Alkoholizmas ir sventintas vanduo

Pradėjo Benamis, kovo 02, 2014, 13:50:10

« ankstesnis - sekantis »
Žemyn

omcikas

Rizikuodamas užteršt temą papasakosiu ir aš istoriją susijusia su priklausomybe ir pagijimu.
Šeimoje buvo žmogus smarkiai rūkantis, rūkydavo tikrai daug ir stiprias cigaretes ir ne vieną dešimtmetį, badžiau pasakot apie žalą sveikatai, dėsčiau faktus, bandžiau įtikint mažint cigarečių skaičių, bet niekas neveikė nepadarė jokios teigiamos įtakos. Kokia tsi stipri priklausomybė supratau tada kai vieną kart vaikšiojant Nemuno pakrante ištraukiau iš rankų cigaretes ir pabegėjas toliau išmečiau, o baigėsi tuo, kad buvau smarkiai apibartas, netgi iki ašarų prieita buvo dėl negalėjimo parūkyti. Žodžiu kai jau nebebuvo jokios vilties į rankas man pateko knygą - Lengvas būdas mesti rūkyti. Kadangi patį rūkantįjį priverst skaityt tokia literatūrą nėra šansų tai turėdamas laiko pats atsisėdęs į fotelį skaitydavau tą knygą garsiai, pamatydavau, jog žmogus kuriam tas tekstas skaitomas užmigo tai kita kart tą temą skaitydavau iš naujo. Ir perskaičius maždaug puse knygos tas žmogus visiškai nustojo rūkyt ir jau neberūko kokius 7metus. Tai buvo kaip koks stebuklas, nes tas įprotis buvo taip smarkiai įsisenėjas, kad netikėjau, jog yra koks būdas galintis padėt. Va kartais susimastydavau kas čia paveikė ar knyga ar tiesiog atsibodo su manim kariaut ir nusileido  ;D Pats beveik tikiu, kad skaitančiajam ta knyga gali padaryt poveikį, kažkaip užprogramuot, ten labai dažnai naudojami žodžiai lengvas būdas mesti rūkyti juos paryškinant ir daugiau įvairių frazių kur išryškintas šriftas.. galbūt tai kažkaip paveikia pasąmonę, nors kai aš skaičiau tai šrifto žmogus kuris klausė nematė. Tai va tokia istorija. Nenoriu kažką išsiaiškint, aptart tik šeip norėjau pasidalint istorija.  :)

omcikas

Citata iš: varpainis  kovo 02, 2014, 18:55:08
Turbut sventas vanduo is vargses moteriskes isvare baisuji alkoholio demona  ;D
Paprasciausiai pamate, kad motina jau del jos po tas baznycias duodas ir mete moteriske. O gal ir pati savom jegom susieme ir mete. Joks cia stebuklas.


na kas yra susidūręs su alchoholizmu tas žino, jog priverst žmogų nebegert tai tikrai savotiškas stebuklas ir nėra taip paprasta. Priklausomybė labai smarki, dažniausiai alchoholyje paskendusiam žmogui niekas taip nerupi kaip išgert ir jokie graudinimai, bandymai prisibelst į sąžinę į sveiką protą nebeveikia.

.L.U.T.H.O.R.

Omcikas, gera ta knyga. Mano kambariokas ją irgi perskaitė, taip pat metė :) Beveik visi, kurie perskaito meta, vienokiam ar kitokiam laiko tarpui.

omcikas

#33
kovo 02, 2014, 19:17:46 Redagavimas: kovo 02, 2014, 19:20:44 by omcikas
na va sakau, kad kažkas yra joje tokio per smegenis kertančio .. Yra to pačio autoriaus ir knyga turinti padėti metantiems gert, kaži gal irgi tokį stiprų poveikį turi :)

varpainis

Citata iš: omcikas  kovo 02, 2014, 19:09:15
Citata iš: varpainis  kovo 02, 2014, 18:55:08
Turbut sventas vanduo is vargses moteriskes isvare baisuji alkoholio demona  ;D
Paprasciausiai pamate, kad motina jau del jos po tas baznycias duodas ir mete moteriske. O gal ir pati savom jegom susieme ir mete. Joks cia stebuklas.


na kas yra susidūręs su alchoholizmu tas žino, jog priverst žmogų nebegert tai tikrai savotiškas stebuklas ir nėra taip paprasta. Priklausomybė labai smarki, dažniausiai alchoholyje paskendusiam žmogui niekas taip nerupi kaip išgert ir jokie graudinimai, bandymai prisibelst į sąžinę į sveiką protą nebeveikia.

