Ar Dievas sukūrė blogį?

Pradėjo Steiblys, spalio 27, 2014, 15:31:46

« ankstesnis - sekantis »
Žemyn

gidas

@Vitus

CitataO kas pasakė, kad visata būtinai turi būti prasminga? Ir kodėl ji turi būti kažkam reikalinga?
Ji tiesiog egzistuoja...


Pasake mazdaug taip - visata tiek pat „prasminga" (kabutes tik visatos prasmingumui ) kaip ir Kurejas. Visata yra beprasme. Siame kontekste akivaizdu, kad visata niekam nereikalinga, bet jei jau egzistuoja, ka cia benuveiksi, tegu sau...
Kur ir kas taip issireiske nepamenu, berods "irodinejant" Kurejo egzistavima. 
Viskas butu nuoseklu, bet

Citata
Citata iš: Vitus  gruodžio 03, 2014, 22:43:49




Sis rytietiskas simbolis jau nera nuoseklu.
Didelei zmoniu daliai Absoliutas (Kurejas ir pan. dalykai) yra prasmingas ir reikalingas. Taip yra, ir tai yra gerai. Kodel gerai? Todel, kad baigiasi ant „l" - tokiais klausimais tingiu plestis, nes uzverda kose, kuria paskui turi srebti.  O ka ismano apie ivairiausias "prasmes" gidas - ribotas ir mirtingas zmogelis? ;)
Tepridursiu, kad „hieroglifas" ar kaip jis ten vadinasi buvo gan netiketas. :)
 

Drujis

Kalbant apie blogį:
Tokio dalyko kaip blogis nėra, yra tik gėrio trūkumas. Tas pats su šalčiu, tokio dalyko nėra, netik,  kad minusinės temperatūros nebuvo pasiekta, kiek žinau mes dar 0 nepasiekėm. Visa tai ką vadinam šalčiu yra šilumos trūkumas.


O kodėl galvoji, kad žemė turi būti tobula?
Panašus klausimas iškilo ir man prieš kelis metus, nuo tuo laiko ieškau atsakymų į šį ir pan. klausimus. Logiškiausias variantas kurį radau skamba taip:
Egzistuoja tobulas kūrėjas, kuris žino, kad yra tobulas bet neturėjo tokios patirties.(Čia maždaug: Žinau, kad tas tortas tikrai yra skanus, ir būtų skanus jei jo paragaučiau, bet realiai jo neragavau)
Todėl kūrėjas nusprendė savo sąmonę padalinti į daugybe lygmenų (čia maždaug reikėtų įsivaizduoti dvejetainį medį. Root - būtų kūrėjas, o lapai mes). Gyvenimo tikslas tampa - sąmoningumu pakilti iki root. Tai darome gyvenant savo gyvenimą ir sprendžiant jame kylančius iššūkius kuriuos susidedam prieš ateidami į žemę. Kodėl mūsų žemė tokia "bloga", nes mes pasirinkome sunkų kursą. Ir galiausiai jis bus išlaikytas, kai žmonija įgys tam tikrą sąmoningumą ir susitvarkys žemę.(Nes realiai turime visus reikalingus resursus sukurti rojų žemėje, ~1960 buvo paskaičiuota, kad šiuo metu pagal technologijų pažanga, turėtume dirbti 10 val. per savaitę. Nepaisant to, kad mūsų produktyvumas nuo tų metų padidėjo 10k. netik, kad nedirbame 10 h/sav. Bet daugeliu atveju reikalingas ir antras žmogus šeimai išlaikyti. Pvz: JAV ir Europa per metus ant parfumerijos išleidžia lygiai tiek pat pinigų, kiek reikėtų išmaitinti visai žmonijai.)

