Celibatas

Pradėjo Teroras, gruodžio 13, 2011, 19:53:38

« ankstesnis - sekantis »
Žemyn

TinSoldier

Citata iš: paragraf 78  gegužės 28, 2013, 10:33:43
Na taip, bet Biblija būtent ir paremta žmogiška prigimtimi ir nurodo kokia ji turėtų būti.

Na, tik jau ne visa Biblija.

Ir "mein kampf", lažinuosi, galima gerų dalykų, vertybių atrasti. (nors neskaičiau, nežinau). Bet juk, jei tomis vertybėmis vadovaujiesi, negali sakyti, kad elgiesi pagal hitlerio gyvenimą.

Vien tai, kad Biblijoje yra gerų vertybių, nereiškia, kad visi tas vertybes branginantys, elgiasi pagal bibliją. Aš, pavyzdžiui, asmeniškai, nemėtau akmenų į žmones. Tai jau kaip ir nebegaliu sakyti, kad gyvenu pagal šventą raštą... Tik kai kurios jo dalys sutampa su tuo, kaip aš elgiuosi.

paragraf 78

Esminis mokymas, o ne jo detalės, yra paremtos prigimtiniu įstatymu. Jei žmogus gyvena pagal tas vertybes kurios išdėstytos biblijoje, net jei jis to nežino, yra sakoma jog jis gyvena pagal evangeliją. Nebūtina būti perskaičius bibliją, kad gyventum pagal jos nuostatas. Net nebūtina būti tikinčiu, kad galėtum pagal jas gyventi. Visa mūsų moralė formavosi biblinėje šviesoje, su morale ir įstatymas pagal kurį mes gyvename.
Tad keistai skamba kai žmogus sako kad nepritaria niekam kas parašyta biblijoje, bet tuo pačiu deklaruoja prigimtinį įstatymą kuris joje išdėstytas.
Tik šį paradoksą ir norėjau parodyti.

TinSolderi, va pareiškei kad nemėtai akmenų į žmones, naujasis testamentas taip pat moko kad nevalia to daryti, tai buvo žydiškojo pasaulietinio įstatymo dalis, Kristus tam priešinosi.

TinSoldier

gegužės 28, 2013, 13:08:47 Redagavimas: gegužės 28, 2013, 13:21:51 by TinSoldier
Citata iš: paragraf 78  gegužės 28, 2013, 11:17:02
Esminis mokymas, o ne jo detalės, yra paremtos prigimtiniu įstatymu. Jei žmogus gyvena pagal tas vertybes kurios išdėstytos biblijoje, net jei jis to nežino, yra sakoma jog jis gyvena pagal evangeliją. Nebūtina būti perskaičius bibliją, kad gyventum pagal jos nuostatas. Net nebūtina būti tikinčiu, kad galėtum pagal jas gyventi. Visa mūsų moralė formavosi biblinėje šviesoje, su morale ir įstatymas pagal kurį mes gyvename.
Tad keistai skamba kai žmogus sako kad nepritaria niekam kas parašyta biblijoje, bet tuo pačiu deklaruoja prigimtinį įstatymą kuris joje išdėstytas.
Tik šį paradoksą ir norėjau parodyti.

TinSolderi, va pareiškei kad nemėtai akmenų į žmones, naujasis testamentas taip pat moko kad nevalia to daryti, tai buvo žydiškojo pasaulietinio įstatymo dalis, Kristus tam priešinosi.

Tai aš ir rašiau, kad negalima teigti, jog gyveni pagal bibliją. Gyveni tik pagal atskirai atrinktas biblijos dalis, kurių vertybės sutampa su šių laikų vertybėmis. Bet tai, tuomet, ar biblijos dalys pritaikomos prie dabartinių vetybių, ar vertybės prie biblijos? Jei pirmasis variantas, tai kaip galima teigti, jog gyveni pagal biblija, jei tai biblija gyvena pagal tave? Jei imam tik NT, tai, primeskim rašo ir kad 'vyras nesuguls su kitu vyru, kaip su moterimi', ir kad reikia mylėti savo artimą. Aš, pvz, atsirenku sau tinkančias vertybes ir atmetu netinkančias. (neturiu galvoje, kad guluosi su vyrais :D ). Todėl, manau, galima drąsiai teigti, kad žmogus nesivadovauja biblija, nors kai kurie jos patarimai atitinka jo įsitikinimus.

Aš esu daugybės kūrinių neskaitęs. Oi oi oi, kiek įvairių dalykų, rašytų nuo istorijos pradžios, fiksavusių įvairias vertybes, įvykius, morales, nesu perskaitęs. Ar logiška teigti, kad aš gyvenu pagal tuos neskaitytus kūrinius?

paragraf 78

Na matai, rašytojų kūriniai neformavo pusės pasaulio mentaliteto, o šita viena knyga tai darė. Tad teiginys: Nors Gandis ir negyveno pagal bibliją, bet jo gyvenimas buvo evangelinis.
Taip dažnai apie jį teigiama, nors jis ir buvo vienos iš induizmo atšakos atstovas.

TinSoldier

Ok, suprantu, ką sakai.

