Atradimas: lietuvių dailininkas dar XVIII a. tapė kompiuterius!

Pradėjo paragraf 78, gruodžio 16, 2015, 14:36:13

« ankstesnis - sekantis »
Žemyn

paragraf 78

Ką manote?

Atradimas: lietuvių dailininkas dar XVIII a. tapė kompiuterius!

Ir ne tik! Atidžiau pažvelgę į kelis ankstyvus Pranciškaus Smuglevičiaus paveikslus Lietuvos dailės muziejuje likome priblokšti. Tik aklas nepastebėtų, kad jo tapyti senovės graikai rašydami įsakus naudojasi prijungtais prie mobiliojo interneto miniatiūriniais asmeniniais kompiuteriais, o romėnai darosi asmenukes su savo aukomis.

Akivaizdu - Vilnius yra pasakų miestas, kurio gatvės skatina fantaziją, sienos didina įžvalgą, o stogai protą tiek užaštrina, kad jis gali matyti ir praeitį, ir ateitį!

Atsigręžkime į istoriją, didįjį meną ir ką pamatysime ten? Ogi Varšuvoje gimusį Franciszeką Smuglewiczių, kuris persikraustęs į Vilnių ir tapęs garsiu Lietuvos dailininku Pranciškumi Smuglevičiumi nutapė… ateitį praeity!

Įsižiūrėkime į XVIII a. dailininko paveikslą „Virginijus nužudo savo dukterį Virginiją". Na, taip, aiškiai matome, kaip tas Virginijus prieš nuogą moterį su žaizda šone darosi asmenukę! Lenktu išmaniuoju telefonu su maždaug 5,7 colio įstrižainės ekranu. Gal tai net „LG Flex 2"!

Ar neakivaizdu, kad dailininkas pavaizdavo būtent asmenukės darymo akimirką?

Dabar galime tik spėlioti, kokie tamsos gaivalai privertė dailininką pakeisti tikrąjį paveikslo pavadinimą (akivaizdu, kad tai buvo „Virginijus darosi asmenukę su savo nužudyta dukra Virginija") ir perdažyti rausvą telefoną taip, kad primintų kruviną peilį.

Tačiau ir šis ankstyvas mitologinis-technologinis P.Smuglevičiaus darbas nublanksta prieš įžvalgas, kurias jis užmaskavo kitame bibliniame siužete.

Štai valdovas rašo savo tremties įsaką, o minia žmonių aplinkui skaito jį ir rodo kitiems. O kuo ir kur jis rašo? Sakote, atvožtoje jūros kriauklėje pieštuku? Bet juk tai nesąmonė - kas mėginote ką nors rašyti jūros kriauklėje? Taigi nieko nesimatys!
Niekas iki mūsų nepastebėjo šiame paveiksle slypinčio atradimo.

Be to, kaip tie žmonės tokiose pačiose kriauklėse viską mato tiesiog realiu laiku?

Taigi bent kiek mąstančiam žmogui akivaizdu - šiame P.Smuglevičiaus darbe matome senovinius delninius kompiuterius, kurių liečiamuosiuose ekranuose rašoma elektroniniu rašikliu. Ir jie prijungti prie mobiliojo interneto (na, tokio plataus belaidžio tinklo tais laikais tikrai nebuvo), todėl visi iškart gali matyti ir dalytis rengiamu dokumentu.

Na, o kriauklės formos ekranėlis - tai tik duoklė tų laikų dizaino estetikai. Juk 2009 m. buvo pagamintas „Auksinio Budos" telefonas, kurio forma įtartinai primena šių mitinių valdovų naudojamą įrenginį.

Ir galite dabar šaipytis kiek norite, bet pagalvoję suprasite, kad mes teisūs. Vilnius nuo seno turi stebuklingą savybę atverti trečiąją akį!

Net baisu pagalvoti, kad jei ne mes, tai galėjo taip ir likti nepastebėta. Tačiau tiesos net po amžių dulkėmis nepaslėpsi! Šaunu, kad kartais ir mes nueiname į paveikslų galerijas. Ir būdami ten kartais atplėšiame akis nuo savo telefono ekrano.





Šaltinis: http://it.lrytas.lt/laboratorija/atradimas-lietuviu-dailininkas-dar-xviii-a-tape-kompiuterius.htm

Benamis

Kaip Lrytas gali leisti "i eteri" tokius straipsnius? Norejau suzinoti kas autorius, bet net ir tai yra nuslepta po pseudonimu "NOSTRADOMAS VANGAS".

Ar as kazko nesuprantu?

paragraf 78

Na visko ten pas juos pasitaiko :)
Alternatyvios istorijos gerbėjams turėtų patikti

Benamis

Tarp alternatyvios istorijos ir tokiu marazmu tikrai yra skirtumas.

paragraf 78

Na taip, yra.dėl to niekas nesiginčija :) Tik va kad šitokiais dalykais aklai tikinčių tikrai atsiras. Aš tai nelabai suprantu tokių straipsnių kūrimo prasmės...

Owldies666

Na, negali sakyti, ir tokie straipsniai kartais reikalingi, kad būtų iš ko pasijuokti  :)
O autorių galima pagirti bent už išmonę ir įžvalgumą. Ir kad lankosi dailės galerijose.

TinSoldier

Citata iš: Benamis  gruodžio 16, 2015, 14:48:43<...>Norejau suzinoti kas autorius, bet net ir tai yra nuslepta po pseudonimu "NOSTRADOMAS VANGAS".
Galėčiau lažintis, kad autorius yra Arnoldas Lukošius. Labai jau jo stilių ir humorą primena :)

Citatatokie straipsniai kartais reikalingi, kad būtų iš ko pasijuokti
Aha, kokiame "the onion", kokiame cha.lt, kokiame tabloide ar pan. Bet, kad ir kokia satyra, sarkazmas, parodija ar šiaip bajeris čia būtų, tai bet kokiam rimtu save vadinančiam naujienų portalui, tai turėtų būti belekaip gėda už jo publikavimą :) O, kad lrytas jau net nebestebina su tokių straipsnių publikavimais, tai irgi nemažai ką apie jį pasako..

Tai, žodžiu, autorių tikrai galima pagirti. Lrytą - abejočiau :D

Aukštyn