Pamąstykime apie skeptikus

Pradėjo paragraf 78, lapkričio 14, 2012, 14:16:21

« ankstesnis - sekantis »
Žemyn

Benamis

Pvz. as is TinSoldierio tai tikrai daug ka suzinojau deka to, kad jis savo teiginius dazniausiai pagrindzia faktais :) Taigi galiu tik padekoti jam, kad praplete mano zinias ;)

TinSoldier

Dėkui, Benami, už tokius (pelnytus ar ne) žodžius :) Faina.

Bet šiaip, nors ir nelabai į temą, bet norėjau parašyti citatą iš Mažojo Princo, kurį dabar skaitau jau gal 10 kartą.

„Suaugę žmonės mėgsta skaitmenis. Jei kalbate, kad
turite naują draugą, jie niekada nesiteirauja, kas svarbiausia. Niekuomet nesako: "O koks
jo balsas? Ką jis labiausiai mėgsta žaisti? Ar jis renka peteliškes?" Jie klausia: "Kiek jam
metų? Ar daug jis turi brolių? Koks jo svoris? Kiek uždirba jo tėvas?" Tik tada jiems
atrodo, kad šį tą apie jį žino. Jeigu suaugusiems sakote: "Mačiau gražų rausvų plytų namą
su snapučiais palangėse ir balandžiais ant stogo...",- jie neįstengia įsivaizduoti to namo.
Jiems reikia sakyti šitaip: "Mačiau namą, kuris kainuoja šimtą tūkstančių frankų." Tada
jie sušuks: "Koks gražus namas!"

Jei, pavyzdžiui, jiems pasakysite: "Kad mažasis princas tikrai gyveno, galima spręsti iš
to, jog jis buvo žavus, juokėsi ir prašė nupiešti avį; jei prašai avies, tai iš to matyti, kad tu
esi",- jie tiktai gūžtelės pečiais ir jus pavadins vaiku! Bet jeigu jiems pasakysite: "Planeta,
iš kurios jis atvyko, yra asteroidas B 612",- tada būsite juos įtikinę, ir jie paliks jus
ramybėje - daugiau neklausinės. Tokie jau jie yra. Nereikia ant jų už tai pykti. Vaikai turi
būti labai atlaidūs suaugusiems. "

Kartais faina atsiduoti kūrybiniam, emociniam mąstymui pamiršus visus faktus ar įrodymus ir pan :)

Ir bendra mintis: nepamirštam, kad žmonės yra skirtingi, ir pasistengiam suprasti, kad vieniems reikia konkrečių faktų, kitiems gera mėgautis tiesiog patirtimis. Todėl ne skeptikai yra siaurapročiai ir ne tikintieji yra lunatikai. Tik visi skirtingi :)

Tokios vat mano girtos mintys dabar :D

paragraf 78

Noriu pacituoti vieną fantastinę knygą kurią dabar skaitau, ten kaip tik vienoje vietoje apie skeptikus gerai pasako:

"Ginčydamasis su optimistu, skeptikas visada tvirtai sėdi balne ir iš balno aukštybių gali atlaidžiai paploti priešininkui per petį"

Tai manyčiau gerai apibrėžia skeptiko poziciją jaustis viršesniu ir nesiklausyti jokios argumentacijos, jis juk ir taip viską geriau žino :)

crystal

Citata iš: paragraf 78  lapkričio 30, 2012, 10:51:45
Tai manyčiau gerai apibrėžia skeptiko poziciją jaustis viršesniu ir nesiklausyti jokios argumentacijos, jis juk ir taip viską geriau žino :)

Nesuprantu aš tavęs, paragraf78. Sukūrei temą, kad padergt ant skeptikų, temoje buvo ne kartą diskutuota kokie yra skeptikai ir kaip jie mąsto ir elgiasi, bet tu vistiek savo įsikabinęs laikais, kad jie yra kažkokie "viršesni" ir "visažiniai". Tu gal savo realiam gyvenime sutikai kokių nemalonių ir nemandagių žmonių?

astropasaulis

Beprasmiška diskusija. Juk visi esame skirtingi. Aš nesielgsiu taip kaip TinSoldier ar kiti ir nepadlaižiausiu rašydamas tą, ką kiti nori girdėti. :)

.L.U.T.H.O.R.

