Astronomai paskelbė, kada bus pirmieji kontaktai su ateiviais

Pradėjo paragraf 78, birželio 27, 2016, 08:26:04

« ankstesnis - sekantis »
Žemyn

paragraf 78

Ar pritariate tokiai Cornell universiteto astronomų nuomonei?

Cornell universiteto astronomai paskelbė, kada bus pirmieji kontaktai su ateiviais

Cornell universiteto astronomai pareiškė, kad kontaktas su ateiviais - tik po 1500 metų. Bet nežemiškų civilizacijų ieškantys mokslininkai nesirengia sėdėti rankas sudėję.
Kontakto paieškso gali užtrukti, bet svarbu nesustoti
©Teddy Sczudlo Getty Images

Jei tikitės sulaukti dienos, kai žemiečiai pagaliau užmegs kontaktą su nežemiška civilizacija (NC), nelaukite sulaikę kvėpavimą. Gali tekti luktelėti apie 1500 metų, sako du Cornellio universiteto tyrėjai.

„Kosmosas yra toks nežmoniškai beprotiškai didelis, kad netgi šviesos greičiu, tarpusavio komunikacija su bent kiek žymesne galaktikos dalimi užtruktų neįtikėtinai ilgai," sako Evan Solomonides, fizikas ir matematikos magistras iš Cornell universiteto.

Solomonides ir Yervant Terzian, Cornell astronomijos profesorius, kartu parašė straipsnį, kurį Solomonides praėjusią savaitę pristatė Amerikos astronomų draugijai San Diego, Kalifornijoje. Jų tyrimas skirtas Fermi paradoksui, pavadintam fiziko Enrico Fermi vardu. Šeštajame XX amžiaus dešimtmetyje Fermi iškėlė klausimą, kodėl, jei, kaip daugelis mokslininkų mano, yra daugybė technologinių civilizacijų, žemiečiai neužfiksavo jokių apčiuopiamų to įrodymų?

Savo darbe Cornell mokslininkai rašo:

    „Aiškiai parodėme, kad žmonių komunikacija pasiekė maždaug 80 šviesmečių spindulio sferą, ir dar nepasiekė pakankamai daug žvaigždžių ir planetų, kad būtų galima tikėtis atsakymo.
    „Tiesą sakant, vargu ar Žemė buvo pasiekta iki šiol, ir nesitikime, kad su mumis bus susisiekta, kol bus pasiekti maždaug 50 procentų žvaigždžių/planetų. Spėjame, kad to įvykstant nevertėtų tikėtis dar bent jau 1500 metų.
    „Tad, Fermi paradoksas nėra pribloškiama įžvalga - ar jos nebuvimas - ir žmonės, kaip rūšis, turi kuo puikiausius šansus užmegzti kontaktą."

Kvapą gniaužiantis Hubble teleskopu gautas mažos dalies nakties dangaus atvaizdas, kuriame matosi apie 10 000 galaktikų, kiekvienoje jų po daugiau nei milijardą žvaigždžių su nesuskaitomais milijardais planetų.
©NASA, ESA, CalTech, Arizona State U.

Solomonides ir Terzian taip pat atsižvelgia į vadinamąjį vidutinybės principą, kuris teigia, kad žemiečiai - palyginus su kitomis Paukščių Take galbūt gyvenančiomis gyvybės formomis - nėra kažkuo itin išskirtiniai.

„Kad ir koks gamtinis procesas pradėjo gyvybę mūsų planetoje, jis turėtų būti labai paplitęs ir turėjo nutikti nesuskaitomoje daugybėje vietų visoje galaktikoje," tašė mokslininkai. „Tačiau, kiek žinome, esame visiškai vieni. Kaip taip galėjo nutikti?"

Solomonides sakė, kad didžiausią galimybę užfiksuoti nežemiškųjų kaimynų signalus turi Kalifornijoje įsikūręs SETI Institutas.

„Manau, SETI daro būtent tai, ką ir turėtume daryti, nes jei nustosime ieškoti ir klausyti, galime galiausiai atsklidusį signalą pražiopsoti," sakė Solomonides. „Jei nekreiptume dėmesio metus, mėnesį ar savaitę - ir tuo laiku pagaliau gautume signalą, vieną stiprų, aiškų signalą iš civilizacijos, pranešančios apie save - pražiopsotume jį ir niekaip nebesusigrąžintume, tad turime ir toliau stebėti ir bandyti."

Mokslininkai visame pasaulyje stebi nakties dangų visame pasaulyje specialiais radioteleskopais, panašiais į šį masyvą Atacama dykumoje, Čilėje.
©ALMA/ESO/ C. Malin

Seth Shostak, SETI instituto Mountain View, Kalifornijoje, vyr. astronomas, sakė, kad tyrėjai ieško vienareikšmiškų NC ženklų.

