Déjà vu

Pradėjo Teroras, gruodžio 08, 2011, 18:47:31

« ankstesnis - sekantis »
Žemyn

Teroras

Wiki:

Déjà vu (pr. [deʒa vy], sk. dėža vu, liet. jau matyta, arba paramnezija) - įspūdis, kad kažkas jau yra išgyventa anksčiau, nors iš tiesų tai išgyvenama pirmą kartą. Pavyzdžiui, lankantis naujose vietovėse gali susidaryti įspūdis, kad viskas čia jau matyta, klausantis naujos istorijos gali būti įspūdis, kad ji jau girdėta.

Terminas pirmą kartą panaudotas XX a. pradžioje prancūzo Émile Boirac knygoje L'Avenir des sciences psychiques.

Fenomenas yra labai paplitęs, tyrimai rodo, kad bent kartą déjà vu išgyvenę yra per 70 % žmonių.

Ka jus manote apie si reiskini? Ar buvo panasiai jums atsitike?

OKULTISTE

gruodžio 11, 2011, 22:38:19 Redagavimas: gruodžio 11, 2011, 22:40:32 by OKULTISTE
Man, manau, dažnai būna (didžiausias tarpas - pusantros savaitės)... Tik jau senokai stengiuosi į tai nekreipti dėmesio...

2012

Kai mazas buvau ir niekas nerupejo buvo dezavu, dabar nelabai. Manau tai faina, tas jausmas neeilinis.  :)

mastyrukas

Kaip ir visiems iki ~20-ties budavo bent 1-2 kartus i menesi, dabar gal kas tris- keturis menesius. Atrodydavo(?) kad gali pasakyti kas bus uz sekundes, bet kilmes neina nusakyt- ar kazkada sapnavau ar tiesiog momentinis suolis.Gaila kad sis reiskinys kartojasi nenuspejamai, todel turbut ir nera tyrimu su smegenu skenavimu..

unco

Aš vaikystėj turėjau problemą, kai negalėdavau atskirt sapnų nuo realybės  :D Toks savotiškas dejavu, bet dažniausiai kliūtis, ypač kai sapnuodavau jog atlieku kokį nors darbą ir ryte pabudus tekdavo ilgai mąstyt ar tai tik sapnas ar tiesa.

Hekate

Kartais pasitaiko dejavu bet labai retai. Kiek esu girdėjusi žmonės, kuriems dažnai pasitaiko šis dalykas turi psichiniu sutrikimų ar kažkas panašaus  :-\

BloodyMary

Labai seniai man buvo tas dejavu jausmas

Markamis

Citata iš: Hekate  kovo 15, 2012, 17:23:27
Kartais pasitaiko dejavu bet labai retai. Kiek esu girdėjusi žmonės, kuriems dažnai pasitaiko šis dalykas turi psichiniu sutrikimų ar kažkas panašaus  :-\

Na nežinau, man pasitaiko porą kartų į metus, jei kažkur tiksliau - kokius 5-6. Bet jei būna taip, kad pasitaiko daug deja vu vieną dieną, man bent jau asmeniškai diena būna labai nesėkminga. Buvo čia prieš mėnesį, kad 4 deja vu buvo per vieną dieną. Nors man asmeniškai tai gan malonus jausmas - primena, kad ne viską pasaulyje žinom ir nežinom, ko reikia tikėtis.

unco

Man Dejavu labai dažnai kartojasi sapnuose. Kartais kai pabundi, rodos, kad tai jau sapnavai arba, kad tęsi sapną. Anksčiau netgi sapnų dienoraštį rašiau, nes kuo toliau tuo sunkiau buvo realybę nuo fantazijos atskirt.

Benamis

kovo 15, 2012, 23:26:27 Redagavimas: kovo 15, 2012, 23:29:39 by Benamis
Citata iš: unco  kovo 15, 2012, 23:21:21
Man Dejavu labai dažnai kartojasi sapnuose. Kartais kai pabundi, rodos, kad tai jau sapnavai arba, kad tęsi sapną. Anksčiau netgi sapnų dienoraštį rašiau, nes kuo toliau tuo sunkiau buvo realybę nuo fantazijos atskirt.

Panasus ivykiai jau praejo? Nes galima tai ne tik DeJa vu reiskiniui priskirti, taciau ir ligos pozymiui (cia as rimtai) :-\

Asasinas

Jo, man dažnai šitas jausmas užeina, pradedi atsimint kad tas jau buvo, čia jau buvai ir t.t. Tai trunka labai trumpai, sekundes, tada staiga praeina ir tada galvoji "kas čia tokio man katiktais buvo užėję?" Hmm, keistas ir nemalonus pojūtis.

