Britų žurnalistas praregėjo?

Pradėjo Versijos, balandžio 24, 2014, 12:41:06

« ankstesnis - sekantis »
Žemyn

Versijos

Britų žurnalistas Neilas Klarkas, turintis skiltis tokiuose leidiniuose kaip The Guardian, Morning Star, Daily Express ir kt. - paskelbė straipsnį apie dvigubus Vakarų standartus ir prieštaravimus. Remdami Maidaną, Vakarų politikai nekreipia dėmesio į protestus Europoje, o kruvinas įsiveržimas į Iraką, jų nuomone, yra demokratiškesnis už referendumą Kryme.

Prieš kelias savaites mums Vakaruose kalbėjo, kad žmonės, užgrobę vyriausybiniu pastatus Ukrainoje - tai gėris. Tie žmonės, aiškino mums politiniai lyderiai ir žymiausi žiniasklaidos apžvalgininkai, "protestuoja už demokratiją". JAV vyriausybė įspėjo Ukrainos valdžią nenaudoti jėgos prieš tuos "demokratiškus protestuotojus" - netgi tuo atveju, jeigu, kaip mes matėme, kai kurie iš jų yra neonacistai, kurie mėto į policininkus Molotovo kokteilius ir kitus daiktus, daužo skulptūras ir degina pastatus. O dabar, praėjus vos kelioms savaitėms, mums sakoma, kad žmonės, užgrobiantys vyriausybinius pastatus Ukrainoje - jokie ne "demokratiški protestuotojai", o "teroristai" ar "smogikai". Kodėl sausio mėnesį užgrobti vyriausybinius pastatus Ukrainoje buvo gerai, o balandį pasidarė nebegerai? Kodėl kai valdžia naudoja jėgą prieš protestuotojus yra visiškai nepriimtinas dalykas sausio mėnesį, tačiau leistina dabar? Pasikartosiu: aš pasimetęs. Kas nors man gali paaiškinti?

Žiemą antivyriausybinius demonstrantus Ukrainoje aplankė keli žymūs Vakarų politikai, tarp jų - senatorius Džonas Makeinas ir Viktorija Nuland iš Valstybės departamento, dalinusi sausainius. Per pastarąsias savaites daugelyje Vakarų Europos šalių vyko stambaus masto antivyriausybiniai protestai. Tačiau jie nesulaukė tokios paramos nei iš minėtų asmenų, nei iš pagrindinių Vakarų žiniasklaidos priemonių apžvalgininkų pusės. Protestuotojai negavo ir nemokamų sausainių iš JAV Valstybės departamento pareigūnų. Tikriausiai, jeigu Makeinas ir Nuland taip mėgtų antivyriausybinius protestus Europoje ir įžvelgtų juose tikrąją "demokratiją", jie pademonstruotų solidarumą su demonstrantais Madride, Romoje, Atėnuose ir Paryžiuje? Aš pasimetęs. Kas nors man gali paaiškinti?

Prieš kelias savaites aš žiūrėjau interviu su JAV Valstybės sekretoriumi Džonu Keriu. Jis pareiškė: "Negalima taip paprastai įsibrauti į kitą valstybę išgalvotu pretekstu, kad apgintum savo interesus". Tačiau aš, atrodo, pamenu, kad per pastaruosius 20 metų Amerika būtent taip ir elgėsi. Gal aš užmiršau pareiškimus apie tai, kad Irakas turi masinio naikinimo ginklą? Gal 2002 ir 2003 metų pradžioje man prisisapnavo, kaip politikai ir neokonservatoriai kasdien pasirodydavo TV ekranuose, kad pasakytų mums, prasčiokams, kad mes turime kariauti Irake dėl mirtį nešančio Sadamo arsenalo? O Afganistanas, Libija, Jugoslavija? Kodėl demokratiškas balsavimas Kryme dėl prisijungimo prie Rusijos yra blogesnis už žiaurų, kruviną įsiveržimą į Iraką - įsiveržimą, kurio rezultate žuvo maždaug milijonas žmonių? Aš pasimetęs. Kas nors man gali paaiškinti?