„Mūsų eksperimentai ieško nežemiškų civilizacijų signalų, kurie yra nenutrūkstami - kuriuos galima aptikti vėl ir vėl," sakė Shostakas e.laiške HuffPost. „Antraip, iš kur žinotume, ką užfiksavome?"

„Gal NC nesirengia išlaidauti, transliuodamos mūsų kryptimi, kol sulauks mūsų atsakymo ir žinos, kad esame," sakė jis. „Jei taip, gali prabėgti daug laiko, kol toks kryptingas signalas bus transliuojamas į Žemę.

„Bet žinote ką? Galime aptikti galingo ateivių radaro siųstuvo signalą rytoj - tiesiog radijo triukšmą iš pažangios nežemiškos visuomenės," pažymėjo Shostakas.

„Žinodamas esant tokią galimybę, nesu linkęs sėdėti rankas sudėjęs keletą amžių, laukdamas sąmoningos reakcijos į I Love Lucy."

Bent jau Shostakas, panašu, aiškaus ateivių signalo nesirengia laukti pusantro tūkstantmečio.

Šaltinis: http://www.technologijos.lt/n/mokslas/astronomija_ir_kosmonautika/S-55578/straipsnis/Cornell-universiteto-astronomai-paskelbe-kada-bus-pirmieji-kontaktai-su-ateiviais

Šaulys

Visu pirma, ko ieskoma? As suprantu dvyniu, panasiu I mus, sedinciu kamputyje ir laukianciu kada jos pamatysime. Paskaiciuokime kokia gi tokio atvejo tikimybe?
Pabandykime isivaizduoti Pureto grafika kuriame issivystymo lygis ir komunikaciju (tegu signaliniu) nuotolis. Padarytos mokslininku isvados to neivertina, jiems nesvarbu kaip mes issivyste siai dienai, beribeje visatoje neabejotinai yra kazkas kas nesunkiai mus pasiekia. Kuo senesne civilizacija tuo didesnis atstumas. Kiek senesniu civilizaciju kokiame dangaus plote musu girdimuose 80 sviesmeciu? Kur tie duomenys? Atrodo praleisti. Taciau 1500 metu pamineti nepamirsta.
Antra. Kuo ir kaip ieskoma? SETI - Search for ExtraTerestrial Intelegence Institutas neaisku ko iesko. Kiek zinau jie rado signalus seniai. Tiesiog jie laukia kai signale bus parasyta "labas" lietuviu kalba. Neseniai nagrinedamas dazniu diapozona (vienoje is Aldebarano projekto daliu) as isgirdau kad jie ismeta pulsaru spinduliuojamus garsus kaip kosmini triuksma. Taciau jei paemus ir uzdejus signala ant pulsaro signalo, naudojant pulsaro "triuksma" kaip nesanti dazni , gali gauti "zvaigzdutes" dydzio radijo siustuva. As tik inzinierius dirbantis eilini darba nesusijusi su gyvenimo laiko zvaigzdziu tyrimu ir gyvybes ieskojimu. Bet as matau cia galimybe, kuri atmetama kaip siuksle. As aisku parasiau apie tai SETI ir paaiskinau kas gali buti kad praleidziama. Atsakymo nesulaukiau. Tai tas pats kaip rasyti laiskus NASA (as to nedariau bet zinau, kas dare) dazniausias atsakymas - mes turime be galo daug pasiteiravimu ir kai turesime laiko, atsakysime. They so up to they own arse.
Isvada: As labai skeptiskai ziuriu I tokius skiedimus ir 1500 metu prognozes. Piestos ant balutes pagaliuku. JUo labiau zinant, kad kazkas salia darosi slepiant nuo viso pasaulio tokie pareiskimai - Fart in the wind. As manau zmonija turi galimybes siuo metu daryti kosmose dalykus kurie mums net neisivaizduojami, kad amerikieciu specialus padaliniai bendrauja su kazkuo ar/ir turi neabejotinai technologija, kurios pagalba mes matome globalini techno pakilima. Taip kad pirmiausiai pareiskimus - zvilgsnius I ateiti as pradeciau nuo to kad pakalbekim atvirai apie dabarti. KOKIAS mes turim galimybes? Ne Hubble ir ne Kepleri - akim dumti. Pakalbekim realiai atskleide kortas - tada matysim.
Spreskit patys - kada geriau isspresti lygty? kai joje daugiau nezinomuju ar maziau? ir kada gaunasi tikslesnis atsakymas?

Aukštyn