Atskleista dežavu paslaptis: kaip atgyja pamiršti prisiminimai

Pradėjo Synkas, liepos 28, 2014, 20:00:34

« ankstesnis - sekantis »
Žemyn

Synkas

Dežavu - tai paradoksalus fenomenas: jaučiame, kad situacija, kurioje staiga atsiduriame, mums puikiai žinoma, net žinome, kas vyks toliau, tačiau nėra jokių abejonių, kad tai yra kita, visiškai nauja situacija. Mokslininkai toliau tiria šio paslaptingo jausmo kilmę ir priežastis. Čia pateiksime tris įdomiausias dežavu atsiradimo versijas.

Pamirštas prisiminimas

Kognityvinė psichologė Ann M. Cleary pateikia hipotezę, jog dežavu impulsu gali tapti prisiminimai apie tai, kas kažkada jau įvyko. Galbūt tai nebuvo identiška situacija, tačiau tai galėjo būti kažkas panašaus. Pavyzdžiui, iš pradžių aplankėme kiemelį, kurio viduryje - medis, aplink kurį susodintos gėlės.

Kitą kartą mes pirmą kartą ateiname į muziejaus salę, kurios centre - paminklas, o aplink - suoleliai lankytojams. Dėl analogiško objektų išsidėstymo mus apima dežavu jausmas. Kartais tam pakanka medžiagos skiautės, frazės nuotrupos ar melodijos. A. M. Cleary netgi pavyko išmokti sukelti dežavu savo studentams eksperimentinėmis sąlygomis, pasitelkus virtualų kompiuteryje sukurtą 3D miestą. Jį psichologė pavadino Dežaviliu.

Pasiklydęs įspūdis

Kitą dežavu atsiradimo versiją pateikė psichologai Emmanuelis Barbeau ir Axelis Mecklingeris. Jų teigimu, dežavu efektas kyla dėl laikino smegenų veiklos sutrikimo, dėl kurio naują informaciją vertiname kaip seną, t.y. tuo pačiu metu informaciją tiek įsimename, tiek ir prisimename.

Sapnų įgyvendinimas

Egzistuoja tam tikra dežavu rūšis, kuri kartais vadinama dežave. Tai įvyksta, kai realybėje atsiduriame situacijoje, kurią kadaise sapnavome. Iš tikrųjų ryšys su sapnais tikrai yra: dežavu patiria tik tie asmenys, kas gerai įsimena sapnus.

Tai nereiškia, kad sapnai tampa vieninteliu dežavu šaltiniu, paprasčiausiai šių dviejų pojūčių atsiradimo mechanizmai susiję. Ekspertų teigimu, šios srities tyrimai padėtų maksimaliai priartėti prie dežavu paslapties atskleidimo.

Šaltinis: DELFI

idenmeyou

Jei Dežavu yra tai ką sapnuojame, paskui fiksuojame kaip matytą situaciją, vadinasi sapnuose numatome šimtaprocentinę savo ateitį. Pačiu šio reiškinio momentu negali per tas kelias sekundes net mažiausią nuotrupą atrati kuri neatitiktų tavo matytos situacijos, vaizdai, garsai net pojūčiai atrodo lygiai tokie pat kaip kažkada buvo identiškoje situacijoje, įdomu tai, kad net pajutus dežavu ir suvokus, kad katik šį reiškinį pajutai, nes tas pamastymas atrodo kažkur jau buvęs.


Aukštyn