Ar reikalinga civilinė armija ir liberalus ginklų įstatymai?

Pradėjo Ezekiel, kovo 08, 2014, 14:02:32

« ankstesnis - sekantis »
Žemyn

Ezekiel

          Tomas Džefersonas yra pasakęs: „Iš jokio laisvo žmogaus neturėtų būti atimama teisė turėti ginklus. Labiausiai reikalinga žmonėms teisė laikyti ir nešiotis ginklus kaip paskutinė išeitį apsiginant nuo valdžios tironijos"
          Ginklų kontrolės priešininkai teigia, kad ginklų ir šovinių draudimas yra sąmokslas, teiginius paremia tuo, kad žiauriausi diktatoriai ir valstybės prieš įvesdami tironija pirmiausiai nuginkluodavo civilius. Tai padarė Hitleris, Stalinas, Mao Dzedungas, Pol Potas, Muamaras Kadafis, Kim Jong Unas ir t.t.
         Ukrainoje liaudžiai sukylus prieš atseit „demokratinę" valdžią prieš taikius protestuojus buvo panaudota brutualį jėga, o vėliau civiliai žudomi ir koviniais šoviniais. Ar valdžios valdoma profesionalioji armija galėtų užpulti savo piliečius, kurie būtų patys ginkluoti galingais ginklais? Taip, bet tai būtų kvailas žingsnis, nes civilių yra žymiai daugiau ir taip pat ginkluoti jie sugebėtų apsiginti.
         Deja daugelyje valstybių tame tarpe Lietuvoje jei ir leidžiama turėti ginklą savigynai yra daug apribojimų, sunkumų juos įsigyjant. Tironijos grėsmės ar net karo atveju vien pagalių, akmenų ir net pistoletų nepakaks. Kad efektyviai pasipriešinti armijai būtų reikalingi ilgavamzdžiai snaiperiniai ir automatiniai šautuvai.
         Pavyzdžiai JAV ir Šveicarijoje konstitucijoje yra įtvirtinta, kad civiliai gali turėti ir nešiotis ginklus. Ukrainos Ginklų Asocijacija irgi siekia "Sekančios konstitucijos pataisos", kuri kaip JAV leistų turėti ginklus.
         Šveicarijoje viena iš geriausiai išsivysčiusių šalių, turi tikrą tiesioginę demokratiją, žemiausia nusikalstumumo lygį. Ir kaip neatrodytų keista viena iš labiausiai ginkluotų šalių, ten žmonėms leidžiama turėti kovinius automatinius šautuvus tokius kaip SG550 ir AK47. Šveicarijoje tiesiog privalomas karinis mokymas ir ginklo turėjimas, valdžia išduoda treniravimuisi šovinius, taip pat reikia turėti prieigą į bunkerį išgyventi sprogimus/radiaciją. Taigi šioje šalyje žmonės yra gerai pasiruošę pavojingoms situacijoms. Taip tai leidžia sutaupyti, nes pvz. profesionalios armijos ir karininkų išlaikymas brangiai kainuoja. Štai video apie tai:


   Bet yra ir kitokių nuomonių. Pavyzdžiui, kad pasaulis būtų geresnis be ginklų. Bet ar apsieitume be jų dabar?

Supera

Kad ir kaip bebūtų šiokių tokių ribojimų ginklui įsigyti reikia. Manau visi sutiks, kad negalima dalint ginklų kairėn ir dešinėn, kam papuolė, nes pasikartos tokios istorijos kai iššaudomi žmonės vien dėl to, kad jų tautybė/religija yra kitokia nei tavo. O, iš išvaizdos apie žmogų spręst tikrai negalima, nes nežinia kas jo galvelėj verda.

Master

#2
kovo 08, 2014, 16:01:27 Redagavimas: kovo 08, 2014, 16:09:21 by Master
Su akmeniu kainas nužudė Abelį. Kas dėl to kaltas, žmogus ar akmuo? O sukelti gali pavojų su bet kuo. Nors va, su supera irgi sutinku, ginklų išdavimas turi vykti atsakingai. Bet mano galva ginklai yra reikalingi. Kodėl valdžios asmenys yra saugomi ginkluotų pajėgų, o civiliai uždaromi vietuose, kur jie yra draudžiami (neva taip bus saugiau). Mokyklos, ljigoninės.... Tie, kuriems reikės, tie apsiginkluos bet kuriuo atveju (nes juk nuo jų ir saugomasi),o  sąžiningai nuginkluoti bus tie,kuriems labiausiai ir reikia apsaugos.
Bent jau aš šitaip manau.

