Mėnulio superpilnatis 2012 gegužės 06

Pradėjo paragraf 78, gegužės 03, 2012, 07:49:19

« ankstesnis - sekantis »
Žemyn

paragraf 78

Artėja Mėnulio superpilnatis

Sekmadienį prasidės vadinamoji Mėnulio superpilnatis, kuomet Mėnulis per pilnaties fazę labiausiai priartėja prie Žemės. Jos metu Mėnulis atrodys 14 proc. didesnis nei paprastai. Pilnatis Lietuvos laiku stos sekmadienį, gegužės 6 dieną, 22.19 val., o Mėnulis patekės 21.57 val. Ši pilnatis bus pati didžiausia 2012 metais, praneša „Space.com".

Tuo metu Mėnulis bus perigėjuje, tai yra, arčiausiai Žemės esančiame savo orbitos taške. Jį nuo mūsų planetos skirs 356 955 kilometrų atstumas. Tokia Mėnulio padėtis danguje suteiks galimybę gėrėtis itin didele ir itin ryškia pilnatimi, dažnai vadinama superpilnatimi, sakoma pranešime.

Tačiau tai dar ne viskas. Pasak mokslininkų, šį kartą Mėnulio perigėjus bus arčiausiai Žemės per visus 2012 metus: mažiausias atstumas iki Mėnulio metų eigoje svyruoja maždaug 3 procentais. Taip atsitinka dėl to, kad Mėnulio orbita nėra visiškai taisyklingas apskritimas. Kai Mėnulis būna perigėjuje, jį nuo Žemės skiria maždaug 50 000 kilometrų mažesnis atstumas, nei tuo metu, kai jis būna apogėjuje - tolimiausiame orbitos taške.

Pranešama, kad šios superpilnaties metu Mėnulis bus maždaug 14 proc. didesnis, nei paprastai būna per pilnatį, ir beveik 30 proc. šviesesnis. O šių metų lapkričio 28 dieną, kuomet pilnatis sutaps su apogėjumi, jis atrodys palyginti mažas ir blausus. Nors neįprastas Mėnulio regimasis dydis šį savaitgalį daug ką gali nustebinti ar net išgąsdinti, nerimauti neverta: toks jo pokytis nesukels žemės drebėjimų ar ekstremalių gravitacijos efektų, sakoma pranešime.

Tiesa, potvynių ir atoslūgių bangos šiuo metu bus didesnės ir mažesnės. Mėnuliui esant perigėjuje, jo traukos jėga bus maždaug 42 proc. didesnė, nei būnant apogėjuje. Eilinis Mėnulio apogėjus bus maždaug po dviejų savaičių.

Paskutinį kartą Mėnulio superpilnatis buvo stebima 2011 m. kovo mėnesį. Astronomai pataria šį savaitgalį Mėnulio pilnatį stebėti iškart po to, kai ji pasirodys virš horizonto, nes Mėnuliui esant žemai danguje superpilnaties kuriama optinė iliuzija bus itin įspūdinga: jis atrodys žymiai didesnis, nei yra iš tiesų.



http://www.technologijos.lt/n/mokslas/astronomija_ir_kosmonautika/S-25785/straipsnis?name=S-25785&l=2&p=1

OKULTISTE

O jeigu bus apsiniaukę ir lietinga?
Reikia Šešėlio paprašyti, kad Lietuvai gerą orą parūpintų...

.L.U.T.H.O.R.

#2
gegužės 03, 2012, 17:51:53 Redagavimas: gegužės 03, 2012, 18:38:17 by Šešėlis
Teip, teip >.> Tik visai Lietuvai per didelis disbalansas. Lokaliai galima suorganizuot. Pats ir pamatyt norėčiau :)

Benamis


OKULTISTE

Va soldieriui būtų eksperimentas padarytas: Šešėlis kai priburs, tai kad net mieste žvaigždėčiausias dangus matysis su visu mėnuliu kaip ant delno...

.L.U.T.H.O.R.

Kad mieste žvaigždėčiausias dangus matytųsi, tai reikia atjungt visam mieste elektrą :D To, dėja, nepadarysiu :) Bet mėnuliui to ir nereikia :)

Asasinas

Tai čia šianakt buvo? Aš kažkaip nepastebėjau skirtumo. Na gal biški geltonesnis buvo nei įprastai.  :)

paragraf 78

Nebuvo, o bus šianakt. Deja pas mane apsiniaukę, tai neteks matyti

Asasinas

Matyt neteks matyti ir man, nes irgi apsiniaukę.

OKULTISTE

Kažin ar Šešėlis bent "lokaliai" pribūrė, kad bent pats pamatytų...?
Aš tai būtent praėjusią naktį nemačiau, bet užpraeitą pasimėgavau labai gražioj vietoj, įbridus į ežerą tarp miškų... Tai iš gamtos energetikos prisisėmiau, aura atsigavo... Cha.

.L.U.T.H.O.R.

Pribūriau, kad krito ledukai 2litų dydžio :D :D

TinSoldier

Citata iš: Šešėlis  gegužės 07, 2012, 14:36:28
Pribūriau, kad krito ledukai 2litų dydžio :D :D


Blem, ir dar kas svarbiausia, išėjau su plonais marškinukais į lauką, ir po kelių sekundžių užėjo ta liūtis su krušom ir t.t. Tik sugrįžau namo - po keletos sekundžiu nustojo.

Pasistengei man atkeršyt, ane? :D

.L.U.T.H.O.R.

Jo  :D Ne jei rimtai, tai neturiu už ką keršint :D

Smygolas

Aha.. Pražiopsojau.. :/// Buvau netinkamoj vietoj, netinkamu metu :///

Aukštyn