Socialinės klasės šiuolaiknėje visuomenėje

Pradėjo Nieksas, liepos 28, 2013, 20:49:29

« ankstesnis - sekantis »
Žemyn

Nieksas

Na va mano rašliava  :D Tikiuosi tinkama tema.  :P P.S. per daug nekritikuokit  ;D

Socialinė klasė - Tai visuomenės dalis kuri gali būti apibūdinta pagal turimą įtaką bei turtą valstybės tolimesnei raidai įskaitant visuomenės ir ekonomikos raidai. Mano manymu jų yra trys kurias suskirstysiu palei galima įtaką ir turtus : Verslininkai , Intelektualai , darbininkai. Pavyzdžiai pagrinde iš JAV visuomenės. O dabar apie kiekvieną iš jų atskirai.

Verslininkai - Šiai klasei kaip ir supratote iš pavadinimo priklauso visi asmenys užsiemantis verslu ir dirbantys sau Jie dirba įvairiuose bankuose ir visuose kituose socialinėse institucijose. Šių žmonių turtas sudaro pagrindinį valstybės turtą. Verslininkams priklauso tokios šeimos kaip Rockpheller ar Rotschild. Prie verslininkų mano manymu galime priskirti ir aktorius arba kitus pramogų šou aktorius tokius , kaip Will Smith ar Bruce Willis.

Intelektualai - Šie žmonės užima vienus aukščiausius valstybės postus jie įtakoja šalies gyvenimą naudodamiesi savo žiniomis , kurios ir lemia jų vietą socialiniame gyvenime jų proto dėka pasaulį išvysta naujausi išradimai kurie palengvina visų žmonių buitį vieni žinomesnių intelektualų yra Tomas Edisonas išradęs elektros lemputę , Nikolą Tesla sukūrusį AC variklį ir Albertą Einšteiną sukūrusį reliatyvumo teoriją.

Na ir paskutinis sluoksnis darbininkų (darbuotojų) šie žmonės užima eilinio darbuotojo pareigas , bei dažniausiai nedisponuoja dideliu turtu , nepasižymi didesniais protiniais sugebėjimais. Šios klasės žmonės neretai išgeria ar kitaip svaiginasi . Gauna menką atlygį.

Šis straipsnis nėra mokslinio pobūdžio , taigi jame gali pasitaikyti klaidų. Tai tik mano asmeninė nuomonė , paremta žmonių išskirstymu palei jų turimas žinias, įtaką visuomenėje, bei turtą. Taipogi vienai soc. klasei priklausantis žmogus palei mano modelį gali turėti kitam soc. klasei priklausiančių bruožų : Intelektualai gali sukaupti turto pavyzdžiui pardavinėdami savo rašytas knygas. Visų šių klasių atstovai gali dirbi ir politikais vienu metu ar jų klasei nebūdingus darbus.

preacher

liepos 28, 2013, 21:15:20 Redagavimas: liepos 28, 2013, 21:18:26 by preacher
Šių laikų viuomenei apibūdinti galima paprasčiau: proletariatas ir buržuazija arba žemesnioji ir vidurinioji klasė.

Proletarai/žemesnioji/darbininkai/blue collar workeriai:
Tai kaip ir tavo apibudintoji darbininkų klasė su visomis savo peripetijomis ir t.t

Buržuazija/vidurinioji klasė/white collar workeriai:
Inžineriai, verslininkai, gydytojai, advokatai, mokytojai ir t.t

aukščiausius postus užima ne intelektualai, o tie patis iš viduriniosios klasės per partijas į valdančiosius organus patekė asmenys.

Intelektualai - tai filososfai, rašytojai, mąstytojai ir t.t kurie nagrinėja visuomenė, jos problemas ir t.t Siulo būdus kaip ją keisti, patobulinti, kelia visokius klausimus ir t.t Tačiau tai tikrai nėra valdančioji klasė.

Aukštuomenė/aukštesnioji klasė/Upper class - tai čia senovėje buvusi aristokratija, bajorija ir t.t Kur visokios turtingos giminės su visokiais paveldėjimais ir t.t Šiais laikais visokie milijardieriai, oligarchai bando save įstatyti į šią klasę.

Aktoriai/muzikantai tai čia pramogų pasauli klasė arba galima sakyti tam tikra middle class atšaka  :D

Nieksas

Jei skirstatnt palei ekonominę galią tai tos šeimos tai realiai daug didesnę įtaką turi negu kad dabar naujai iškepti verslininkai ir tik nedaugelis visai šeimai gali prilygti :) O intelektualus aš laikau ir tuos inžinierius ir kitus su geromis smegenimis bei aukštuoju išsilavinimu o ne tik filosofus  ;D  Ne taip supratai mane turbūt  :) O dėl aktorių visų tai aš irgi nelabai žinojau kuriai klasei priskirti tai skyriau palei turtą nors ir ten visokio briedo yra  ;D

preacher

Citata iš: Nieksas  liepos 28, 2013, 21:58:20
Iintelektualus aš laikau ir tuos inžinierius ir kitus su geromis smegenimis bei aukštuoju išsilavinimu o ne tik filosofus  ;D  Ne taip supratai mane turbūt  :)

