Informacijos apie asmens privatų gyvenimą skleidimas / baudžiamoji atsakomybė

Pradėjo Linas Esu, vasario 25, 2017, 02:55:09

« ankstesnis - sekantis »
Žemyn

Linas Esu

Siūlau visiems lankytojams ir ypatingai naujiems registruotiems dalyviams susipažinti kas gręsia ir kas tai yra privataus asmens gyvenimo viešinimas . Gręsianti baudžiamoji atsakomybė .

Kauno apygardos Kauno miesto apylinkės prokuratūros prokuroras Marius Kuzminovas


Baudžiamąją atsakomybę už neteisėtą informacijos apie asmens privatų gyvenimą rinkimą numato Baudžiamojo kodekso (BK) 167 straipsnis. Minėto kodekso 168 straipsnyje numatyta baudžiamoji atsakomybė už tokiu būdu gautos informacijos viešą paskelbimą, pasinaudojimą ja ar panaudojimą kitų asmenų labui. Už šias nusikalstamas veikas asmuo (taip pat ir juridinis) gali būti baudžiamas viešaisiais darbais arba bauda, arba laisvės apribojimu, arba areštu, arba laisvės atėmimu iki trejų metų. Susiję straipsniai: Atsako prokuroras. Nepilnamečių patraukimas baudžiamojon atsakomybėn .

Visų pirma reikia įvertinti, ar rinkta informacija tikrai yra asmens privataus gyvenimo sritis. Pastebėtina, kad išsamių privataus gyvenimo apibrėžimų nėra. Pvz., generalinio prokuroro įsakymu patvirtintose „Rekomendacijose dėl Operatyvinės veiklos įstatymo ir Baudžiamojo proceso kodekso normų taikymo" privatus žmogaus gyvenimas - tai individo asmeninis gyvenimas: gyvenimo būdas, šeiminė padėtis, gyvenamoji aplinka, santykiai su kitais žmonėmis, individo pažiūros, įsitikinimai, įpročiai, jo fizinė bei psichinė būklė, sveikata, garbė, orumas ir kt.

Neabejotinai ši sąvoka apima asmens lytinį, dvasinį, religinį gyvenimą, privatų susirašinėjimą, pokalbius, privačią užrašuose ar elektroninėse laikmenose saugomą informaciją. Privatus gyvenimas neapima dalykų, kurie yra viešai prieinami, skelbiami žmogui sutinkant: išsilavinimas, profesija, turimas nekilnojamas turtas, dalyvavimas įvairių organizacijų veikloje ir pan.

Nėra svarbu, kokiais būdais renkama informacija. Tai gali būti daroma sekant, stebint, klausantis, renkant, apklausiant ir kt. Visi informacijos apie privatų žmogaus gyvenimą rinkimo veiksmai yra neteisėti, išskyrus atvejus, kai tą leidžia įstatymas (pvz., kai ikiteisminio tyrimo metu priimta teismo nutartis klausytis asmens pokalbių, jį sekti ir pan.).

Nelaikoma neteisėtu informacijos rinkimu, jei įsidarbinant paties žmogaus paprašoma pateikti duomenis apie jo psichinę, sveikatos būklę, buvusias darbovietes ar pan.

Kad veiką būtų galima kvalifikuoti pagal BK 168 straipsnį, informacija turi būti atskleista viešai - neapibrėžtam ratui per spaudą, televiziją, viešus renginius, internete ir pan. Konkrečioje situacijoje pateikta per mažai duomenų įvertinti, ar yra šis nusikaltimo sudėties požymis. Taipogi sunku įvertinti, ar bendrovė pasinaudojo surinkta informacija, ar tai padaryta trečiųjų asmenų labui, tai yra, ar jiems ji buvo naudinga. Jeigu yra nors vienas iš šių požymių, veika kvalifikuojama tik pagal BK 168 straipsnį, atskirai traukti baudžiamojon atsakomybėn ir pagal BK 167 straipsnį nereikia - pagal normų konkurencijos taisykles pirmenybė teikiama platesnei normai. Vertinant situaciją manytina, kad informacija turbūt buvo renkama ir vėliau perduodama sprendžiant dėl žmogaus įdarbinimo, todėl ja pasinaudota ir ji buvo naudinga tretiesiems asmenims.

Situacijoje nurodytu atveju tiek už BK 167, tiek už 168 straipsniuose numatytą veiką atsakytų konkrečius veiksmus atlikę, juos organizavę bendrovės darbuotojai ar kiti asmenys. Baudžiamojon atsakomybėn galima patraukti ir pačią bendrovę kaip juridinį asmenį, nes vertintina, kad veika buvo atlikta jos interesais, tačiau veiką turėjo padaryti vadovaujančias pareigas bendrovėje ėję asmenys arba kiti darbuotojai, atlikę tai savo iniciatyva, dėl nepakankamos vadovaujančių asmenų priežiūros arba kontrolės.

Jei neteisėtai renkant informaciją apie asmens privatų gyvenimą buvo perimti kompiuteriuose, mobiliuosiuose telefonuose, kituose įrenginiuose esantys elektroniniai duomenys, veika turi būti papildomai kvalifikuojama ir pagal minėto kodekso 198 straipsnį .

Dėl padaryto nusikaltimo nukentėjusysis turi kreiptis pareiškimu į tą ikiteisminio tyrimo įstaigą - policijos komisariatą, kurio teritorijoje buvo renkama informacija.

Aukštyn