SpaceX skelbia kitais metais skraidinsianti 2 žmones į Mėnulį

Pradėjo Bla, kovo 01, 2017, 21:43:34

« ankstesnis - sekantis »
Žemyn

Bla

Pirmadienį SpaceX pranešė kitais metais skraidinsianti į Mėnulį du žmones. To niekas nedarė nuo pat NASA vykdytos Apollo misijos laikų beveik prieš pusšimtį metų.

Citata
Šioje 2015 metais vasario 10 dienos nuotraukoje, kurią paskelbė SpaceX, jų Dragon kapsulė yra laive Ramiojo vandenyno vakaruose prie Meksikos Baja pusiasalio, grįžusi iš TKS su ~1700 kg kroviniu NASA. 2017 metų vasario 27 dieną, pirmadienį, SpaceX paskelbė kitais metais siųsianti Dragon kapsulėje du žmones į Mėnulį. Kompanija teigia, kad neįvardinti klientai už kelionę į sumokėjo „dideles įmokas".
Elonas Muskas - kompanijos įkūrėjas ir vykdantysis direktorius - stulbinamą naujieną paskelbė, praėjus vos savaitei nuo pirmosios raketos paleidimo iš legendinės NASA Mėnulio platformos.

Du vienas kitą pažįstantys žmonės susisiekė su kompanija dėl savaitės trukmės skrydžio už Mėnulio, sakė Muskas. Jis nenurodė šios poros tapatybių ar kainos. Jie jau sumokėjo „nemenką" įmoką ir yra „labai rimtai" nusiteikę, pabrėžė jis.

Fly me to the moon… Ok," parašė Muskas savo paskyroje po spaudos konferencijos.

Muskas sakė, kad SpaceX rengiasi skraidinti astronautus į Tarptautinę kosmoso stotį 2018 m. viduryje. Ši Mėnulio misija turėtų įvykti maždaug po pusmečio, metų gale, panaudojant Dragon įgulos kapsulę ir Falcon sunkiąją raketą iš buvusios NASA raketų paleidimo platformos Floridoje.

Jei viskas vyks kaip suplanuota, skrydis turėtų vykti Apollo 8 - pirmojo pilotuojamo skrydžio į Mėnulį - 50-ojo jubiliejaus proga.

SpaceX skrydis bus autonomiškas - nebent kas nors nutiktų, sakė Muskas.

„Manau, jie imasi to, suvokdami riziką," sakė Muskas reporteriams konferencijoje telefonu, praėjus dienai po įrašo Twitter paskyroje.

„Jie tikrai nėra naivūs, ir padarysime viską, kad riziką kuo labiau sumažintume, bet ji nėra nulinė. Tačiau jie imasi to atviromis akimis," sakė Muskas, pridėdamas, kad pora prieš skrydį bus kruopščiai treniruojama.

Muskas sakė neturintis teisės atskleisti keleivių tapatybių, ir kad jis netgi dvejojo, ar verta sakyti, ar tai vyrai, moterys ar netgi pilotai. Jis tik patvirtino, „tai ne kas nors iš Holivudo."

Mokieji keleiviai apsuks ilgą kilpą apie Mėnulį, praskriedami paviršių ir tada nutoldami daugiau nei pusę milijono kilometrų. Iki Mėnulio yra ~380000 kilometrų.

Misijos metu ant Mėnulio paviršiaus nebus leidžiamasi.

„Tai turėtų būti išties jaudinanti misija, kuri, tikimės, vėl paskatins siųsti žmones į tolimąjį kosmosą," sakė Muskas.

NASA galės dalyvauti panašioje misijoje jei tik norės, sakė jis. Kosmoso agentūra apie jo planą sužinojo tuo pat metu, kaip ir reporteriai.

Savo pranešime NASA pagyrė SpaceX „už aukštumų siekimą." Iš viso Mėnulio misijoje nuo 1969 iki 1972 metų dalyvavo 24 astronautai ir 12 vaikščiojo palydovo paviršiumi.

Kalifornijoje įsikūrusios SpaceX kompanijos pasiekimų sąrašas ilgas, o planuose - skrydis į Marsą. Ji tapo pirma privačia kompanija, paleidusia erdvėlaivį į orbitą ir saugiai nutupdžiusia jį Žemėje 2010 m., ir pirma verslo korporacija, įvykdžiusia TKS atsargų papildymo misiją 2012 m.

Vos prieš savaitę SpaceX įvykdė naujausią krovinių pristatymą iš Kenedžio kosmoso centro legendinio paleidimo komplekso 39A, iš kurio Apollo astronautai skrido į Mėnulį, o šatlų įgulos kilo į orbitą. Iš čia bus vykdoma ir pirmoji skrydžio į Mėnulį misija.

