Nasa į Marsą siųs miegančius žmones

Pradėjo dzabas, spalio 07, 2014, 23:33:06

« ankstesnis - sekantis »
Žemyn

dzabas

NASA tiria galimybę į Marsą keliaujančios įgulos narius panardinti į sąstingio būseną. Manoma, kad tai gali smarkiai sumažinti žmonių ekspedicijos į Raudonąją planetą kainą, tuo pačiu priartinant šiuos planus prie realybės.



Įprastomis medicinos procedūromis sukeltas gilus (dar vadinamas letargo) miegas sumažintų astronautų medžiagų apykaitą ir sukeltų hipotermiją (būseną, kai organizmo temperatūra nukrinta iki žemesnės nei reikalinga palaikyti organizmo metabolizmą ir funkcionavimą).

„Terapinio letargo miego galimybė teoriškai buvo tiriama dar nuo 1980 metų, o praktiškai pradėta taikyti tik nuo 2003 metų kritinės būklės pacientams, - Tarptautiniame astronomų suvažiavime Toronte rugsėjo pradžioje pasakojo kosmoso inžinierius Markas Schaffer, - Didieji medicinos centrai skatina gydymą pritaikant hipotermijos metodą pacientams, kuriuos reikia išlaikyti gyvus iki juos pasieks reikiama pagalba".

Šį organizmo funkcionavimo pristabdymą galim taikyti ir kelionės į Marsą metu, kuri geriausiu atveju užtruktų per 180 dienų į vieną pusę. Kol tokiu būdu keliaujantys žmonės miegotų, jie būtų maitinami intraveniškai.

Iki šiol taikant hipotermiją, pacientai letargo miege galėjo praleisti tik apie vieną savaitę, tačiau misijos į Marsą metu, jiems tektų „pramiegoti" iki 90, ar net 180 parų- tai yra visą kelionės laiką.

Ekonominiu požiūriu, tokia kelionė atrodo įspūdingai: ekipažas gali gyventi be jokių patogumų ir žymiai mažesniuose laivuose. Jiems nereikia nei virtuvės, nei vonios ar mankštos kambarių ir žinoma, mažiau vandens, maisto bei drabužių atsargų. Tiesa, būtų reikalingas prietaisas miegančiųjų kaulų bei raumenų tonuso palaikymui.

„SpaceWorks" tyrimas, kurį finansavo NASA, atskleidė, kad laivo hermetiškumo poreikis, įgulai „įmigus", sumažėja net penkis kartus, o gabenamo krovinio masė - tris kartus. Apskritai, toks keliaujančių astronautų panardinimas į letargo miegą leidžia sumažinti viso kosminio laivo masę nuo 400 iki maždaug 220 tonų.

„Toks svoris tolygus didelės keliamosios galios raketai", - pridūrė Schaffer.



Šaltinis: http://www.technologijos.lt/n/mokslas/astronomija_ir_kosmonautika/S-43190/straipsnis/Nasa-i-Marsa-sius-miegancius-zmones-Video

Apskritai ką manote apie tokią idėją? Aš manau, kad tai gan praktiška idėja, nes, kaip žinia, žmogus miego metu sunaudoja mažiau maisto medžiagų, dėl ko ir reikia mažiau maisto. Tad ir yra labai tikėtina, kad pirmosios tolimojo kosmoso kelionės bus būtent tuo ir paremtos. Kita vertus, gali būti ir taip, kad to padaryti nelabai bus įmanoma, nes galbūt astronautai turės darbo ne tik Marse, bet ir skrydžio metu, tarkime, tyrinėti kosminę erdvę, kurioje skrendama.

.L.U.T.H.O.R.

CitataIki šiol taikant hipotermiją, pacientai letargo miege galėjo praleisti tik apie vieną savaitę, tačiau misijos į Marsą metu, jiems tektų „pramiegoti" iki 90, ar net 180 parų- tai yra visą kelionės laiką.


Įdomu ar ta miego trukmė paveiktų kažkaip. O šiaip bent vienas ar du(priklausomai nuo įgulos dydžio) žmonės galėtų nemiegoti. Ir realiai galima būtų siųsti didesnę įgulą, nes sąnaudų mažiau.