czech-kuolis

ar gerai supratau, siūlai ginklu saugoti mokyklas ir ligonines?  :o


Supera

Na taip, ginklai skirti užtikrinti saugumui, ir tiesą sakant manau jaustumesi kur kas saugiau eidamas tamsiu skersgatviu žinodamas jok turi, kažką su kuo sugebėsi apsiginti. Bet kita vertus, giklavimąsi gali sukelti ir paranoja, nesaugumo jausmas, etc.
Tada dar galima, teigti, kad civiliams deda apribojimus dėl ginklų įsigijimo dėl to, kad ale apsaugotų visuomenę nuo išpuolių ir t.t bet jei atsižvelgsim į daugelį atvejų, kai išpuolius rengia teroristinės grupuotės, tai, kaip Master rašė, kam reikės, tas nusipirks ir nelegaliai.

czech-kuolis

Citatajei ir leidžiama turėti ginklą savigynai yra daug apribojimų, sunkumų juos įsigyjant.

http://vilnius.policija.lt/index.php/lt/licencijavimo-skyrius/154-lietuviukalba/desinysis-meniu/leidimai-ginklams/licencijavimo-aktualijos/168-neterminuoto-leidimo-isigyti-laikyti-nesiotis-ginklus-isdavimas
Ar tikrai? Plius vienam straipsnyje radau "(2013) Rugsėjo 30 d. įsigalioja Ginklų ir šaudmenų kontrolės įstatymo pakeitimai, kurie supaprastina leidimų laikyti ginklus gavimo tvarką ir leidžia prašymus dėl leidimo laikyti ar nešiotis ginklus pateikti elektroniniu būdu. Tai galima padaryti prisijungus prie informacinės sistemos www.epolicija.lt. Pateikus prašymą elektroniniu būdu policijos komisariate reikės apsilankyti tik atsiimant leidimą laikyti ar nešiotis ginklus"

Galim dėti Šveicariją kaip pavyzdį mums, bet kiek mes turim su jais panašumų? Kokioj Austrijoj, Švedijoj, Suomijoj, dar kur nors tikrai būtų prasmės svarstyti, jeigu jie to norėtų, bet ko mažiausiai mums dabar reikia tai minosvaidžių ir kalašnikovų. 

gakeris

Nepritariu nei dėl civilines armijos nei dėl liberaliu ginklu. Civiline armija nors ir apimtu dideli dali gyventoju ji vistiek nebus lygi profesinaliai. Beto manau padaugėtu ir incidentu su ginklais.O kas dėl saugumo, pilnai užtenka ir duju balionelio ar kazko panašaus.

2Pacas

#7
kovo 08, 2014, 19:32:07 Redagavimas: kovo 08, 2014, 19:35:52 by 2Pacas
Hmm, Sveicarija idomi salis,sklando gandai kad ten gyvena pasaulio galingieji..

omcikas

#8
kovo 08, 2014, 23:47:07 Redagavimas: kovo 08, 2014, 23:48:44 by omcikas
Citata iš: Supera  kovo 08, 2014, 16:34:00
Na taip, ginklai skirti užtikrinti saugumui, ir tiesą sakant manau jaustumesi kur kas saugiau eidamas tamsiu skersgatviu žinodamas jok turi, kažką su kuo sugebėsi apsiginti. Bet kita vertus, giklavimąsi gali sukelti ir paranoja, nesaugumo jausmas, etc.
Tada dar galima, teigti, kad civiliams deda apribojimus dėl ginklų įsigijimo dėl to, kad ale apsaugotų visuomenę nuo išpuolių ir t.t bet jei atsižvelgsim į daugelį atvejų, kai išpuolius rengia teroristinės grupuotės, tai, kaip Master rašė, kam reikės, tas nusipirks ir nelegaliai.