Be to, Vakarų politikai ir žiniasklaidos "ekspertai" nutaisę rimtus veidus aiškina mums, kad Krymo referendumas yra negaliojantis, nes jį surengė "karinės okupacijos" sąlygomis. Tačiau aš ką tik žiūrėjau reportažus apie rinkimus Afganistane ir Irake, kurie vyksta karinės okupacijos sąlygomis. Vakarų veikėjai, tokie kaip NATO šefas Rasmusenas išgyrė juos kaip "istorinį momentą Afganistanui ir Irakui" ir kaip "didį demokratijos pasiekimą". Kodėl balsavimas Kryme ignoruojamas, o rinkimai Afganistane ir Irake giriami? Aš pasimetęs. Kas nors man gali paaiškinti?

Sirija irgi kelia susirūpinimą. Mums kalba ir kalba apie tai, kad grupės radikalių islamistų kelia labai rimtą grėsmę taikai, saugumui ir mūsų gyvenimo būdui Vakaruose. Kad al Kaida ir kitos panašios grupės turi būti sunaikintos, kad mums reikia su jomis nepaliaujamai kovoti. Ir vis dėlto Sirijoje mūsų lyderiai stojo kaip tik tokių radikalių grupių pusėn jų kare prieš pasaulietinę vyriausybę, kuri gerbia religinių mažumų, tame tarpe ir krikščionių, teises. Kai al Kaidos ir jos sąjungininkų bombos sproginėja Sirijoje ir žūsta nekalti žmonės, mūsų lyderiai to nesmerkia. Jie smerkia vien tik pasaulietišką vyriausybę, kuri kovoja su radikaliais islamistais ir kurios nuvertimo taip karštai trokšta mūsų lyderiai ir žiniasklaidos apžvalgininkai. Aš pasimetęs. Kas nors man gali paaiškinti?

O dar - homoseksualistų teisės. Mums sakoma, kad Rusija - labai bloga ir atsilikusi šalis, nes priėmė įstatymą, draudžiančią homoseksualizmo propagandą tarp nepilnamečių. Tačiau mūsų lyderiai, dėl šio įstatymo boikotavę žiemos olimpiadą Sočyje, lankosi Persų įlankos šalyse, kur homoseksualistus gali pasodinti už grotų ar nubausti mirtimi. Ir jie šiltai sveikina vietinius valdovus, neužsimindami apie homoseksualistų teises. Tikriausiai kalėjimas ar kirties bausmė homoseksualistams yra kur kas blogesni dalykai už įstatymą, draudžiantį propaguoti homoseksualizmą tarp nepilnamečių? Kodėl mūsų lyderiai, jeigu jie taip nuoširdžiai sunerimę dėl homoseksualistų, puldinėja Rusiją, o ne tas šalis, kur homoseksualistus sodina ir žudo? Aš pasimetęs. Kas nors man gali paaiškinti?

Daugybėje straipsnių mums sakoma, kad vengrų ultranacionalistai yra labai blogi. Jų pakilimas kelia didžiulį susirūpinimą, nors ši partija netgi neatstovaujama vyriausybėje ir vargu ar joje atsidurs. Tačiau Ukrainoje neonacistai ir ultranacionalistai užima postus naujoje vyriausybėje, kurią mūsų Vakarų lyderiai su entuziazmu remia. Vasario mėnesį neonacistai ir ultradešinieji suvaidino esminį vaidmenį nuverčiant demokratiškai išrinktą Ukrainos vyriausybę per "revoliuciją", kurią sveikino Vakarai. Kodėl ultranacionalistai ir ultradešinieji netoleruojami Vengrijoje, tačiau leistini Ukrainoje? Aš pasimetęs.

Mums sakoma, kad Rusija - agresyvi imperialistinė valstybė, ir kad NATO susirūpino pasipriešinimu rusiškai "grėsmei". Tačiau šiomis dienomis aš pasižiūrėjau į žemėlapį ir pamačiau, kad su Rusija ribojasi ar įsikūrė netoliese daugybė valstybių, priklausančių NATO - JAV vadovaujamam kariniam aljansui, kurio nariai per pastaruosius 15 metų bombardavo ir užpuolė daugybę šalių. Tačiau aš nepamačiau nė vienos valstybės greta Amerikos, kurios priklausytų Rusijos kariniam aljansui, nepamačiau Rusijos karinių bazių arba raketų valstybėse, kurios ribojasi su Amerika ar įsikūrusios šalimais. Ir vis dėlto mums aiškinama, kad "agresorė" - tai Rusija. Kas nors man gali paaiškinti?

www.versijos.com

Sharikovas

Visi sitie klausimai, savo galva mastanciu, buvo kelti nuo pat "maidano" pradzios ir nekarta, bet vieniem aktuali yra tiesa, o kiti dziaugiasi, kad laisvai keliauti gali ir stebisi kaip cia galima kritikuoti vakarus.