Vytautas

#2
spalio 08, 2014, 07:57:37 Redagavimas: spalio 08, 2014, 08:24:14 by Vytautas
Jau 42m kaip net nebandoma skristi į mėnulį, nors buvo laikas tipo ten skraidė kaip po žemę su lėktuvais. Bet JAV turėjo saturn raketas kurių varikliai buktai išvystydavo 2.5 karto didesnę trauką. Realiai to fiziškai negali būti. Jei vidaus degimo variklio efektyvumas apie 30 procentų tai tos ribos niekas negali peržengti. Tiesiog to neleidžia fizika. Čia analogiška situacija.   Bet staiga ėmė ir išmetė super gerą techniką. Iš esmės pakeitė technologiją į šatlus. Galutiniam rezultate ir tą išmetė. Kad nuskris į kosmosą sėda į rusišką žiguliuko lygio techniką, o patys tai pačiai užduočiai ruošiasi gaminti zaparožietį. Technologijos per tiek metų žemėje šoktelėjo toli, o su kosmosu kažkas ne taip. Į Marsą lyg nusiuntė palydovą Indija kuri su kosmosu akmens amžiuje, kada rusai iš tikro kosmoso srityje kieti to padaryti negali arba daro nesėkmingai. Žodžiu keistenybių šioje srityje kur kas daugiau nei aiškumo. Labai panašu į šou ir pinigų plovimą, o rezultate nieko nevyksta. Bent iš laiko perspektyvos taip atrodo.  Iš kito šaltinio dar įdomiau atrodo  :) Amerikiečiai ir rusai tikrai žino kur šuo pakastas. Tik tai yra pasaulinio lygio paslaptis. Beja po amerikiečių "skridimo" į mėnulį jie iš rusų pirko ilgai ir nuobodžiai grūdus pirko už žymiai didesnes kainas nei rinkos. Buvo laikas kai buvo paprasta susitarti. Dabar daugiau žaidėjų afera būtų be problemų matoma.

rutulys

Šiaip rusai gamino ir gan komfortiškas Volgas ar Čaikas.

Citataekipažas gali gyventi be jokių patogumų ir žymiai mažesniuose laivuose. Jiems nereikia nei virtuvės, nei vonios ar mankštos kambarių ir žinoma, mažiau vandens, maisto bei drabužių atsargų.


Įdomu, kur ekipažas gyventų nuskridęs į Marsą? Pasistatytų palapinęs ar į žemę įsiraustų? Be virtuvės ir vonios vis vien neišsiverstų. Tai gi kol įsirengtų, didžiąjai daugumai ekipažo gali tekti ilgiau sąstingio būsenoje pabūti arba iš kart galvoti apie poros ekspedicijų rengimą ar dar kaip kitaip į reikalo esmę pažiūrėti.  Kol kas  tik žalios, mažai apgalvotos idėjos tesklando ore.

Supera

CitataĮdomu, kur ekipažas gyventų nuskridęs į Marsą? Pasistatytų palapinęs ar į žemę įsiraustų? Be virtuvės ir vonios vis vien neišsiverstų. Tai gi kol įsirengtų, didžiąjai daugumai ekipažo gali tekti ilgiau sąstingio būsenoje pabūti arba iš kart galvoti apie poros ekspedicijų rengimą ar dar kaip kitaip į reikalo esmę pažiūrėti.  Kol kas  tik žalios, mažai apgalvotos idėjos tesklando ore.


Primenu apie Misija Marsas, ar kaip ten tiksliai vadinasi, kai 2030 nori koloniją Marse įrengt. Modulius siūs ir panašiai. Aš knygą turiu "Pirmyn į Marsą" tai truputį skiriasi nuo tos misijos plano, bet daug maž  surašyta kaip viskas turėtų vykti.


Vytautas

Citata iš: Supera  spalio 08, 2014, 10:48:02
Primenu apie Misija Marsas, ar kaip ten tiksliai vadinasi, kai 2030 nori koloniją Marse įrengt. Modulius siūs ir panašiai. Aš knygą turiu "Pirmyn į Marsą" tai truputį skiriasi nuo tos misijos plano, bet daug maž  surašyta kaip viskas turėtų vykti.