Vitus

#32
gruodžio 07, 2014, 00:39:05 Redagavimas: gruodžio 07, 2014, 00:42:11 by Vitus
Citata iš: gidas  gruodžio 04, 2014, 23:10:31
Nieko dziuginancio, bet pasiteisinsiu, kad nieko itin linksmo ar optimistisko neisgirsi ir  priesingoje, tiek pat „ marginalineje", pozicijoje. :)


Pagal mane, tai netgi labai linksma :))
Na, įsivaizduok, kažkas sukūrė nuostabų pasaulį. Pasirūpino kada gimsi, kur gimsi, kokia bus tavo lytis, tautybė, šeima, plaukų spalva, batai, mašina ir t.t. Sukūrė jausmus, mintis, suvokimą ir rodo nuostabų serialą, kuris vadinasi "mano pasaulis". Viskuo pasirūpino, viską davė, o ta mėsos ir proto mašina dar yra nepatenkinta: nieko džiuginančio ir optimistiško :))

Citata iš: gidas  gruodžio 04, 2014, 23:10:31

Viskas butu nuoseklu, bet

Citata
Citata iš: Vitus  gruodžio 03, 2014, 22:43:49



Sis rytietiskas simbolis jau nera nuoseklu.
Didelei zmoniu daliai Absoliutas (Kurejas ir pan. dalykai) yra prasmingas ir reikalingas.


Gerai-blogai, nuoseklu-nenuoseklu, prasminga-neprasminga, reikalinga-nereikalinga...
Niekas nesikeičai. Tas pats, kaip ir su visata.

Citata iš: gidas  gruodžio 04, 2014, 23:10:31
Tepridursiu, kad „hieroglifas" ar kaip jis ten vadinasi buvo gan netiketas. :)


Po eternal.bliss komentaro nebebuvo ką bepridėti. Jeigu žmogus tai suvokia ir tuo labiau - mato, tai man belieka tik nulenkti prieš jį savo žilą galvą. Ir pasidžiaugti už jį.

P.S. Pataisiau šypsenėles, Geltonos tikrai daug gražesnės :))

gidas

CitataPagal mane, tai netgi labai linksma :))
Na, įsivaizduok, kažkas sukūrė nuostabų pasaulį. Pasirūpino kada gimsi, kur gimsi, kokia bus tavo lytis, tautybė, šeima, plaukų spalva, batai, mašina ir t.t. Sukūrė jausmus, mintis, suvokimą ir rodo nuostabų serialą, kuris vadinasi "mano pasaulis". Viskuo pasirūpino, viską davė, o ta mėsos ir proto mašina dar yra nepatenkinta: nieko džiuginančio ir optimistiško :))



Hmmm...
Tas isivaizduojamas „kazkas", kuris „sukure..., pasirupino..., dave...", man is esmes tera paprastas atsitiktinumas, taigi - racionaliai ziurint -  nei linksma, nei liudna. O "liudintiems" yra daugybe „saugikliu", tad apie tai susimastai tik priesokiais (pvz, anomalijoje.lt), o absoliuciai daugumai apskritai nusispjauti.
Tavo pakyletas tonas byloja, kad priklausai iskirtiniam  zmoniu tipui, kuriam - anot rusu (?) pasakos - „kaip senelis padarys, taip ir bus gerai". Pavydetinai pozityvi ir optimistine natura. :)
Del tos „mesos ir proto masinos" - gal matei „true detective"?  Ten yra panasus issireiskimas - „mastanti mesa".

CitataGerai-blogai, nuoseklu-nenuoseklu, prasminga-neprasminga, reikalinga-nereikalinga...
Niekas nesikeičai. Tas pats, kaip ir su visata.


Tikrai nuoseklu butu (nori ar nenori (tai taip pat dera prie „sekos"), bet tenka taip issireiksti - kitaip musu "dialogas" taps is tikro beprasmis) prie „sekos" prideti ir „patenkintas-nepatenkintas", ir apskritai viska, kas yra smegenineje, nes niekas  - ar butu taip, ar priesingai - nesikeicia. Beprasmei visatai nuo to nei silta nei salta.
Tepridursiu, kad esmi nei patenkintas, nei nepatenkintas. Kitaip tariant... ;)

CitataJeigu žmogus tai suvokia ir tuo labiau - mato, tai man belieka tik nulenkti prieš jį savo žilą galvą. Ir pasidžiaugti už jį.