Viesa paslaptis, kad UK laikoma 51 USA valstija ir visa media skelbia tai ka uzsakineja Amerika, propogandos mastai milziniski, mastanciam zmogui ziuret BBC praktiskai neimanoma, nes ima suprantamas pyktis, labai dziugu, kad karts nuo karto islenda rimti zurnalistai kurie klausia is esmes, deja ju netaip ir daug like.

Suprantu, kad pasikabint ant angliskos propogandos patiklesniam dar galima, bet kaip musu runkeliai masiskai kaip ciuciai yra vedziojami uz nosies musu lietuviskos, pagal briuselio uzsakyma pagamintos, pimityvios propogandos, tai man nesuprantama.

TinSoldier

balandžio 24, 2014, 22:39:44 Redagavimas: balandžio 24, 2014, 22:41:38 by TinSoldier
Citata iš: Sharikovas  balandžio 24, 2014, 22:05:56
Visi sitie klausimai, savo galva mastanciu, buvo kelti nuo pat "maidano" pradzios ir nekarta, bet vieniem aktuali yra tiesa, o kiti dziaugiasi, kad laisvai keliauti gali ir stebisi kaip cia galima kritikuoti vakarus. <...>

Savo blaivia galva mąstantys žmonės sugebėjo suvokti (arba bent manyti), kuomet JAV pasielgė neteisingai, kuomet suklydo, ir kuomet pasielgia veidmainiškai. Ir JAV dauguma straipsnyje išvardintų atvejų, sulaukė belekiek daug kritikos iš žiniasklaidos, apžvalgininkų, ekspertų, gyventojų ir t.t. (Na, ir, skirtingai nuo Rusijos, jų niekas netildė)

Tačiau savo blaivia galva mąstantys žmonės suvokia, kad šitie dalykai visiškai nepakeičia fakto, jog Rusija dabar elgiasi ne mažiau netinkamai, jei ne blogiau. Savo galva mąstantys žmonės sugeba suvokti dezinformaciją, klaidinimą, faktų iškraipymą, kuris rašomas tokiuose ir panašiuose rusiškos propagandos "approve'intuose" pranešimuose. (straipsnio originalas iš russia today)

Ir savo galva mąstantys žmonės sugeba suvokti, kad argumentas, jog 'kita valstybė darė kažką iš pirmo žvilgsnio panašaus', - nėra argumentas pateisinti karinę agresiją, be jokio tarptautinės bendruomenės pripažinimo, svetimoje teritorijoje, kišantis į vidaus reikalus, siekiant okupuoti suverenią teritoriją, rengiant spektaklinius referendumus, kurių velgi visiškai nepripažįsta tarptautinė bendruomenė.

Ir mąstantys žmonės, greičiausiai, pritars pusei, kuri yra prieš šitą neteisybę, net jei ta pusė anksčiau kažką blogo padarė. Tai yra, nepritaria dabartinei neteisybei, visiškai nesutikdami ir su ankstesnėmis kitų valstybių atliktomis neteisybėmis.

Deja, nemąstantys žmonės kaip marionetės pasirenka pusę, kurią pradeda idealizuoti ir aklai ginti, plaukiant pasroviui, kur nuneša aktyviausiai paskleista propaganda. Šiuo atveju, Rusijos propagandos mašina.

Sharikovas

Viskam pritariu isskyrus paskutini sakini, nes vakaru propogandos masina sukasi taip pat aktyviai, as pats visada stengiuosi uzvesti zmones truputeli patiems pamastyti, o ne aklai tiketi ka raso spauda, deja nemaza dalis butent kaip tos marionetes pakibe uz vakaru propogandos siuleliu ir toliau dauzydami galva i siena gina jiem primesta nuomone.  Na ir zinoma iskart atmetu jau trdiciniu tapusi soldierio "argumenta" ka mano tarptautine bendruomene, koks skirtumas ka mano ar kuriam referendumui teikiasi pritart, nes cia yra politikavimas, o reikia savo galva galvot.  Beja as nors vienam komentare teisinau Rusijos veiksmus ? Nes susidaro toks ispudis, kad esu tuo kaltinamas.

idenmeyou

Rusai turi savo politinius žaidimus, lenda, kišasi kažkur, o pačioje pabaigoje nori likti nuskriaustaisiais, nekaltaisiais, kas jau kas, bet rusai savo kaltės nepripažins, jie visada teisūs vaidina.