Kazkaip nematau, kad tai moteris butu buvusi uzkietejusu alkoholike. Nei ji darba, namus ir masina pragere, nei myzalu baloj miegojo. Zmogui sunkus laikotarpis buvo ir tiek.
Kas del "Lengvas budas mesti rukyti" tai jo, graziai ir protingai parasyta ta knyga. Tikrai geru argumentu yra ir tikiu, kad daug kam ji padeda mesti. Pats pora kartu skaiciau ja. Bet, kad ji padetu zmogus turi buti labai motyvuotas ir tikrai noreti mesti, kitaip ji niekaip nepades

Benamis

3 ar 4 metus zmogus geria - ne, jis ne alkoholikas. Jam tiesiog sunkus laikotarpis :)

varpainis

Beveik kas vakara po pora alaus atsigeriu, as irgi alkoholikas pagal tavo logika. Visi kurie alkoholi vartoja tau alkoholikai? Sunkus laikotarpis pagal tave neilgiau poros savaiciu gali tik testis?

Benamis

#37
kovo 02, 2014, 19:44:26 Redagavimas: kovo 02, 2014, 19:48:47 by Benamis
Citata iš: varpainis  kovo 02, 2014, 19:39:46
Beveik kas vakara po pora alaus atsigeriu, as irgi alkoholikas pagal tavo logika.


Taip, sveikinu tu alkoholikas. Ir cia ne pagal mano logika. Ir tai nereiskia jeigu tu alkoholikas tai turi taip atrodyti:



Citata iš: varpainis  kovo 02, 2014, 19:39:46
Sunkus laikotarpis pagal tave neilgiau poros savaiciu gali tik testis?


Sunkus laikotarpis gali testis kelis desimtmecius. Bet sunkus laikotarpis nepateisina kasdienio alkoholio vartojimo kazin kokiais kiekiais.

varpainis

 ;D Tada malonu buti alkoholiku kartu su didziaja dalimi pasaulio ir ypac pietu tautomis

Benamis

Tai dauguma is musu yra alkoholikai, taciau to nepripazista arba nenori pripazinti arba tiesiog nezino. Pvz. as pripazistu, kad potrauki jau mazesni/didesni turiu. Jeigu neisgeriu ~2 savaites, tai jau nuo savaites pradzios galvoju i koki bara ir su kuo cia nuejus.

varpainis

O alkoholizmas pagal visus vadovelinius apibrezimus kartais ne LIGA trikdanti tiek asmenini, tiek socialini ar seimynini gyvenima?

TinSoldier

#41
kovo 02, 2014, 20:01:05 Redagavimas: kovo 02, 2014, 20:04:40 by TinSoldier
Iš visiškai medicininės ar pan., pusės - gal varpainis ir alkoholikas. Bet tai juk iš tos labai jau mokslinės ir 'dokumentinės' pusės, tai tikrai mes visi esam alkoholikai.

Bet juk nesąmonė taip būtų laikyti :D

Juk realiai varpainis vien dėl to, kad kiekvieną vakarą geria, tikrai nėra alkoholikas. Alkoholizmas yra liga, fizinė (+psichologinė) priklausomybė. Kol neturi tos priklausomybės - tol nesi alkoholikas.

Taigi varpainis kiekvieną vakarą nors ir po 4 butelius alaus gali išgerti - tai nereiškia jokio alkoholizmo. Tai gali reikšti, kad jam tiesiog patinka išgerti alaus :)

Benami, ir tu, kadangi nori į barą užsukti - nereiškia jokios priklausomybės. Tiesiog tau patinka. Kai tu geri, patiri malonumą. Smegenys išskiria dopaminą ir kt. hormonus, suteikiančius malonumą. Ir, aišku, sekantį kartą smegenys prisimena, kas sukėlė malonumą, ir vėl nori to pačio stimulo gauti. Jei negauni - jauti menką diskomfortą.

