Netoli Egipto sostinės – mega-nekropolis su milijonu mumijų

Pradėjo Benamis, gruodžio 18, 2014, 16:25:57

« ankstesnis - sekantis »
Žemyn

Benamis

96 km į pietus nuo Egipto sostinės Kairo archeologai atrado milžinišką kapavietę, kurioje - daugiau kaip 1 mln. mumifikuotų žmonių palaikų.

Apie 1,7 tūkst. mumijų mokslininkai jau ekshumavo - mirusiųjų palaikai ilsėjosi Faiyumo regiono dykumoje. Tačiau panašu, kad tai - tik lašas jūroje. Mat kasinėjimams vadovaujantys mokslininkai mano, kad didžiulėje kalkakmenio nišų kapavietėje iš viso gali būti apie milijoną mumijų. Vietomis palaikų randama 22,9 m gylyje.


Tankiai išdėstytos laidojimo vietos nekropolyje (Brigham Young universiteto nuotr.)


Manoma, kad mumijos buvo palaidotos maždaug prieš 1,5 tūkst. metų, I-VII a., kai Egiptas priklausė Senovės Romos ir Bizantijos imperijoms. Skirtingai nei kitos garsiosios Egipto mumijos, šios buvo rastos masinėje kapavietėje. Panašu, kad čia palaidoti ne kilmingieji, o paprasti žemesnių luomų žmonės.

Vis dėlto toks palaikų kiekis archeologus glumina - netoliese esantis kaimelis yra pernelyg mažas, kad galėtų būti milijoninio nekropolio šaltinis. O arčiausiai esantis Filadelfijos miestas, pavadintas karaliaus Ptolemėjo II Filadelfijaus garbei, turi savo kapavietes.

Maža to, didžiuliame nekropolyje rasta ir keistų mumijų. Pvz., rasti palaikai vyriškio, kurio ūgis siekė 213 cm. Kita įdomybė - mumijos buvo grupuojamos pagal plaukų spalvą: vienoje vietoje buvo laidojami blondinai ir blondinės, kitoje - raudonplaukiai, trečioje - tamsiaplaukiai.
„Neabejojame, kad šiame kapinyne ilsisi daugiau kaip 1 mln. mirusiųjų kūnai, - pareiškė kasinėjimams vadovaujantis Brigamo Jango universiteto profesorius Kerry Muhlesteinas. - Nekropolis didžiulis ir kūnų čia labai daug."

Nors netoliese besidriekiančio kelio Fag el-Gamouso (liet. - Buivolo kelias) vardu pavadintas nekropolis atrastas beveik prieš 30 metų, archeologai vis atranda naujų plotų. Skirtingai nei kilmingų asmenų laidojimo vietose, čia randami kūnai buvo laidojami be karstų. Pašalinti reto kurio kūno vidaus organai. Daugelį kūnų mumifikavo ne balzamavimo specialistai, o dykumos klimatinės sąlygos.

Kapavietė užima apie 120 hektarų teritoriją. Netoli jos stūkso nedidelė piramidė, kuriai - daugiau kaip 4,5 tūkst. metų. Gerokai senesnėje piramidėje irgi gali būti vertingų artefaktų.
„Iš kur tiek mirusiųjų pasakyti sunku", - "Live Science" sakė K. Muhlesteinas.

technologijos.lt

zipphead

Gal čia piramidžių statytojų vargšų kūneliai? Šių pagalbininkų reikėjo daug ir keitėsi jie, reikia manyti, taip pat dažnai. Be to, kelia įdomių minčių jų rasinė priklausomybė, nes, logiška manyti, kad pvz. blondinai (-ės) buvo atgabenti iš mažiau saulėtų kraštų darbams į vergiją, o tai reikštų, kad statė tas piramides plačios apylinkės, taip sakant:)

Aukštyn