Su visais tais Ukrainos įvykiais buvo juokingi momentai kada Putinas pažėrė kritikos JAV,kuomet teisinosi Obama, neva JAV veiksmai nėra toleruotini Irake, nors tuo metu valdė net ne Obama, prisiminė Putinas ir dar keletą įvykių kas buvo visai ankščiau, labai juokingas vaizdas kuomet kritikuojama valstybė ne dėl savo dabarties, o praeities, nes jei pažiūrėsime į Rusijos praeitį atrasime daug negerų dalykų.

Sutinku, kad vakarai skleidžia taip pat propoganda, įvairias būdais bando padaryti prieš visuomenę tą pačia rusiją kuo blogesnę, bet rusų propogandos mašinai manau vakarai dar neprilygsta.

Kitas dalykas jei abi pusės meluoja visada reikia kažką pasirinkti. Ką gali pasiūlyti Rusiją? Nieko, tie patys rusai nėra turtuoliai ( aš nekalbu apie oligarchus, bei valdžios veikėjus) , Amerikoje žmonės gyvena gal keletą kartų geriau, tad aš asmeniškai rinkčiausi visada tik vakarus.

Sharikovas

Renkasi tegul politikai, o zurnalistai ir paprasti zmones nori tiesos. Kodel "tarptautine bendruomene" taiko dvigubus standartaus. Visi zurnalisto iskelti klausimai aktualus ir kiekvienas turetu savo galva pamastyti ar uz vakaru numestus kaulus galima ignoruoti ju vygdoma grobikiska melo politika.

Daugeliui reiketu priminti, kad pasaulyje yra ne vienas baubas, o net keli.

idenmeyou

Turbūt esminis dalykas tai, kad visuomenė lengviausiai pastebi labiausiai neigiamus padarinius. Kad ir dabartiniai Rusijos veiksmai Ukrainoje, niekam nebuvo įdomu kiek Rusijoje žmonių sėdi kalėjimuose vien tik dėl prastų santykių su Putinu ar investicijos į Sočio žaidynes, kai patys rusai nieko neturi, nieko normaliai neuždirba, kitiems žmonėms tai nėra aktualu. Bet kai įvyksta koks rimtesnis įvykis, tie patys vakarai parodo rusus visu gražumu, randa įvairios medžiagos kaip suformuoti tam tikrą nuomonę prieš Rusija, kad ji atrodytų visuomenės priešas, kaip bebūtų, ką vakarai besakytų, vienintelis agresorius yra Rusija, Ukrainos atžvilgiu, jie ten lindo, jie ten kišosi ir dengėsi absurdiškais melais.

Amerika daugelis kaltina melavimu, žmonių sekimu, bet daugelis yra akli pamatyti, kad žmonių sekimas vyksta visur ir visada, saugumas ir kitos organizacijos niekada nenuobodžiauja, sekimo lygis priklauso tik nuo turimos įrangos, patirties. Toje pačioje Rusijoje begales agentų buvo visais laikais, vieni dirbo už šalies ribų, kiti šalies viduje ir čia visada šis sekimas yra vienas iš raktų į visuomenės valdymą, žinojimą tos visuomenės.

Man nepatinka, kai po Snowdeno skandalo, ypač rusai smerkė JAV, nors patys net neabejoju užsiima įvairiais sekimais, paprasčiausiai neturi išdavikų savo gretose, kurie viešintų informaciją.

Viska apibendrinant, pritarčiau tau, kad vakarai moka meluoti ir jų melavimas remiasi tokiu dramatizmu, kai yra iškeliama agresija prieš žmonių laisvę, jie ypač gerai prisimena žmonių teises ir laisves ir Rusiją jie parodo kaip priešą į tas laisves, bet aš asmeniškai niekada neičiau išvien su Rusija, nenorėčiau priklausyti Rusų blokui, žinoma jei tik toks atsirastų. Dar prieš visus tuos įvykius Rusijos politika žmonių atžvilgiu buvo aiški. Rusija investuoja į ginklavimasi, investavo į Olimpines žaidynes, dar palaukim futbolo pasaulio čempionato, žodžiu prieš pasaulį nori atrodyti galingi, turėti įvaizdį, bet kas iš to gyvenantiems žmonėms viduje, dirba už mažus pinigus, nieko neturi ir turi gyventi, kol kiti didelius pinigus dalijasi valdžioje.

Aukštyn