Anomalija.lt

Paranormalūs reiškiniai => Keista planeta => Keisti reiškiniai => Temą pradėjo: Benamis liepos 07, 2014, 11:49:07

Antraštė: Koks dar klimato atšilimas? Antarktida rekordiškai stingsta
Parašė: Benamis liepos 07, 2014, 11:49:07
Planetos klimatui šylant, tirpti turėtų tiek Arktis, tiek Antarktida. Tačiau situacija visai kitokia: Antarktidos ledo plotas praėjusią savaitę pasiekė visų laikų rekordą ir dengė 16 mln. kvadratinių kilometrų - 2,1 mln. kvadratinių kilometrų daugiau nei įprasta šiam metų laikui.

Toks ledo plotas - didžiausias nuo 1979-ųjų, kada Antarktidos ledynai buvo pradėti stebėti iš kosmoso, skelbia Dailymail.co.uk.

Šios tendencijos prieštarauja klimato kaitos modeliams, kurie prognozuoja tiek Arkties, tiek Antarktidos tirpsmą dėl šylančio planetos klimato.

Antarktidos ledo augimas toks didelis, kad, sudėjus aptirpusios Arkties ir išsiplėtusios Antarktidos ledo plotą, jis yra milijonu kvadratinių kilometrų didesnis už ilgalaikį vidurkį.

Mokslininkai vieningo paaiškinimo tam neturi, mat stebėjimų laikotarpis yra per trumpas, kad būtų galima daryti kokias nors išvadas apie ilgalaikes tendencijas.

Yra manančių, kad Antarktidos ledo plotas auga dėl to paties visuotinio atšilimo. Bet profesorė Judith Curry iš Džordžijos Technologijų instituto Atlantoje teigia, kad tokie argumentai jos neįtikina.

„Mes neturime kiekybinio, nuspėjamojo supratimo apie Antarktidos ledo augimą", - pastebėjo ji.

Kadangi vidutinė pasaulio temperatūra pastaruosius 16 metų nebeauga, Arkties ledo tirpsmas daugelio vadinamas svarbiausiu besitęsiančio klimato atšilimo įrodymu. Tačiau, mokslininkės teigimu, už Arkties tirpimą didele dalimi atsakingi vandenynų temperatūros ilgalaikiai ciklai, o šis procesas ateityje gali pasikeisti. Jos nuomone, klimato mokslininkai turi atsižvelgti į situaciją abiejuose ašigaliuose.

lrytas.lt
Antraštė: Koks dar klimato atšilimas? Antarktida rekordiškai stingsta
Parašė: Supera liepos 07, 2014, 22:14:51
Aš esu girdėjus, kad toks klimato šilimas vyksta ne dėl klimato atšilimo, bet atvirkščiai dėl atšalimo ateinančio. Tai gal mūsų ateityje laukia ledynmetis, nes jei teisingai pamenu geografijos pamokas, mes gyvenam tarpledynmečio laikotarpyje.
Antraštė: Koks dar klimato atšilimas? Antarktida rekordiškai stingsta
Parašė: paragraf 78 liepos 07, 2014, 22:26:06
Kiek teko skaityti paleontologų pamąstymus šiuo klausimu, tai atšilimas gali vykti dėl to, kad mes gyvename ledynmečio pabaigoje, na to kuris prieš N tūkstantmečių pasitraukė, na bet panašu, kad jis nesibaigė.
O tokie atšilimai atšalimai vyksta pastoviai, tad mano manymu, šis natūralus gamtos procesas kažkam suteikia galimybę gerai pasipelnyti