Mirties bausme

Pradėjo Teroras, gruodžio 10, 2011, 23:17:36

« ankstesnis - sekantis »
Žemyn

Mazas

Žinojimas, kad gali netekti pačio brangiausio dalyko, kurį tik žmogus gali turėti GYVYBĖS - labai dažnai sulaiko nuo blogų poelgių (manau, tai per amžius žmonija įrodė). Nors,krikščionybė ir teigia, kad neteisk ir nebūsi teisiamas, bei, kad tik Dievas gali teisti, tačiau per Bažnyčios "malonę" labai daug buvo pasmerktų miriop. Kita vertus, kokią teisę gyventi turi žmogžudys? Ogi tokią pat, kokią turėjo ir jo auka(-os)! O mirties bausmės pakeitimas į įkalinimą iki gyvos galvos labai gerai apibūdinamas fraze: kad ir koks bebūtų kalėjimas jis turi bent duris, o mirtis jų neturi.

TinSoldier

Nuo nusikaltimų mirties bausmė gali atbaidyti tokius žmones kaip tu ar aš. Sveikai mąstančius, daugmaž įtinkančius visuomenei ir pan. Bet tokie žmonės bet kuriuo atveju nepradės masiškai skersti žmonių ar daryti panašius nusikaltimus.

O, jei žmogus yra girtas, turi psichinę negalią arba pan., kas gali jį sulaikyti? Galiausiai, juk mirties bausme, jei ji būtų įteisinta, būtų baudžiami tik patys sunkiausi ir pavojingiausi nusikalteliai? Ar ir už kokį žolytės pūtimą norit galvą nukirst? O tie sunkiausi nusikalteliai nebūna racionalūs. Jie nesustoja pagalvoti: "hmm.. gal neverta".

MrLouvre

Sutinku, kad mirties bausmė, galbūt efektinga ir atbaido piktus dėdes daryti piktus kėslus. Bet...
Kaip, lygiai toks pats žmogus, kaip ir tas nusikaltėlis, gali nuspręsti, kad jam reikia mirti ir palikti gyvųjų pasaulį? Tai tiesiog nelogiška. Jis ir taip už kažkokį nusikaltimą gaus savo. Į Karmą įsiskaičiuos. Jei ne - keliaus žemiau, o ten - kentės 50x daugiau nei pats padarė.

2012

DiaSimas

Uz. Gal daugelio cia pasisakiusiu akimis pasirodysiu pati nuzmogejusi, bet as - uz mirties bausme. Baime nera geras ,,dalykas", bet galbut, kai butu baime buti nubaustam mirties bausme, tai tokiu ziauriu nusikaltimu nebutu ir nebutu ka bausti ta mirties bausme. Baisu, kas aplink darosi, kazkokia issigimusi visuomene darosi. Baisu isleisti savo vaikus kur nors, jeigu kazkas kazka nuzudo, tai to neuztenka-dar supjausto gabaliukais...Augini, mokini savo vaikus, kazkoks isgama isprievartauja, nuzudo, dar supjausto, o paskui reiktu gyvent galvojant, kad nusikalteli pagavo ir jau visi tikimes, kad jis ,,persisocializuos", duoti sansa jam tapti geresniu,mokant mokescius ji dar islaikyti...

TinSoldier

Citata iš: DiaSimas  vasario 15, 2012, 13:51:41
<...>kai butu baime buti nubaustam mirties bausme, tai tokiu ziauriu nusikaltimu nebutu ir nebutu ka bausti ta mirties bausme. <...>

Praktiškai visi psichologai, sociologai sutinka, kad nuo nusikaltimų atbaido ne bausmės dydis, o jos neišvengiamumas.

Tai yra, nesvarbu kokio didumo ar mažumo bausmė bus - nusikaltimai egzistuos, jei nusikalteliai jausis nepagaunami.
Ir, iš kitos pusės, net jei laukia nelabai didelė(bet, aišku, adekvati) bausmė, tačiau nėra šansų išsisukti - nusikaltelis vengs jį daryti.

Anonimas

Manau ,kad reiketu geriau jiems visada pagalvoti del mirties bausmes, nes gali buti zmogus apgautas ir apkaltintatas ne to ko reikia .

V

Tarkim Amerikoje, kur mirties bausmė nėra panaikinta, nusikaltimų skaičius nemažėja. Netgi atvirkščiai, yra labai didelis. Todėl galima daryti išvadą, kad įvedus mirties bausmę visuomenė liks vis tiek neapsaugota nuo nusikaltimų. 
Be to, mirties bausmei nuteistas žmogus gali būti ir nekaltas. Juk ne paslaptis, kad įstatymus apeiti labai lengva, todėl neteisingai apkaltinti ir nuteisti žmogų įmanoma. 
Manau tai nėra tinkama bausmė. Nuteisimas iki gyvos galvos bent vilties žmogui palieka. Kad ir ką jis būtų padaręs. 

Beelzebub

Aš esu tikrai prieš mirties bausmę. Pagrindinė priežastis yra tai, jog gali būti pasiųstas myriop visai nekaltas žmogus. Antra priežastis - mano nuomone įkalinimas iki gyvos galvos yra didesnė bausmė už mirtį.