Citata iš: crystal  lapkričio 30, 2012, 12:23:37
Citata iš: paragraf 78  lapkričio 30, 2012, 10:51:45

Nesuprantu aš tavęs, paragraf78. Sukūrei temą, kad padergt ant skeptikų, temoje buvo ne kartą diskutuota kokie yra skeptikai ir kaip jie mąsto ir elgiasi, bet tu vistiek savo įsikabinęs laikais, kad jie yra kažkokie "viršesni" ir "visažiniai". Tu gal savo realiam gyvenime sutikai kokių nemalonių ir nemandagių žmonių?

Man tai kaip tik pasirodė, kad jis "dergiasi" iš tokių, kurie primeta viršesnius ir visažinius.

TinSoldier

Citata iš: astropasaulis  lapkričio 30, 2012, 12:34:15
Beprasmiška diskusija. Juk visi esame skirtingi. Aš nesielgsiu taip kaip TinSoldier ar kiti ir nepadlaižiausiu rašydamas tą, ką kiti nori girdėti. :)

Apsispręsk, blin.
Vienoj temoj aš negatvyus visažinis sociopatas niekšas, visus laikantis debilais. Kitoj jau padlaižys.

astropasaulis

Citata iš: TinSoldier  lapkričio 30, 2012, 13:19:50
Vienoj temoj aš negatvyus visažinis sociopatas niekšas, visus laikantis debilais.

Nereikia taip perdėti. Nieko panašaus nebuvo sakyta.
Tai jūs save laikote visažiniais. Tokie visažiniai, kurie tik cituoja kitų mintis ir kurie patys nesugeba nieko sugalvoti. Štai kur yra tikrasis žinojimas!

TinSoldier

lapkričio 30, 2012, 13:38:39 Redagavimas: lapkričio 30, 2012, 13:40:25 by TinSoldier
Citata iš: astropasaulis  lapkričio 30, 2012, 13:23:48
Citata iš: TinSoldier  lapkričio 30, 2012, 13:19:50
Vienoj temoj aš negatvyus visažinis sociopatas niekšas, visus laikantis debilais.

Nereikia taip perdėti. Nieko panašaus nebuvo sakyta.
Tai jūs save laikote visažiniais. Tokie visažiniai, kurie tik cituoja kitų mintis ir kurie patys nesugeba nieko sugalvoti. Štai kur yra tikrasis žinojimas!

Tu teisus.
Nes tikrasis žinojimas yra ištraukti iš šiknos idiotiškus pasakojimus ir skleisti juos kaip tiesos absoliutą :)

astropasaulis

Citata iš: TinSoldier  lapkričio 30, 2012, 13:38:39
Nes tikrasis žinojimas yra ištraukti iš šiknos idiotiškus pasakojimus ir skleisti juos kaip tiesos absoliutą :)

Man atrodo, kad mes nei vienas nežinome, kas yra ta tikroji absoliuti tiesa. O, kad tau nepatinka kaikurių komentatorių vidinių išgyvenimų skleidimas, tai čia tavo bėda.

TinSoldier

lapkričio 30, 2012, 14:11:00 Redagavimas: lapkričio 30, 2012, 14:13:08 by TinSoldier
Nei vienas nežinome, bet vieni fantazuoja, kiti jos ieško. Aš labiau palaikau tuos, kurie ieško, ir tiek :)
Aš neturiu nieko prieš vidinius išgyvenimus ir jų skleidimą. Neturiu nieko prieš fantazijas, neturiu nieko prieš kūrybingumą, neturiu nieko prieš svajojimą, neturiu nieko nei prieš tave, nei prieš tavo žinutes.

Stengiuosi nesikabinėti prie išgyvenimų ar, nors ir labai fantastiškų teorijų, kad ir iš kur jos būtų ištrauktos.
Aš tik kabinėjuosi, kai parašomas konkretus dalykas, kuris neatitinka realybės. Tiesiog šiaip.. kad nenuplauktume kartu su visu forumu per daug į dausas. Bišk balastą prie žemęs reikia palaikyt, manau :D
Arba konkrečiai prie tavęs kabinėjuosi, kai esi per daug įsitikinęs savo teisumu ir bet kokias savo galimas klaidas nurašai KITŲ per mažam sąmoningumui. Truputi erzina tai.

O niekeno išgyvenimų nemenkinų ir neturiu nieko prieš jų apmąstymus ar (savi)analizes.