Jei ginklai butu dalijami į kaire ir i dešine tai nemanau, kad eidamas skersgatviu jaustums saugiau, nes ginklą turėtų ir tas kuris ruošias apvogt, užpult ir t.t Ir saugesnis bus tas kuris taikliau šaudo ir kuris greičiau ginklą išsitraukia.
Mano manymu jei nesi verslininkas vartantis dideles sumas pinigų, nesi policininkas, negyveni, nedirbi didelį nusikalstamumą turinčiam rajone ar kaimo vienkemį tai ir ginklas neturėtų būti išduodamas.  Nori jaustis saugiau, nešiojies dujų balionėlį, elektrošoką, plytą, vamzdį, kirvį. Pagal paranojos laipsnį išsirenki tinkamą įrankį.

illuminati

tikrai pritarciau jei Lietuvoje butu privalomos karinio pamokos, bent jau nuo kokios 9klases, kai ateinama y gimnazijas ir prof rengimo centrus, taip pat butu gerai jei butu privaloma karo tarnyba, kad esant reikalui kiekvienas lietuvos pilietis zinotu kaip elgtis... kaip Izraelyje.

kas del liberaliu istaymu tai tikrai pries, kas butu jei lietuvos kaimieciam (kaip litfilui naciui (kaip kai kurie forumieciai pasakytu) man tikriausiai nudzius liezuvis, bet cia kalbu apie visus lietuvius) imtu dalint ak... kas as cia kalbu... uztektu ir surudijusiu PPS, kuriais dar pas kai ka teko matyt tvarto durys paremtos...


cia bent jau as taip mastau.

Supera

CitataJei ginklai butu dalijami į kaire ir i dešine tai nemanau, kad eidamas skersgatviu jaustums saugiau, nes ginklą turėtų ir tas kuris ruošias apvogt, užpult ir t.t

Bet ir dabar taip yra, aišku ne kiekvienas banditėlis turi tą ginklą, bet faktas tas, kad yra turinčių, nes gaut, kaip jau minėjo kiti, gali visi kurie tik nori ir be teisiškai legalių priemonių. Aš nesakau, akd reikia ginkluotis iki dantų lyg tai būtų ginklavimosi varžybos, kas turės daugiau ir galės ant kupros patys didesnį kiekį :D O grėsmės faktorius išlieka kiekvienam žmogui, jis valdininkas ar paprastas eilinis žmogelis, vatt pasipainiosi ne vietoj ir ne laiku ir klius.

Citatatikrai pritarciau jei Lietuvoje butu privalomos karinio pamokos, bent jau nuo kokios 9klases, kai ateinama y gimnazijas ir prof rengimo centrus, taip pat butu gerai jei butu privaloma karo tarnyba, kad esant reikalui kiekvienas lietuvos pilietis zinotu kaip elgtis... kaip Izraelyje.

Pritariu, kad Lietuvai reikia stiprinti kariuomenę savo, bet taipogi reikia išlaikyt sveiką protą, nes per daug ginkluojantis, savo saugumui, tampi grėsme savo kaimynam, ta prasme, kad jie pradeda tavęs pačio bijot. Kitas dalykas, jei padarai karinį mokymą privalomą, pažeidi žmogaus teises ir laisves.





Justinas Herbsman

#11
kovo 09, 2014, 19:19:50 Redagavimas: kovo 09, 2014, 19:24:14 by Justinas Herbsman
zmonem nereikalingi nei ginklai,nei armija,nei kaleijimai, nei valdzia, bei jokie privalomi istatymai.....
bet mes kaip "civilizacija" nepribrendus prie tokio lygio kai mums nereikia apibrezt kaskokiu normu,taisykliu,istatymu ir netaikyt jokiu bausmiu ir mes esam nuo mazens formuojami tokiais but,mes kaip rase nebejudam evoluciujos link,mums uzkuoduota i pasamone tam tikros mastymo,tikejimo programos ir zinant istorija (vadinamus tamsiosius amzius,is kuriu taip ir neislipom tik dasidejo technologijos ir laisves bei taikos iliuzija) mes manom kad tai normalu,kad taip buvo ir taip turi but,smurtas,agresija,bausmes,istgatymai visapusiski suvarzymai ,mes patys patikejom kad be ju neisgyvntume,nes mes manipuliuojami didziules sistemos kurios kiekviena dalis pateisina ir apgina kaskuria kita dali,taip mes nematom nei priezasties nei motivacijos keisti SAVE nes tik pradedant keisti save ivyks pokytis globaliu mastu,bet tikram zmogui nereikia isgivenimui tokiu suvarzymu,programavimu, ir kai mes pagaliau isbrisim is sito informacinio ir fizinio spaudimo ir kodavimo tada tik pradesim judet link didesniu pokyciu kol pasieksim toki lygi kai pinigai neegzistuos,kaleijmu nebus,istatymai bus nereikalingi,skurstanciu nebus,nes mes visi busim aprupinti paciais reikalingiausiais dalykais norint isgyventi ,zmones tures ausktesni samones lygi , kur nebedominuos gyvuliskos zemos vibracijos,ego neims virsu ir mes busim harmonijoje su savaisiir su sava planeta... bet iki tol kryztkele su dviem pasirinkimais ....