Taip išsilavinimo, intelekto šiom profesijom reikia turėti nemažai. Dažnai šiu profesijų atstovai yra priskyriami intlektualam. Tačiau aš omenyje būtent turėjau tą atskyra socialinę klasę, jei taip galima pavadinti, tai mąstytojai, filosofai, politologai, menų kritikai akademinio pasualio žmonės ir t.t
Yra daug inžinerių, daktarų kurie apart savo srities daugiau nelabai kuom domisi ir atvirkščiai yra labai plataus akiračio mąstytojų, polimatai ir t.t Geriausias pavyzdys Noamas Chomskis :)

Nieksas

Citata iš: preacher  liepos 28, 2013, 22:25:42
Citata iš: Nieksas  liepos 28, 2013, 21:58:20
Iintelektualus aš laikau ir tuos inžinierius ir kitus su geromis smegenimis bei aukštuoju išsilavinimu o ne tik filosofus  ;D  Ne taip supratai mane turbūt  :)

Taip išsilavinimo, intelekto šiom profesijom reikia turėti nemažai. Dažnai šiu profesijų atstovai yra priskyriami intlektualam. Tačiau aš omenyje būtent turėjau tą atskyra socialinę klasę, jei taip galima pavadinti, tai mąstytojai, filosofai, politologai, menų kritikai akademinio pasualio žmonės ir t.t
Yra daug inžinerių, daktarų kurie apart savo srities daugiau nelabai kuom domisi ir atvirkščiai yra labai plataus akiračio mąstytojų, polimatai ir t.t Geriausias pavyzdys Noamas Chomskis :)

Blin reikėjo man tą intelektualų klasę pavadinti akademikų-intelektalų ar kažkaip panašiai  :D

_Anonimas_

Citata iš: Nieksas  liepos 28, 2013, 20:49:29
Na ir paskutinis sluoksnis darbininkų (darbuotojų) šie žmonės užima eilinio darbuotojo pareigas , bei dažniausiai nedisponuoja dideliu turtu , nepasižymi didesniais protiniais sugebėjimais. Šios klasės žmonės neretai išgeria ar kitaip svaiginasi . Gauna menką atlygį.

Labai jau stereotipiškas, mano manymu, požiūris. Tai kitų tavo klasių atstovai pasižymi mažesniu, tarkim, alkoholio suvartojimu? Manau reiktų tuo labiau pasidomėti ir palyginti, pavyzdžiui, su verslininkais.

pasaulį išvysta naujausi išradimai kurie palengvina visų žmonių buitį vieni žinomesnių intelektualų yra Tomas Edisonas išradęs elektros lemputę

Ginčytinas faktas. Dėl pačio išradimo nėra vieningos nuomonės, nes dabar iškyla vis daugiau įrodymų, jog Edisonas tik patobulino el. lemputę, o ne išrado. Bet kokiu atveju, tai turėjo didelės reikšmės šio išradimo vystimuisi ir Edisono visiškai nuvertinti negalima.

Nieksas

Citata iš: _Anonimas_  liepos 29, 2013, 19:50:33

Labai jau stereotipiškas, mano manymu, požiūris. Tai kitų tavo klasių atstovai pasižymi mažesniu, tarkim, alkoholio suvartojimu? Manau reiktų tuo labiau pasidomėti ir palyginti, pavyzdžiui, su verslininkais.

pasaulį išvysta naujausi išradimai kurie palengvina visų žmonių buitį vieni žinomesnių intelektualų yra Tomas Edisonas išradęs elektros lemputę

Ginčytinas faktas. Dėl pačio išradimo nėra vieningos nuomonės, nes dabar iškyla vis daugiau įrodymų, jog Edisonas tik patobulino el. lemputę, o ne išrado. Bet kokiu atveju, tai turėjo didelės reikšmės šio išradimo vystimuisi ir Edisono visiškai nuvertinti negalima.

Dėl darbininkų, tai manau jie daugiausiai geria iš visų soc sluoksniu o dėl Edisono tai būtent jis užpatentavo elektros lemputę tai ir rašiau jog tai jo darbas ir jeigu ne jis tai galbūt šis išradimas ir nebūtu tada dar išvydes dienos šviesos.

paragraf 78

Būkit geri, necituokite paklodžių. Apie citavimo taisykles skaitykite forumo taisyklės. Dėkui už supratingumą.

_Anonimas_

Citata iš: Nieksas  liepos 30, 2013, 09:32:08
o dėl Edisono tai būtent jis užpatentavo elektros lemputę tai ir rašiau jog tai jo darbas ir jeigu ne jis tai galbūt šis išradimas ir nebūtu tada dar išvydes dienos šviesos.

Patentas ≠ Išradimas

Čia taisyklė, kurią reiktų visada žinoti. Žmogus, turintis daug pinigų, ir dabar galėtų išrasti dviratį :)
Ar lemputė būtų išvydusi dienos šviesą tai net neverta diskutuoti, nes net iki Edisono "išradimo" ji tą šviesą jau buvo išvydusi. Tik, žinoma, po Edisono ši lemputė tapo daug praktiškesnė, todėl negaliu jo nuvertinti. Bet noriu pabrėžti, kad daugelis Edisono išradimų buvo padaryti ne jo paties, o jo darbuotojų.

vycioras

Na iš savo asmeninės patirties galiu pasakyti, kad socialine klase šiek tiek kenčia ir taip yra dėl labai jau tdidesles atskirties. Aisku yra ir normalesniu, zemiskesniu, kurie tikrai draugiskai palaiko rysi zmonem ir siek tiek info jiems suteikia. Pvz sitam tinklarastyje zmogus tikrai neatrodo labai pasikeles, uztat jo pasiekimai - neitiketini..

Aukštyn