Ir, jei tau nepatinka kai kurių komentatorių daugmaž racionalaus mąstymo atsvara -tai čia tavo bėda :)

paragraf 78

Aš skeptiko standartą imu iš patirties pasisemtos skeptik.org forumo. Todėl ir sakau apie juos ką sakau. Jie taip elgiasi, nors pagal skeptiko apibrėžimą turėtų elgtis kitaip.

P.S. Astropasauli ir TinSolder, jūs vos tik gavę progą aiškinatės asmeniškumus. Tam yra asmeninės žinutės. O tam, kad apraminti jus duodu po penkis įspėjimo taškus abiems. Ir tinSolderi, pasistenk daugiau nesikaiksnoti į eterį. Būkime kultūringi.

crystal

Citata iš: paragraf 78  lapkričio 30, 2012, 18:25:55
Aš skeptiko standartą imu iš patirties pasisemtos skeptik.org forumo. Todėl ir sakau apie juos ką sakau. Jie taip elgiasi, nors pagal skeptiko apibrėžimą turėtų elgtis kitaip.

Kokia ta patirtis?

paragraf 78

Būtent tokia kaip aprašau skeptikus. Labai neskani.
Skeptikų forumas pavirtęs vieta kur dergiamsi iš visko iš ko tik įmanoma: religijos, mokslų, filosofijos ir t.t.
Labai slogus įspūdis.
O į diskusijas jie nesileidžia, tik išjuokia viską ką pasakai ir viskas.

TinSoldier

gruodžio 02, 2012, 14:10:52 Redagavimas: gruodžio 02, 2012, 14:13:19 by TinSoldier
Ilgaainiui visuose forumuose, ypač tokiuose specializuotuose, nusistovi vartotojų senbuvių branduoliukas su savais pokštais, savitu cinizmu ir pan. Todėl visai suprantu, jei per daugybę metų, daugybę kartų išdiskutavus apie tas religijas, filosofijas ir t.t. atsibosta rašyti tą patį per tą patį ir lieka tik pasityčioti. Negražu, bet suprantama :)

Aš irgi pastebėjau, kad kai kuriom temom jau nebegaliu argumentuotai rašyti. Nes užkniso. Tiesiog, kai 100 kartų parašai kažką, niekas nekreipia dėmesio ir vis tiek varo savo iš niekur ištrauktas fantazijas - tiesiog pasiduodi ir telieka tik pašiepti ar šiaip kokią idiotišką repliką numesti. Žmogiška, manau.

Bet, vis dėl to, reiktų išsiaiškint: mes kalbam apie tikrus skeptikus ar apie pseudoskeptikus?
Tokie pseudoskeptikai kaip aš, ar dalis tavo minėtame forume esančių narių - jie nebūtinai atstovauja tikrą, gryną, tobulą skepticizmą. Savęs pavadinimas skeptiku tavęs tokiu nepadaro.

Jei kalbam apie skeptikus - niekas, ką tu čia parašei - netinka. Daugmaž kaip skeptikai mąsto ir kodėl kažką neigia, kaip abejoja ir pan., - jau parašiau šitoje temoje. (Aišku, vėlgi, tik pagal asmeninę nuomonę.)

Jei kalbam apie pseudoskeptikus - gal ir tinka tavo parašyti apibūdinimai. Bet ar čia jau skepticizmo kaltė? Tas pats žmogus gali pasivadinti ir musulmonu, ir humanistu, ir ateistu, ir zoologu kokiu nors. Jo asmeninės savybės liks tokios pat ir, jei jis nesugebės argumentuoti, elgsis kaip cinikas ar nihilistas - ne pasirinkta ideologija kalta. Pats žmogus kaltas. Tai ir reikia kalbėti apie konkretaus žmogaus konkretų nesugebėjimą išklausyti priešingos nuomonės ir kontrragumentuoti atsižvelgiant į tai, kas buvo pasakytą kitos pusės. O ne pulti ideologiją.

Dėl krikščionių ekstremistų juk irgi ne pati krikščionybė kalta. O labiau patys žmonės, kurie klaidingai priskyrė sau krikščionių etiketę ir neteisingai interpretavo pastarosios ideologiją.

P.S. Yay, pagaliau įspėjimą gavau (clap). Jau galvojau nebesulauksiu tos dienos

Aukštyn