Dragon įgulos kapsulė - patobulinta Dragon krovinių kapsulės versija - į kosmosą dar neskrido. Kaip ir Falcon Heavy raketa, kuri, pasak Musko, iš esmės yra Falcon 9 raketa su dviem papildomais greitintuvais. Falcon Heavy bandomąjį skrydį planuojama atlikti šią vasarą, o tuščia įgulos kapsulė turėtų būti paleista į TKS šių metų gale. Jis sakė, kad prieš Mėnulio misiją bus pakankamai laiko išbandyti tiek erdvėlaivį, tiek raketą.

Praeitą savaitę NASA paskelbė nagrinėjanti Trumpo administracijos užklausą ir tirianti galimybes bandomuoju jos megaraketos skrydžiu skraidinti ir įgulą. Toks skrydis į Mėnulio apylinkes nevyktų geriausiu atveju iki 2019 metų - jei iš viso tokia galimybė būtų įdiegta.

Muskas pažymėjo, kad viskas, kas padeda kosmoso tyrimams yra gerai, nesvarbu, kas tai atlieka pirmasis.

Pensijoje esantis NASA astronautas Scott Kelly, kuris šią savaitę švęs grįžimą iš metus trukusios kosminės misijos, greitai parašė: „Jau praėjo beveik metai. Siųsk mane!"

Muskas sakė besitikintis sulaukti ir daugiau Mėnulio misijos klientų.

Tuo pat metu SpaceX kuria ir vadinamąjį Red Dragon, kuris turėtų skristi į Marsą apie 2020 m. vykdyti eksperimentų, tačiau be žmonių - ir nusileisti ten. Jo galutinis tikslas yra įrengti žmonių gyvenvietę Marse.

Marcia Dunn
phys.org


Šaltinis: http://www.technologijos.lt/n/mokslas/astronomija_ir_kosmonautika/S-60199/straipsnis/SpaceX-skelbia-kitais-metais-skraidinsianti-2-zmones-i-Menuli-Atnaujinta

Benamis

Sakyciau ganetinai drasus zmones. Jeigu turi tiek pinigu, kad leidzia sau nuskristi i Menuli, tai tikriausiai supranta ir rizika, kad si kelione gali buti ir paskutine :)

Dabar pats sau klausima uzduodu, jeigu tureciau tiek pinigu, kad skrydis i Menuli prilygtu paprastam skrydziui i JAV, ar surizikuociau?

Linas Esu

Super , pagaliau kažkas nukonkuravo kitą etatinę kosminių projektų kompaniją , kuri dešimtečius dirbo su NASA . Naujas vėjo gūsis . Dėkui už straipsnį .

elteide

 pakratys kokioj backoj per iliuminatorius kosmosa menuli parodys ..bus ir firmai pinigu ir drasuoliam kelione :)

Linas Esu

Citata iš: elteide  balandžio 30, 2017, 19:55:22pakratys kokioj backoj per iliuminatorius kosmosa menuli parodys ..bus ir firmai pinigu ir drasuoliam kelione :)
Ta pati vizija kaip keliauti į kita kontingentą , tiesiog pramoga .

elteide

Linai, sorry ten buvo mintis, kad fake skrydį padarys ir bus visi laimingi

Linas Esu

Citata iš: elteide  gegužės 01, 2017, 13:02:38Linai, sorry ten buvo mintis, kad fake skrydį padarys ir bus visi laimingi
Fake skrydį ? vistiek nesuprantu .

elteide

tiesiog gera imitaciją galėt padaryti -pakratyt, nesvarumą padaryt ir per langus paveiksliukus parodyt..
nors ką tik pradėjau žiūrėt serialą ir kaip tik dalyvauja ši kompanija spacex..na atrodo , kad rimtai žmonės dirba :)

Linas Esu

Na taip jie tikrai rimtai dirba , ne Holivudo filmą stato .

elteide

Citata iš: Linas Esu  gegužės 01, 2017, 13:54:52Na taip jie tikrai rimtai dirba , ne Holivudo filmą stato .
MARS serialas ka sako ?
jame Specex vienas pgr. veikeju -pagrindine kompanija
http://www.imdb.com/title/tt4939064/videoplayer/vi4227839513?ref_=tt_ov_vi

Linas Esu

nieko nesako , neesu matęs . http://www.imdb.com/title/tt0283015/ . Turbūt mėgstamiausias fantastinis filmas apie Marsą .

elteide

Citata iš: Linas Esu  gegužės 01, 2017, 19:42:03nieko nesako , neesu matęs . http://www.imdb.com/title/tt0283015/ . Turbūt mėgstamiausias fantastinis filmas apie Marsą .
labai jau mazas reitingas...

Linas Esu

#12
gegužės 02, 2017, 00:13:42 Redagavimas: gegužės 02, 2017, 00:40:10 by Linas Esu
mažas reitingas tikrai , tačiau manau nuvertintas nesąžiningai . Istorija įtraukia , geri aktoriai . Ne holivudinis siužetas , veiksmo mažai , labiau drama .

elteide

įkalbėjai..pažiūrėsiu  ;)

Linas Esu

Citata iš: elteide  gegužės 02, 2017, 12:46:50įkalbėjai..pažiūrėsiu  ;)
Ir kaip filmas ?

Aukštyn