Niekada gyvenime nesuvokiau ir - juo labiau - nemaciau kalbiniu visuotinybiu, bet tai jau mano problema.
Sorry. :)

mangirdas.bu

ka zinau, vitus, nu graziai tu cia issireiskiai, jeigu perdedant :Dtas ir yra, kad didziaja tavo isvardintu dalyku daly, pats susikuri su laiku, arba igauni kartu su kintancia dnr. jeigu apibrėzus dėl kintancios dnr, tai gali buti labai daug dalyku, nuo plauku spalvos, kad net ir iki proto suvokimo, viskas susije. nu manau nereikia niekam aiskint, kad daugumai, o gal ir ne, na bent jau man, su laiku -plauku spalva patamsėja, aisku -jeigu iskart nebuna- tavo plaukai grynai juodi. tai buvau grynas blondinas vaikystėj iki kokiu 8 gal metu, poto ta spalva kito ir tamsėjo. tai dabar galeciau netgi pasakyt, kad biski blondino spalvos yra, biski sviesiai ir tamsiai rudos, siek tiek gal netgi ir ryzumo- jeigu ziurint nuo saules sviesos- na cia gal nuo to atspindzio, na cia tai idomiai ganėtinai. seip juos laikyciau pusiau sviesius, pusiau tamsiai rudus, ar ten smelio tos tamsesnes spalvos. nu, kad ir su akim, tai butu taipogi aktualu jos gali keistis, kad net ir kas sekunde, nu cia jau nuo zvilksnio priklauso ir nuo to kur ziuri tai cia gal ir nesusija i tai. nu tarkim mano- butu pilkai, melynai, juodos- tai jos tiesiog kinta- kartais buna grazios ryskio mėlynos spalvos ir su visokiausiais atspalviais, o kartais tiesiog juodos ar pilkai niuriai juodos ( nu gal tai ir nuotaikas ivelia ).  jausmai, mintys, suvokimai- visa tai ateina su laiku, bet- tu, pats tai uzsidirbi ar uzsitarnauji per savo darba. ne, nu ir taip aisku, kad yra likimas, ar tai egzistencijos ar buvio prasmė, bet nėra taip, kad tu nieko negali pakeisti, aisku yra dalyku kuriu tu negali pakeisti, bet yra kuriuos tu pats keiti, kad ir kiekviena diena. as kaip tik zinau tai, kad kiekvieno pasirinkimas buvo kur atsirasti, kurioje seimoje, tautybėje, pusėje ( nacistu, racistu, neutraliu :D )  tik nevisi tai pagauna. nevisi pagauna na esme.  apie masinas ir rubus tai isvys tyliu, nors, aj bet tiek tos sykart gal :) tai nebutina buti optimistu, esme buti savim, kad ir kas tau nutinka, jeigu gyvenimas uzpisa tuo metu, tu ir buk savim, ir pyk ant saves, ar ant pasaulio, ta-  ir yra esme buti nuosirdziam sau, bei- atviram sau, prisiimti atsakomybe uz tai- kodel taip yra, kodel taip ivyko, kodel taip atsitiko- nemeluoti sau, stengtis suprasti tai kodel- ydeti pastangu y tai, nes tu neesi vienas, tu turi save, savo vidini tikraji, bei galingiausia as, tai ir igausi prasme, naujus jausmus, naujus suvokimus.

Vitus

Citata iš: mangirdas.bu  gruodžio 07, 2014, 22:59:40
ka zinau, vitus, nu graziai tu cia issireiskiai, jeigu perdedant :Dtas ir yra, kad didziaja tavo isvardintu dalyku daly, pats susikuri su laiku, arba igauni kartu su kintancia dnr. jeigu apibrėzus dėl kintancios dnr, tai gali buti labai daug dalyku, nuo plauku spalvos, kad net ir iki proto suvokimo, viskas susije. nu manau nereikia niekam aiskint, kad daugumai, o gal ir ne, na bent jau man, su laiku -plauku spalva patamsėja, aisku -jeigu iskart nebuna- tavo plaukai grynai juodi. tai buvau grynas blondinas vaikystėj iki kokiu 8 gal metu, poto ta spalva kito ir tamsėjo. tai dabar galeciau netgi pasakyt, kad biski blondino spalvos yra, biski sviesiai ir tamsiai rudos, siek tiek gal netgi ir ryzumo- jeigu ziurint nuo saules sviesos- na cia gal nuo to atspindzio, na cia tai idomiai ganėtinai. seip juos laikyciau pusiau sviesius, pusiau tamsiai rudus, ar ten smelio tos tamsesnes spalvos.


