakciją: „Matyt, tokios yra žaidimo taisyklės. Kad ką nors gautum, turi ką nors ir duoti - tai tarsi išbandymas. Juk net liaudies pasakose, kai einama ko nors pas raganą, ši skirianti tam tikrų išbandymų."Anot V. Lobačiuvienės, dažnai magiją praktikuoja ir tokie žmonės, kurių niekuomet neįtartumėte: materialiai apsirūpinę vyrai, einantys aukštas pareigas ir pan. „Tokie žmonės visuomenėje prisitaiko ir iš pažiūros gyvena normalų gyvenimą, bet troškimas gauti viską, ko tik panori, atveda juos net iki burtininkų ir magų durų. Paprastai žmogus, įpratęs viską gyvenime nusipirkti, sutinka su visomis sąlygomis, kad gautų, ko nori, jam visai nesvarbu, kad tai iš šalies atrodo keistokai."

Psichikos sveikatos specialistai: atvejį reikia tirti

Vilniaus psichikos centro specialistai, paklausti, kaip būtų galima vertinti tokį elgesį, teigė, kad išsamiau neištyrus situacijos ką nors teigti vargu ar galima.„Yra tam tikros visuomenėje priimtinos elgesio normos, o jei toks žmogus trukdo praeiviams ar kitaip pažeidžią viešąją tvarką, tuomet reikia kreiptis į policiją. Jei tokio žmogaus elgesys pasirodys neadekvatus ir pareigūnams, jie patys pasirūpins, kad jis gautų specialistų pagalba, bet patys specialistai į gatvę juk nevyksta", - sakė Vilniaus miesto psichikos sveikatos centro direktoriaus pavaduotoja medicinai Idalija Zagurskienė.

Balsas.lt

Marius

visai šalia pusantru metų gyvenau,pastebėdavau ir auto ir kardona,bet jų nesusiedavau..keista įdomi istorija.

.L.U.T.H.O.R.

Įdomiai, įdomiai. Manau čia tikrai ne vienetinis atvejas yra, kai kažkas panašaus daroma.

Benamis

Mane tai labiausiai sokiravo:

Citata iš: Benamis  gegužės 06, 2013, 21:31:35
Kai kurių liudininkų teigimu, vyras čia laiką leidžia jau apie septynerius metus.


7 metus!

.L.U.T.H.O.R.

Kai kurių liudininkų teigimu... Tai čia dar neaišku kas kaip. Bet šiaip, mes nežinome tikrų faktų, kodėl jis taip daro. Aišku panašiausiai į psichinę ligą.

zipphead

tai įdomus pilietis vienok.
bet labiausiai jo atliekamais ritualais turbūt džiaugiasi Vilniaus savivaldybė...
jūs tik įsivaizduokite kiek jis yra sumokėjęs automobilio stovėjimo mokamoje vietoje mokęsčių per tuos 7 metus ;)

2Pacas

Nu cia tai tikrai idomu  :o

Strategas

Išties įdomi istorija ir vyriškis. Jei jo siekiamas tikslas jam labai svarbus, atsidavė, matomai, tam visu 100 proc., o laikyti žmogų psichiniu ligoniu bene paprasčiausia: ne taip elgiasi - ligonis, keistai mąsto - ligonis, kitokie papročiai - ligonis. Ir viskas tampa labai jau aišku, ką čia bepridursi? :)

la.benas

jei visą dieną ten sėdi, reiškiasi, nedirba. O ir šeimos tikriausiai neturi. Tai iš kur tokie automobiliai?

Ezekiel

#9
gegužės 07, 2013, 18:56:37 Redagavimas: gegužės 07, 2013, 19:03:02 by Ezekiel
Septynis metus ir kažkaip nepastebėjau.

Gal koks menininkas? Būna tokios meno intaliacijos, performansai įtraukiant ir praeivius. Bet 7 metai tai mano supratimu neįtikėtina.

Štai įdomi istorija apie ilgiausią performansą trukūsi 700 valandų. http://www.telegraph.co.uk/news/newstopics/howaboutthat/7790630/Artist-spends-700-hours-sitting-in-performance-art-record.html

varpainis

#10
gegužės 07, 2013, 19:06:21 Redagavimas: gegužės 07, 2013, 19:08:50 by varpainis
Citata iš: la.benas  gegužės 07, 2013, 18:44:20
jei visą dieną ten sėdi, reiškiasi, nedirba. O ir šeimos tikriausiai neturi. Tai iš kur tokie automobiliai?

Gi rase, kad po darbo stovi jis ten, o ir tokia nissan navara ne stebuklus kainuoja, uz 30-35k jau galima padoria paimt. Is aprangos nepanasu, kad labai rimtas verslininkas butu, panasiau, kad is kokiu lazybu ar seip varkiu kokiu gyvena, tai gal cia koks sekmes ritualas jam ;D

RoxiO

Įdomus žmogelis... ką ir bepridursi.

Aukštyn