idenmeyou

Šveicarijos politika šiuo klausimu manau yra labai protinga. Kariniai mokymai paprastiems žmonėms turi būti privalomi. Kol viskas yra ramu, nevyksta karo, kiltų klausimas kam to reikia, tegul ruošia kariuomenę, bet visada kilus konfliktui ar karui atsiras nemažai papildomų aukų, kurios panikavo, elgėsi ne protingai, nežinojo ką daryti. Šioje vietoje šveicarai manau tik išlošia apmokydami savo žmonės, žmonės ne tik žino ką daryti karo metu, bet ir žino ką daryti po radiacinių nelaimių, kas sumažina aukų rizika.

Žmogus privalo teisę turėti į savigyna, tad ginklas yra reikalingas. Blogai valdžiai yra neparankūs mąstantys, pasiruošę, galintys apsisaugoti žmonės. Jiems kur kas geriau yra avinėlių banda, kuri neturi nei kaip gintis, nei kaip šaukti prieš valdžią, tad žmonių apsiginklavimas ne pats naudingiausias dalykas.

omcikas

#13
kovo 09, 2014, 23:35:34 Redagavimas: kovo 09, 2014, 23:38:41 by omcikas
Ir kas bus kai kiekvienas nešiosis ginklą sąviginai..  išgėre, baruose, diskotekose santykius aiškinsis, šizofrenikai "priešus" kaimynus sugalvos išaudyt ir t,t saviginai tikrai nereikalingas ginklas, saviginai pilnai užtenka dujinių pistoletų, elektrošokų ir kitų nemirtinų ginklų. Ką duoda neprotingas ginklavimasis matom iš amerikiečių pavyzdžio kai vaikai pasieme tėvų ginklus mokyklose šaudo visus ant kurių pyktį laiko. Lietuva nėra laukiniai vakarai ir nėra jokio reikalo dalinti ginklus. Pvz paimkim ir tą pačią Ukraina, jos dabar pagrindinis tikslas išvengt smurto. O kas būtų jei ten kiekvienas apsiginklaves būtų  ? Tikrai atsirastu girtas patriotas, kuris sumanytų į pamatytus rusų kariškius pašaudyt, o rusijai to kaip tik ir reikia, kad taptų pretekstu pradėt karą. Būtų mano valia tai atimčiau bent iš pusės Lietuvos gyventoju ginklus kuriuos jie turi. Kaži jei yra vedama kokia nors statistika koks procentas būtu neteisėtai panaudotų ginklų tai yra kai buvo šaudoma ne saviginos tikslais,  spėčiau kad gerokai per  50proc..

Ezekiel

Citata iš: czech-kuolis  kovo 08, 2014, 16:50:14
http://vilnius.policija.lt/index.php/lt/licencijavimo-skyrius/154-lietuviukalba/desinysis-meniu/leidimai-ginklams/licencijavimo-aktualijos/168-neterminuoto-leidimo-isigyti-laikyti-nesiotis-ginklus-isdavimas
Ar tikrai? Plius vienam straipsnyje radau "(2013) Rugsėjo 30 d. įsigalioja Ginklų ir šaudmenų kontrolės įstatymo pakeitimai, kurie supaprastina leidimų laikyti ginklus gavimo tvarką ir leidžia prašymus dėl leidimo laikyti ar nešiotis ginklus pateikti elektroniniu būdu. Tai galima padaryti prisijungus prie informacinės sistemos www.epolicija.lt. Pateikus prašymą elektroniniu būdu policijos komisariate reikės apsilankyti tik atsiimant leidimą laikyti ar nešiotis ginklus"

Galim dėti Šveicariją kaip pavyzdį mums, bet kiek mes turim su jais panašumų? Kokioj Austrijoj, Švedijoj, Suomijoj, dar kur nors tikrai būtų prasmės svarstyti, jeigu jie to norėtų, bet ko mažiausiai mums dabar reikia tai minosvaidžių ir kalašnikovų.