Neįkūrus kolonijos mėnulyje ir pasipraktikavus realiai staiga mastoma apie koloniją Marse. Prieštarauja bet kokiai pažangos įgyvendinimo logikai. Pastatai vienaaukštį namuką ir staiga statai dangoraižį. Tiesiog žmonių laikymas iliuzijų pasaulyje maitinant vis naujomis.  :)

Supera

Niekas ten apie dangoraižius nekalba xD
Bet pasvajot, kaip sakoma niekas nedraudžia. Vst tokie projektai, kad ir kaip beprotiškai skamba ar atrodo realiai skatina mokslo pažangą. Kuo daugiau reikia išspręst visokių klausimų tuo labiau vystomos technologijos. Susirenka grupė mokslininkų užsivedusių ir bando kažką sukurt :D
Aišku, maža tikimybė, kad ta misija bus įgyvendinta. Bet atsimink ir tai, kad tai ką kadaise rašė Žiulis Vernas irgi buvo aukščiausio lygio fantastika, o mūsų dienom tai realybė.

exopolitics.lt

CitataNeįkūrus kolonijos mėnulyje ir pasipraktikavus realiai staiga mastoma apie koloniją Marse. Prieštarauja bet kokiai pažangos įgyvendinimo logikai. Pastatai vienaaukštį namuką ir staiga statai dangoraižį. Tiesiog žmonių laikymas iliuzijų pasaulyje maitinant vis naujomis.


Na gi reikia NASAi vaizduoti kad ji dirba, vat kuria visokius planus, po to reklamuoja visuomenei, gauna uzsakymu privatus sektorius...tai tikriausiai geriau nei tuos pinigus kurie skiriami agenturos veiklai tiesiog pragertu, cia taip sarkastiskai zinoma...
Palaikau nuomone kad techniniai pajegumai saules sistemos kolonizavimui jau seniausiai yra, bet yra tam tikri, protingesni uz sios planetos zmoniu santvarkas, desniai kurie neleidzia mums to padaryti, vienas tu desniu skamba taip -''Civilizacija negali palikti savo biosferos ribu kol ji netampa taiki''

Vytautas

Citata iš: exopolitics.lt  spalio 15, 2014, 00:40:58
''Civilizacija negali palikti savo biosferos ribu kol ji netampa taiki''

Taiki čia ne prie ko  :). Atrodo to negalima padaryti tiesiog fiziškai. O ką reiškia fiziškai pagalvokit kas tai gali būti.  :)

Supera

Nebūtinai reikalinga taika. Priminsiu šaltojo karo laikotarpį ir JAV ir SSRS varžybas, kas pirmas pakils į kosmosą/ mėnulį. Kuo didesnė konkurencija tuo labiau yra troškimas aplenkt priešininką ir parodyt, kad tu kietesnis.

Manau, kol kas turim problemų su pačiom technologijom. Marsas yra toli, o tai patį kosmosą kolonizuojant užmigdyt nepakaks astronautų, nes atstumai tokie dideli, kad jie 500 kartų spėtų gimt, numirt ir vėl gimt kol pasiektų kitas sistemas.
Ir šeip reikia išspręst psichologinius dalykus, žmonės turi mėnesius ištvert uždaryti mažose erdvėse, net ir tie, kuriem tai buvo ne bėda, manau po kurio laiko susisurtų su psichologinėm bėdom dėl to.

exopolitics.lt

Zmoniu visuomenei planetoje yra paskelbtas tiesos embargo, kurio entuziastingi dalyviai yra vedancios vyriausybes ir kompanijos, iskaitant ziniasklaida. Manoma jog zmones turi iranga leidziancia apieti gravitacijos desnius ir keliauti kitais, nekonvenciniais, metodais panasiais kuriais atkeliauja nezemisku civilizaciju atstovai iki musu. O tos visokios kosmoso tyrymu programos tera tam tikras ''paradas'' demesiui nukreipti ir uzmesti kazkokios veiklos, kad specialistai nesedetu be darbo

Supera

Tai yra daug visokių konspiracijos teorijų, kad pvz: pasaulį valdo ateiviai reptilijos.
Kad žurnalistika yra instrumentas tai faktas. Bet nereikia aklai tikėt tiek tais žurnalistais ar pačiom konspiracijos teorijom.

exopolitics.lt

Taip, zinau Supera kad daug yra visokiu teoriju...Pritariu kad nereikia aklai jomis tiketi.

idenmeyou

Kaip tik prisiminiau, Vanga pranašavo, kad žmonijos išsigelbėjimu taps kosmoso užkariavimas.

house_armin

Labas, dzabai. Kaip sekasi ateityje gyvuoti? Gal isankto isduosi paslapti ar ivyko plnuojamas skrydis i Marsa?

Aukštyn