Vaje, vaje, kiek daug prirašei. O galėjai mintį išreikšti vienu sakiniu: "bėgant laikui mano plaukų spalva keičiais" :))
Ir kas iš to, kad keičiasi? Vieniems pajuosta, kitiems pabala, tretiems apskritai plaukų nelieka ant galvos :)) Viskas keičiasi. Galime sakyti, kad mes matome tik procesus. Jie yra duoti ir nuo mūsų pastangų nepriklauso.

Citata iš: mangirdas.bu  gruodžio 07, 2014, 22:59:40
as kaip tik zinau tai, kad kiekvieno pasirinkimas buvo kur atsirasti, kurioje seimoje, tautybėje, pusėje ( nacistu, racistu, neutraliu :D )  tik nevisi tai pagauna. nevisi pagauna na esme.


"Ne kiekvienas, kuris vijosi gazelę, ją pagavo, bet tas kuris pagavo, ją vijosi".
Nematau, kad būtum pagavęs...
Indai įsitikinę, kad tai gali tik bodhisatvos...
-----

Nutolom nuo temos. Geriau aptarkime, kas yra blogis, kas jį sukuria?
Pvz, ar atominis ginklas yra blogis?

gidas

Patikslinsiu truputį, ką rašęs. Dažna - bent man - situacija.

CitataNiekada gyvenime nesuvokiau ir - juo labiau - nemaciau kalbiniu visuotinybiu, bet tai jau mano problema.
Sorry. :)


Nei į tvora, nei į mietą šis mano išsireiškimas, kaip reakcija į eternal.bliss'o

CitataAbsoliutas yra viskas.


ir hieroglifą.
Pasiteisinsiu tik tuo, kad absoliutai dažnai išmuša iš vėžių.

Tuo tarpu, viskas, kas ir/ar kaip yra - nuostabu ("absoliutas").
Pavydėtinai pozityvios ir optimistinės natūros. Be jokių "užpakalinių" minčių :).

   

idenmeyou

Žmogus galvoja, kad gyvenimas turi prasmę ir tiki pasaulio grožiu iš dalies dėl visiško bukumo kalbant apie visatos plotus. Daugeliui atrodo įspūdinga, kad žemėje egzistuoja tokios butybės kaip žmonės, bet galbūt tokių butybių visatoje yra be galo daug, vienos mąsto, kitos nemasto kodėl egzistuoja. Mes tikime, kad gyvename gerame pasaulyje ir kažkas mumis pasirūpino, bet tiesa ta, kad mūsų organizmai yra prisitaikę prie tokių sąlygų, būtų kitos sąlygos galbūt mes net nebūtumėme atsiradę, ar turėtumėme kitas charakteristikas.

Čia lygiai taip pat kaip bananai negali augti arktyje, nes šis augalas nėra išsivystęs taip, kad augtų tokiame šaltyje.

šamanas

Dievas sukūrė gėrį ir blogį tam, kad žmogus galėtu pats pasirinkti į kurią pusę jam eiti. Ar į gėrio, ar į blogio.

Vytautas

Citata iš: šamanas  gruodžio 15, 2014, 15:07:52
Dievas sukūrė gėrį ir blogį tam, kad žmogus galėtu pats pasirinkti į kurią pusę jam eiti. Ar į gėrio, ar į blogio.

Pvz blogis yra kitą išvadinti kvailiu ir įspirti jam. Bet yra galimybė ir nužudyti. Kokia tokio kraštutinio blogio auklėjamoji ir pasirinkimo prasmė? Pažinimui pakanka ir "švelnesnių" formų.  ::)

Vitus

Citata iš: Vytautas  gruodžio 15, 2014, 15:20:06
Pvz blogis yra kitą išvadinti kvailiu ir įspirti jam.