Panašu, kad yra apribojimų jei Lietuvoje mažai kas turi registruotus ginklus. http://en.wikipedia.org/wiki/Number_of_guns_per_capita_by_country Nežinau daug kodėl, bet tai gali būti susiję su sudėtingais biurokratiniais reikalais ir galingi ginklai priskyriami medžiokliniais, todėl reikalingas leidimas medžiokliai ir t.t... Taip žiūrėjau draudžiami šoviniai galintis pramušti šarvus, draudžiami automatiniai ir kariniai snaiperiniai šautuvai. Nesakau, kad reikia sprogmenų, bet civiliniai pėstininkai, partizanai apsiginklavę koviniais šautuvais būtų žymiai geriau už kontraktinius kareivius.
Skirtumai tarp Šveicarijos ir Lietuvos dideli, tačiau todėl ir turime sekti tobulesniais pavyzdžiais. Tai kas ištiko Vokietiją ir Ukrainą gali atsitikti ir Lietuvoje.

Citata iš: omcikas  kovo 09, 2014, 23:35:34
Ir kas bus kai kiekvienas nešiosis ginklą sąviginai..  išgėre, baruose, diskotekose santykius aiškinsis, šizofrenikai "priešus" kaimynus sugalvos išaudyt ir t,t saviginai tikrai nereikalingas ginklas, saviginai pilnai užtenka dujinių pistoletų, elektrošokų ir kitų nemirtinų ginklų. Ką duoda neprotingas ginklavimasis matom iš amerikiečių pavyzdžio kai vaikai pasieme tėvų ginklus mokyklose šaudo visus ant kurių pyktį laiko. Lietuva nėra laukiniai vakarai ir nėra jokio reikalo dalinti ginklus. Pvz paimkim ir tą pačią Ukraina, jos dabar pagrindinis tikslas išvengt smurto. O kas būtų jei ten kiekvienas apsiginklaves būtų  ? Tikrai atsirastu girtas patriotas, kuris sumanytų į pamatytus rusų kariškius pašaudyt, o rusijai to kaip tik ir reikia, kad taptų pretekstu pradėt karą. Būtų mano valia tai atimčiau bent iš pusės Lietuvos gyventoju ginklus kuriuos jie turi. Kaži jei yra vedama kokia nors statistika koks procentas būtu neteisėtai panaudotų ginklų tai yra kai buvo šaudoma ne saviginos tikslais,  spėčiau kad gerokai per  50proc..


Matai nusikaltimai vyksta Lietuvoje ir dar daugiau UK kur net policininkams uždraudė nešiotis ginklus. Nusikaltėliai ras kur gauti ginklų ar panaudos tai kas pasitaikys ranką - kumščiai, automobilai, mačetės, peiliai, nuodai, sprogmenis... Galu gale teroristai gali pasigaminti savadarbius šautuvus ar įsigyti juodojoje rinkoje. Neseniai Kinijoje gauja išplovė daug žmonių ir niekas negalėjo pasipriešinti užpuolikams.  Taigi uždraudus šautuvus tikrai saugiau nepradėsime gyventi. O kodėl tarkim policininkai ar apsauginiai nepradeda piškinti visų iš eilės? Beje JAV tyčiniai nužudimai palyginus retesni nei Lietuvoje: http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_countries_by_intentional_homicide_rate Ir Lietuva pirmavo pagal savižudybių skaičių...
Manau turėtų būti suteikta teisė įsigyti ginklus kaip Šveicarijoje, taip pat skatinama atsakomybė ir politinis aktyvizmas. Ginklas ne tik skirtas žaloti, bet ir suteikti baimę nusikalsti. Tiek tironai, tiek nusikaltėliai bijos puldinėti ginkluotus civilius ar bent apsunkins reikalą.
Tik reikia gerai patikrinti ir apmokyti žmonės, kurie jais naudosis. Žinoma privilegija turėti šautuvą turėtų būti atimama jei žmogus patenka nusikalstamumo riziką. Nusikalstamumo priežasčių nustatymas jau yra kitas reikalas, o ginklas tėra įrankis. Geriausia išeitis eksperimentuoti ir remiantis mokslų ieškoti būdų kurti geresnę visuomenę.

Taip pat klaidinga nuomonė, kad šautuvai yra didžiausia grėsmė. Pasirodo transporto priemonės nužudo daug daugiau žmonių nei ginklai:

Aukštyn