Gal jums ir nepatiks tai ką aš pasakysiu, arba nesutiksite su manimi, bet kelis kartus pagalvojau, kas jeigu atsitiktų taip, jog nužudyčiau kąnors, nesigilinkim į aplinkybes, ir žinočiau, jog jau nebeturiu šansų išsisukti, man asmeniškai būtų ramu, jei žinočiau, jog manęs laukia mirties bausmė. Nes jeigu jos nebūtų aš vistiek bandyčiau nusižudyti kalėjime, arba tai padaryčiau prieš mane sugaunant, jei spėčiau. Toks tiesiog mano mąstymas. Nė už ką nesėsčiau į kalėjimą iki gyvos galvos, nes žinau, jog ten tiesiog išprotėčiau, neištverčiau. Taigi, taip išeina, jog jeigu žinočiau, jog manęs už nusikaltimą laukia mirties bausmė, ne taip bijočiau jį daryti, negu žinant jog būsiu įkalintas iki gyvos galvos.

Čia tik toks pamąstymas.

dzabas

Mirties bausmė yra beprasmis dalykas ir nusikalstamumo problemos iš esmės neišsprendžia. Jos nebuvimas taip pat neišsprendžia, tačiau šiek tiek sumažina. Kaip ir TinSoldier minėjo, reikia keisti visuomenę, kad nebūtų nesąmonių kaip pakliuvimas į susišaudymą, žiūrėjimas, ar vaikštai ne po tamsius skersgatvius, ar kur šviesu. Iš esmės turi būti taip, kad žmogus galėtų bet kokiu metu bet kur būti be jokios nužudymo, sumušimo rizikos. Tai yra absoliučiai kiekvieno žmogaus teisė. O tą padaryti bus velniškai sunku ateities kartoms. Vien jau pati nusikalstamumo prevencijos, visuomenės auklėjimo sistema yra nesukurta iki galo (ir dėl to turime krūvas nusikaltimų). O be viso to, dar mažai kas supranta, ką iš tikrųjų reiškia žmogaus teisės. Jeigu policininkas trenks nusikaltėliui ar netgi pašaus jį (bet nenužudys), kad sustabdytų nusikaltimą, tai čia nebus žmogaus teisių pažeidimas. Bet čia jau kita tema.

interpretatorius

sausio 09, 2013, 21:33:28 Redagavimas: sausio 09, 2013, 21:35:36 by interpretatorius
Aš už mirties bausmę, kaip rašote jog yra nuteistu nekaltu, tam mirties bausmė turi būti priimama 99 proc. tikslumu. Imkim  "daktarą" kiek išžudė kiek gyvenimų sugriovė(kiek sėdės?)ir jis toks ne vienas. Imkim žurnalisto Vito Lingio žudiką Igorį Achremovą, jūsų humaniškumas jį paleido. Nužudyk už pinigus nubaus blogiausiu atveju iki gyvos galvos pasėk (jai pinigų turi ir už grotų gyveni be problemų), po to amnestija ir išeisi gyvensi kaip turčius nereikės lenkt nugaros iki pensijos.
Esmė ta kad mintis geros naivuoliams (idealistams) dėl mirties bausmės nebuvimo , bet kiekviena sistema turi spragu arba jos sukuriamos.
http://www.respublika.lt/lt/naujienos/lietuva/kitos_lietuvos_zinios/amnestija_lietuvoje_uz_ir_pries1/
http://www.youtube.com/watch?v=UwsQfbn8QXU
O jai įvykdysi 10 užsakomu žmogžudysčių ir tik už viena atsėdėsi.  8) Sąžiningas žmogelis 1000 gausi vergaudamas (darbas  namai lova darbas) ir mokesčius mokėdamas, maistą pirkdamas ir paskolas mokėdamas. Kas geriau?

www.tm.lt/dok/Renginiai/nuteistujuintegracija20110519/J_Buta.pdf (štai ir visa jūsų bausmė iki galvos)

Ignas1992

Studijuoju teisę, todėl galiu pasakyt dėl ko mirties bausmė buvo panaikinta Lietuvoje :) Priežastis ir yra butent tokia kokia dauguma rašėt :) Lietuviai išstudijavo mirties bausmių veiklą JAV ir sužinojo jog 10% visų kuriems buvo įvykdyta mirties bausmė, po bausmės įvykdymo buvo išteisinti kaip nekalti, būtent nenorėdami nekaltų žmonių bausmių Lietuva ir atsisakė mirties bausmių

interpretatorius

Taip o Breivikas atsėdės kelis metus iš ėjas vėl galės pakartoti savo pasirodymą. Tai jis gal nekaltas ir jai jam skirtu mirties bausmę teismai padarytu klaida nes jis gali buti tarp tarkim 10 proc. nekaltų.(Akivaizdus ir tikri įrodimai ko dar reikia), o dėl amerikos teisinės sistemos apsurdas nereikia primetinėti jų kaip pavyzdžio nes jie priima tokiu apsurdiškų sprendimu kad teismą cirku pavadinti  norisi.

Marius

o dėl amerikos teisinės sistemos apsurdas nereikia primetinėti jų kaip pavyzdžio nes jie priima tokiu apsurdiškų sprendimu kad teismą cirku pavadinti  norisi.''

O tai kitų šalių teisinė sistema yra ideali ir jos nedaro klaidų? Ar čia kaip tarybiniais laikais,viskas kas Amerikoniška yra blogai?

Ignas1992

Nereikia kišt čia Breiviko, nes skandinavų teisinė sistema yra visiškai kitokio tipo :) Ten didžiausia bausmė už nusikaltimą yra 10m ar 20m

Aukštyn