RoxiO

kovo 16, 2012, 22:29:58 Redagavimas: kovo 16, 2012, 22:33:51 by RoxiO
Citata iš: unco  gruodžio 11, 2011, 23:52:16
Aš vaikystėj turėjau problemą, kai negalėdavau atskirt sapnų nuo realybės  :D Toks savotiškas dejavu, bet dažniausiai kliūtis, ypač kai sapnuodavau jog atlieku kokį nors darbą ir ryte pabudus tekdavo ilgai mąstyt ar tai tik sapnas ar tiesa.

Esu porą kartų tai patyręs ir man tai labai patiko :D Tikrai neeilinis jausmas...

Beje man dar dažnai pasitaiko toks dalykas: Ryte atsikeliu, apsirengiu, pavalgau, išeinu į mokyklą ir... Vėl pabundu lovoje :/ Labai keista būna.

Jonas

CitataBeje man dar dažnai pasitaiko toks dalykas: Ryte atsikeliu, apsirengiu, pavalgau, išeinu į mokyklą ir... Vėl pabundu lovoje :/ Labai keista būna.

Džiaukis  :D, nes tai galima laikyti kaip SS (Sąmoningu Sapnavimu) tik čia yra kita forma (bet vistiek techniškai SS) - Klaidingieji Atsibudimai (False Awakenings).

Iš lucid.lt tinklapio:

Klaidingi atsibudimai (angl. false awakenings) - tai labai ryškus sapnas apie atsibudimą ryte. Klaidingai pabudęs, žmogus pradeda įprastinę savo rutiną - nueina į tualetą, nusiprausia, papusryčiauja, išsiruošia į darbą ir t.t. - ir… atsibunda dar kartą  Galbūt šį kartą iš tikrųjų, o galbūt - vėl klaidingai (galimos ir klaidingų atsibudimų „serijos"). Klaidingi atsibudimai yra tampriai susiję su sąmoningu sapnavimu - sąmoningai sapnuojantiems jie tampa vis dažnesni. Dėl šios priežasties klaidingi atsibudimai gali būti puikus trigeris sąmoningiems sapnams - juos patiriant dažnai, kiekvieną kartą pabudus, pravartu atlikti realybės testą.

Kai kuriems yra tokių KA buvę net po 4 ar 7 iš eilės.. Va tada tai išvis smagu... :) Nebežinai kada pagaliau atsibusi iš tikrųjų, į šį kiek atkaklesnį sapną..  :)

RoxiO

Citata iš: Jonas  kovo 17, 2012, 16:29:52
Džiaukis  :D, nes tai galima laikyti kaip SS (Sąmoningu Sapnavimu) tik čia yra kita forma (bet vistiek techniškai SS) - Klaidingieji Atsibudimai (False Awakenings).

Kai kuriems yra tokių KA buvę net po 4 ar 7 iš eilės.. Va tada tai išvis smagu... :) Nebežinai kada pagaliau atsibusi iš tikrųjų, į šį kiek atkaklesnį sapną..  :)

Geras, net nepagalvojau, kad čia taip susiję. Man tai tik po vieną kartą būna, tada jau realiai atsibudęs susimąstau: - Gal aš vis dar sapnuoju??.

Tai pagal viską man turėtų būt nesunku išmokt sąmoningai sapnuot?

Jonas

CitataTai pagal viską man turėtų būt nesunku išmokt sąmoningai sapnuot?

Jeigu jau bent vieną kartą buvo NA - tada  jau galime sakyti, kad kaip ir sapnavai sąmoningai, bet aišku to net nesuvokei, tik atsibudęs supratai, jog kažkas ne taip nutiko...
Jeigu tas dalykas nutinka dažnai - tai siūliau visada, kada jau tariamai atsibundi, padaryt RP (Realybės Patikrinimą). Pvz. gali užsikimšti nosį (jeigu galėsi kvėpuoti - sapnuoji), pažiūrėti į rankas (jeigu jos atrodys neįprastai - sapnuoji arba išsitepei jas  :D), durti su pirštu į sieną arba į ranką (jeigu praeis kiaurai - sapnuoji), iššokti pro langą iš 10 aukšto (jeigu galėsi skristi - sapnuoji, o jeigu ne - tada atsibusi iš šio, ilgiau besitęsiančio sapno. Aišku čia juokavau.  :) )

Aukštyn