Tačiau tai nėra bloga priklausomybė. Tą patį dopaminą išskiria, ir tas pats efektas būna ir anomalija.lt sėdint. Jeigu čia tau patinka, tai vis ir norėsi sugrįžti.

O štai alkoholikai geria jau nebe tam, kad malonumą sau suteiktų. Tačiau tam, kad galėtų pakęsti skausmą, kankinimą, kaulų laužymą ir t.t. Jie tiesiog nebegali nebegerti, nes kitaip patiria žvėriškus dvasinius ir fizinius skausmus.

Ilgaainiui geriant, alkoholizmas gali išsivystyti, ir tas malonumo ieškojimas peraugti į priklausomybę. Tačiau ne visiems taip būna, ir ne visiems per vienodą laiko tarpą. Kiekvienas geriantis yra rizikos grupėje, bet toli gražu ne kiekvienas norintis išgerti - alkoholikas.

Ir tas sunkus laikotarpis, kokia depresija ir pan., gali tęsti labai ilgai. Ir žmonės gali ilgai malšinti šitai alkoholiu, net netapdami alkoholikais. Tokie žmonės yra DAR didesnėje rizikos grupėje, kadangi alkoholis depresiją didina, ta didesnė depresija skatina dar labiau prisigerti, ir gaunasi toks užburtas ratas į alkoholizmą.

Tačiau tai gali trukti ir 10 metų, ir porą mėnesių. Visiškai realu, kad žmogus iš sielvarto gertų ir 4 ir 5 metus, ir netaptų alkoholiku.

Tik, aišku, geriau nerizikuoti, nes ne visiems taip pasiseka :)


Benamis

Citata iš: varpainis  kovo 02, 2014, 20:00:58
O alkoholizmas pagal visus vadovelinius apibrezimus kartais ne LIGA trikdanti tiek asmenini, tiek socialini ar seimynini gyvenima?


Kiek skaiciau nebutinai. Yra keli ar keliolika alkoholiku tipu.

Citata iš: TinSoldier  kovo 02, 2014, 20:01:05
Benami, ir tu, kadangi nori į barą užsukti - nereiškia jokios priklausomybės. Tiesiog tau patinka.


Aciu TinSoldieri ;D Bet as savikritiskas - man tai tikrai nera normalu. As i ta pati bara galeciau nueiti tiesiog pasisneketi, pabuti toje aplinkoje, galu gale isgerti nealkoholinio alaus, bet manes tai netraukia. Mane traukia butent laipsniai. Jeigu negaliu nueiti i bara del kazkokiu priezasciu, tada namie bent 4 Heineken buteliai atsiranda. Man tai tikrai neatrodo normalu ;D

TinSoldier

Aišku, kiekvienas geriausiai jaučia savo organizmą :)

Tikrai neįkalbinėsiu tavęs, kad toliau ramiai prisigerinėtum be jokios sąžinės graužaties :D Labai pagirtina, kad suvoki galimą savo problemytę ir gal ir bandai su ja tvarkytis :)

Tačiau toks nemokėjimas švęsti ir atsipalaiduoti be alkoholio, gali būti ir kultūriškai/socialiai suformuotas dalykas. Psichologinė priklausomybė. Ją tai tikrai dauguma mūsų turim :D

Tai, aišku, yra labai blogai. Labai labai. (ir mediciniškai, greičiausiai, alkoholizmu ir vadinasi) Bet, vis dėl to, ne tas "tikrasis" alkoholizmas, kuris yra panašus, kaip ir kokio heroino narkomaniją.

Benamis

Ne tai zinoma, as jau pries tai pavaizdavau nuotrauka kuri nebutinai atspindi alkoholiko portreta, nes butent taip mes dazniausiai zmones isivaizduojam :)

Prakalbom apie alkoholi ir vel kazkoks noras atsirado kokiu vytintu kalmaru su alum isgerti :-\ Negerai... ;D

Aukštyn