Vien iš to kas parašyta, aš negalėčiau patvirtinti, kad tai blogis.
Labai gali būti, kad tai gėris. :))

Mastymas jėga

Citata iš: Vitus  gruodžio 16, 2014, 00:29:37
Citata iš: Vytautas  gruodžio 15, 2014, 15:20:06
Pvz blogis yra kitą išvadinti kvailiu ir įspirti jam.


Vien iš to kas parašyta, aš negalėčiau patvirtinti, kad tai blogis.
Labai gali būti, kad tai gėris. :))


Kaip psichologinio ir fizinio skausmo sukelimas kitam asmeniui gali būti geris?

Vitus

Citata iš: Mastymas jėga  gruodžio 16, 2014, 00:35:10
Citata iš: Vitus  gruodžio 16, 2014, 00:29:37

Vien iš to kas parašyta, aš negalėčiau patvirtinti, kad tai blogis.
Labai gali būti, kad tai gėris. D))


Kaip psichologinio ir fizinio skausmo sukelimas kitam asmeniui gali būti geris?


Labai gali būti, kad pilietis, kuriam buvo įspirta, prieš tai apšlapino Jūsų buto paradines duris. Įtariu, kad jeigu taip būtų nutikę Jums, tai tam piliečiui būta įspirta daugiau nei vieną kartą :))
Yra tokių žmonių, kuriems įkalbinėjimai: "mielasis, jūs neteisingai pasielgėte apšlapindamas mano duris", nepadeda. O skausmas ir pora mėlynių ant užpakalio gali tam piliečiui padėti suvokti, kad taip elgdamasis jis gali sukelti skausmą. Sau ir kitiems...

Beje, "mastymas" yra visai ne jėga. Tai tik netaisyklingos rašybos pavyzdys.
O mąstymas neturint išeities duomenų ir ypač neturint patirties yra tik proto mankšta...

paragraf 78

Citata iš: Mastymas jėga  gruodžio 16, 2014, 00:35:10
Kaip psichologinio ir fizinio skausmo sukelimas kitam asmeniui gali būti geris?


Pvz. Eini pas stomatologą, skauda kai gręžia, tačiau galutinis dalykas kuris gaunasi, sveiki dantys, štai ir pavyzdys kaip fizinio skausmo sukėlimas gali tapti gėriu.

Tokių pavyzdžių gyvenime galima rasti daug.

Ne viskas paprasta kaip 2x2

Citata iš: Vitus  gruodžio 16, 2014, 09:02:39
Beje, "mastymas" yra visai ne jėga. Tai tik netaisyklingos rašybos pavyzdys.


Mhm, panašiai ir aš norėjau parašyti, tik nesumąsčiau kaip tai išreikšti :)

Vytautas

Citata iš: paragraf 78  gruodžio 16, 2014, 09:26:06
Pvz. Eini pas stomatologą, skauda kai gręžia, tačiau galutinis dalykas kuris gaunasi, sveiki dantys, štai ir pavyzdys kaip fizinio skausmo sukėlimas gali tapti gėriu.

Vienas dalykas savanoriškas ėjimas pas stomatologą su tikslu ne pasididinti o perspektyvai nekęsti dar didesnio skausmo. Kitas dalykas kada tave negyvai suspardo kaip mano miestelyje visai neseniai vieną jauną žmogų. Kokia tokios pamokos prasmė? Kas ką čia pamokė? Maža to iš čia išplaukia kad ir jokia priežastis pasekmė neveikia. Taip kad žmonės be problemų gali išdarinėti ką tik nori vieni su kitais. Nebent iš patirties jaučiu kad kai kurie neatsiduria ten kur nereikia. Arba jei atsiduria tai vis tiek išsukami maksimaliai optimaliausiu būdu. Taip kad egzistuoti blogiui nėra absoliučiai jokių stabdžių išskyrus pačių žmonių įstatymus. Kurie savo ruožtu gali būti lygiai toks pats įteisintas blogis. Visiška betvarkė. 8)

Aukštyn