Bet, mano asmenine nuomone, tai eilinis krikščionybės bandymas uzurpuoti žodžius, reiškiančius padorumą. "Krikščioniškos vertybes", "evangelinis gyvenimas" ir t.t. ir pan. bandoma pateikti kaip elementaraus padorumo sinonimus. Suprantu, kad biblija - istorinis, kultūrinis šaltinis, todėl suprantu, kodėl tokios sąvokos gali tapti bendriniais žodžiais. Bet mano nuomone, tai yra manipuliavimas apeliuojant į žmonių vertybes, pasinaudojant kalbomis kuriamomis prasmėmis.

paragraf 78

Na tu čia jau visą sąmokslo teoriją sumąstei :)
Niekas tų žodžių neuzurpuoja. Tiesiog nori to ar nenori Europa ir Amerika turi krikščionišką mentalitetą, tad visiškai natūralu jog akcentuojamos krikščioniškos vertybės.

TinSoldier

gegužės 28, 2013, 13:47:47 Redagavimas: gegužės 28, 2013, 13:56:41 by TinSoldier
Neee, ne sąmokslo teorija čia :))
O kultūriškai nusistovėjusios žodžių prasmės. Ir dėl plačiai supančios krikščionybės, jos sąvokos tampa altruizmo, empatijos, geradariškumo ir t.t. sinonimais. Nesakau, kad tai yra daroma sąmoningai vatikano viršunėlių (nors per daug nenustebčiau :D ). Bet toks nebūtinai totaliai valingas manipuliavimas žodžių prasmėmis. Ir man, kaip ateistui, tai nepatinka :) Asmeniškai man, gal net kiek įžeidžiai skambėtų, jei pasakytų, kad pasielgiau krikščioniškai.

Pvz, kaip ir buvo mažas skandaliukas, kad neonaciai uzurpavo gediminaičių stulpus.
http://www.delfi.lt/news/daily/lithuania/kairieji-gediminaiciu-stulpai-tapo-neonaciu-simboliu.d?id=60491681

paragraf 78

Nemanau, kad čia yra manipuliavimas žodžių prasmėmis. Manipuliavimas visada kažko siekia, o čia tiesiog nusistovėjusios kalbos normos ir tiek.

TinSoldier

Citata iš: paragraf 78  gegužės 28, 2013, 13:56:16
Nemanau, kad čia yra manipuliavimas žodžių prasmėmis. Manipuliavimas visada kažko siekia, o čia tiesiog nusistovėjusios kalbos normos ir tiek.

Na, bet tos nusistovėjusios kalbos normos turi nemažą šališkumą vienai konkrečiai socialinei/politinei jėgai, a.k.a, bažnyčiai :)

Kalba yra ypač galingas manipuliavimo įrankis. Ir, jei koks autoritetas pasako: "elkis krikščioniškai", vietoje "elkis padoriai", tai jau turi visai kitokią siunčiamą žinutę su kitokia potekste. Tai, mano nuomone, yra manipuliavimas kalba (vėlgi, nesakau, kad būtinai sąmoningas).

paragraf 78

Manipuliavimas savaime suponuoja sąmoningumą. Žinoma, norėdamas įžvelgti manipuliaciją ją įžvelgsi bet kur.
Žinai, šiaip jei ne krikščioniškas mentalitetas, tai greit bus musulmoniškas, kai daugiau babajų įsileisime į Europą. Greit sakysi: jis gyvena kaip tikras musulmonas ir dar džiaugsiesi, nes kitaip pagal šariato kokį nors įstatymą tau nukapos rankas ir kojas už nepagarbą Koranui :)
Žodžiu, darai iš musės dramblį.

xsistemax

Ar vakar žiūrėjot laidą per Discovery World TV?Buvo analizuojama taip vadinama "Jėzaus žmonos evangelija".Autoritetingiausi pasaulio religijų tyrinėtojai dokumentą pripažino autentišku,tik katalikų bažnyčia su tuo nesutinka.  :)
Jei kas nematėt,kartos sekmadienį 22 val.

Benamis

Citata iš: xsistemax  birželio 05, 2013, 20:38:38
Autoritetingiausi pasaulio religijų tyrinėtojai dokumentą pripažino autentišku,tik katalikų bažnyčia su tuo nesutinka.  :)

Idomu kas ten per veikejai buvo :)

xsistemax

Pažiūrėk sekmadienį-sužinosi.  :)
Bet autentika ten tokio lygio,kaip ir visos kitos evangelijos.Parašyta po Kristaus mirties praėjus 350m.

Benamis

Daug buvo "tokio lygio" evangeliju, kurios anksciau ar veliau buvo pripazintos klastotemis :) Ir kazkaip keista, kad apie toki atradima tik Discovery kanalas kalba. Visa ziniasklaida tyli, bet vat vieninteli Discovery apie toki galima pasakyti pasaulinio ivykio dalyka kalba :)

"Animal Planet" kartais ne Discovery tinklui priklauso? :) O apie ka vienoje laidoje jie kalbejo? Ogi apie tai, kad undines pasaulyje egzsituoja ;D Ten manau irgi buvo "pasaulinio lygio" tyrinetoju...

puodukas

Citata iš: xsistemax  birželio 05, 2013, 20:38:38
...Buvo analizuojama taip vadinama "Jėzaus žmonos evangelija"....Parašyta po Kristaus mirties praėjus 350m..... dokumentą pripažino autentišku....

Autentiškas žodžio reikšmė

auteñtiškas [gr. authentikos], atitinkantis tikrąjį, tikras; tai, kas paremta pirmuoju šaltiniu. iš LT žodyno

Aukštyn